AndersR bygger stuekino

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Vel, da vet jeg at "to virkedager" er litt lengre enn hva jeg hadde sett for meg. Etter en purring kontaktet representanten fra Kjells omsider kontakt med meg i dag, og vi har avtalt befaring på torsdag for å se hva som vil kunne funke hos meg.
    Har trua på at dette kan bli bra, så jeg gadd ikke være så veldig nesevis pga responstiden.

    Bare litt.


    Fortsettelsefølger...
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Da har "Kjell" vært innom og gikk igjennom alternative løsninger. Det er et absurd stort utvalg med alternativer, men fyren kunne faget sitt og fikk guidet meg veldig effektivt inn på hva som ga mening.

    Det blir Duette i alle rom. Blackout-versjon på soverom og i stua. Vanlig på kontoret.
    Det var også mulig å få kombinert to varianter på samme vindu, slik at man kan velge om man vil ha blackout eller vanlig avhengig av vær og humør. Jeg droppa dette, da det ville forutsette at "gardinen" måtte monteres i toppen av vinduet. Om man bare kjører på med en vanlig (istedenfor to som er kombinerte) kan man heve og senke alt som man selv vil. Så jeg kan ha lysskjerming i toppen eller i bunn av vinduet. Eller begge på en gang. Det hadde jeg mer lyst på, så jeg gikk for den løsningen.

    Valgte en gråtone som var ganske tett på absorbentene jeg har på veggene.

    Total pris for 6 vinduer, inkl montering, rabatter, mva og alt som kan inkluderes, endte opp på 15800 kroner. Jeg måtte ikke kjempe hardt for rabatt, så jeg tror dette er oppnåelig for alle.
    Nå må det sies at jeg hadde flaks med dimensjonene på noen av vinduene mine. Hvis jeg hadde hatt en millimeter bredere vinduer i stua hadde jeg havnet i en annen priskategori. Men det hadde nok ikke blitt enormt mye dyrere av den grunn.

    Gleder meg til å få ordna dette. Det tar nok en måned før de er klare for montering, så det blir nok håndkler og sengetøy foran vinduene en stund til.
    Men nå er jeg ihvertfall i gang. Og har bestilt en løsning som vil bli bra.

    Men helt lystett blir det ikke. Det blir nok en dæsj lyslekkasje på sidene. Men ikke mer enn jeg tror jeg kan leve helt fint med. Vi får se.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Kjells Duette er nå på plass. Ble montert i dag tidlig.
    Helt lystette, men det tyter naturligvis ut litt lys på sidene. Det var som forventet, men at stoffet faktisk var _helt_ tett hadde jeg ikke regnet med.

    Er godt fornøyd utenom en liten detalj på det ene opphenget som de fikser for meg,
    Bildene er tatt med autoeksponering, så det du ser er det kameraet trodde det så.
    Kjells_Duette_Kjokken_aapen.jpg
    Kjells_Duette_Kjokken_stengt.jpg
    lysinnslipp_og_lerret.jpg
    Universal_i_dagslys.jpg
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Kan hende jeg velger å legge til noen vanlige gardiner i tillegg. De vil kunne håndtere lyslekkasjen på sidene, samt å fange opp bittelitt lyd. Men jeg tror det kan ta ganske lang tid før jeg evt gjør det. Tror dette skal bli bra. Det går ihvertfall an å se film i fullt dagslys nå. Selv om det selvsagt kunne blitt enda bedre.

    Teoretisk.

    Men det var digg å få ting som faktisk passer, og som virker som skikkelig kvalitet. Og som jeg slapp å gjøre noe innsats for å ordne selv.

    Soverom og kontor fikk forsåvidt samme behandling, bare at på kontoret valgte jeg en type som slipper igjennom en god del lys, siden jeg ikke har noen interesse av å mørkelegge det rommet, men heller ha godt, behagelig arbeidslys.


    Tusen takk for et veldig godt råd!
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Så, neste punkt er å gjøre plass til flere folk.
    Ideelt sett er kinoen egnet for tre personer slik den er nå. Muligheter for to ekstra når saccosekkene er i bruk, men da sitter man i praksis klint oppi veggen. Best egnet for små barn som ikke har lange bein for å si det slik.

    Men jeg har en gammel sofa som har fulgt meg siden tidenes morgen omtrent. Den må jo kunne brukes. Til vanlig står den rygg mot rygg med kinosofaen, og utgjør "stuesofaen" sammen med en lenestol og et lite bord. Tanken er å kunne snu den rundt ved behov, få heist den opp litt, og dermed kunne ha en tredje rad på kinoen

    Totalt uten å vite hva jeg kunne eller burde gjøre, kjøpte meg meg en finerplate slik at jeg skulle kunne ha noe å sage i. Og så tok jeg det på sparket underveis.

    Nå som jeg ser hva jeg til slutt endte opp med, så ser jeg jo at dette kunne ha vært gjort ekstremt mye enklere dersom jeg hadde visst hva jeg skulle ende opp med. Men da hadde jeg ikke lært noe særlig av det. For det følte jeg at jeg gjorde nå. Det er jo ekstremt sjeldent jeg får mulighet til å lage ting. Så det er litt moro for en teoretiker å prøve noe nytt. Og selv om det ble mye slurv og kløneri, så antar jeg at det bør ha blitt "bra nok" til at det vil gjøre jobben.

    Kryssfiner fra Thaugland
    Beis fra Flügger (som tydeligvis hadde 20% rabatt for obosmedlemmer. noe som var hyggelig)
    Møbelfilt-ark fra Clas Ohlson.

    Kun brukt trelim for montering, ingen skruer.
     

    Vedlegg

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    En liten oppdatering:
    Det skulle ta nesten et halvt år før jeg gjorde noe med det åpenbare problemet som oppstår når man heiser en sofa på måten jeg har gjort. Man blir sittende så høyt at føttene dingler fritt, og over tid er ikke det spesielt komfy. F.eks når man skal sitte slik igjennom en hel film, som gjerne varer over to timer.

    I forbindelse med at jeg hadde invitert over en liten gjeng nerdekolleger for en visning av The Force Awakens, nå som det bare er et par dager igjen til The Last Jedi dukker opp på kino, måtte jeg få ut fingern. Så jeg smalt sammen et improvisert opplegg med restematerialer jeg hadde liggende i kjelleren.
    Igjen forbanner jeg Byggmax (og meg selv for å handle der) , for det er visst ikke så lett å få kappet 45 grader på fornuftig vis når materialene er vridd og bøyd. Det burde jeg ha tenkt på før, for jeg visste jo at det var et problem fra da jeg bygde reisverket til frontveggen.

    Uansett, det ordna seg på et vis, selv om fothvileren på ingen måte tåler inspeksjon på nært hold. Dette er heldigvis noe som er ment å tråkke på, så det får den tåle.

    Lærte forsåvidt at Jernia har brune filtknotter og hele ark med filt til å klistre under ting, og var betydelig billigere enn Clas Ohlson sine som jeg brukte forrige gang. Hadde jeg visst det for et halvt år siden hadde jeg ikke hatt store hvite filtknotter som skriker fra det rødbrune treverket.

    Som dere ser er fothvilekassa lavere enn forhøyningsklossene. Selv om nøyaktige dimensjoner er litt tilfeldig siden jeg baserte meg på hva jeg hadde i kjelleren fra før av, så er det med hensikt at den er lavere. For kassa må oppbevares under sofaen til vanlig, når den står den andre veien og fungerer som stuesofa og ikke som kinosofa. Og da kan den ikke være så mye høyere.

    Men den er fremdeles høy nok til at den gjør jobben den skal. For det er betydelig mer behagelig å sitte på bakerste rad nå som man har noe å ha føttene på.

    fotkasse1.jpg
    fotkasse2.jpg
    fotkasse3.jpg
    fotkasse4.jpg
    fotkasse5.jpg
    fotkasse6.jpg
     

    Northman

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.05.2017
    Innlegg
    378
    Antall liker
    97
    Er det ikke noe problem om noen setter seg raskt ned i sofaen, at man kan skli av kassen den står på?

    Eller har du hatt gummi under beina på sofaen?


    Ellers så ser det nesten likt ut hva jeg har tenkt å gjøre :)
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Jeg trodde det kunne bli et problem, og hadde egentlig tenkt til å lage små kanter på soklene for å hindre at ting flytta seg. Nå har det vist seg at det ikke er noe problem i praksis, men det ville nok gjøre plassering litt enklere og raskere når sofaen skal settes opp på disse forhøyningene. Også fjerner det all tvil.
    Foreløpig holder det at folk blir litt skeptiske når de ser dette, og derfor setter de seg forsiktig. Problem forsåvidt løst.
    Fothvileplattformen er også såpass liten at man uansett må ta det litt pent når man skal finne plassen sin. Så det er ikke så mye muligheter for voldsom herjing.

    Men det kan hende jeg lager noen kanter allikevel bare for å ha gjort det. Og om jeg ikke hadde basert meg på restematerialer til fothvileren, så hadde jeg nok lagd den betydelig større slik at det var mer å gå på når man var på vei til eller fra plassen sin.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Det er nå et år siden oppsettet ble fullført, og jeg har klart å sløse bort/investere flere hundre timer i sofaen i løpet av 2017, så det er på tide med et lite innlegg om hva jeg tenker om resultatet.

    Jeg må tilstå at jeg ikke har vært like flink med akustikken som jeg sikkert burde, og har begrenset meg til å plassere sofaen basert på hvor avstanden til bildet føles mest passelig, og hvordan det fungerer møblementmessig med tanke på resten av stua. Romkorreksjon er kun den innebygde audyssey i recieveren, også har jeg skrudd opp subene veldig mye mer enn hva den selv foreslår. Og selv om jeg vet at dette er langt fra korrekt, så trives jeg veldig godt med lyden. Såpass godt at jeg ikke har turt å trekke frem UMIK-1 og REW siden sist jeg tok en måling som ble lagt ut her i tråden, som er for fryktelig lenge siden.
    Jeg vet at frekvensgangen min er alt annet enn korrekt, og at jeg har massevis av problemer med kjempedipper og enorme peaker. Men siden jeg vet at det vil kreve en enorm innsats og evt store investeringer for å få gjort noe med dette, så prøver jeg å stikke hodet i sanden og ignorere dette, siden jeg trives godt med lyden slik den er i dag.

    Dessuten er det ikke mer penger igjen etter den vanvittige budsjettoverskridelsen jeg pådro meg under oppføringen av anlegget, så nyinvesteringer må rett og slett vente til etter 2025 ellernosånt. Føler allerede at jeg er i faresonen for å havne på luksusfellen etter å ha sett hvor mye penger som har gått med på dette.
    MEN, heldigvis er dette ting som ikke MÅ byttes ut, med mindre noe går i stykker. Blu-ray spilleren min er gammel og oppfører seg tidvis litt snodig, men jeg håper den holder en god stund til før den takker for seg, eller blir så trøblete med nye utgivelser at den i praksis blir ubrukelig.

    Akustikkmessig er fronten av filmkroken min veldig dempet. Såpass at besøkende føler det er litt påfallende når de er på inspeksjon, men hevder at det er på en behagelig måte. Noe som sikkert kan være delvis av høflighet. Mange vil nok mene at det er overdempet, siden jeg kun har basert meg på absorbering og null fokus på diffusjon. Men som nevnt over så trives jeg veldig godt med denne dempede følelsen og mener for min egen del at det på ingen måte er for mye.


    Så, hva gjenstår?
    Jeg har fremdeles ikke gjort noe med belysning i taket. Kablene til bakhøyttalerne ligger ikke pent, og jeg har ikke fiksa hengsler på "dørene" til komponentene. Mistenker at jeg må lage nye dører om jeg skal fikse det på en skikkelig måte, og det har jeg rett og slett ikke brydd meg med.
    Jeg kunne også ha trimma litt av det overflødige lerretsstoffet som henger på baksiden. Jeg var skeptisk til å trimme det ned for tett da jeg monterte det, men ser at det er en bitteliten flik av det overflødige stoffet som er synlig i underkant av ramma. Men dette har svært lav prioritet.
    Det eneste som muligens har lavere prioritet er å fylle igjen alt som er av romrom rundt høyttalerne med dempemateriale. For de som husker bildene av hvordan høyttalerne er plassert bak frontdekslene, så er har de en del boltreplass i bredden. Tror det er ca dobbelt så mye plass som de egentlig trenger. Og det har jeg ikke fylt igjen, og har egentlig ingen planer om å gjøre det heller. Men det kunne jeg jo selvsagt ha gjort. Fy meg.

    Også gjenstår det å faktisk gjøre som jeg har sagt tidligere; å invitere noen herfra på besøk. Underveis i prosessen var det jo noen som meldte at de kunne være interesserte, men som den asosiale knølen jeg er, har jeg ikke tatt noen av dere på ordet og invitert dere ennå. Også bor jo de fleste av dere i gokk og omegn, så jeg har liksom ikke helt visst hvor realistisk det var.

    Men om det fremdeles er interessant kan det hende jeg klarer å få ut fingern, parkerer sosialangsten litt, og får tørka støv av vaffeljernet for å åpne døra for et par av dere en passende dag.
     

    Dazed

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.01.2003
    Innlegg
    20.540
    Antall liker
    7.238
    Sted
    Sarpsborg
    Torget vurderinger
    2
    Men siden jeg vet at det vil kreve en enorm innsats og evt store investeringer for å få gjort noe med dette, så prøver jeg å stikke hodet i sanden og ignorere dette, siden jeg trives godt med lyden slik den er i dag.
    Ja, hvorfor skulle du ikke det, da? :) Det høres jo ikke ut som det er noe å bekymre seg over, så lenge ikke nevrosene plager deg med det.

    Blu-ray spilleren min er gammel og oppfører seg tidvis litt snodig, men jeg håper den holder en god stund til før den takker for seg, eller blir så trøblete med nye utgivelser at den i praksis blir ubrukelig.
    AppleTV 4K og iTunes?
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Blu-ray spilleren min er gammel og oppfører seg tidvis litt snodig, men jeg håper den holder en god stund til før den takker for seg, eller blir så trøblete med nye utgivelser at den i praksis blir ubrukelig.
    AppleTV 4K og iTunes?
    AppleTV? Ja, faktisk. Jeg har en gammel variant (den lille svarte snusboksen) som jeg bytta til meg for et års tid siden, og er faktisk veldig fornøyd med dette produktet. Det er det eneste Appleproduktet som ikke fremstår som skurkeaktig, ihvertfall som jeg hittil vet om. Jeg er bortimot sjokkert over at det er mulig å bruke den uten å ha en Applekonto, og uten å måtte installere apper her og der. Den har sin egen fjernkontroll og trenger bare å plugges inn uten å registrere noe som helst info.
    Men iTunes har jeg ingen interesse av. Ønsker å holde meg langt utenfor Applesystemet.

    Om spilleren min kneler blir det jo en ny. Må jo kunne spille blåstråleplatene mine.
     

    Dazed

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.01.2003
    Innlegg
    20.540
    Antall liker
    7.238
    Sted
    Sarpsborg
    Torget vurderinger
    2
    Fair enough. ...Men iTunes er veldig enkelt, og har ALT. Jeg vet ikke hvordan det forholder seg med støtte for siste skrik innen surroundlyd-formater og tilgangen på 4K-film, etc, selvsagt.

    Skurkeaktig... Ja, sikkert, men ikke noe verre enn Google, Microsoft, Sony, etc.... Pest eller kolera? Take your pick. ;)
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Jeg holder meg unna så mye som jeg kan. Kjører oldschool så langt det lar seg gjøre.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Men for å hente meg selv tilbake til siste del av innlegget mitt, er det noen som har et realistisk ønske om å sjekke ut oppsettet mitt, så er det fullt mulig å kunne få til dette.
    Om man skal dra på litt skikkelig (jeg pleier ikke spille så voldsomt høyt selv, men vet mange liker å virkelig klinke til) er det en fordel å kunne gjøre dette på dagtid.
    Jeg har en del fridager som sjefen sikkert ville sette pris på om jeg skulle ta ut, så jeg kan teknisk sett ta meg fri en hverdag for å ha relativt åpen stue om det faktisk er interesse for dette.
    Husker i farta at det er en del som har nevnt at de gjerne skulle tatt en nærmere titt/lytt på oppsettet da jeg fremdeles var i byggefasen, men om det var mest hypotetisk eller i virkeligheten er jeg ikke sikker på. Mange har kommet med mye god hjelp og tilbakemeldinger underveis, og det vil være hyggelig å kunne gi litt tilbake igjen til de som ønsker å se og høre hvordan dette faktisk ble til slutt.

    Setter ingen dato. Er mer interessert i om det er aktuelt i første omgang.
    Har ikke voldsomt med plass, så det er ikke aktuelt med store mengder folk på en gang. Er det mange som er interesserte får vi heller rigge opp med flere visninger.
     

    roadrune

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.12.2014
    Innlegg
    2.360
    Antall liker
    1.169
    Sted
    Stord
    Torget vurderinger
    1
    Jeg hadde tatt turen hvis det var på rett kant av landet, men nå er du vel såpass teit at du bor på østlandet? :p
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Yap, jeg er nok en slik en.
    Er trygt plassert i en blokkleilighet i Østensjø bydel i Oslo. Kan dessverre ikke ta med anlegget over til vestlandet. Bilen er litt for liten. Beklager det.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    OK, i går tok jeg mot til meg, og snurra en runde i REW.
    Grafene ser ganske ille ut. Jeg starter det hele med å hente frem det styggeste eksempelet jeg klarer å lage, ved å tyne aksene slik at ujevnhetene virkelig blir godt synlige.

    Enjoy!
    Februar 2018 SPL stygg graf.jpg


    Den ganske markante avrullingen i toppen, over 10khz er ikke noe jeg egentlig merker som noe negativt. Kan være resultatet av flittig demping i rommet, samt at høyttalerne spiller igjennom et lydtransparent lerret som nødvendigvis må bremse litt. Mulig jeg er så godt vant til hvordan det spiller at jeg ikke merker at diskanten ruller av tidlig.
     
    Sist redigert:

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Om jeg bestemmer meg for å prøve å få ting til å se penere ut kan jeg selvsagt endre litt på aksene, så det ikke ser like ille ut, men målingen er jo den samme.

    Dipen ved 135hz er på ca 14-15db. Ikke pent.
    Februar 2018 SPL penere graf 10-200.jpg
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    vannfall, henholdsvis hele frekvensområdet, og for 10-200hz.
    1/48 smoothing (laveste som var mulig)
    Februar 2018 waterfall 10-20k.jpg

    Februar 2018 waterfall 10-200.jpg


    Kan subene mine være i motfase og forårsake den enorme dipen på 135hz?
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Øhm... jeg er på ingen måte erfaren i REW, så jeg vet egentlig ikke hvordan RTA-funksjonen funker, eller hva den gjør. Trykka på den nå, og det sa meg ingenting.
    Men om jeg gjør det på en annen måte og bare zoomer inn på området det er snakk om, gir det noe nyttig info?
    Februar 2018 superdip 116-148kz.jpg


    Jeg har selvsagt kobla ned igjen utstyret etter gårsdagens runde. Burde sikkert latt det stå slik at jeg kunne tatt nye målinger etterhvert som jeg fikk innspill. Men så smart var jeg ikke.
     

    Flageborg

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2005
    Innlegg
    6.695
    Antall liker
    3.225
    Torget vurderinger
    0
    Med RTA så setter du dippfrekvensen og beveger micen rundt i samme område så finner du ut hvor bredt/langt "hullet" er så kan du ex. plotte inn tallene i excel?

    DSC_5261-Hjemmekino_liten_dipp.jpg
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    OK, takk.
    Da skal jeg rigge opp utstyret og ta nye målinger igjen litt senere, og prøve RTA-funksjonen. Og la ting bli stående oppe og poste resultater fortløpende.
    Høres ut som en fin plan for en avspaseringsdag.
     

    Flageborg

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2005
    Innlegg
    6.695
    Antall liker
    3.225
    Torget vurderinger
    0
    Bare husk å måle i StereoDirect....så du vet hvordan det "egentlig" er før du måler ferdig kalibrert....
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Godt poeng. Disse målingene som jeg har lagt ut i dag er med Audyssey aktivert.
     

    na_X

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.09.2013
    Innlegg
    4.640
    Antall liker
    4.117
    Torget vurderinger
    1
    Jeg ville kjørt en og en sub med mic for å sjekke om ting går i motfase, spesielt siden du har 4 stk. Hvilke frekvenser deler du på?
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Deler relativt høyt. 110 hz. Og siden det er omtrent der den dramatiske avrullinga inn i dipen starter, er det fristende å tro at det er en sammenheng.
    Alle fire subene er koblet likt, så tanken er ikke at det er motfase dem i mellom, men mellom frontrekka og subene.
     

    na_X

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.09.2013
    Innlegg
    4.640
    Antall liker
    4.117
    Torget vurderinger
    1
    Deler relativt høyt. 110 hz. Og siden det er omtrent der den dramatiske avrullinga inn i dipen starter, er det fristende å tro at det er en sammenheng.
    Alle fire subene er koblet likt, så tanken er ikke at det er motfase dem i mellom, men mellom frontrekka og subene.
    Bare å justere opp til 140Hz da på subbene, så ser du om det hjelper. :)
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Da har jeg fått testa litt i dag. og har fått verifisert et par teorier.

    Først og fremst fant jeg ut at delefrekvensen ikke var årsaken til dipen. Men det var fasekonflikt mellom sub og frontrekke.

    Her kan dere se hva som skjedde da jeg snudde fasen på samtlige suber 180 grader.
    Fasevending posisjon 1 inkl audyssey.jpg

    Blå er opprinnelig (0) posisjon, mens rød er den nye (180)
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    I tillegg tok jeg ulike målinger på forskjellige avstander, litt som Flagerborg anbefalte, selv om jeg ikke helt skjønte RTA-konseptet. Så jeg tok heller vanlige målinger og sammenlignet de.
    Februar 2018 SPL ulike posisjoner pure direct.jpg


    Blå er en halvmeter bak dagens posisjon.
    Rød er dagens posisjon
    Gul er ca 30 cm foran dagens posisjon
    Grønn er ca 55 cm foran dagens posisjon

    Det er tydelig at ting blir bedre desto nærmere jeg setter meg, og tilsvarende verre desto lengre unna jeg er.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Et utsnitt for å tydeligere se forskjellen mellom posisjonene.
    Februar 2018 SPL ulike posisjoner pure direct - utsnitt.jpg
     

    Torolan

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.07.2010
    Innlegg
    2.788
    Antall liker
    1.125
    Torget vurderinger
    2
    Men hvordan ser det ut med HT fullrange og uten sub ?
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Målingen over ER i fullrange og uten suber. (post 392 & 393 vel å merke. 391 er med Audyssey og subwoofere aktivert.)

    Med "Pure Direct" som Denon kaller det, kuttes alt av fancy signalprosessering. Så dette er helt rent tokanals fullrange signal fra frontene mine. Ingen suber. Ingen romkorreksjon. Ingen delefiltre aktivert.
     

    Torolan

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.07.2010
    Innlegg
    2.788
    Antall liker
    1.125
    Torget vurderinger
    2
    Målingen over ER i fullrange og uten suber. (post 392 & 393 vel å merke. 391 er med Audyssey og subwoofere aktivert.)

    Med "Pure Direct" som Denon kaller det, kuttes alt av fancy signalprosessering. Så dette er helt rent tokanals fullrange signal fra frontene mine. Ingen suber. Ingen romkorreksjon. Ingen delefiltre aktivert.
    Ja det står jo ganske tydelig også , så hvordan jeg klarte å unngå å få med meg det er jo imponerende....
    Hengte meg nok opp i dette med fase og suber i post 391 , pluss at det går jo like dypt uten suber :)

    Ja den grønne er jo best , så hvis du har mulighet til å bruke det som SS så vil nok det være en fordel.

    Dette med å snu fasen på subene ser jo også bedre ut , men har du testet med å justere avstand til suber i menyen ? Det er jo også en fasejustering , og der kan det ofte være en del å hente mtp. å få en jevnest mulig overgang.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Ja, jeg må si jeg er overrasket over hvor langt ned frontene mine klarer seg på egenhånd. To åttetommere i hver høyttaler er tydeligvis ikke så ille til dette rommet, med tanke på at de spiller relativt jevnt ned til 19hz her hos meg.
    Nesten så jeg kan anklages for å ha tatt i litt i meste laget da jeg bygde oppsettet her... :rolleyes:

    Jeg har ikke testet å tukle med avstandene i menyene ennå nei. Jeg er spent på hva som skjer når jeg kjører ny kalibrering, om fasen plutselig snur seg igjen automatisk slik at dippen vender tilbake automagisk, eller om det blir værende som det er.

    Planen fremover nå er å få flytta sofaen litt lengre frem (noe jeg trenger hjelp med, så det skjer ikke med en gang. den er steintung), kjøre ny kalibrering og så måle sluttresultatet for å se om effekten ble som forventet.

    Er litt skeptisk til å flytte veldig langt frem, for det begynner å bli litt trangt nå. Det er ikke mye flytting fremover som skal til for at lerretet blir bredere enn avstand fra fjes til bilde.

    Det kan bli litt voldsomt.
     

    Flageborg

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2005
    Innlegg
    6.695
    Antall liker
    3.225
    Torget vurderinger
    0
    Jeg er spent på hva som skjer når jeg kjører ny kalibrering, om fasen plutselig snur seg igjen automatisk slik at dippen vender tilbake automagisk, eller om det blir værende som det er.
    Husk å stille fase på subbene manuelt i riktig rekkefølge før kalibrering.....

    Legger ved en skisse som ex...

    andersr_sub.jpg
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.116
    Antall liker
    3.842
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Subene kan ikke kalibreres helt individuelt, men er koblet parvis. Recieveren min har to subkanaler som kalibreres uavhengig. Disse sender signal til hver sin B&W SA-1000 forsterker. Selve subene er passive, og hver forsterker driver to subwoofere.
    De er koblet slik at 1&2 kjører på en kanal, mens 3&4 kjøres fra den andre kanalen.
     

    -Vintage-

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    04.02.2018
    Innlegg
    124
    Antall liker
    113
    hva med og kjøre kalibrering med alt utenom 2 subwoofere? du har 2 stk passive subber på en forsterker la det bare 1 stk subwoofer på hver forsterker og still inn de 2 andre etter på? må jo hver mye lettere en at audyssey skal ordne alt. med tanke på utfasing av fronter og subber .

    Edit: og etter kalibrering med Audyssey, så måler du dette i Rew for og se resultatet, og gjør eventuelle justeringer forså og stille inn de 2 andre subbene.
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn