Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.449
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Egentlig ikke. På Maaemo kommer de langt med en rødbete, et reinsdyrhjerte, en sellerirot eller lignende. Andre må ga hummer, trøffel og gåselever uten å være i nærheten av å nå nivået til førstnevnte.
    Jeg tror du har misforstått meg litt. Med gode råvarer mener jeg råvarer av høy kvalitet uansett om det er rødbeter, reinsdyrhjerter eller trøfler. Jeg har sett mye dårlig plastpakket sellerirot på Meny som heller ikke Maemo ville brukt, og den eneste gangen jeg kjøpte en trøffel i Norge var det ikke mye smak igjen i den. Den løftet ikke måltidet. Dyre og eksklusive råvarer er selvfølgelig ikke en forutsetning for god mat, men høy kvalitet må vi ha.
     

    Harald HM

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2016
    Innlegg
    2.251
    Antall liker
    2.142
    Sted
    Bardufoss
    Torget vurderinger
    1
    For å være helt ærlig så syns jeg trøfler er litt oppskrytt, har aldri skjønt fascinasjonen. Joda det er godt og det funker i mange retter, men ikke i nærheten av å være verdt prisen, in my humble opinion.
    Veldig enig;)
     

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.945
    Antall liker
    1.203
    Reinsdyrhjerte fra villrein er godt med litt løk,trenger ikke trøfler
     
    6

    65finger

    Gjest
    Det er helt på tryne å bruke trøfler til rensdyrhjerte
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Maaemo er fancy i min bok. Nå er det ikke oslo som nødvendigvis er stedet for trøfler. Får som regel det servert i Italia eller Frankrike. Smaken er forøvrig som baken.
    Selvsagt er Maaemo fancy, det sier seg selv. Men mesteparten av råvarene er det ikke. Tidligere skulle luksusmat gjerne innholde bestemte råvarer som hadde som fellesnevner at de var dyre, eksklusive og omtrent umulig å få kjøpt noe sted i landet og ikke produsert her heller. Slik er det ikke lengre i Oslo eller Norden generelt.
     
    6

    65finger

    Gjest
    Og det er bra. Topp-spisestedene bør servere mat basert på lokale råvarer. Så vi skriver bare forbi hverandre:cool:
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Ja. Ingen.

    Stek soppen for seg selv.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Richard Perkins, forfatter av "Making Small Farms Work" og grunnlegger av Ridgedale Permaculture i Sverige, har startet en liten revolusjon blant bønder i Skandinavia. Nå reiser han omkring og dokumenterer hva ulike har fått til ved å anvende permakultur og prinsippene bak regenerativt landbruk. Målet er mest mulig lønnsom produksjon etter økologiske prinsipper, med størst mulig avkastning pr kvadratmeter. Perkins har 40 Euro/kvm på sin gård som ligger på 59 grader nord i Sverige -- det er det ingen konvensjonelle gårder som er i nærheten av i Skandinavia og dette er årsaken til at mange andre nå driver og styrer inn sin produksjon etter tilsvarende prinsipper. (Slik avkastning er ikke uvanlig for gårder som drives etter regenerative prinsipper. Polyface farms i USA har vært fyrtårn for bevegelsen og har enda høyere avkastning enn hva Perkins har fått til).

    Boken "Making Small Farms Work" er en usedvanlig grundig innføring i prinsippene, der målet er en gård som skaper mest mulig av de innsatsmidlene man trenger. Her er Perkins på besøk hos Tore Jardar Wirgenes i Vestfold. Han la om til økologisk drift en del år tilbake, men har tatt steget over i prinsippene bak regenerativt landbruk.

    Wirgenes la også om til andelslandbruk en del år tilbake, med litt over 200 familier i nærområdet som medlemmer. Det ga et økonomisk fundament for videre satsing og foredling.

    God gjennomgang i videoen Perkins har laget. Et fellestrekk med disse gårdene er at de, som nevnt, genererer mange av sine egne innsatsmidler -- surt for Felleskjøpet og bra for bunnlinjen. Sjekk ut det mobile hønsehuset som brukes for å gjødsle åkrene:


    Og her presenterer Perkins boken:

     
    Sist redigert av en moderator:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Jeg synest ferigraspede gulrøtter var teitere. Avokado er tross alt et lotteri. Gulrøtter er stort sett alltid bra, men å raspe de burde være en overkommelig oppgave. Men det finnes også ferdigstekte pannekaker, ferdigstekt tacokjøttdeig, ferdigvispet egg og ferdigkuttet løk så jeg lar meg ikke overraske.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Avocado er litt bingo ja, og modne kommer stort sett i topakninger.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Poser med alt man trenger til grønnsakssuppe var også artig. Grønnsaker, som det ellers omtales som og som allerede finnes.

    Og som alltid er det noen som tror at bernaise kan komme i pose og være holdbar i månedsvis. Må vel være den sausen som har kortest holdbarhet av alle om laget ordentlig. Men om man kunnhar en av tre ac eggeplomme, smør og estragon så går vel det meste.
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Forundrer meg stadig hvor mange som ikke har smakt skikkelig bernaise, snubler stadig vekk over mennesker som syns dette smaker rart og ikke er "ekte" bernaise, som de mener er toroposen
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.858
    Antall liker
    8.042
    Mexico kunne og burde vel ha saksøkt hele den norske taco-fredagen etter den kulinariske blasfemiparagrafen.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det der spiser vel folk på hytta i værste fall, Taco spises vel hver helg eller noe slikt. Uansett den norske tacoen er vel mer beslektet på ymse texmex varianter, så Mexico har ikke så mye å være grinete for.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.449
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Stakkars mennesker som spiser norsk taco hver helg.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Stakkars mennesker som spiser norsk taco hver helg.
    Hvorfor det? Utover krydderblandingen og sausen som er vel salt og ganske kjedelig er det ikke så mye å utsette på det. Det er kjøtt, grønnsaker, salat,ost, tortillalefser eller de famøse skjellene og litt rømme. Det er selvsagt mulig å gjøre det mye bedre enn klassisk norsk fredagstaco men noen katastrofe er det ikke.

    Det er en rimelig antagelse at mange synest det er godt siden det er fredagskos. Jeg lager også “taco” i ymse varianter, om enn ikke hver uke og som regel ikke i helgen. Bruker svinekjøtt, entrecote eller lam, lager kryddermiks selv og bruker andre grønnsaker men geunnkoseptet er jo det samme. En salig blanding av fett, søtt og syre og litt styrke fra chili.

    Men «guacamole» fra boks som inneholder mellom 0 og 1 prosent avokado, det er trist. Grønnfargen kommer fra erter. Guacamole er rundt 98% avokado.

    Kan komme på ganske mye som er verre enn fredagstacoen. Var forresten på Taco Republica her om dagen. Sofistikert? Tja - definitivt ja sammenlignet med norsk Taco. Spesielt godt? Nei.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    En stor cornflake, tørrstekt kjøttdeig, litt kubet agurk, tomat og paprika, revet Norvegia, noe grønt fra en boks og kanskje "salsa" fra et glass. Og Thousand Island dressing fra Idun. Velbekomme til fredag i Norge... Er du heldig så har noen sprettet en hermetikkboks med mais også.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Jada, men om man synest dette er tippen av matlykke fredag så ser jeg ikke hvorfor det skal være så synd på en. Om noe så er det jo mer synd på de resten av dagene i uka om slapt tilberedt norsk fredagstaco er ukas kulinariske høydepunkt.

    Har et par kompiser som har en gaske tung "guilty pleasure" for norsk fredagstaco med skjell og det hele. De vet godt hva god mat er og vet hvordan det lages, men taco må det være stort sett hver fredag.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er ikke synd på noen, folk spiser det de vil og jeg har null problemer med det. Jeg synes det er litt trist, mest fordi jeg ikke ville trivdes med slik mat, men utover det så kan folk gjerne spise fredagstaco 365 for min del.

    Hvis folk ikke hadde likt det så hadde de vel heller ikke spist det. Min greie har alltid vært å få folk til å prøve og smake på, om de deretter vil spise noe annet å velsigne dem.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    GIANT BEEF RIBS and Brisket - AMERICAN FOOD BBQ at Little Miss BBQ in Phoenix, AZ!

     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    While bee populations are declining worldwide, Slovenia has had no major losses due to pesticides in recent years – a major cause of bee loss. In 2011, it was the first European country to prohibit the use of certain neonicotinoids proven harmful to bees. There are also no reported cases of colony collapse disorder, when an entire colony of worker bees disappears leaving the queen behind.

    https://www.theguardian.com/cities/...t-slovenias-rapid-bee-response-team-in-action

    Landet er fylt med birøktere.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Manglende sortsmerking av frukt og grønt er et alvorlig problem.

    ....



    Men hvorfor har ikke eplene navn? Eeg-Henriksen har gått grundig til verks, og funnet ut at Mattilsynet krever sortsmerking av frukt, bær og grønnsaker som selges løst. Men kravet følges ikke opp. Som en pågående journalist har hun stilt oppfølgingsspørsmål, men svaret henger fortsatt i lufta.

    Nationen – distriktenes næringsavis
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.449
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Jo da, det er gledelig med flere uavhengige småprodusenter. Problemet er og blir distribusjon. Mitt matbehov må i hovedsak dekkes av Norgesgruppen, Rema 1000 og Gutta fra Havet; ikke på grunn av pris, men på grunn av fysisk tilgjengelighet. Jeg kjøper heller ikke større partier med mat på en gang. Dels på grunn av lagringsproblemer, men også fordi det er begrenset hva to pensjonister greier å spise. Og vi foretrekker ferske varer. Bondens Butikk ga opp etter tre måneder på Sandvika Storsenter og da var det tilbake til de store kjedene. Skaff meg lett tilgang til fersk mat fra småprodusentene og jeg blir kunde umiddelbart.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Hvis lett tilgang begrenser seg til å gå ned i tøflene på menyen på storsenteret så blir det nok vanskelig, kjører du derimot en halvtime østover har du tilgang til det hele.
     
    H

    Hardingfele

    Gjest
    Enig med Cruiser. Det er veldig enkelt å få fatt i meget godt kjøtt og grønt. For tiden har vi grønnsaker fra Ramme gård og Bergsmyrene -- bedre produseres nok ikke i Gnore (sistnevnte er eneleverandør til Maaemo). Lam fra Skattebu (Langsua nasjonalpark), som ikke har vært utsatt for etterforing for å få opp slaktevekten; svinekjøtt fra Stølsvidda; Angus fra Horgens, osv. Og det er flere utsalgssteder som kan tilby tilsvarende. (Og har man ikke prøvd hvitløk fra Valdres så venter en fin opplevelse).

    Fårikålkjøttet fra Skattebu føk ut døren på et par timer. Kunder fra i fjor har gått og ventet. Norsk ferskt lammekjøtt burde gjøres tilgjengelig gjennom hele året -- nå er det størst tilbud i fårikålsesong og til påskelam. Og vi går og gleder oss til leveransene fra Agder Kystbeitelag opp mot jul, når deres usannsynlig riktig tilberedte fenalår kommer.

    Hvilket får meg til å stusse over dette -- hva faen!

    Skjermbilde 2018-10-01 kl. 09.57.31.jpg
     
    Sist redigert av en moderator:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn