Cash 63
Æresmedlem
Husker Thomas Alsgaard sa om det att trene rolige sk A1 pass på ski som mange aktive/mosjonister gjør, det kan man gjøre innimellom men harde lange pass blir det resultat av
Men Goggen mener vel det motsatte slik jeg leser det?Helt enig med goggen i at intensiv trening er bra. Jeg hadde 19 løpeturer opp på et lite fjelll i løpet av 5 uker i sommer. 325 m stigning på en kilometer pluss litt jogging til og fra. Men alt handlet om den motbakken. . Melkesyre og høy puls på hver eneste tur. Og enorm fremgang på kondis og styrke. Hvilepulsen (på formiddagen) falt med ca 10 slag.
Det må kvalitet til for å øke o2-kapasiteten. Langkjøring hjelper på utholdenhet og srbeidsøkonomi.
Det blir akkurat det samme.På ski får du naturlige variasjoner og intervaller på en helt annen måte enn ved løping, tenker jeg.
Det er vel ingen som mener at man kun skal trene rolig? Men et par harde økter i uka holder, det virker det som det er ganske stor enighet om. Så om man økter antallet økter utover to-tre i uken så bør de være temmelig rolige.Det må kvalitet til for å øke o2-kapasiteten. Langkjøring hjelper på utholdenhet og srbeidsøkonomi.
Ja, men utgangspunktet var vel å bedre kapasiteten på lange løp. Halvmaraton/maraton krever at du har god aerob kapasitet. Du kan ikke løpe en maraton primært på karbohydrater, du går tom etter en time. Bakkeløp er kjempegod trening, men det gjør deg ikke nødvendigvis til en god maratonløper. Løper du 400-3000 meter må du fungere mens du vasser i melkesyre (hjelper selvsagt å ha god aerob kapasitet her og), og det kan utvikles og trenes opp.Men Goggen mener vel det motsatte slik jeg leser det?Helt enig med goggen i at intensiv trening er bra. Jeg hadde 19 løpeturer opp på et lite fjelll i løpet av 5 uker i sommer. 325 m stigning på en kilometer pluss litt jogging til og fra. Men alt handlet om den motbakken. . Melkesyre og høy puls på hver eneste tur. Og enorm fremgang på kondis og styrke. Hvilepulsen (på formiddagen) falt med ca 10 slag.
Det må kvalitet til for å øke o2-kapasiteten. Langkjøring hjelper på utholdenhet og srbeidsøkonomi.
Langturer som man ikke kjenner i beina etterpå gir liten effekt. Det gjelder forsåvidt all fysisk aktivitet. Det skal kjennes godt etterpå, men så skal man være rimelig opplagt når neste økten kommer. Er man på høyt nivå og tåler stor treningsbelastning, så må det kanskje mer enn en økt til for å belaste kroppen nok. Da kan man kjøre seg ned over flere økter og dager, og så slippe litt opp. (periodisering). Da kan det være en utfordring å finne den rette balansen mellom restitusjon og treningsbelastning.Ja, men utgangspunktet var vel å bedre kapasiteten på lange løp. Halvmaraton/maraton krever at du har god aerob kapasitet. Du kan ikke løpe en maraton primært på karbohydrater, du går tom etter en time. Bakkeløp er kjempegod trening, men det gjør deg ikke nødvendigvis til en god maratonløper. Løper du 400-3000 meter må du fungere mens du vasser i melkesyre (hjelper selvsagt å ha god aerob kapasitet her og), og det kan utvikles og trenes opp.Men Goggen mener vel det motsatte slik jeg leser det?Helt enig med goggen i at intensiv trening er bra. Jeg hadde 19 løpeturer opp på et lite fjelll i løpet av 5 uker i sommer. 325 m stigning på en kilometer pluss litt jogging til og fra. Men alt handlet om den motbakken. . Melkesyre og høy puls på hver eneste tur. Og enorm fremgang på kondis og styrke. Hvilepulsen (på formiddagen) falt med ca 10 slag.
Det må kvalitet til for å øke o2-kapasiteten. Langkjøring hjelper på utholdenhet og srbeidsøkonomi.
Ja, hvis du skal opp i slike mengder, så må det bli mye rolig for å sikre overskudd til kvalitetsøktene. Men hvis man løper 25,6 km i uka, så blir treningsutbyttet elendig med samme miks.Og Paula Radcliffe var visst oppe i 256 kilometer i uka:
Dette kan du lære av de beste distanseløperne | forskning.no
Terskeltrening er bra, men jeg tror du undervurderer de rolige øktenes (langturenes) betydning. Nytter ikke med bare terskeløkter når du skal løpe maraton. Du må venne kroppen til å tåle 3 timer med løping, du må utvikle kroppens evne til å løpe på fettforbrenning. Det er så klassisk at nybegynnere klinker til med terskeløkter, og oppnår strålende 10 000 og halvmaratontider, men fullstendig møter veggen etter 1,5-2 timer på maraton. 4 min/km var peanuts for Grete Waitz, selv jeg klarer 40-50 minutter i den farten.Langturer som man ikke kjenner i beina etterpå gir liten effekt. Det gjelder forsåvidt all fysisk aktivitet. Det skal kjennes godt etterpå, men så skal man være rimelig opplagt når neste økten kommer. Er man på høyt nivå og tåler stor treningsbelastning, så må det kanskje mer enn en økt til for å belaste kroppen nok. Da kan man kjøre seg ned over flere økter og dager, og så slippe litt opp. (periodisering). Da kan det være en utfordring å finne den rette balansen mellom restitusjon og treningsbelastning.Ja, men utgangspunktet var vel å bedre kapasiteten på lange løp. Halvmaraton/maraton krever at du har god aerob kapasitet. Du kan ikke løpe en maraton primært på karbohydrater, du går tom etter en time. Bakkeløp er kjempegod trening, men det gjør deg ikke nødvendigvis til en god maratonløper. Løper du 400-3000 meter må du fungere mens du vasser i melkesyre (hjelper selvsagt å ha god aerob kapasitet her og), og det kan utvikles og trenes opp.Men Goggen mener vel det motsatte slik jeg leser det?Helt enig med goggen i at intensiv trening er bra. Jeg hadde 19 løpeturer opp på et lite fjelll i løpet av 5 uker i sommer. 325 m stigning på en kilometer pluss litt jogging til og fra. Men alt handlet om den motbakken. . Melkesyre og høy puls på hver eneste tur. Og enorm fremgang på kondis og styrke. Hvilepulsen (på formiddagen) falt med ca 10 slag.
Det må kvalitet til for å øke o2-kapasiteten. Langkjøring hjelper på utholdenhet og srbeidsøkonomi.
Aerob kapasitet knyttes gjerne til terskelfart. Terskelfart er hvor høyt tempo du kan holde i 40-60 minutter, ikke hvor mange timer du kan holde ut i rolig fart. Terskelfarten har betydning på alle løpsdistanser fra 800 meter og oppover. Er man utrent nok, så hjelper alt på terskelfarten. Men hvis du skal få høy terskelfart, så må du faktisk løpe ganske mange økter der du pusher terskelen. Du blir god på det du trener på....
Karbohydrater: Når du går tom for karbohydrater så møter du veggen. Det varierer hvor langt tid det tar før det går tomt. Men for veltrente bør det vel være et godt stykke forbi halvmaraton. Dette er trenbart.
Det er 2-3 gode grunner til å trene med lav intensitet: At man liker det, at man reduserer skaderisikoen og at man dermed kan gjøre unna betydelig flere kilometer i uken. Den siste er mest relevant for de som ligger på grensen av hva kroppen tåler av trening...
Det er mange veier til rom, men stor fremgang innebærer relativt mye slit og så nok restitusjon. Hvis du kan løpe alle øktene dine litt fortere uten at det fører til overtrening - så blir treningsutbyttet betydelig bedre. Hvis du kjører motbakkene på langturene dine, og det ikke går utover overskuddet på neste økt, så øker treningsutbyttet. Hvis du ligger på grensen for hva kroppen tåler av trening, så gjør du rett i å ta det skikkelig rolig på langturene.
Ble løpsdronning med lite intervalltrening | forskning.no
Grethe Waitz løp altså 120-130 km i uken. Det var sjelden hun lå over 4 min/km. Det gikk stort sett ganske radig unna, for å si det forsiktig, selv etter hennes målestokk. Dette er få km etter elite marathon målestokk, men det funket fordi hun trente med så høy intensitet. Noen av de som trener mye og rolig er opp mot 260 km per uke. Da løper de omtrent like mye per dag som mange mosjonister gjør på en uke...
Jeg kjører stort sett på i motbakkene når jeg trener, også når jeg løper rolig. Jeg gjør det fordi jeg liker det. Og ettersom jeg aldri er i faresonen for å bli overtrent så gir det også bedre trening.
Skaderisikoen er stor når voksne karer begynner med løping. Muskulaturen responderer bedre og kjappere på trening enn sener, ledd, senefester osv. Så det kan være lurt å holde litt igjen når formen begynner å komme seg. Være litt tålmodig. Og noe av det mest risikable man kan begi seg ut på er å gå for maraton. Det er ikke akkurat skånsom kroppsbehandling å gampe i vei i timevis langs asfaltveier.Jeg skrev vel sone 1 og 2 på langturer og intervaller med mer fart. Dette vil gi deg et solid fundament (!) uavhengig om du trener til maraton eller 10 000 meter. Og best av alt: Det er et enkelt program å følge.
Knallharde terskeløkter fungerer sikkert for noen, men det er en velkjent oppskrift for mosjonister som får skader og møter veggen.
Var da voldsomt så pessimistisk sluket, kudos til de som klarer å komme seg opp av sofaen.Kondolerer! Ortopedene står allerede og sleiker seg om kjeften! Om ti år har vi underbruket OV & NAV
Men det var i det minste oppriktig og kom innenfra.Hans selvskryt er dog noe annet
Onanering er ikke trim Sluket!Jeg er da oppe av sofaen jeg også - og holder på med LIVET's Marathon! Det er mye lenger.