Poenget til bambadoo er muligens at arbeidsbetingelsene i en konkret krets er styrende for hvordan en gitt OPAMP fungerer/passer i kretsen.
Uten kjennskap til arbeidsbetingelsene og et fullstendig sett av spesifikasjoner, så er det ikke mulig å si noe konkret om hvordan en OPAMP kan fungere i en gitt krets. Mht arbeidsbetingelser er det viktigste impedanser på inngangene (begge) og i lasten, forsterking, AC/DC-kobling (ev krav til offset på inn og utgang) og forsyningsspenning.
Inngangsimpedanser i kombinasjon med OPAMPens spec for støy, dvs. hhv spenning- og strømstøy på inngangene, og i kombinasjon med støyforsterking (som kan avvike fra signalforsterking) gir et gitt resultat for støy på utgangen. En OPAMP med lav spenningsstøy har gjerne motsvarende høy strømstøy og visa versa. «Lav» spenningsstøy passer godt i kombinasjon med lave inngangsimpedanser. I kombinasjon med «høye» inngangsimpedanser er det derimot viktigere med lav strømstøy på inngangen. Kron-eksemplet her er dersom man vil bruke en OPAMP direkte i inngangen på en phonoforstekrer (RIAA-trinn), en OPAMP kan passe godt til lavimpedante MC-pickuper, mens andre OPAMPer passer bedre til mer høyimpedante MM-pickuper, og komponentverdier og kretsløsningene til de ulike OPAMPene (MM vs MC) blir ulike for å maksimere støy-ytelsen og annet. Andre inngangsparametre som samvirker med inngangsimpedansene er strøm offset og bias.
Designet og komponentverdier i tilbakekoblingen påvirker stabiliteten i OPAMPen, og noen følsomme kretser, f.eks. AD797 er særlig kritisk mht valgene her. Komponentverdiene i tilbakekoblingen er også en last for utgangen, og dersom det er valgt lave komponentverdier for å legge tilrette for lav speningsstøy, så må en erstatningsOPAMP nødvendigvis kunne drive den lasten med en god overstyringsmargin.
Mht forsyningsspenning så fungerer noen OPAMPer mindre godt med lave forsyningsspenninger (+/- 5V) men kan være veldig gode med høyere spenninger (typisk +/- 15V) Mange OPAMPer fungerer bedre med høyere spenning. Med lave forsyningsspenning er det en fare for at en erstatningsOPAMP ikke tåler høy nok spenning på inngangene eller kan gi høy nok utgnagsspenning (ref. spenningsfall fra forsyningsspenningene til utgangen, jf også rail-to-rail egenskaper både for inngang og utgang på OPAMPen). Enkelte OPAMPer trives «best» mot toppen av specen for forsyningsspenning, mens andre OPAMPer kan trives bedre på mer moderate nivåer.
etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc etc
Den korte og enkle historien er at det finnes ikke en «universal» OPAMP som passer like godt i alle kretser til alle formål, og for å kunne vurdere om en OPAMP passer inn må man kjenne den konkrete kretsen og ha et fullstendig sett med spesifikasjoner for OPAMPen.
mvh
KJ