Man kan være enig eller uenig
Elleve ting Trump har grunn til å skryte av
Elleve ting Trump har grunn til å skryte av
President Donald Trump får mye kritikk, men har gjennomført mange store endringer iløpet av 2017. REUTERS/Carlos Barria
Donald Trump har fått mye kritikk for sin lite «presidentaktige» stil, men han har også fått gjennom noen av sine kampsaker i sitt første år som president.
Synnøve Gjerstad 6 minutter siden
DEL
Lørdag er det akkurat ett år siden Donald Trump ble innsatt som USAs 45. president.
Mens hissige tweets, problematiske Russland-relasjoner, «shithole-skandale» og uvanlig mye selvskryt tar oppmerksomheten i mediene, har Trump og republikanerne noen politiske seire å vise til.
Trump gikk høyt ut og lovet en rekke umiddelbare lovendinger, innstramninger, og tilbaketrekking av tiltak iverksatt under Barack Obama. Noen har han møtt overveldende mye motstand på, mens andre har han fått gjennomført.
Her er elleve ting Trump har fått til i sitt første år som president:
Skattekutt - Trumps kanskje største seier er «loven om skattekutt» som Trump selv kaller den. Det er en skattereform som gir bedrifter og de aller rikeste skattelette. Reformen ble vedtatt av Kongressen like før jul, men er ikke så omfattende som han lovde under valgkampen.
Flere jobber - En av hjertesakene til Trump under valgkampen var å skape flere jobber. Ifølge amerikansk offentlig statestikk er ledigheten nå nede på 4,1 prosent. Dette er det laveste på 17 år. I desember 2016 lå den på 4,7 prosent. Nye arbeidsplasser skapes hovedsaklig innen helsevesen, byggenæringen og industri.
Økonomien er bedre - Amerikanske børser har rekordomsetning. Trump tar selvsagt æren for dette, men den postive veksten starter under Obama. Allikevel mener mange at Trumps fokus på å fjerne reguleringer, og skattelette for bedrifter bidrar til den positive utviklingen på børsene.
Innsettelsen av Neil Gorsuch til Høyesterett - Utnevnelse av høyesterettdommere er noe av det viktigste en amerikansk president foretar seg. Dommere utnevnes på livstid, og har høy innflytelse på fortolking av amerikansk lovverk i tiår framover. Trump har i et imponerende tempo innsatt de føderale domstolene med unge konservative dommere. Å få 49 år gamle Gorsuch inn i Høyesterett regnes som en personlig seier for Trump. Gorsuch regnes som en konservativ og bokstavtro grunnlovstolker.
Innvandring - Trumps mye diskuterte innreiseforbud har i stor grad blitt slått tilbake. Men kampen mot ulovlig innvandring begynner å ta form. Mer enn 110.000 ulovlige innvandrere har blitt arrestert ifølge tall fra immigrasjonspolitiet (ICE). Dette er 42 prosent økning fra året før. Ulovlige innvandrere med kriminelt rulleblad er prioritert.
Erklæring av Jerusalem som hovedstad i Israel - USAs president har som landets første president offisielt anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad. Trump har også beordret flytting av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Dette var en svært kontroversiell avgjørelse, som har fått mye kritikk.
Trakk USA ut av Paris-avtalen - Trump trakk USA ut av den internasjonale klimaavtatalen fordi han mente USA måtte ta større byrder enn andre land med store klimautslipp, som Kina. Trump har uttalt at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, og prioriterer næringsliv og leteboring etter olje og gass framfor klimahensyn. Han har også fjernet den viktigste klimaloven som ble innført av Obama.
Avsluttet handelsavtalen med Asia - Trump gikk til valg på å endre USAs handelspolitikk. I harde ordelag gikk han til angrep på spesielt Kina og truet dem med handelsstans. Etter han ble president avsluttet han stillehavssamarbeidet TPP fordi han han mente den var en «potensiell katastrofe» for USA. Men tross dette er forholdet til Kina er bedre enn mange hadde fryktet.
Gassledninger - Barack Obama stanset i 2015 Keystone XL-prosjektet. Dette er en kontroversiell planlagt rørledning fra Canada til USA. Donald Trump har reversert dette, og gir grønt lys til to omstridte oljerørledninger. Dette skal gi 42.000 arbeidsplasser, ifølge Fortune.com.
Nettnøytralitet - USA har opphevet krav om nettnøytralitet. Nettnøytralitet betyr at bedrifter, som for eksempel Netflix og Google ikke har anledning til å kjøpe seg bedre nettkapasitet, eller «forkjørsrett» på bekostning av andre. President Donald Trump utnevnte republikaneren Ajit Pai til leder for Federal Communications Commission (FCC), og foreslo å droppe prinsippet om nettnøytralitet fordi det hindrer investeringer. Kritikere som er imot å fjerne nettnøytraliteten i USA sier at det vil skade forbrukere, små selskaper og tilgangen til Internett, skriver Reuters.
Kampen mot terror - Selv om Trump beskrives som en mann totalt uten utenrikspolitisk kunnskap, har han scoret noen utenrikspolitiske poeng. USA har bidratt sterkt til at terrororganisasonen IS er nærmest utryddet i Irak og Syria. Det er mer stabilitet i Afghanistan og Trump viste umiddelbart handelkraft etter Syrias president Bashar al-Assads styrker angrep sivilebefolkning med saringass 4. april. Trump kalte dette «et angrep på menneskeheten», og to dager etter skjøt amerikanske krigsskip 59 missiler mot den syriske militærbasen.