CE-merking er en egenerklæring. Den tar utgangspunkt i at man, ved å CE-merke et produkt, erklærer å ha gjennomført alle tester som er relevante for det aktuelle produktet i EU/EØS-området. Mange produsenter gjør denne vurderingen selv, mens andre igjen, lar eksterne laboratorier utføre tester. Dette er med andre ord ikke noe dokument man signerer på, man bare erklærer at dette er i henhold til de gjeldende bestemmelser.
I Norge så er også CE-merkingen tilstrekkelig. Vi har ikke separate krav utover CE-merkingen for produkter som ikke er underlagt særdirektiver. For eksempel har vi et krav om at det skal medfølge tilstrekkelig brukerveiledning på skandinavisk, men dette er mer forankret i produsentens rettighet overfor kunde ift om kunden har brukt en vare åpenbart i strid med brukerveiledningen og dermed krever noen form for erstatning.
Dersom man har CE-merket et produkt, og det for eksempel skulle oppstå brann hjemme hos en kunde som følge av et valg man har tatt i det man konstruerte produktet vil man kunne holdes erstatningsansvarlig overfor den rammede part. Har man da benyttet en ekstern lab til å gjennomføre testene har man en viss anledning til å sende ansvaret videre.
La oss si at en kobling i en kabel løsner, og skaper en delvis kortslutning. Det går varmgang, og isolasjonsmaterialet antenner. I et slikt tilfelle vil produsenten kunne holdes ansvarlig dersom det kan bevises at dette var en produksjonsfeil.
Når det gjelder tilfeller der det ikke har oppstått skade, men det allikevel rimeligvis kan antas å være en fare for dette på sikt, enten vi snakker norsk produsent eller norsk importør, så er det DSB (Direktoratet for samfunnsberedskap) som er rette instans. De kan enten selv, eller via DLE (Det lokale eltilsyn) gjennomføre en kontroll. Svakheten med dette er selvsagt at DLE i de fleste tilfeller er installatører, og disse har stort sett ingen kompetanse om det som går ut over bygningsinstallasjon. Når det gjelder høyttalerkabler, og i særdeleshet signalkabler, tror jeg ikke DSB så mye som hever et øyenbryn, om man da ikke påpeker en liten, morsom detalj. Nemlig at produsenten oppgir en strømgrense for en av høyttalerkablene, og at i den vanligste høyttalerimpedansen, 8 ohm, så tilsvarer dette 111,4kW effekt ved 944VRMS.