Denne
https://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/hjemmelaget-surkal/320371
(jeg pleier å også ha i litt fett, gjerne ister om jeg får tak i)
Eller oppskriften fra Ingrid Espelids rødrutete kokebok.
De som vil fermenetere og lage sauerkraut, må gjerne det.
De som vil ha de pakkene til 4,90 på Rema, må gjerne det.
Fred på jord og englesang og alt det der
Tror Aperitifs oppskrift med sukker og eddik også ble lagt inn litt tidligere, og den er helt grei.
Dagens årsmøte i gourmetklubben Eitr&Galle begynte altså med at Weld kommenterte at det nå er priskrig på komponenter i norsk tradisjonsmat i forbindelse med jul. Det var relevant å vise til kålhuer, i butikkene, og som ingrediens i surkålen.
Jeg var freidig nok til å referere til en fransk kvinne, som er flyttet til Norge og som jeg får fb-oppdateringer fra; hun satte 14,5 kilo hodekål til fermentering i går, fordi hun som født i Alsace-Lorraine er tilhenger av choucrote garnie, en livrett der, spesielt i Julen.
Og det er faktisk slik at Nora, fremfor å bruke en dyrere og mer tidkrevende prosess for å lage ordentlig, fermentert surkål -- velger å sylte kål og kalle det for surkål. Og siden folk er søtmonser går det rett hjem.
Tyskerne har innimellom kalt området Baudonnel (den franske ystedronningen) kommer fra Elsass-Lothringen og det forklarer hvorfor de liker å fermentere grønnsaker der; mens man i andre deler av Frankrike foretrekker sylting (det briter og amerikanere kaller pickling/to pickle). Burde være mer givende å diskutere slikt, enn å gå i vranglås over søt "surkål" som er syrnet med eddik.
Sikkert andre som kan fortelle om dette er riktig, men jeg er blitt fortalt at sursylting (pickling) ble populært i Norge etter at svenskene overtok stafettpinnen fra danskene. Kong Karl Johan var opprinnelig fransk marskalk og tok med seg mange skikker til Svearigets hoff, og det spredte seg kanskje derfra hit, sammen med svenskeovnene.
Om Jean Baptiste Bernadotte hadde vært fra Alsace-Lorraine, og ikke fra Pau i Pyreneene, kan det være at vi ville vært gladere i fermenteringskrukker, vi også!
La julefreden senke seg som snø over grå asfalt.
Snart kan vi diskutere hvorfor vi misbruker ordet dandere, her i Gnore.