Du er så bastant i dine påstander og så til de grader selvutnevnt guru på disse områdene at diskusjoner ikke nytter. Så du mener virkelig at stort sett alle produsenter av "high end høyttalere" (ja, ofte de dyrere systemene) ikke vet hva de driver med? I deres søken etter å oppnå best mulig lyd? Jeg ser at Linn og B&O ble nevnt i tråden, disse produsentene er etter min mening milevis fra andre produsenter av dyre høyttalere mht lydkvalitet.
Nei, jeg mener ikke at produsentene "ikke vet hva de driver med". Noen av dem er åpenbart på bærtur, men det er også mye kompetanse der ute. Men det er ikke sånn at enhver høyttaler er konstruert for ultimat lydkvalitet. En kommersiell produsent må forholde seg til et gitt prispunkt i markedet, til passe stor WAF til å få solgt greiene, og til etablerte forventninger og preferanser i kundesegmentet man sikter etter. Blant kundeforventningene er også ideen om at mange bokser er bra. Det er lettere å ta godt betalt for synlige imponatorbokser enn skjulte kretskort, uansett hvor mye utviklingsarbeid som ligger bak. Ettersom mye av fortjenesten ligger i å selge aksessorier som kabler og underlagsdingser er det også større mulighet for mersalg hvis man maksimerer antall bokser. Joda, bransjen vet ganske godt hva den holder på med, men det er ikke nødvendigvis å maksimere lydkvalitet på ethvert prispunkt.
Min erfaring er at å sette opp et aktivt system med samme filterprofiler som et passivt system gjør minimal forskjell. OK, man får litt mindre intermodulasjonsforvrengning og dynamisk kompresjon, men det er ikke spesielt skjellsettende. Grunnen til at jeg oppriktig mener at det er aktive systemer med digital signalprosessering som gjelder hvis man vil ha best mulig lyd er alt det andre man kan gjøre når dette først er på plass. Noen eksempler:
- Kalibrere høyttalerelementer til bedre enn 0,1 dB i frekvensgang og 0,1 ms gruppeforsinkelse, for å få vekk smårusk og matche elementer bedre enn noen serieprodusent av passive høyttalere noensinne vil ha mulighet til å gjøre, og med tilsvarende betydning for stereoperspektiv og tredimensjonalitet.
- Sette opp delefiltre med flankesteilheter og faselinearitet som ikke kan realiseres i noe passivt delefilter, f eks 96 dB/oktav og lineær fase (konstant gruppeforsinkelse) for å klippe vekk oppbrytningsfenomener i "vanskelige" elementer som Seas Excel magnesiummembraner.
- Sette delefrekvenser som tilpasser spredningsmønster og "floor bounce" til det aktuelle rommet og lytteavstanden. Dette er hardkodet i en passiv høyttaler, enten det passer eller ikke.
- Korrigere for stående bølger og moder i lytterommet med parametrisk eq og romkorreksjon. Et passivt delefilter har en eller annen equalizingprofil innebygget, men det forutsetter en hel mengde antagelser om plassering, romstørrelse, lytteavstand, graden av demping i rommet, etc. Så hvis kjøpehøyttaleren med fastloddede delefiltre ikke passer, får man selge den på bruktmarkedet med tap og forsøke en annen. And repeat. Eller håpe at et kabelbytte gjør noen som helst hørbar forbedring.
Tilsammen gjør dette at man har utrolig mange fler frihetsgrader med en aktiv høyttaler til å forme og optimere lyden til lytterom og preferanser med en presisjon som bare ikke kan realiseres med passive komponenter. Det er rett og slett ikke mulig. Men man skal også ha respekt for at det medfører en betydelig brukerterskel og store muligheter for å rote det til totalt. Selv har jeg brent et antall mellomtoner og diskanter på uheldige valg av delefrekvenser. Det fikk gå på budsjettet for læring. Med overhengende risiko for å forsterke ditt inntrykk av arroganse: Det er litt forskjell på å sitte i cockpit og å sitte i sete 26A.
Nei, jeg har ikke hørt ditt anlegg (?) og det har heller ingen interesse. Ta ikke det siste personlig, andres anlegg har liten interesse for meg. Jeg sier ikke at DSP og aktiv drift ikke kan bli bra, men det er neppe sannheten, veien og livet for alle slik du hevder. En viss ydmykhet er ofte kledelig.
Ingen vits med en invitasjon da, forstår jeg.
Jeg er ydmyk og trivelig, jeg, men nå diskuterer vi noe jeg faktisk kan litt om og har brukt noen år på å finne ut av. Ser ingen grunn til å late som om jeg er nybegynner heller.