Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • C

    cruiser

    Gjest
    jo. Med ordentlig Varme som er en forutsetning for å steke biff for å få stekeskorpe oppnår man lite annet enn at krydderet blir svidd. Dette gjelder spesielt marinader med sukker og olje (som drypper på grillen og brenner).

    Steke først, krydre etterpå. Jeg er ikke kokk, men å steke kjøtt, det kan jeg.

    Biffen på bildet er grå, det betyr for lav varme. Et vanlig problem på stekepanne og med tynne biffer (de blir for mye stekt før de får ordentlig stekeskorpe).
    Maillard er oppskrytt :D
     
    D

    Danke

    Gjest
    jo. Med ordentlig Varme som er en forutsetning for å steke biff for å få stekeskorpe oppnår man lite annet enn at krydderet blir svidd. Dette gjelder spesielt marinader med sukker og olje (som drypper på grillen og brenner).

    Steke først, krydre etterpå. Jeg er ikke kokk, men å steke kjøtt, det kan jeg.

    Biffen på bildet er grå, det betyr for lav varme. Et vanlig problem på stekepanne og med tynne biffer (de blir for mye stekt før de får ordentlig stekeskorpe).
    Åh herre jemini såklart får man mer stekeskorpe av större biffer, men innsiden og steketid som er viktigst varierer også men dette.

    Du gnåler om preferanser på biffstörrelse og på skorpe men har aldri smakt en samme premium medium rare biff av min madam som er kokk med lederansvar på resturang.

    Jeg tviler på om du slår madam eller de andre restauranter jeg har värt på selvom jeg ikke har spist på bagateller eller maamoeo..

    Poenget mitt var at biffen kvalitetsmessig ikke var å anbefale..

    Stekingen var det ikke noe feil med. Da hadde jeg gitt kokken Streng beskjed. Jeg er kresen og kritiserer alle, dog konstruktivt.

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    D

    Danke

    Gjest
    For mye stekeskorpe ikke bra.. kreft, ödelagt kjött og produkt.

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Sorry men dette er bare tøys. Man kan være så mye kokk man bare vil men kan man ikke steke en biff er man bare ubrukelig. Stekeskorpe ødelegger selvsagt ikke kjøtt. Maillard reaksjonen er kjemien mellom karbohydrater og aminosyrer over 140 grader og er hva som skaper skikkelig smak og aroma på et stykke kjøtt. Du må gjerne kose deg med din kokte biff fra stene men gi faen i belære oss om noe som helst angående mat.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Kona steker i panne fordi jeg liker det og smör. Hun er topp notch på ovnretter også...

    Skulle gjerne hatt en showdown mellom kokkene ja, med spesialiteter og alt.

    Steke uten pepper, da blir jo mange India og kan Kina retter umulige iaf 🤣

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    D

    Danke

    Gjest
    Kona lager faktisk maten slik jeg har etterspurt, til seg selv lager hun en egen variant. Hun er kokk så hun har det inne.



    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    C

    cruiser

    Gjest
    En skikkelig kokk respekterer råvaren og lager bare 1 riktig variant.
     
    D

    Danke

    Gjest
    En skikkelig kokk respekterer råvaren og lager bare 1 riktig variant.
    Det riktige svaret er minst 5.. alt annet er egosentrisk oppförsel. Veldig mange liker det well done... Og da stinker du som kokk.


    Jeg tror egentlig diskusjon latent handler om politikk.. litt omtrent som Roger Waters tråden...

    Ingen annen grunn til all skittkasting på meg og min familie i noe som skulle värt en trivelig tråd...



    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    D

    Danke

    Gjest
    Sorry men dette er bare tøys. Man kan være så mye kokk man bare vil men kan man ikke steke en biff er man bare ubrukelig. Stekeskorpe ødelegger selvsagt ikke kjøtt. Maillard reaksjonen er kjemien mellom karbohydrater og aminosyrer over 140 grader og er hva som skaper skikkelig smak og aroma på et stykke kjøtt. Du må gjerne kose deg med din kokte biff fra stene men gi faen i belære oss om noe som helst angående mat.
    Jeg kan love deg at du kan stappe teknologi fingeren oppi rævva sammen med all annen stekt krydret mat som finnes i verden.

    DET fortjener du.

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    C

    cruiser

    Gjest
    En skikkelig kokk respekterer råvaren og lager bare 1 riktig variant.
    Det riktige svaret er minst 5.. alt annet er egosentrisk oppförsel. Veldig mange liker det well done... Og da stinker du som kokk.


    Jeg tror egentlig diskusjon latent handler om politikk.. litt omtrent som Roger Waters tråden...

    Ingen annen grunn til all skittkasting på meg og min familie i noe som skulle värt en trivelig tråd...



    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
    Hadde aldri kommentert noe som helst hadde ikke du tilstadighet påberopt deg en fasit basert på at kona er kokk.
     
    D

    Danke

    Gjest
    En skikkelig kokk respekterer råvaren og lager bare 1 riktig variant.
    Det riktige svaret er minst 5.. alt annet er egosentrisk oppförsel. Veldig mange liker det well done... Og da stinker du som kokk.


    Jeg tror egentlig diskusjon latent handler om politikk.. litt omtrent som Roger Waters tråden...

    Ingen annen grunn til all skittkasting på meg og min familie i noe som skulle värt en trivelig tråd...



    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
    Hadde aldri kommentert noe som helst hadde ikke du tilstadighet påberopt deg en fasit basert på at kona er kokk.
    Jeg kan min fasit.

    Mat og kan sammenlignes med andre ting.

    Finnes det bare en å lage mat på?
    Din måte?

    En egosentrisk innstilling...

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det finnes mange måter å lage mat på. Hva med å bare si "jeg liker det slik" istedenfor å begynne med alt dette kokkevaset? Kjærringa er kokk ergo er biff best uten stekeskorpe opplegget funker veldig dårlig.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.236
    Antall liker
    14.787
    @danke

    Dette er varme og stekeskorpe. Du kan gnåle alt du vil, men det burde være ganske åpenbart for gud og hvermann at du ikke vet hva du snakker om. "Well done" er ikke en stekegrad, det er en falitterklæring. Liker man biffen sin well done har man fjrnet seg fra stort sett alt som definerer et bra stykke kjøtt. Det samme er en grå, kokt og marinert biff pakket i plastposer før steking. Som cruiser sier, ingen hadde gjort et poeng av det med mindre du selv hadde sagt at du vet best, andre tar feil og alt kona gjør er riktig fordi hun er kokk. Jeg er som sagt ikke kokk. Men jeg vet hvordan man steker/griller kjøtt. Eller koker det. Eller sous-vider det. Det er ikke noe å diskutere - det er en grunn til at gode restauranter ikke spør om stekegrad eller har salt, pepper eller piffikrydder på bordene.

    IMG_1568.JPG
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.236
    Antall liker
    14.787
    Synest Danke er ganske flink til det jeg... koke sesongens første kantareller i fløte og servere til kokt biff er vel å banne i kirka - i alle fall ganske nærme? Hva er galt med å steke i smør og krydre med salt og pepper og servere til godt brød fremfor kokt biff?
     
    Sist redigert:
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Hva er det egentlig? Har en stund hatt lyst til å lese en gjennomgang av valg av råvarer og metoder for tilberedning og denslags. Er det en sånn?

    Jeg antar at dette blir for detaljert og omfattende til at jeg orker å ta alt til meg og i bruk. Men, noe for meg likevel
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Om du ikke har den allerede. Tom Victor Gausdal. Kokkelære. Fantastisk bok med konsentert kunnskap. Kanskje den viktigste boken om matlaging på norsk.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.236
    Antall liker
    14.787
    Om du ikke har den allerede. Tom Victor Gausdal. Kokkelære. Fantastisk bok med konsentert kunnskap. Kanskje den viktigste boken om matlaging på norsk.
    Tiltredes med full trompetfanfare. Den boka er fantastisk og nesten slik at den er den eneste man trenger. Oppdaterte oppskrifter, beskrivelse av teknikker og et stort utvalg i stiler, retter og teknikker.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Jeg mener at som i poker så kan man ikke lese seg flink.

    Man må ha talent.

    Uansett vi fikk byttet til kalven, fikk tilbake penger og nytt stykke kalv 149kr kg

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    D

    Danke

    Gjest
    @danke

    Dette er varme og stekeskorpe. Du kan gnåle alt du vil, men det burde være ganske åpenbart for gud og hvermann at du ikke vet hva du snakker om. "Well done" er ikke en stekegrad, det er en falitterklæring. Liker man biffen sin well done har man fjrnet seg fra stort sett alt som definerer et bra stykke kjøtt. Det samme er en grå, kokt og marinert biff pakket i plastposer før steking. Som cruiser sier, ingen hadde gjort et poeng av det med mindre du selv hadde sagt at du vet best, andre tar feil og alt kona gjør er riktig fordi hun er kokk. Jeg er som sagt ikke kokk. Men jeg vet hvordan man steker/griller kjøtt. Eller koker det. Eller sous-vider det. Det er ikke noe å diskutere - det er en grunn til at gode restauranter ikke spør om stekegrad eller har salt, pepper eller piffikrydder på bordene.

    Vis vedlegget 451298
    Hva er det du driver med da? Brenner bål?

    Faen for grinete utrivelig tråd.

    Vi krydret marinerte selvfølgelig ikke før vi pakket.

    Bare de biffen vi stekte...

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Matlaging er et fag og kunnskap er helt esensielt.
    Klart kunnskap er viktig. Viktig med kunnskap i poker også.

    Men man kan ikke lese seg flink....

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
    Hvorfor kan man ikke det?
    Du må ha noe som heter Skillz...

    Ellers hadde alle restauranter hatt like gode stjerne-kokker.

    Jeg er ikke ekspert selv, derfor har sjefen jobben.

    Jeg skal derimot love jeg hadde stekeskorpe, men både kjöttet i Norge og resultatet var like varierende.. Litt som bingo.

    Madammen jobber med mat, hun gir perfekt medium rare hver gang.

    Hun vet akkurat hvordan jeg vil ha det og gir det..

    Har lært mye av hun. Hun føler på biffen med trykk..

    Jeg målte med tid og biffstörrelse.. Så feil.


    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    D

    Danke

    Gjest
    Vel, du får ikke "Skillz" uten kunnskap.
    Kunnskap er bare halvparten, Skillz er noe helt annet.

    Det er omlag sånn ting funker.. Arv og miljø.

    Man kan ikke lære seg til gener, men miljø og kunnskap er sef også viktig...

    Dersom du har anlegg.

    Min største svakhet med mat er, dårlig kortidsshukommelse som hindrer meg ikke så mye i å lære ting jeg leser, men anpasse, tilpasse ulike situasjoner.

    For å si det enkelt bruker jeg eller brukte en mal... Dette er ikke utvikling. En Mal er ikke å lage mat. Det er en uting. Kokebøkenes svakhet er jo dessverre at det er en mal. En mal kan aldri være mer enn et utgangspunkt...

    Smak og stil er jeg derimot ganske godt forsynt med.

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Jeg er enig i at det er en kreativitet og en xfactor som skiller en god kokk fra en eksepsjonell, og at dette ikke nødvendigvis kan læres. Dette er dog bare de siste prosentene, resten er vanvittig mye hardt arbeid.

    På nivået vi snakker om her.. hvordan steke en biff.. er dette helt urelevant.

    En skikkelig kokebok som larousse er et nyttig verktøy for å lære helt grunnleggende kunnskap og teknikker som er helt nødvendig for å bli en god kokk. Også på hobbynivå.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Høyden på biffene våre har med at jeg ikke orker en hel høy entrecote når vi spiser flere retter. At det ikke er så mye stekeskorpe har nok å gjøre med at hun vender mye, feks sånn som Ramsay gjør. Altså kjøttet blir ikke kokt. Hun bruker ikke lav varme, det er bare noe du tror. Jeg observerer at den vendeteknikken er mye mer kalkulerende enn min metode som bare vender 1gang, men jeg får da utpreget stekeskorpe men absolutt ikke like presis/kalkulert resultat.

    Er det som er irriterende med min metode igjen, jeg har en mal som jeg er stuck I. Mens hun, vurderer kjøtt andre faktorer osv.

    Når det gjelder pepper, så synes jeg pepper får en mer utviklet smak stekt.

    Jeg har aldri pepper på mat når den er ferdig. Noengang på stek, men det spiser vi sjelden når vi ikke har gjester.

    Idag blir det Sabau kokt på svinekjøtt...

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    Sist redigert:

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Om du ikke har den allerede. Tom Victor Gausdal. Kokkelære. Fantastisk bok med konsentert kunnskap. Kanskje den viktigste boken om matlaging på norsk.
    Tiltredes med full trompetfanfare. Den boka er fantastisk og nesten slik at den er den eneste man trenger. Oppdaterte oppskrifter, beskrivelse av teknikker og et stort utvalg i stiler, retter og teknikker.
    Hentet meg et eksemplar.

    På salg hos Tanum
    https://www.tanum.no/_hobby-og-fritid/mat-og-drikke/kokkelære-tom-victor-gausdal-9788275477628
     
    D

    Danke

    Gjest
    Når det gjelder Maillard så er dette vitenskap.

    Matlaging er mer en kunst.

    Nye metoder/vitenskap er bare redskaper til kunsten.

    Sef er ny viten, relevant på samme måte som ny maling, lærdom/erfaring/utdanning, nye lærret eller bedre HD lyd til musikk.


    Men kunsten er det viktigste og har vært der så lenge mennesker har laget mat.

    Sent fra min VTR-L29 via Tapatalk
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Ikke noe mer vitenskap enn et egg som koagulerer.. lykke til med kunsten!
     
    D

    Danke

    Gjest
    Ikke noe mer vitenskap enn et egg som koagulerer.. lykke til med kunsten!
    Nei, derfor er alle restaurantkokker stjernekokker alle sammen, og alle som lager mat er like gode som stjernekokker.

    Alle kan sikkert steke en biff, jeg kan jo klare det selv.

    Men tror du i ditt sinn at du kan bli like god som en stjernekokk på kun kunnskap?
    Jeg tror det absolutt ikke. Ikke noe vondt ment.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn