Asbjørn
Rubinmedlem
Dette er fortsatt ganske usikre greier. En mulighet er at det er en gjentagelse av en langsom periodisk oscillasjon i havstrømmene, som gjør at nordvest-Atlanteren veksler mellom en kaldere og en varmere fase i overflatetemperatur. I så fall er vi på vei inn i en periode som ligner på 1970-tallet med hensyn til sommerværet i Norge og på de britiske øyene. Slik jeg husker det var det relativt varme og tørre somre her, men samtidig med tørkekatastrofer i Øst-Afrika og kalde somre i New England. Det er mer vær enn klima, forholdsvis kortvarige oscillasjoner på toppen av den generelle oppvarmingen. Man må trekke fra den globale oppvarmingen fra datasettet for å kunne se periodisiteten.Ikke bare rundt Island, også lenger sør. Dette kalles "the Atlantic Cold Blob" og burde gi deg ordentlig grunn til bekymring. Stefan Rahmstorf, kanskje verdens fremste ekspert på havstrømmer, har forsket på dette i forbindelse med AMOC - the Atlantic Meridional Overturning Circulation - som gjør det levelig å bo her i Norge. Årsaken til at havstigningen langs østkysten av USA har vært større enn andre steder er at Gulfstrømmen (et annet navn på AMOC) går saktere nå. Det betyr at mindre varmtvann transporteres nordover av den. Samtidig er det mer smeltevann som kommer fra Arktis inn i havet og som kan være årsaken til denne "cold blob".
Dette er an av årsakene til at vi som bor her ikke skal være så skråsikre på at Norge er en trygg flekk på kloden i tiårene som kommer.
https://www.iflscience.com/environment/atlantic-entering-cool-phase-will-change-world-s-weather/
https://journals.ametsoc.org/doi/10.1175/JCLI-D-14-00301.1
Den andre muligheten er det du er inne på, at dette er en varig endring i havstrømmene etter hvert som Arktis smelter og temperaturdifferansen som driver Gulfstrømmen blir svakere. Det kan gi et mer ubehagelig scenario hvor en globalt varmere verden fører til lokalt kaldere klima rundt Nord-Atlanteren, også i Skandinavia. Personlig tror jeg ikke så mye på det scenariet siden vi faktisk ser en forholdsvis rask oppvarming her, snarere raskere enn planetens gjennomsnitt enn motsatt. For meg virker det mer sannsynlig at den varige effekten av at AMOC svekkes blir at værsystemene rundt Nordatlanteren oftere går i "1970-tallsfasen" med fine somre her og drittsomre lenger vest, heller enn "2000-tallsfasen" med fuktige somre her og varme somre i New England. Det står forsåvidt også i din link:
Forresten, Fjernis & Co: Dette er ikke noe "se, klimaforskerne tok feil!" Det resett-artikkelen "glemte" å nevne er at dette er eksakt på linje med prognosene fra IPCC-rapportene. Prognose for årene rundt 2100 fra siste IPCC-rapport:One interesting question for further research is how the AMOC in the Atlantic is linked to the exchange with the Nordic Seas across a line between Greenland, Iceland and Scotland. In our 2015 paper we showed a model result suggesting an anti-correlation of these overflows with the AMOC, and our new paper suggests a similar thing: a warm anomaly off Norway coinciding with the cold anomaly in the subpolar Atlantic, both in the high-resolution CM2.6 model and the observations.
Sist redigert: