- Ble medlem
- 23.03.2006
- Innlegg
- 20.214
- Antall liker
- 10.780
Sauerkraut fermenteres, surkål syrnes ved hjelp av bl.a. eddik. To forskjellige retter, to forskjellige opprinnelser. Dessuten er karve en viktig ingrediens i surkål, brukes ikke i sauerkraut.
|
Stabeist, du.Sauerkraut betyr sur kål. Den tilberedes best og opprinnelig vha fermentering og syrning vha melkesyrebakterier. Noras sukkerlakesubstitutt er et kjappisprodukt som tilberedes i store kjeler og syrnes med eddik. Det er et industriprodukt der man unngår lagringstiden ved fermentering.
At man så får forbrukerne til å foretrekke den sukrede versjonen fra Nora er ingen overraskelse.
Du kan også bruke et Norgesglass, som i det minste glasset her. Må slippe ut gassen som fermenteringen produserer, selvsagt. Det skjer vha vannlåsene på de andre krukkene i bildet, to på 5l og en på 3l. Veldig praktiske krukker. Solide og lette å rengjøre. Og som du skriver, kan de brukes til å fermentere alt mulig. Jeg fermenterer alt mulig i slike. Og har man først fått smaken for det vil man også ha mye på lager. Også fine gaver i julen å gi bort et norgesglass med surkål. Lang holdbarhetstid har de også, pga fermenteringen. Så slipper man å tilsette natriumbenzoat, som i Noras.Har lenge hatt lyst på en slik krukke, men det er sannelig ikke mange steder som selger slike og de kommer fort opp i nesten 1000 kr med porto for en 3l. Men det er more med å fermentere selv. Kål er jo en selvfølge nå på høsten, og jeg har forsøkt et par ganger med vanlige glass og noe på toppen.
Smaken kan man justere mye selv etter hvor lenge man lar det hele fermentere. Man kan også i ettertid bruke det enten som råkost eller koke det godt inn til det blir som surkål vi kjenner.
Surkålen i butikken vi kjenner er ikke så mye å skryte av, men det er et par triks man kan gjøre med den også. F.eks. tilsette eplesidereddikk, mer karve og koke den et par timer til den er nesten brun. Da blir det et helt annet produkt og den rå søtsmaken som dominerer den når man bare varmer den opp er forsvunnet.
De krukkene der kan man jo bruke til å fermentere alt mulig annet også. F.eks. Kimchi og ymse pickles.
Stabeist, du.Sauerkraut betyr sur kål. Den tilberedes best og opprinnelig vha fermentering og syrning vha melkesyrebakterier. Noras sukkerlakesubstitutt er et kjappisprodukt som tilberedes i store kjeler og syrnes med eddik. Det er et industriprodukt der man unngår lagringstiden ved fermentering.
At man så får forbrukerne til å foretrekke den sukrede versjonen fra Nora er ingen overraskelse.Min bestemor lagde surkål lenge før Nora begynte sin produksjon. Hun lærte sin datter, min mor, denne kunsten lenge før WWII. Sauerkraut er noe helt annet, fellesnevneren er kål.
(Heistad surkål er forresten bedre enn Nora)
^Jeg tror faktisk at du ikke vet hva hjemmelaget surkål er. Her er en fremgangsmåte du kan prøve http://oppskrift.klikk.no/klassisk-surkål-til-julematen/3839/
Uansett hvor mye du kverulerer så er ikke det som selges i butikken i Norge surkål. Man kan kanskje hevde at akkurat i Norge er det faktisk det siden over tid har surkål blitt synonymt med det som selges på boil-in-a-bag i butikken, men det er et produkt som har fint lite til felles med hva surkål faktisk er. Prosessen er, som forklart, veldig annerledes og smaken minner realtivt lite om det opprinnelige produktet.Druesaft/vin? Det blir vel litt feil å si at saft er en substitutt for vin?
Tror neper kan egne seg til fermentering også. Har prøvd med hell å bruke isreddikk. (daikon). Skjære staver på ca 1 cm og passe lengde. (eller kuber om man heller vi det) Stable tett i et glass, litt chili om man vil og så fylle opp hulrommene med en 2-3% saltlake. Så er det bare å la det stå på disken en ukes tid. Passe på at de aldri stikker over vannflaten og det er det hele. Så i kjøleskap med dem og kan oppbevares der en god stund.På engelsk skiller man mellom to pickle og to ferment. Her hjemme har vi laget en forvirring mellom sukkersylting (pickling) og fermentering.
Jeg sukkersylter f.eks. nepeflak, det blir veldig godt. Skreller noen store Petrowski-neper, skjærer dem i tynne flak og sukkersylter dem. Kan også kombineres med tang og krydder/urter. Sukkersylting er en fin preserveringsteknikk og når Bergsmyrene leverer sine småagurker, som er perfekte for teknikken, så legger jeg dem i sukker og eddiklake.
Her er en grei oppskrift på nepeflak, på japansk vis. Der bruker man søt risvin i stedet for sukker, sammen med risvinseddik. Som man ser av tittelen er dette en kjappisteknikk:
Pickles and Preserves : Japanese Quick Pickled Turnips
Våre forfedre fermenterte og veldig mange prosesser som ble anvendt i bevaring av matvarer bygger på fermentering. F.eks. produksjon av pølser, fenalår, ost, yoghurt, sjokolade (!) -- og fermentering av grønnsaker, som skjedde i veldig store krukker, av typen som Baudonnel anvender (10 liters og større). I Østerrike, Tyskland og en del østblokkland er det helt vanlig å ha en stor surkålskrukke på kjøkkenet og en øse ved siden av. Så henter man opp dagens surkålforsyning til middag og annet. Og slik var det også her, før.Uansett hvor mye du kverulerer så er ikke det som selges i butikken i Norge surkål. Man kan kanskje hevde at akkurat i Norge er det faktisk det siden over tid har surkål blitt synonymt med det som selges på boil-in-a-bag i butikken, men det er et produkt som har fint lite til felles med hva surkål faktisk er. Prosessen er, som forklart, veldig annerledes og smaken minner realtivt lite om det opprinnelige produktet.Druesaft/vin? Det blir vel litt feil å si at saft er en substitutt for vin?
Kan ikke lage surøl ved å ta en pils og tilsette eddik.
Norsk dagligtale har ikke en gang et ord for ordentlig surkål. Det normale, om man skal se på andre varer, ville være å kalle fermentert kål for surkål og det som spises i Norge for syltet kål. For ikke å bli misforstått må man nesten bruke det tyske eller franske ordet for produktet. Fermentert kål er ganske enkelt ikke en del av det norske kostholdet lengre - det er omtrent umulig å få tak i over disk bortsett fra i enkelte spesialbutikker.Det var vanlig å lage ufermentert surkål i gamle dager, så å påstå at det ikke er i henhold til mattradisjoner blir rent snobberi.
Man kan jo kalle det hva man vil, og jeg er enig at det ikke er det samme som fermentert kål. Vi har i Norge laget denne typen syltet kål lenge før Nora begynte med sitt industriprodukt. Så man trenger ikke late som dette er noe juks og fanteri som de finni på for å korte ned produksjonsprosessen som fela til stadighet prøver så på.Norsk dagligtale har ikke en gang et ord for ordentlig surkål. Det normale, om man skal se på andre varer, ville være å kalle fermentert kål for surkål og det som spises i Norge for syltet kål. For ikke å bli misforstått må man nesten bruke det tyske eller franske ordet for produktet. Fermentert kål er ganske enkelt ikke en del av det norske kostholdet lengre - det er omtrent umulig å få tak i over disk bortsett fra i enkelte spesialbutikker.Det var vanlig å lage ufermentert surkål i gamle dager, så å påstå at det ikke er i henhold til mattradisjoner blir rent snobberi.
"Surkål" er heller ikke særlig surt surt, det inneholder rundt 10% sukker (hodekål i seg selv har ca 5% sukkerinnhold).
Som nenvt er også sylting i lake en gammel og velfungerende konserveringsteknikk og det er ikke noe galt i det. Det er imidlertid noe helt annet enn fermentering og smaken er svært forskjellig. Om man drar sørover og får servert surkål vil en nordmann fortsatt kalle det surkål, men det man spiser er noe ganske annet enn hjemme.
Tror Aperitifs oppskrift med sukker og eddik også ble lagt inn litt tidligere, og den er helt grei.Denne
https://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/hjemmelaget-surkal/320371
(jeg pleier å også ha i litt fett, gjerne ister om jeg får tak i)
Eller oppskriften fra Ingrid Espelids rødrutete kokebok.
De som vil fermenetere og lage sauerkraut, må gjerne det.
De som vil ha de pakkene til 4,90 på Rema, må gjerne det.
Fred på jord og englesang og alt det der![]()
Bare å ta porsjonen en liten runde på "Crisp" i mikroen så er den saken Biff....Spiste slik fjellgris i fjor. Det var mye fett i det kjøttet ja, også var det litt understekt, så man måtte virkelig være nevenyttig for å spise den middagen![]()
Så denne først nå. Du har helt rett i at sukkersylting var fjas og snobberi. Sukker var dyrt og kandis/sukkerfabrikkene fikk først såpass utbredelse at vanlige folk kunne kjøpe raffinert sukker i stedet for sirup et stykke ut på 1800-tallet. Fermentering - melkesyregjæring - kunne hvilken som helst dott gjøre, siden det krevde salt, vann og det som var av melkesyrebakterier der man satte en krukke. Sylting krevde tilgang til sukker og fine vaner.Sukkersyltet? Fjas og snobberi er hva det er. I tillegg kontraproduktivt hvis misjonen er å spre noe som helst form for matglede. Sylting har heller INGENting med dipen over å gjøre.
Litt usikker, men det var jo noe nytt, og det nye har jo en viss tiltrekkningskraft. Folk som er mere bevandret i slikt enn meg har hevdet at det i forbindelse med visse kakedeiger kan være fordelaktig med margarin da den oppfører seg på en litt annen måte. Det var jo også lenge antatt at margarin var mye mye sunnere!Hvorfor er det margarin fremfor smør i så mange gamle oppskrifter? Smør er, som alle vet, mye bedre. Var det noe nymotes? Pga holdbarhet?