Er det bare utslipp fra den rike delen av verden som påvirker klimaet..?
Mvh
OMF
Atmosfæren endrer CO2-andel med ca 100ppm (deler per million) innenfor tidsrom på 5000-20000 år.
Andelen går fra ca 280ppm på topp ned til ca 180ppm på bunn (Oslo under 3km med is).
Industrialderen (ordet sier alt, egentlig) begynte nær toppen av en CO2-syklus. Før vi begynte med kullfyring, olje og gass gikk andelen CO2 i atmosfæren stabilt mellom ca 180-280ppm i hundretusener av år.
Nå har vi økt andelen med 130ppm+ siden slutten av 1700-tallet.
Svaret på ditt spørsmål har tre deler:
1. CO2 blir ikke borte like fort som det slippes ut. Bidraget som allerede er i atmosfæren er kommet, i stor utstrekning, fra den aller rikeste delen av verden, og da spesielt Europa og USA. Det er først fra ca 1990 at utviklingsland er begynt å kaste seg på, med spesielt BRIC-landene som ivrige forbrukere av fossilt brennstoff.
Stigningen i CO2-andel, fra Industrialderen begynte til Muren falt, skal vi nok tilskrive "den rike delen av verden".
Ca. 80ppm
2. Siden 1990 har CO2-andelen økt ytterligere 50ppm+, pga hyperøkonomisk aktivitet i globaliseringens ånd. (Nivået er nå over 410ppm og økende).
Det er fortsatt de aller rikeste som står for brorparten. De 10% rikeste i verden står for 50% av utslippene og det er latterlig stor forskjell på en nordmanns og en ghanesers CO2-utslipp. Du finner fine lister over ulike nasjoners utslipp pr hode, de kan du kikke på og dermed gjøre deg opp en mening.
Jeg pleier kikke på Verdensbankens oversikt:
https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.PC
Artikkel om de rikestes utslipp:
https://www.theguardian.com/environ...ce-half-of-global-carbon-emissions-says-oxfam
3. Det er nå mer CO2 i atmosfæren enn det har vært på mange millioner år. Dit har vi nådd på litt over 200 år, altså mye hurtigere enn ved naturlig syklus.
Det er først i de senere tiår at utviklingsland er begynt å bidra i et omfang som betyr noe. Men de ønsker også økonomisk vekst og velstand og hittil er det lite som tyder på at de er villige til å ofre seg for oss som nøt godt av å forbruke verdens ressurser uten å forstå konsekvensene.
Vi bør derfor regne med at CO2-andelen vil fortsette å øke og at vi i årene som kommer får konkurranse fra tidligere utviklingsland når det gjelder hvem som forbrenner mest fossilt. Hittil er vi i den rikeste delen av verden ubestridte mestre i øvelsen og også hovedansvarlige for konsekvensene.
Aller verst -- CO2 i atmosfæren blir ikke borte over natten. Det vil ta tusener av år* før det er nede på et nivå der klimaet skulle kunne bli "stabilt" igjen, altså slik vi har tatt for gitt at det skal være, i tusenårene etter forrige istidsmaksimum.
*(Det mest sannsynlige er at vi blåser forbi nivåene med CO2 som vil utløse oppvarming som frigjør metan bundet i permafrost og på havbunnen. Det vil ytterligere akselerere andelen drivhusgasser i atmosfæren langt forbi ethvert håp om at biosfæren vil bli levelig igjen. Ihvertfall innenfor et tidsrom som tilsvarer hvor lenge det har vært menneskelignende skapninger på planeten).