Mat, drikke og røyk MAT

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • H

    Hardingfele

    Gjest
    Det skjer ting. Sofia fra Danmark har vist at man kan dyrke utrolige grønnsaker i høyder andre stusser over. Og på Avdem utvider de gradvis med forskjellige aktiviteter.

    Fb-video i denne linken: https://www.facebook.com/Nasjonalparkriket/videos/331774790911024/

    Sofia og hennes Gardsgrønt "Market Garden" -- verdens gladeste gartner.. Denne filmen har jeg sett om igjen et par ganger bare for å komme i riktig godt "dansk hyggehumør".

     
    Sist redigert av en moderator:

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.449
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Hvis lett tilgang begrenser seg til å gå ned i tøflene på menyen på storsenteret så blir det nok vanskelig, kjører du derimot en halvtime østover har du tilgang til det hele.
    Du leste ikke mitt innlegg godt nok. Fysisk tilgjengelighet har med helse og mulighet til å bære å gjøre, det er ikke alle som er unge og spreke. Jeg ønsker enkel tilgang til de gode råvarene daglig uten å måtte kjøre til flere forskjellige butikker i Oslo. Gode råvarer er desverre fortsatt et nisjeprodukt i Norge.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det er egentlig greit nok det, men de beste produktene og spesialproduktene er som regel å få tak i nisjeforretninger nesten uansett hvor i verden man er. Så at vi Norge skal komme dit at dette er å finne på ræva 1000 er litt utopisk.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Mer grønnsaksuppe fra Bruno.

    Broccolini Soup – Bruno Albouze

     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    21.006
    Antall liker
    8.432
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Dei fleste av oss har sånn-på-det-jamne kosthaldsbase på ein eller annan butikk frå ein av dei tre kjedane. Og så sper vi i større eller mindre grad på med ymse vi får tilgong på. For min eigen del har eg grønsaker i hagen (avgrensa til fire til seks veker om hausten), Tomatar og agurk i glasverandaen, litt sjølvplukka bær av mange slag, eple og pærer kjøpt når eg er i fjorden (frå september til desember), geitekjøt om hausten-jul-våren (som spekemat), litt sauekjøt av god kvalitet i slaktetida, og masse fisk, alt etter når eg gidd fiske. Hansa-øl er greitt, men det er også annan drykk som kan nytast. (Tykkjer faktisk Grans er mest for pengane for tida)
    Men eg saknar eksotiske grønsaker, biffar frå skikkelege biffkyr, svinekjøt frå iberisk svartgis, og ein del andre ting eg har vorte bordskjemd med opp gjennom åra
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    På Røros og har opplevd noe såpass sjelden som et norsk hotell med skikkelig god mat i restauranten på Røros Hotell (brasseriet det). En liten, men fokusert meny med tre forretter, tre hovedretter og tre desserter. Rause porsjoner og sympatisk priset vin. 635 kroner flaska for en utmerket portugiser til 300 kroner flaska på polet er det lite å si på.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    På Røros og har opplevd noe såpass sjelden som et norsk hotell med skikkelig god mat i restauranten på Røros Hotell (brasseriet det). En liten, men fokusert meny med tre forretter, tre hovedretter og tre desserter. Rause porsjoner og sympatisk priset vin. 635 kroner flaska for en utmerket portugiser til 300 kroner flaska på polet er det lite å si på.
    Ikke ille det. Generelt sett skulle jeg ønske at flere steder hadde faste kronepåslag for de fleste av vinene sine, med mindre det er snakk om noe veldig kostbart. Så mye mer av det i Danmark og Frankrike.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    750 for en spanjol til 450 på polet i dag så er nok et slags kronepåslag.

    For øvrig fascinerende dyrt å spise godt i periferien sammenlignet med i Oslo. Tre retter på Røros kostet det samme som fem retter på arakataka i Oslo for eksempel. Det jeg fikk på Røros var godt,men kunnet lett laget det samme selv uten større problemer. Godt; men enkelt.

    I dag var det sashimi av ishavsrøye med diverse tilbehør, deretter mørbrad av rein med rotgrønnsaker, rødbetpure og morkelsaus og til slutt en ostekake med mangosoerbet, msndelbunn og multesirup. Alt veldig godt men rettene kostet 140, 380 og 100 kroner. Får mye i Oslo for den summen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    How to DRY AGE BEEF AT HOME Properly - 45 Day Aged Bone in Ribeye

     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.858
    Antall liker
    8.042
    Apropos asiatisk mat, noen som kan anbefale en god wok-panne for induksjonstopp?
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Jeg hadde kjøpt en karbonstål wok med flat bunn på din nærmeste innvandrerbutikk. Den krever innbrenning og jevnlig vedlikehold. Men det er billig og funker fjell. Unngå for en hver pris teflonhelvete. Slites fort og tåler ikke varmen som må til for å lage en god stir fry
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.858
    Antall liker
    8.042
    Jeg hadde kjøpt en karbonstål wok med flat bunn på din nærmeste innvandrerbutikk. Den krever innbrenning og jevnlig vedlikehold. Men det er billig og funker fjell. Unngå for en hver pris teflonhelvete. Slites fort og tåler ikke varmen som må til for å lage en god stir fry
    Takker for den, forstår du har kokkelert mer enn de fleste her inne. Savner gasskomfyren og de lette wokene jeg kjøpte på en thaisjappe for to bugg og ikkenoe. Tenkte kanskje støpejern var veien å gå for induksjon for å få varmen også litt opp sidene og ikke bare i bunn, men da skal jeg sjekke på innvandrersjappen på hjørnet om de også har karbostål med flat bunn.

    Blir uansett bare en midlertidig løsning for vinterhalvåret mens jeg planlegger neste og det første kjøkken jeg kjøper og bygger fra grunn selv. Har slått fra meg å ta over det Miele-kjøkkenet jeg nevnte i kjøkkentråden. Antar det må være mulig å få lagt til en del med to gassbluss koblet til flaske under, og så induksjon for resten av kokeoverflaten. Har et halvår på meg før innflytting så jeg må vel få se til å få fart på sakene etterhvert.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.858
    Antall liker
    8.042
    Nuvel, er jo forsåvidt oppsatt med både gass og wok i Weberen på takterrassen og har da woket og grillet i snøvær, shorts og sandaler før når jeg fikk ånden over meg.

    Første vinteren her jeg bor nå fikk jeg riktig nok politiet på døren etter at nabokjerringen på andre siden av bakgården sendte uromelding, men det har da gått seg til det og.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    It’s hard to be a nissemann. Ravioli med vellagret ost og hvit trøffel.

    C67F395A-BB6C-4044-8B5B-122FDCF5F892.jpg
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Hvit trøffel på a l’aise i Oslo. Kjøkkensjefen sa at om han bestiller fra Toscana før klokken 12 på torsdag så har han det på fredag.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    A l'Aise var veldig bra.
     
    Sist redigert:

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.449
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Den hvite trøffelen er rimelig i år, den koster nesten halvparten av det den kostet i fjor. Borsino del tartufo - Centro Nazionale Studi del Tartufo Men uansett er det ikke noen rimelig delikatesse. Jeg skal en tur til min trøffelleverandør i Molise kommende uke, så får vi se hva han har fått inn. Sesongen startet først 1. oktober her i syd, et par uker etter sesongstart i Piemonte.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kråkeboller. Du kan finne dem selv, de røde om sommeren og de svarte om vinteren.

     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Vilkraften jeg kokte i går ble av den dyre sorten. Hadde ~16 liter før innkoking og for å få fart på sakene kokte jeg inn med bra guffe i tre gryter. Ventilatoren tok kvelden - å svelge unna en fordamping på 7-8 liter i timen ble for meget for den. Har nok kommet inn vann på steder der det ikke skulle. Nå har den haltet litt så det var sannsynligvis bare den berømte dråpen, men fremover skal jeg koke ute på gass eller en portabel induksjonsplate når det skal kokes seriøse mengder.

    #vilhastorkjøkkenventilator
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Enkel Dim-Sum-rett til hjemmebruk.

    How To Make Steamed Chicken Dumplings

    (Wonton-wrappers finner man i frysen på de fleste asiamatbutikker. Og har man ikke slik damper kan man f.eks. bruke dampristen til pinnekjøttet)


    250g chicken mince
    1 handful fresh coriander, chopped
    7 bok choy stalks, finely sliced
    1 tbsp chives, chopped
    1 tsp salt
    cracked pepper
    2 crushed garlic cloves
    1 tbsp regular soy sauce
    1 tsp rice wine vinegar
    wonton wrappers

    Bruk kinakål, selleristang, eller kanskje sogar fennikel om du ikke har Pak Choi. Man kan også variere med 50% svin/rå kongereker i deigen, og andre urter så klart.
     
    Sist redigert av en moderator:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    pooo.jpg

    Potetdag i Botanisk hage!

    Vi er midt i høstferien eller potetferie som det engang het og på søndag setter vi poteten i sentrum i Botanisk hage.

    Vi viser frem en utstilling av årets avling – over 50 potetsorter er dyrket i hagen og på søndag kan du se blåe, gule, røde og brune poteter.

    Vi snakker om potet og potetdyrking og viser hvordan du med enkle grep kan dyrke egne poteter. Vi presenterer et bredt spekter av produkter laget av potet og har ulike smaksprøver å by på.

    Vi inviterer til omvisninger i den nyrestaurerte Lønningen lystgård og i kjelleren kan du se fotoutstillingen «Ærlig landskap» av Rune Molnes.

    Sist men ikke minst, så inviterer vi alle til å besøke Arkimedes’ labyrint – vår nye attraksjon i Botanisk hage.

    Arrangementet finner sted i området utenfor Lønningen lystgård, med inngang fra Mildevågen. Adressen til parkering i Botanisk hage er Skipanesveien 45.


    edit: alt handler ikke om poteter...

    https://www.sciencemag.org/news/201...ill-host-next-year-s-party-math-s-nobel-prize
     
    Sist redigert av en moderator:
    H

    Hardingfele

    Gjest
    New Yorker om Musa Dagdeviren, som er i seneste sesong av Chef's Table, som har tatt inn og gjort noe med kritikken de fikk for forrige sesong.
    Denne artikkelen er fra 2010. Musa spesialiserer seg i å gjenoppdage tyrkiske tradisjonsoppskrifter som "fremskrittet" har lagt bak seg. Han fnyser (!) av luksusrestauranter og insisterer på enkelt interiør og servering. Det hender folk begynner å gråte mens de sitter og spiser, minnene blir for sterke.

    Minnekjøkkenet:

    https://www.newyorker.com/magazine/2010/04/19/the-memory-kitchen

    100419_r19528_p646.jpg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Vi har snakket litt om trøfler, denne er spot on.


    selv er jeg mer glad i franske sylteagurker enn trøfler men men,
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.815
    Antall liker
    2.449
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    PA120049.jpg

    Da var årets sopptur unnagjort og denne skjønnheten ble med hjem. 70 gram hvit trøffel til en pris av 120 euro hos min trøffelhøker i Molise. På restaurant i Norge må du nok regne med firegangeren for denne. Uansett pris så er dette noe av det beste jeg og kona får. Det blir med den ene gangen i året. En trøffel på denne størrelsen er rikelig til fire prosjoner med trøffelpasta. Tagliatelle med litt smør og trøffelen høvlet over. Enkelt og veldig godt.

    PA120058.jpg
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Jeg klarer meg fint på 0 til 1 brødskive om dagen. Det er - utrolig nok - mulig å spise noe annet enn brød.

    At hun velger å skrive en kronikk om dette sier jo det meste om hvor nedsnødd dama er. Det er selvsagt hyggelig å få 24000 kroner av staten i året å handle mat for, men det er helt unødvendig. Hun tåler kjøtt, fisk, skalldyr, meiriprodukter, frukt og grønnsaker,belgfrukter osvosv. Hvilket miserabelt liv. Hun påstår at hun får problemer med å få i seg nok næringsstoffer - hvor dum kan man bli?

    Lær deg å lage mat.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Var forresten på Bon Lio her om dagen. Vi var 7 personer til bords. Servitrisen var dypt og oppriktig sjokkert da vi sa at vi tåler alt. At et bord med 7 ikke trengte noen tilpasning var svært uvanlig sa hun. Bare sånn i tilfelle noen lurer på om det er en betydelig del av befolkningen som har innbilt seg en eller annen allergi eller intoleranse.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Har en niese med cøliaki og min søster er ei slik som ikke kan lage mat, man skal spise AKKURAT det samme fra før og må handle alle disse erstatningene i hel eller halvfabrikat i glutenfrihylla/disken.
    Litt som disse veganerene som skal lage alle disse kjøttrettene. Var på besøk hos en kompis for noen uker siden som er veganer, han hadde styra villt med å lage "hamburger" greit nok, det smakte helt ok men dæven døtte å mye bedre det hadde vært om man hadde fylt opp mellomrommet mellom brødet med bare masse friske gode grønnsaker.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Da eldstejenta var yngre prøvde vi oss med litt «no egg» for å lage pannekaker på det og soyamelk. Ble totalt useless. Endret strategi relativt raskt for å si det slik. Soyamelk er forsåvidt greit nok, den smaker ganske søtt selv om den faktisk har mindre sukker enn vanlig melk og er tilsatt de næringsstoffene man i Norge i praksis i stor grad får fra melk og melkeprodukter som kalsium, d-vitamin og jod. I tillegg er den beriket med vitamin b-12 slik at veganere ikke skal falle om og dø eller subsidiært bli sprut gærne.

    Om man imaginært eller reelt ikke tåler gluten må man kutte ut «vanlige» bakevarer og pasta. Særlig mer av basal mat er det vel ikke. Alt av sauser som ikke kommer fra Toro kan lages uten mel. Trengs jevning kan det gjøres på andre måter. Har en pakke maizenna i skuffen, en av sorten holder i en 5-6 år for min del og koster noen tiere. Eneste jeg klarer å gå med på er et reelt problem er øl, men man kan da drikke vin istedenfor.

    Statstøtte til lavkarbo ville være ca like logisk, det er i praksis et glutenfritt kosthold om man tar den helt ut.
     
    Sist redigert:

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.945
    Antall liker
    1.203
    Var forresten på Bon Lio her om dagen. Vi var 7 personer til bords. Servitrisen var dypt og oppriktig sjokkert da vi sa at vi tåler alt. At et bord med 7 ikke trengte noen tilpasning var svært uvanlig sa hun. Bare sånn i tilfelle noen lurer på om det er en betydelig del av befolkningen som har innbilt seg en eller annen allergi eller intoleranse.
    Ja da, slik er det tror jeg, og det går også i arv, som astma, tannlegeskrekk, muskel og skjelett problemer, overvekt, hyppige sykmeldinger etc.
    Prøver å finne en årsak i kosthold. Bare tull, nesten.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Lager middag as we speak. Den ser faktisk ut til å bli glutenfri uten å ha tenkt over det. Gåseleverterrine med «eplesmør» og urter, grillet lammecarré med stekte kantareller, jordskokkpuré og rødvinsaus. Creme brulee Asian style til dessert. Rødvin og hvitvin til. Hui hvor fælt det er. Kanskje jeg går på en smell og steker en loff til å ha under terrinen. Kan jeg få statsstøtte til middagenes rimligste element? Det er jo en brødskive. Men hvetemel og gluten.

    Målt i næringsstoffer kunne jeg vel levd på dette resten av livet uten å bli feilernært, men lommeboka ville tatt en kraftig smell.

    Kronikken til ho glutendama er noe av det dummeste jeg har lest. Hun fremstiller det som hun faktisk vil sulte om støtten hennes blir kuttet til en tredjedel. Alle skjønner jo at det eneste vettuge er å kutte den til eksakt 0 kroner, hvilket er det neste som vil skje med mindre dette er en hjertesak for KrF.

    Her er en med hjernen litt mer i vater
    https://www.aftenposten.no/meninger...128ec1817a5be23001b39d32b1d2e6d86b73c6f642a46

    Som han påpeker tilsvarer den tidligere statsstøtten mer eller mindre hele hans måndelige matbudsjett som en enpersonshusholdning i studietilværet.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.258
    Antall liker
    14.815
    Var forresten på Bon Lio her om dagen. Vi var 7 personer til bords. Servitrisen var dypt og oppriktig sjokkert da vi sa at vi tåler alt. At et bord med 7 ikke trengte noen tilpasning var svært uvanlig sa hun. Bare sånn i tilfelle noen lurer på om det er en betydelig del av befolkningen som har innbilt seg en eller annen allergi eller intoleranse.
    Ja da, slik er det tror jeg, og det går også i arv, som astma, tannlegeskrekk, muskel og skjelett problemer, overvekt, hyppige sykmeldinger etc.
    Prøver å finne en årsak i kosthold. Bare tull, nesten.
    Jeg har sett hvordan ordentlig allergi ser ut. Det er ikke at man innbiller seg at man "ikke tåler noe" men likevel spiser det om noe ser ekstra fristende ut. Da vi var på første utprøving av melk med jentungen på Rikshospitalet la de en dråpe melk på leppene hennes med en pipette. Da kastet hun opp. En gang hjemme (uvisst av hva) fikk hun elveblestlignede utslett over hele kroppen, brakk seg og fikk pustebesvær. Da satte jeg adrenalinsprøyte og ringte etter ambulanse. Resten av døgnet ble tilbragt på Ullevål Sykehus.

    Hun har heldigvis vokst av seg melk (relativt vanlig å vokse av seg) og tåler nå varmebehandlet egg (ganske uvanlig), men reagerer fortsatt kraftig på hasselønøtter og noe mildere på hvit fisk. Om hun spiser litt nugatti (10% hasselnøtt om jeg husker korrekt) ser det ut som hun har fått røde hunder.

    Duster som har ett eller annet kompleks eller noe de er misfornøyde meg og prøver å finne unnskyldning i at de ikke tåler noe av helt standard matvarer har jeg eksakt null respekt for.

    Og ja, jeg vet at det er fullt mulig å ha mildere symptomer eller tåle en mindre mengde av matvarer men få problemer om man spiser for mye av noe. Men ikke faen om det er slik at det er normalt at syv tilfeldige personer på restaurant i Norge trenger noensomhelst tilpasning av menyen. Dette er et motefenomen og fullstendig galskap og selvdiagnostisering fra folk som nesten garantert har helt andre problemer enn matintoleranse eller matallergi. Man kan nå gå på private klinikker, ta en blodprøve å få en liste lang som et vodt år med matvarer man bør holde seg unna. Men det eneste som funker er å faktisk spise noe og se hva som skjer - blodprøver er i beste fall en indikasjon. Min datter hadde eksempelvis null utslag på blodprøve for melk men kastet som sagt opp av en enkelt dråpe - noe som forsåvidt er ganske uvanlig.
     
    Sist redigert:
    6

    65finger

    Gjest
    Pga et mageproblem har jeg kjørt en diet uten melkeprodukter, mel, en del grønnsaker, kunstig søtede produkter. Utrolig hvor lite av produktene man savner i det daglige med unntak av løk. Løk med hvitløk er en jævlig viktig ingrediens i matlaging.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn