Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • C

    cruiser

    Gjest
    Det er faktisk mulig å produsere kylling som ikke trenger å dyppes i klor. Tullete løsning på et problem som ikke trenger å eksistere.

     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.750
    Antall liker
    3.257
    Det er ikke farlig om en kylling er desinfisert med klorinholding vann. Det er en sikkerhet for forbrukerne i et land der ikke alle slakterier er helt like bra. For de som lar seg piske til skrekk og panikk over klor kan jeg minne om at klor tilsettes drikkevannet mange plasser.

    Så dette er å kave seg opp for absolutt ingen ting, og det skyldes bare uvitenhet og fordummende propaganda.
    Poenget her er at hadde slakteriene i USA hatt en god standard i slakteprosessen sånn at E-coli, avføring, drit og lort ikke kom i kontaktet med kjøttet, så hadde dem ikke trengt å klorbade kyllingen. Men når lav pris skal trumpe alt, så blir det sånn.

    Angående klorinholdig vann, så er dispenserbrusen i USA så stygg at den ikke er drikkende. Dem rett og slett overklorer vannet sånn at dem er sikker på at ikke en eneste bakterie skal være til stede i vannet sånn at noen kan saksøke dem for millioner av dollars. Snakk om et fatterslig samfunn som stadig må bruke større mengder klor i næringsmiddelproduksjonen.

    Skal en tur over dammen senere i mars, men kylling og dispenser brus blir det ikke.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.031
    Antall liker
    3.081
    Torget vurderinger
    1
    Det morsomme er at Fråde hadde gått fullstendig av skaftet hvis det var norsk kylling som måtte klorbades.

    Hva er forresten riktig uttale av dette vesle dyret der vestpå nå? Kylling, kjylling eller skylling?

    Eller går vi likegodt for en desinfisert chicken med en gang?
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Man skal være ganske nummen i ganen hvis man mener at klorbading ikke går ut over smaken. Greit nok, det smaker sikkert ikke klor, men jeg er ganske overbevist om at det fjerner endel.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det morsomme er at Fråde hadde gått fullstendig av skaftet hvis det var norsk kylling som måtte klorbades.

    Hva er forresten riktig uttale av dette vesle dyret der vestpå nå? Kylling, kjylling eller skylling?

    Eller går vi likegodt for en desinfisert chicken med en gang?
    Heller ren mat enn ubehandlet norsk E.coli-kylling fra Prior. Kjøkkenhygiene og fjøshygiene, og desinfiseringsrutiner er kanskje fremmedord i Norge. Men andre land tar matsikkerhet mer alvorlig. Kanskje av og til litt overdrevent, men ren mat, rent fjøs og rent kjøkken er kanskje å anse som en unødvendig byfenomen der du kommer fra.

    Talefeil bør straffes med pisk og såpe på tungen, men det er en annen problemstilling.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Man skal være ganske nummen i ganen hvis man mener at klorbading ikke går ut over smaken. Greit nok, det smaker sikkert ikke klor, men jeg er ganske overbevist om at det fjerner endel.
    Det er godt mulig. Men der er trygg mat, og enkel og rimelig mat for de som ikke har så mye å rutte med. Jeg ser ikke ned på dem som har simplere lyd hjemme enn jeg har prioritert, ei heller forakter jeg dem som vil ha trygg, enkelt og rimelig mat til seg og sin familie. Alle kan ikke fråtse i delikatessebutikker, grønne ideologsjapper og dyr "gårsdmat". Det er en luksus mange ikke har muligheten til. Selv går mitt spektrum fra alt fra halvpris-boksen på Rema til Bondens Marked.

    Jeg kjøper ikke Grandiosa, middagspølse eller Maxboller heller, men jeg ser ikke ned på dem som tyr til slikt. Matlig overformynderi misliker jeg. Min metode er opplysning og fristing. ...vil de ikke lære så skal det ikke være en statlig oppgave å tvinge dem heller.

    La folk velge selv, og la det være en tydelig sammenheng mellom pris og kvalitet. Ikke alle er opptatt av høy kvalitet, mange driter i hva de putter i kjeften. Ok..
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.925
    Antall liker
    8.327
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Hva er forresten riktig uttale av dette vesle dyret der vestpå nå? Kylling, kjylling eller skylling?
    Etter gjeldane rettskrivingsreglar skal ein aldri skrive j mellom k og i, y, ei eller øy (det same gjeld elles g) Så sjølv om j uttalast mellom k og ylling, skal det ikkje skrivast.
    I bergensrområdet held ein på å miste kj til fordel for ein konsekvent sj-lyd. Dette er morosamt. Du har hørt om bergenserinnen som ønska seg en gullskjede av mannen, går eg ut frå. Men denne forenklinga har ikkje gått så mykje lenger nord enn til ca midten i Sogn og Fjordane, rundt Florø.
    Det er truleg ingen som seier "kylling" utan j, i så fall er det berre på dævelskap.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.927
    Antall liker
    18.109
    Torget vurderinger
    2
    Prøv klorbadet hvitløk fra Kina som også er utsatt for antibakteriell behandling og bestrålt, så den ikke skal spire og dermed se "fersk ut" lenger. Merkelig at man går ut og forsvarer klorbadet kylling fra USA.

    Nam-nam:

    Why are chickens washed with chlorine in the US?

    It all comes down to money and efficiency of space. The majority of farmers do care about rearing their birds, but as profit margins can be very tight, animal welfare is sidelined to keep costs down. In the EU, cost is also important, but the law means it can’t come at the expense of the birds’ basic welfare. There is a legal minimum amount of space, lighting and ventilation for EU poultry rearing houses. The more space the birds have to move around in, the fewer can be housed in a single area, which in turn has an effect on production costs.

    As there are no laws governing this in the US, the birds can be crammed in tightly so they have limited movement, with little light or ventilation. This reduces production costs but increases the risks of disease and contamination in a flock. Washing the chickens in a strong chlorine solution (20-50 parts per million of chlorine) provides a brash, cost-effective method of killing any microorganisms on the surface of the bird, particularly bacteria such as species of Salmonella and Campylobacter. This helps prevent the meat being contaminated with microbes during slaughter and evisceration.

    Chlorine-washed chicken Q&A: food safety expert explains why US poultry is banned in the EU
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Man skal være ganske nummen i ganen hvis man mener at klorbading ikke går ut over smaken. Greit nok, det smaker sikkert ikke klor, men jeg er ganske overbevist om at det fjerner endel.
    Det er godt mulig. Men der er trygg mat, og enkel og rimelig mat for de som ikke har så mye å rutte med. Jeg ser ikke ned på dem som har simplere lyd hjemme enn jeg har prioritert, ei heller forakter jeg dem som vil ha trygg, enkelt og rimelig mat til seg og sin familie. Alle kan ikke fråtse i delikatessebutikker, grønne ideologsjapper og dyr "gårsdmat". Det er en luksus mange ikke har muligheten til. Selv går mitt spektrum fra alt fra halvpris-boksen på Rema til Bondens Marked.

    Jeg kjøper ikke Grandiosa, middagspølse eller Maxboller heller, men jeg ser ikke ned på dem som tyr til slikt. Matlig overformynderi misliker jeg. Min metode er opplysning og fristing. ...vil de ikke lære så skal det ikke være en statlig oppgave å tvinge dem heller.

    La folk velge selv, og la det være en tydelig sammenheng mellom pris og kvalitet. Ikke alle er opptatt av høy kvalitet, mange driter i hva de putter i kjeften. Ok..
    De som driter i hva de putter i kjeften fortjener også mat som ikke må bades i klor før det selges.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    De som driter i hva de putter i kjeften fortjener også mat som ikke må bades i klor før det selges.
    Selv om alternativet er risiko, om enn liten, for e-coli, salmonella, legionella eller .. slike ting? Jeg tror de er mer happy med safe and bland.

    Amatører slumser på kjøkkenet og forstår ikke at rått kjøtt og salat ikke skal kuttes med samme redskaper før de er rene, spesielt kylling. Jeg driter mer i om de har en gastronomisk opplevelse enn om de blir på driteren i 2 uker etterpå og kanskje et besøk på hospitalet in worst case. Norsk, europeisk eller fra Junaiten.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.031
    Antall liker
    3.081
    Torget vurderinger
    1
    Hva er forresten riktig uttale av dette vesle dyret der vestpå nå? Kylling, kjylling eller skylling?
    Etter gjeldane rettskrivingsreglar skal ein aldri skrive j mellom k og i, y, ei eller øy (det same gjeld elles g) Så sjølv om j uttalast mellom k og ylling, skal det ikkje skrivast.
    I bergensrområdet held ein på å miste kj til fordel for ein konsekvent sj-lyd. Dette er morosamt. Du har hørt om bergenserinnen som ønska seg en gullskjede av mannen, går eg ut frå. Men denne forenklinga har ikkje gått så mykje lenger nord enn til ca midten i Sogn og Fjordane, rundt Florø.
    Det er truleg ingen som seier "kylling" utan j, i så fall er det berre på dævelskap.
    Vet det, jeg skrev det slik for å få fram de tre ulike uttalemåtene en kan tenke seg (k, kj, sj). Det var egentlig et forsøk på en språklig digresjon, vår mann fra Bergen brukte ordet ‘kipeste’ i et innlegg. Samme ordet som i Livet er for kjipt. I og med at man ikke lenger klarer å uttale dette ordet som Lars Kilevold (der kom lyden igjen, gitt) der vestpå så var det et spørsmål fra meg om hva man landet på.

    Rettskriving er fremdeles noe vi holder oss med på norsk, men det er nok bare et tidsspørsmål før det er fritt fram. Rett uttale har vi jo forlatt.

    Livet er et skip av og til. Eller en båt om sommeren iflg den gamle mannen Odd.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    I og Y de er så kry, ingen J de foran seg vil se.
    Barnelærdom.

    Den infantiliserende fårnårskingen av skriftspråket som kun tilgodeser landsbyidioter, innvandrere og ungdom med lav IQ har jeg aldri hatt sansen for.

    Mennesker som er så tilbakestående at de må lese med åpen munn og ikke forstår hva som er skrevet fordi de lytter til egen babling burde vært fratatt et tastatur.
     
    Sist redigert av en moderator:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.031
    Antall liker
    3.081
    Torget vurderinger
    1
    Det morsomme er at Fråde hadde gått fullstendig av skaftet hvis det var norsk kylling som måtte klorbades.

    Hva er forresten riktig uttale av dette vesle dyret der vestpå nå? Kylling, kjylling eller skylling?

    Eller går vi likegodt for en desinfisert chicken med en gang?
    Heller ren mat enn ubehandlet norsk E.coli-kylling fra Prior. Kjøkkenhygiene og fjøshygiene, og desinfiseringsrutiner er kanskje fremmedord i Norge. Men andre land tar matsikkerhet mer alvorlig. Kanskje av og til litt overdrevent, men ren mat, rent fjøs og rent kjøkken er kanskje å anse som en unødvendig byfenomen der du kommer fra.

    Talefeil bør straffes med pisk og såpe på tungen, men det er en annen problemstilling.
    Fjøshygiene? Matsikkerhet? Hehe, nå,er du nesten litt morsom her, selv om temaet er alvorlig nok. Jeg gidder faktisk ikke lekse opp for deg skalaen på problemstillingene i internasjonal kyllingproduksjon kontra de norske. Jeg bare registrerer at du snur problemstillingene på hodet og gjør det faktum at norsk matproduksjon har langt mindre problemer med bakterier, virus, antibiotikaforbruk og resistens enn store deler av resten av verden - til et problem for norsk landbruk og norske forbrukere.

    Ikke noe nytt i dette. Du er suveren og regjerende mester i øvelsen «Hvordan vri og vende og rokere på fakta slik at de passer inn i mitt forprogrammerte verdensbilde»

    Som dyrlege jobber jeg daglig med den levende delen av ‘byfenomenet’ ditt, hvilket ekskluderer meg fra å mene noe som helst om temaet. Så bare værsågod, it’s all yours.
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.925
    Antall liker
    8.327
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    I og Y de er så kry, ingen J de foran seg vil se.
    1.Barnelærdom.

    Den infantiliserende fårnårskingen av skriftspråket som kun tilgodeser
    2. landsbyidioter,
    3.innvandrere
    4.og ungdom med lav IQ
    5. har jeg aldri hatt sansen for.

    Mennesker som er så tilbakestående at de må lese med åpen munn og ikke forstår hva som er skrevet fordi de lytter til egen babling burde vært fratatt et tastatur.
    1. Rett. Pensum på mellomsteget. Vert fort gløymt, har eg lagt merke til.
    2. Har ikkje sansen for den distriktspolitiske slagsida dette ordet har. Dei som utøver makt/idioti, er stort sett urbane. Vitet er nok fordelt ganske likt mellom by og bygd. (Landsbyar har vi vel ikkje her i landet? Sjå "bygder".
    3. Tulling!
    4. Utviklingsmessig ser det ut som intelligensen aukar med kvar generasjon. Nasjonale prøver og denslags har vi ikkje helde på med så lenge at vi har fått pålitelege data. Så ungdomen manglar berre erfaring, ikkje intelligens.
    5. Du vil alltid dele med oss ting du ikkje har sansen for. Du er så negativ, usakleg og...... av og til innfrir ytringane dine alle krav som kan stillast til ein person som er "teit" pr. ungdomsspråk (eller "løk", men dette er eg meir usikker på definisjonen av)
    Dagens tips: gå i deg sjølv. Litt, iallfall.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.976
    Antall liker
    10.581
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Det er faktisk mulig å produsere kylling som ikke trenger å dyppes i klor. Tullete løsning på et problem som ikke trenger å eksistere.
    Ikke hvis du skal fore en betydelig befolkning som jobber for 8 dollar i timen for at de aller rikeste skal bli enda vesentlig rikere.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.976
    Antall liker
    10.581
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Man skal være ganske nummen i ganen hvis man mener at klorbading ikke går ut over smaken. Greit nok, det smaker sikkert ikke klor, men jeg er ganske overbevist om at det fjerner endel.
    Det er godt mulig. Men der er trygg mat, og enkel og rimelig mat for de som ikke har så mye å rutte med. Jeg ser ikke ned på dem som har simplere lyd hjemme enn jeg har prioritert, ei heller forakter jeg dem som vil ha trygg, enkelt og rimelig mat til seg og sin familie. Alle kan ikke fråtse i delikatessebutikker, grønne ideologsjapper og dyr "gårsdmat". Det er en luksus mange ikke har muligheten til. Selv går mitt spektrum fra alt fra halvpris-boksen på Rema til Bondens Marked.

    Jeg kjøper ikke Grandiosa, middagspølse eller Maxboller heller, men jeg ser ikke ned på dem som tyr til slikt. Matlig overformynderi misliker jeg. Min metode er opplysning og fristing. ...vil de ikke lære så skal det ikke være en statlig oppgave å tvinge dem heller.

    La folk velge selv, og la det være en tydelig sammenheng mellom pris og kvalitet. Ikke alle er opptatt av høy kvalitet, mange driter i hva de putter i kjeften. Ok..
    Jeg ser heller ikke ned på folk som kjøper billig vin. Med litt opplysning vil de prioritere annerledes. Dyre sko, hva skal man egentlig med det? Men for å være litt seriøs; jeg synes da altså at det er OK med en viss kvalitetskontroll til minimum både av hva folk putter i seg og forøvrig kjøper.
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Det er faktisk mulig å produsere kylling som ikke trenger å dyppes i klor. Tullete løsning på et problem som ikke trenger å eksistere.
    Ikke hvis du skal fore en betydelig befolkning som jobber for 8 dollar i timen for at de aller rikeste skal bli enda vesentlig rikere.
    Det kan godt tenkes ikke er mulig. 1 kg helt grei fersk hubbard kylling koster 49kr på Rema, dette med vårt kostnadsnivå i hele kjeden. Skulle tro det var endel å gå på der.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.927
    Antall liker
    18.109
    Torget vurderinger
    2
    Man skal være ganske nummen i ganen hvis man mener at klorbading ikke går ut over smaken. Greit nok, det smaker sikkert ikke klor, men jeg er ganske overbevist om at det fjerner endel.
    Det er godt mulig. Men der er trygg mat, og enkel og rimelig mat for de som ikke har så mye å rutte med. Jeg ser ikke ned på dem som har simplere lyd hjemme enn jeg har prioritert, ei heller forakter jeg dem som vil ha trygg, enkelt og rimelig mat til seg og sin familie. Alle kan ikke fråtse i delikatessebutikker, grønne ideologsjapper og dyr "gårsdmat". Det er en luksus mange ikke har muligheten til. Selv går mitt spektrum fra alt fra halvpris-boksen på Rema til Bondens Marked.

    Jeg kjøper ikke Grandiosa, middagspølse eller Maxboller heller, men jeg ser ikke ned på dem som tyr til slikt. Matlig overformynderi misliker jeg. Min metode er opplysning og fristing. ...vil de ikke lære så skal det ikke være en statlig oppgave å tvinge dem heller.

    La folk velge selv, og la det være en tydelig sammenheng mellom pris og kvalitet. Ikke alle er opptatt av høy kvalitet, mange driter i hva de putter i kjeften. Ok..
    De som driter i hva de putter i kjeften fortjener også mat som ikke må bades i klor før det selges.
    En liten gjennomgang:

    Chlorinated chicken

    In the US, farmers are allowed to use chlorine washes and other disinfectants to remove harmful bacteria that may have infected the birds during rearing and slaughter. The EU banned the practice 22 years ago, leading to a long-running dispute over imports of chicken from the US.

    The US poultry sector has argued the ban in the EU is not based on science, but the EU is concerned that chlorine may compensate or mask poorer hygiene and animal welfare standards earlier in the food chain.

    The European Food Safety Authority has concluded that “chemical substances found in poultry meat are unlikely to pose an immediate or acute health threat to consumers”, but a team of microbiologists from Southampton University found last year that some bacteria remained completely active after chlorine washing.

    Antibiotics

    The Soil Association report on risks to food in a US-UK trade deal says that the use of “antibiotics per animal in US farming is on average a shocking five times higher than in the UK”.

    Antibiotic resistance is one of the gravest public health threats facing the world and investigations last year by the Food Safety and Inspection Service showed that powerful antibiotics were still being used despite new rules to curb their use and combat the spread of deadly superbugs.

    Data from a US investigation seen by the Guardian showed that 13 separate antibiotics classed by the World Health Organization as “critically important” to human medicine were still being used in meat supply chains.

    Hormone-fed beef

    Cattle producers in the US and other countries use hormones to induce faster, bigger animal growth but they have been banned in the EU since 1989.

    Australia and America are both pushing to have hormone-treated beef included in any future trade deal with the UK, arguing that the EU’s position on the subject is scientifically flawed.

    The EU currently allows some imports of beef from the US but they are for high quality non-hormone treated meat.

    American farmers have long complained that the EU quota was a bad deal for them because it was exactly the same as was made available to smaller WTO countries such as Australia and Uruguay.

    Ractopamine

    Ractopamine is a growth hormone used to promote leanness in animals by shifting nutrients into muscle and away from fat deposition. It is administered in the days leading up to slaughter.

    It is banned by the EU, mainland China, Russia and almost 160 other countries but not in the US, Japan or North Korea. According to the European parliament, “the substance is widely used: according to some estimates, in the rearing of 60-80% of all pigs produced” in the US.

    In swine, the drug is linked to several adverse effects including hyperactivity, broken limbs and trembling.

    Food colouring

    In the US, products that include Yellow 5 and 6, Red 3 and 40, Blue 1 and 2, Green 3 and Orange B are available for purchase and do not require labelling. The UK banned these food dyes following a 2007 double-blind study that found eating artificially coloured food appeared to increase children’s hyperactivity.

    Food colours are contained in many foods and drinks, including snacks, margarine, cheese, jams and desserts.
    https://www.theguardian.com/politics/2019/mar/06/food-fight-doubts-grow-over-post-brexit-standards
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.927
    Antall liker
    18.109
    Torget vurderinger
    2
    ^ Må forsvares med blodøks og glødende tastatur!
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.222
    Om man vil "ta matsikkerhet seriøst", siden den norske verdikjeden åpenbart ikke gjør det for en, så er det fritt frem å dyppe kjøtt og andre råvarer i klorbad hjemme på kjøkkenet før man tilbereder sakene. Å mene at det er bedre å desinfisere mat i klor enn å sørge for at behovet ikke er der i utgangspunktet er noe av det rarere jeg har lest på ganske lenge.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.750
    Antall liker
    3.257
    Seniorforsker i veterinærinstituttet uttaler seg nå. Man kan aldri gardere seg helt for salmonella, men Norge, Sverige og Finland har langt lavere forekomst av salmonella enn resten av europa. Dette i relasjon til salmonella utbruddet i norge med 10-12 syke personer.
    Og de gangene vi får et utbrudd i norge, skyldes d som regel importert mat, sier forskeren.

    Norge har:
    God dyrevelferd
    Lite salmonella
    Lite bruk av antibiotika og medisinering i landbruket sammenlignet med sentral europa.

    Dette må jo være bra og noe for andre nasjoner å strekke seg etter.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.222
    Seniorforsker i veterinærinstituttet uttaler seg nå. Man kan aldri gardere seg helt for salmonella, men Norge, Sverige og Finland har langt lavere forekomst av salmonella enn resten av europa. Dette i relasjon til salmonella utbruddet i norge med 10-12 syke personer.
    Og de gangene vi får et utbrudd i norge, skyldes d som regel importert mat, sier forskeren.

    Norge har:
    God dyrevelferd
    Lite salmonella
    Lite bruk av antibiotika og medisinering i landbruket sammenlignet med sentral europa.

    Dette må jo være bra og noe for andre nasjoner å strekke seg etter.
    Nei, det er klor som gjelder.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.222
    Det er estimert at det er 1.2 millioner sykdomstilfelletilfeller av salmonella i USA pr år, av disse er 1 million antatt å ha mat som opphav. Det medfører 20.000 sykehusinnleggelser og 450 dødsfall.

    Korrigert for folketall skulle det bli følgende for Norge:
    - ca 16.5000 sykdomstilfeller som følge av infisert mat
    - 333 sykehusinnleggelser
    - 7.5 dødsfall.

    Jeg aner ikke hva tallene er for Norge, men siden det er nyhetssak hver gang noen blir syke av salmonella tipper jeg tallet er svært langt under 16.500 tilfeller pr. år eller 333 sykehusinnleggelser. I tillegg er det, som Espen R viser til, stort sett importert mat som er årsaken.

    Ser ut som det er begrenset hva man kan oppnå med klor. Av alt det rare Gjestemedlem har ment i det siste tror jeg det er vanskelig å toppe dette i total idioti.

    Edit: Fant tallene - ca 1000 sykdomstilfeller i Norge pr år, hvorav 70-80% av tilfellene skyldes opphold i utlandet.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.222
    Dagligvarebransjen skal granskes:

    https://www.nettavisen.no/økonomi/gransker-dagligvarebransjen/3423609796.html

    - For at vi forbrukere skal få matvarer av høy kvalitet til lavest mulig pris er effektiv konkurranse i dagligvarebransjen helt avgjørende, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

    Hva med å begynne i andre enden - ansette noen inspektører som drar hjem til folk og stiller mellom annet følgende spørsmål:
    - Hva koster <fyll inn noen normale varer> ?
    - Hvor mye mat kaster du ?
    - Beskriv hvordan du sånn ca, uten oppskrift, ville bake et brød ?
    - Kan du lage hvit saus? Brun saus?
    - Det er lørdag og ungene vil ha pizza. Estimer kostnaden for retten
    - Hvordan koker man ris?
    - Demonstrer at du kan partere en kylling. Hva koster en hel kylling? Hva koster den kjøpt som reservedeler? Bør du kaste skroget?

    For meg er konseptet rimelig åpenbart. Hele forretningsideen til dagligvarebransjen er å utnytte folks helt ekstreme inkompetanse på kjøkkenet, alternativt mangel på interesse og kunnskap om hvordan mat lages. Jeg har i noen måneder tracket forbruket mitt - det er stort sett jeg som handler alt av dagligvarer hjemme og lager all maten så lenge jeg faktisk er hjemme, hvilket jeg stort sett er - og mitt forbruk på dagligvarer + andre produkter man typisk kjøper på dagligvarebutikker er LANGT under SIFO-budsjettet for denslags. Jeg vedder relativt mye på at vi spiser bedre enn 99% av Norges befolkning. Varinert, en grei miks av kjøtt, fisk og vegetarretter, alt laget fra bunnnen osv. Det inkluderer også at ungene får en del av typen "middagsmat" (les: rester) i matboksen til skolen. Vi legger på 5-6000 i måneden i penger langt igjen hos dagligvarebransjen for en familie på to voksne og to barn på 6 og 9 år. jeg spiser lunch på jobb, så ingen matpakke for min del.

    Nå bor jeg riktig nok i Oslo, men jeg har ennå knapt opplevd at jeg ikke får tak i noe jeg vil ha. Det aller, aller meste handles på Ræva 1000. Grønnsaker og en del atypiske produkter på en innvandrersjappe. Skal jeg ha noe litt uvanlig er det Meny eller Mathallen, noe veldig uvanlig Jacobs på Holtet og noe ekstremt uvanlig så er det å be Jacobs om å fikse, hvilket de gjør.

    Om man er så disponert at man liker Norvegia (3/4 av familien gjøre det av en eller annen uforståelig grunn) så kan man velge om man betaler 179 kroner kiloen på Meny eller 79 kroner kiloen når Rema har salg. Om pakken ikke åpnes holder den (og blir bedre underveis) i årevis. I går hamstret jeg Jarlsbergost på Remas Æ-tilbud. Da kostet den meg 76 kroner kiloen kontra de normale 129 på Rema eller en hundreogfemtilapp på Meny. Løk fås til 7 kroner kiloen på innvandrerbutikk eller 40 kroner kiloen i 2-pack på super'n eller hur mycket som helst om man skal ha den ferdig skrellet og delt opp. Innenfor 10 meters avstand i Oslo koster et kilo bananer enten 25 eller 12 kroner kiloen. Paprika koster 59 eller 29 innenfor samme avstand. Norges nasjonalrett - kjøttdeig - koster fra 140 kroner kiloen til 75 kroner kiloen (som er hva jeg i dag betalte på Spar). Brød? 40 kroner på butikken eller en fem-seks kroner om man baker selv. Det finnes 10 sorter halvfabrikat pizzabunn på Meny, det krever 5 minutters arbeid og et par-tre kroner i råvarer å lage en selv.

    Det er fritt frem å gidde å lære seg hvordan og faktisk gjøre det, men ikke klag på at det er dyrt å spise i Norge. Det er det ikke. Om man blir så disponert at man faktisk lager sin egen mat så oppdager man også at det man trenger faktisk er tilgjengelig relativt greit (et unntak for fisk, det er labre saker). På nesten enhver butikk får man kjøtt, basisvarer, grønnsaker, krydder og det man ellers normalt trenger. Da oppdager man at av de ~10.000 varelinjene en Meny-butikk har så er ca 9750 temmelig irrelevante.

    Bousspørsmål: Dette er reklamebildet for entrecôte i serien "Jacobs utvalgte" på nettbutikken til Meny. Den koster 469 kroner kiloen. Ville du betalt 469 kroner kiloen for et stykke entrecôte som så slik ut? De har ikke en gang giddet å lage et reklamebilde som ser ut som et praktstykke av entrecöte, til tross for at de tar seg betalt 2-3 ganger normalt pris for den stykningsdelen. Overstekt er den også.

    biff.JPG
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.222
    Før noen påstår at dette er skryt av hvor flink jeg er osv så er ikke det poenget. Mamma har encyclopedisk kunnskap om hva mat koster og hamstrer big time på salg, men hun er ikke særlig flink å lage mat av den grunn til tross for å ha laget omtrent alt fra bunnen av de siste 60 årene (hun er født i 1942). Hun har bare aldri lært seg en del ganske basale ting som kjernetemperatur for kjøtt eller lage litt mer avanserte sauser og denslags. Det krever en uke eller to med innsats å få noenlunde oversikt over hva de vanligste matvarene faktisk omsettes for (prisen variere mye og ofte og avnhengig av hvor de handles) og så må man ha en plan som medfører at man faktisk bruker opp stort sett alt som handles inn. Så kan enhver regne på hva verdien av denne kunnskapen er resten av livet i penger, ernæring og ferdigheter tilegnet. Den er ganske høy. Det er fritt frem å ikke ville/gidde/orke/prioritere å lage sin egen mat, men det er en relativ dyr prioritering. Om man vet hvordan er det svært mye som kan trylles frem på en god halvtime på en hverdag. For en enpersons husholdning gir det, som vi har vært inne på før, en del mindre mening, men for en familie har det store implikasjoner for hva man betaler for å fø folket.

    (cue Larson (om han fortsatt er blant oss) som kan påpeke at det tross alt finnes en promille av befolkningen som er så syke at dette ikke er gjennomførbart)
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.411
    Antall liker
    6.820
    Rødt kjøtt? Er det bra for klimaet da?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.222
    Rødt kjøtt? Er det bra for klimaet da?
    Nei, vi spiser stort sett mest Gris/kylling som er mindre ille pr næringsenehet. Og veggis 1-2 dager i uken og fisk 1-2. Og lam i sesongen (som jeg tror er ca som rødt kjøtt på den fronten). I Norge kommer imidlertid rødt kjøtt bedre ut enn mange andre steder siden det stort sett er melkekyr som selges som kjøtt, det er relativt lite oppavling av rene kjøttraser i Norge. På en annen side er det en absurd stor mengde storfekjøtt som selges som kjøttdeig her i landet. Igjen fordi den jevne forbruker ikke er i stand til å forholde seg til ukurante stykningsdeler. I Norge blir 40% av et slakt kjøttdeig/farse, i Frankrike under 10%.

    Value for money? Kjøp svinebog på Rema. 49 kroner kiloen for rent kjøtt, altså uten ben. Eller svineknoke, den selges stort sett til 29 kroner / kiloen. En av sorten veier ca 1.5 kilo og er nok til middag for hele familien hjemme hos oss + rester. Veldig godt er det også. Meny tar 160 kroner kiloen for kyllingfilet. Da har de til gjengjeld fjernet skinnet slik at Grete Roede & co blir glade og økt sannsynligheten for at den ikke smaker noesomhelst dramatisk. Rema tar 49 kroner kiloen (45 med Æ-rabatt) for hel, fersk kylling. 79 om man vil ha den mer fancy fra Holte Gård. Da får man to store bryststykker m/ skinn, to lår og et skrog å koke kraft/suppe på. Å dele den opp tar et par minutter. For ~75 kroner har man kjøtt til to familiemiddager + base til suppe/kraft. Dyrt? Nei.
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.912
    Antall liker
    12.516
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Du har nok tildels rett i at kokekunstene til Ola og Kari er på tur nedover, - men det gjelder langtfra alle. Den andre faktoren er den tildels innbildte tidsklemma alle befinner seg i - fordi man skal være med på alt mulig.. Døgnet har tross alt bare 24 timer, så med min 8 timer til jobb, 3-4 timer til aktiviterer og 3-4 timer til Netflix, så er det lite igjen av døgnet...
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Min svigermor driver med boil in bag ris. Dyrt, dårlig kvalitet på risen og et helvete å få ut av posen og på tallerkenen. Hvorfor ikke bare måle opp?
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.411
    Antall liker
    6.820
    Ris? Vi er da ikke kinesere.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.411
    Antall liker
    6.820
    Ris er digg.
    Du har nok tildels rett i at kokekunstene til Ola og Kari er på tur nedover, - men det gjelder langtfra alle. Den andre faktoren er den tildels innbildte tidsklemma alle befinner seg i - fordi man skal være med på alt mulig.. Døgnet har tross alt bare 24 timer, så med min 8 timer til jobb, 3-4 timer til aktiviterer og 3-4 timer til Netflix, så er det lite igjen av døgnet...
    Du har nok rett. :cool:
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.222
    Mitt dagligvareforbruk (ikke budsjett siden jeg ikke trenger å snu på krona, men jeg liker å lure systemet) inkluderer også en del "luksusvarer" som fancy oster fra Frankrike fra Mathallen, juice som koster betydelig mer enn den rimeligste, norsk kortreist eplemost og den slags. Om jeg inkluderer Vinmonpolet så ryker nok SIFO-budsjettet greit, men det er ikke regnet som normalt forbruk. Jeg er smått fascinert over hva folk putter i handlekurven. Å ha et minimum av bevissthet på dagligvarepriser er i samme størrelesorden som å slutte å røyke eller snuse.

    Menyen nede i gata har eksempelvis ganske ofte 30% rabatt på all fancy ost. Om man liker fancy ost kan man greit kutte ostebudsjettet med 30% ved å kjøpe når de lemper den ut. Det er så enkelt at det er komisk. Holdbarheten er svært god og det som står som "best før" bør leses som "best etter" når det gjelder ost. I tillegg bør man, om man har plass, ha en fryser av grei størrelse. I den puttes porsjonsfryste pakker av ting laget i bulk som pastasaus o.l., ting kjøpt billig, bær i sesong osv, samt rester fra middager. Personlig tar jeg det som et lite nederlag hver gang noe kastes, målet mitt er null matsvinn utover unger som forsyner seg mer enn de spiser, matpakkene deres som ikke spises opp og andre uforutsette faktorer. Middagsrester er en utmerket frokost / nistepakke. Det er ingen grunn til å kaste mat.

    Nesten alt av matvarer er holdbare langt utover datostemplingen, spesielt om man har et ekstra kjøleskap som holder 2 grader og nesten aldri åpnes.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.222
    Ris er digg.
    Og billig. Om eneste mål var å overleve (målt i kalorier) så koster det ca 15 kroner i ris / dag å holde en voksen mann i energibalanse. Noe ensidig kosthold riktignok, men det er en grunn til at det er staple food i den fattigere delen av verden. Planteolje er enda billigere.

    Om jeg rent hypotetisk var blakk og ble arbeidsledig ville action point #1 være å bli tilnærmet vegetarianer. Da koster det virkelig ingen ting å spise seg mett. Hver gang jeg lager veggismat hjemme og gjør et kjapt overslag er det komisk hvor billig det er.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.633
    Antall liker
    14.222
    det er stort sett jeg som handler alt av dagligvarer hjemme og lager all maten så lenge jeg faktisk er hjemme, hvilket jeg stort sett er...
    Det forklarer jo det meste.
    Det var ment som "er bortreist" eller "er lenge på jobben" eller "skal noe etter jobb" noen ganske få ganger i måneden.

    De fleste som har barn er stort sett minst en forelder hjemme en gang mellom 4 og 5, det er ikke spesielt originalt. Om jeg ikke er hjemme så varmer samboeren stort sett opp noe fra fryseren, det er 1-2 dager i uken der middag må serveres før jeg er hjemme fra jobb. Vi spiser en del ute fordi vi vil og kan, da går det fort 3-4-5000 på et restaurantbesøk, men det er en opplevelse, ikke å "få i seg mat".

    Vi kan jo snu på det - med minimalt ekstra tidsbruk sparer vi, gitt standarden på hva vi spiser en 3-4000 / måned på mat vil jeg tro. For min del er det ¨~7000 før skatt. Timelønnen på aktiviteten er helt kurant, spesielt siden jeg ikke kan bytte ut tiden med hvasomhelst gitt livssituasjon. Om jeg bodde alene ville jeg agert ganske annerledes en del dager i uken.

    Jeg jobber full arbeidsuke, i tilefelle det var noen tvil om det. Samboeren har nitti og noe komma-ett-eller-annet (sommertid året rundt i offentlig sektor)
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn