Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • C

    cruiser

    Gjest
    Det er lov for far å lære seg noen ninjatriks også, om ikke nødvendigvis for å spare penger.. så for å spare familier og besøkende i de tusen hjem brent grillmat hver sommer.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Dagens situasjon er nok en kombinasjon av en rekke ting og forhold. Den selvpålagte tidsklemma er en vesentlig del, - både foreldre og unger skal "realisere seg selv" i et omfang som var helt ukjent for noen tiår siden. Så skal man ha tid til Netflix og dataspill. Mange av dagens småbarnsforeldre er også barn av sine foreldre, som også ville ha det lettvindt og realisere seg selv, slik at kunnskapsoverføringen på kjøkkenet er minimal. Matindustrien bombarderer oss med reklame om lettvindtmat. Sunn og god hjemmelaget mat tar ofte ( men ikke alltid) en del tid, - og planlegging. Rene smaker er ofte ukjent både for foreldre og barn - det meste skal smake taco eller noe som ligner....
    Slik kan vi holde på nokså lenge... men bevares - og heldigvis - finnes det unntak..
    Kjøper egentlig ikke tidsklemma, nordmenn handler oftest i Europa, vi er stort sett på butikken minst en gang for dagen. Den tiden kan man bruke på å lage nesten hva som helst av hverdagsmat fra scratch.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.548
    Antall liker
    12.161
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Jo - men det med en tur på butikken hver dag er jo en del av problemet. Ingenting skal planlegges, så når man står på butikken litt over fire på ettermiddagen, og "noen" skal på trening eller annen aktivitet kl halvseks, så er resultatet gitt......
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.585
    Antall liker
    17.525
    Torget vurderinger
    2
    Det er lov for far å lære seg noen ninjatriks også, om ikke nødvendigvis for å spare penger.. så for å spare familier og besøkende i de tusen hjem brent grillmat hver sommer.
    Gitt rustfri stål look på dagens hjemmekjøkken, der man fristes til å lete etter oljegrav mellom installasjonene, er det mye som tyder på at far har rykket inn allerede.

    abt-inspiration-studio-gaggenau-1.jpg
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det er lov for far å lære seg noen ninjatriks også, om ikke nødvendigvis for å spare penger.. så for å spare familier og besøkende i de tusen hjem brent grillmat hver sommer.
    Gitt rustfri stål look på dagens hjemmekjøkken, der man fristes til å lete etter oljegrav mellom installasjonene, er det mye som tyder på at far har rykket inn allerede.

    Vis vedlegget 535985
    Utfordrer deg til en tur på finn å se hvor mange slike kjøkken du finner i norske hjem :)
    Det der kjøkken så også evig upraktisk ut og ikke designet av noen som lager mat.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.548
    Antall liker
    12.161
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Det har jo lenge vært "in" med store kjøkken, gjerne 30 kvm++ - det er en showcase, noe å vise fram.... særlig praktisk er det i alle fall ikke. Kanskje OK sett fra et treningssynspunkt, - matlaging kombinert med utmarsj...:cool:
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.818
    Smart valg:

    ris_rema.JPG

    Dumt valg:

    bib_ris.JPG

    Det første man kan merke seg er forskjellen i kilopris. Den ene koster 40, den andre under 8 kroner. Så det er 5 - gangeren i prisforskjell der. Deretter kan man sjekke varedeklarasjonen for boil-in-a-bag-ris. Siden den ikke er i kontakt med vannet den varmes opp i må den nødvendigvis inneholde relativt mye vann. Pr. vektenhet har den ca 1/3 ac næringsinnholdet til tørr ris, så målt i mengde næring er prisforskjellen på de to 15-gangeren.

    Så om man lærer seg den umenneskelige oppgaven det er å koke ris så kan man bruke 1/15 så mye penger på ris kontra å kjøpe den som halvfabrikat. Rinse and repeat for overraksende mange matvarer.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.326
    Antall liker
    6.718
    Ris er et dumt valg uansett pris, spør du meg. ;D
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Det har jo lenge vært "in" med store kjøkken, gjerne 30 kvm++ - det er en showcase, noe å vise fram.... særlig praktisk er det i alle fall ikke. Kanskje OK sett fra et treningssynspunkt, - matlaging kombinert med utmarsj...:cool:
    Hva i alle dager skal folk med sånt? Jeg bygde meg kjøkken sjøl for noen år siden, tok vel opp ca 2.5-3 kvm. Fikk både komfyr, oppvaskmaskin og plenty benkeplass inn på det arealet. Eneste jeg savna var fryser.

    _337352877.jpg

    Før-og-etter:

    kjokken.jpg
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.326
    Antall liker
    6.718
    Litt upraktisk å ikke få opp døra på oppvaskmaskinen, men...
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Hæ? Den går da opp.

    Kvadratmeterprisen i byene er mellom femti og hundre tusen. Du kan kjøpe boil-in-bag resten av livet for den summen.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.546
    Antall liker
    785
    Hva i alle dager skal folk med sånt? Jeg bygde meg kjøkken sjøl for noen år siden, tok vel opp ca 2.5-3 kvm. Fikk både komfyr, oppvaskmaskin og plenty benkeplass inn på det arealet. Eneste jeg savna var fryser.
    "Plenty bekeplass" var kanskje å ta litt hardt i, men du har fått mye ut av arealet.
    Og fint valg av skap og benk - hvitt og bøk(?) er en bra kombinasjon.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.818
    Slubberten bor vel alene - det der er evig nok plass. Som en ren bonus akkumulerer man ikke mye skit som er "kjekt å ha" og dingser som ikke brukes.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.326
    Antall liker
    6.718
    Hæ? Den går da opp.

    Kvadratmeterprisen i byene er mellom femti og hundre tusen. Du kan kjøpe boil-in-bag resten av livet for den summen.
    Det bare så sånn litt ut på det første bildet. Det så veldig arealeffektivt og fint ut.

    Jeg hadde gladlig betalt den summen for å slippe boil-in-bag resten av livet.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    "Plenty bekeplass" var kanskje å ta litt hardt i, men du har fått mye ut av arealet.
    Og fint valg av skap og benk - hvitt og bøk(?) er en bra kombinasjon.
    Eik, og plenty benkeplass for meg. Skap, skuffer og benkeplater ble lagd etter mine tegninger og mål av Eda Kök og Interiör i Charlottenberg, halve prisen av billigste tilbyder i Norge. Anbefales.

    For det jeg sparer i renteutgifter og strøm kontra én som "må ha" søtti kvadratmeter for seg selv bare fordi "alle andre har det", så kan jeg spise ute hver dag om jeg vil. En venninne av meg bor på 56kvm med to barn, null problem. Jeg har nå 35, den kåken der var 26. Hvis man skal snakke om hvor folk ødsler bort store penger hen, så er ikke innholdet i matskapet plassen å begynne. Bo mindre og tettere; bra for miljøet, bra for livskvaliteten og bra for pengeboka.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.546
    Antall liker
    785
    "Plenty bekeplass" var kanskje å ta litt hardt i, men du har fått mye ut av arealet.
    Og fint valg av skap og benk - hvitt og bøk(?) er en bra kombinasjon.
    Eik, og plenty benkeplass for meg. Skap, skuffer og benkeplater ble lagd etter mine tegninger og mål av Eda Kök og Interiör i Charlottenberg, halve prisen av billigste tilbyder i Norge. Anbefales.
    De la vel ned i 2016.
    Nå heter det Kök & fönster v/bent@kokointerior.se :)
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.644
    Antall liker
    9.493
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Smart valg:

    Vis vedlegget 535994

    Dumt valg:

    Vis vedlegget 535995

    Det første man kan merke seg er forskjellen i kilopris. Den ene koster 40, den andre under 8 kroner. Så det er 5 - gangeren i prisforskjell der. Deretter kan man sjekke varedeklarasjonen for boil-in-a-bag-ris. Siden den ikke er i kontakt med vannet den varmes opp i må den nødvendigvis inneholde relativt mye vann. Pr. vektenhet har den ca 1/3 ac næringsinnholdet til tørr ris, så målt i mengde næring er prisforskjellen på de to 15-gangeren.

    Så om man lærer seg den umenneskelige oppgaven det er å koke ris så kan man bruke 1/15 så mye penger på ris kontra å kjøpe den som halvfabrikat. Rinse and repeat for overraksende mange matvarer.
    Her går det i ris til nesten alle måltider, blir jo påvirket av fruen og guttungen:), risen fra Rema var bra frem til i vinter, men nå kjøper kona risen på Kiwi isteden.
    jasminris_first_price.jpg

    Vi bruker en slik en
    riskokare-skane-staffanstorp-8843097.jpg

    Boil in bag er ikke ris ifølge fruen....
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.714
    Antall liker
    10.122
    Torget vurderinger
    2
    Hæ?!!
    Hva er galt medlem gryte + vann???
    Her lager kona all mat fra bunnen, det funker greit syns jeg.
    Når hun er borte koser jeg med med kokt potet revet gulrot og torskerogn fra boks. Nam! Dyrt men deilig..
    Hadler mest på Kiwi og Rema og syns mye er dyrt. Gilde mørnet biff til 300kr kiloen har jeg aldri kjøpt, sorterer heller ut de beste FirstPrice slintrene og sjekker EFTA koden mht opprinnelse, ofte mørt om man kjøper de eldste...sånn er det å være gjerrig her i landet
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ikke noe galt med gryte og vann, men riskoker er greit for de som spiser myyye ris og vil ha den 100% perfekt hver gang.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.292
    Antall liker
    13.818
    Ikke noe galt med gryte og vann, men riskoker er greit for de som spiser myyye ris og vil ha den 100% perfekt hver gang.
    Den bryter også med prinsippet om å ikke ha ting som tar plass og kun har en funksjon. Jeg har aldri vurdert det, men hadde jeg spist ris daglig hadde jeg nok hatt en.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.789
    Antall liker
    7.800
    Dessuten kan en riskoker brukes til langt mer enn bare koke (hvit) ris.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.458
    Antall liker
    3.009
    Var innom min lokale Rema butikk i går. Så ut som om deler av butikken hadde vært utsatt for et ran. Masse tomme hyller.

    Sønnen til sjefen her på jobben har studert i USA i 4 år og er hjemme og joiner oss noen dager her på kontoret. Han reagerer på så mange tomme hyller i dagligvarebutikkene i Norge. I USA er hyllene fulle, og butikker med tomme hyller orker ikke folk å handle på og de stenger etterhvert.
    Og han har rett, har selv observert bare fulle hyller i matvarebutikkene over there.

    Har vi en stilltiende aksept for tomme hyller her på bjerget, både fra kunder og butikkeiere?
    Eller kan vi skylde på landet vårt som gjør logistikk og vareflyt så mye vanskeligere enn i USA?
    Eller kanskje en kombinasjon?

    Mange ganger når jeg er i butikkene og kommenterer utsolgt og tomme hyller blir skylden lagt over på at leverandørene har leveringsproblemer.

    Skjermbilde 2019-06-05 kl. 13.27.53.jpg
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.602
    Antall liker
    10.076
    ^ Jeg er ikke enig i at tomme hyller er vanlig i norske butikker. Hvis det bildet er en typisk situasjon i din lokale Rema så har den butikken et alvorlig problem.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.326
    Antall liker
    6.718
    På nærbutikken min er det stort sett alltid tomt for tilbudsvarene.
    Butikksjefen liker tydeligvis ikke å selge varer på tilbud.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.458
    Antall liker
    3.009
    På nærbutikken min er det stort sett alltid tomt for tilbudsvarene.
    Butikksjefen liker tydeligvis ikke å selge varer på tilbud.
    Jeg stoppet på en Circle K stasjon her forleden. Rett foran frontruta fikk jeg en svær reklameplakat med et bilde av "varer for en 10'er". Fra før hadde dem fast lavpris på "wiener for en 10'er", Sandwich is, liten godte-pose fra Haribo...og NÅ også Coca Cola på box for en 10'er!
    Jeg fikk lyst på en cola for en tier, men sa til meg selv i bilen at jeg VET at dem ikke har produktet i butikken. Tror du jeg hadde rett?

    Coca Cola på box for en 10'er, mens alle andre drikker i kjøledisken koster 24-32 kroner. Her tenker nok butikksjefen at det er best å være utsolgt sånn at salget av cola ikke fortrenger salget av andre drikker som butikken har vanlig avanse på.
     
    Sist redigert:

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.226
    Antall liker
    7.081
    Torget vurderinger
    4
    Var innom min lokale Rema butikk i går. Så ut som om deler av butikken hadde vært utsatt for et ran. Masse tomme hyller.

    Sønnen til sjefen her på jobben har studert i USA i 4 år og er hjemme og joiner oss noen dager her på kontoret. Han reagerer på så mange tomme hyller i dagligvarebutikkene i Norge. I USA er hyllene fulle, og butikker med tomme hyller orker ikke folk å handle på og de stenger etterhvert.
    Og han har rett, har selv observert bare fulle hyller i matvarebutikkene over there.

    Har vi en stilltiende aksept for tomme hyller her på bjerget, både fra kunder og butikkeiere?
    Eller kan vi skylde på landet vårt som gjør logistikk og vareflyt så mye vanskeligere enn i USA?
    Eller kanskje en kombinasjon?

    Mange ganger når jeg er i butikkene og kommenterer utsolgt og tomme hyller blir skylden lagt over på at leverandørene har leveringsproblemer.

    Nei, tvert i mot så måles leverandørene knallhardt på leveringsgrad og normalt er leveringsgrad i norsk dagligvare handel godt over ellers i Europa. Ofte på 97-98,5%.
    Alle leverandører veldig klar over at varetrykk selger og de siste 2 lagene av en pall som står på torget selger ikke.

    Samtidig er det slik i norsk dagligvare stadig færre leverandører selv leverer til butikkene, men i stedet til ASKO, COOP Distribusjon, Reitan Distribusjon m.fl. Når det gjelder kampanjer så gjør leverandørene avtaler med den kommersielle selskapene, fx. Kiwi i NorgesGruppen, men har ingen garanti for hvor mye de kjøper. Ei heller har de noen garanti eller forpliktelser fra ASKO hvor mye eller når de vil kjøpe for å levere til Kiwi-butikkene. Det eneste er en forpliktelse gjennom bransjeavtalen STAND som sier at leverandørene skal være leveringsdyktige 2 uker før kampanjene starter. Om ASKO kjøper 40% eller 80% eller 120% av forventet volum 2 uker før, eller 1 uke før, eller i løpet av kampanjen finnes det ikke noen forpliktelser på. Således ligger all risiko på leverandørsiden. Det er ikke uten grunn at de kommersielle selskapene og logistikkselskapene er økonomisk og juridisk adskilt. Det er klart at spesielt for kampanjer på produkter med lang ledetid / kort holdbarhet vil nok flere leverandører heller gå litt tomme enn å sitte igjen med masse produkter man ikke for solgt.

    Når det gjelder basissortiment har de fleste kjeder en form for automatisk varebestilling. Fx har NorgesGruppen det de kaller NG Flyt som basert på salg og dedikert plass i hyller, i kjøl, på torg automatisk genererer ordre fra butikken til ASKO. Samtidig har etter hvert leverandørene stadig mindre mulighet til selv å påvirke plassering og varetrykk i butikkene. I NorgesGruppen har ikke leverandørens selgere hatt lov til å plassere varer de siste par årene og fra denne uken gjelder det samme hos COOP. Dvs. det er butikkene selv som er ansvarlig for både bestillinger og plasseringer, og hver butikk har knallharde mål på antall dagsverk ift. omsetning og areal.

    Når det gjelder bildet ditt av tomme hyller i en REMA 1000 butikk så ser det ut til å være deres egen grillserie. Mulig jeg tar feil, men mener de selv produserer denne.
     
    Sist redigert:

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.458
    Antall liker
    3.009
    Var innom min lokale Rema butikk i går. Så ut som om deler av butikken hadde vært utsatt for et ran. Masse tomme hyller.

    Sønnen til sjefen her på jobben har studert i USA i 4 år og er hjemme og joiner oss noen dager her på kontoret. Han reagerer på så mange tomme hyller i dagligvarebutikkene i Norge. I USA er hyllene fulle, og butikker med tomme hyller orker ikke folk å handle på og de stenger etterhvert.
    Og han har rett, har selv observert bare fulle hyller i matvarebutikkene over there.

    Har vi en stilltiende aksept for tomme hyller her på bjerget, både fra kunder og butikkeiere?
    Eller kan vi skylde på landet vårt som gjør logistikk og vareflyt så mye vanskeligere enn i USA?
    Eller kanskje en kombinasjon?

    Mange ganger når jeg er i butikkene og kommenterer utsolgt og tomme hyller blir skylden lagt over på at leverandørene har leveringsproblemer.

    Nei, tvert i mot så måles leverandørene knallhardt på leveringsgrad og normalt er leveringsgrad i norsk dagligvare handel godt over ellers i Europa. Ofte på 97-98,5%.
    Alle leverandører veldig klar over at varetrykk selger og de siste 2 lagene av en pall som står på torget selger ikke.

    Samtidig er det slik i norsk dagligvare stadig færre leverandører selv leverer til butikkene, men i stedet til ASKO, COOP Distribusjon, Reitan Distribusjon m.fl. Når det gjelder kampanjer så gjør leverandørene avtaler med den kommersielle selskapene, fx. Kiwi i NorgesGruppen, men har ingen garanti for hvor mye de kjøper. Ei heller har de noen garanti eller forpliktelser fra ASKO hvor mye eller når de vil kjøpe for å levere til Kiwi-butikkene. Det eneste er en forpliktelse gjennom bransjeavtalen STAND som sier at leverandørene skal være leveringsdyktige 2 uker før kampanjene starter. Om ASKO kjøper 40% eller 80% eller 120% av forventet volum 2 uker før, eller 1 uke før, eller i løpet av kampanjen finnes det ikke noen forpliktelser på. Således ligger all risiko på leverandørsiden. Det er ikke uten grunn at de kommersielle selskapene og logistikkselskapene er økonomisk og juridisk adskilt. Det er klart at spesielt for kampanjer på produkter med lang ledetid / kort holdbarhet vil nok flere leverandører heller gå litt tomme enn å sitte igjen med masse produkter man ikke for solgt.

    Når det gjelder basissortiment har de fleste kjeder en form for automatisk varebestilling. Fx har NorgesGruppen det de kaller NG Flyt som basert på salg og dedikert plass i hyller, i kjøl, på torg automatisk genererer ordre fra butikken til ASKO. Samtidig har etter hvert leverandørene stadig mindre mulighet til selv å påvirke plassering og varetrykk i butikkene. I NorgesGruppen har ikke leverandørens selgere hatt lov til å plassere varer de siste par årene og fra denne uken gjelder det samme hos COOP. Dvs. det er butikkene selv som er ansvarlig for både bestillinger og plasseringer, og hver butikk har knallharde mål på antall dagsverk ift. omsetning og areal.

    Når det gjelder bildet ditt av tomme hyller i en REMA 1000 butikk så ser det ut til å være deres egen grillserie. Mulig jeg tar feil, men mener de selv produserer denne.
    Men hvordan forklarer du at folk som har bodd i utlandet noen år og så kommer til norge har et dårlig inntrykk av norske matvarebutikken med utsolgte hyller?

    Min nærmeste butikk er en middelstor Coop extra med en omsetning på ca 80 mill i året. Kommer man til kjøledisken der hvor alle biffvariantene er, en lørdag kl 15 på ettermiddag, er ca 50% av plassene bak hylle-lablene tomme, hver eneste helg.
    Samme butikkjede annonserte sist sommer med fast -40% på masse sjømatprodukter. Altså fast ny lavpris med massiv annonsering. Ett av produktene var fersk ørret filet, 4x125g i aluminumsform til kr 51,20. Jeg elsker fersk ørret og prisen var upåklagelig. Problemet bar bare at det nesten alltid var tomt da jeg skulle ha.

    De eneste to produktene som butikkene aldri noensinne går tom for er leverpostei på boks og makrellfilet i tomat på boks fra Stabburet/Orkla. Disse finnes ikke bare på sin vante hylleplass i butikken, men også som sjokkselgere på gulvet ett annet sted i butikken stablet opp eske på eske.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.187
    Antall liker
    10.127
    Sted
    Trondheim
    God middag. Kjøper smakløse norske tomater hver gang istedenfor italienske
    https://www.dagsavisen.no/debatt/kommentar/smaken-av-moderne-slaveri-1.1548945
    Ja, da venter vi bare på opprop fra veganere og vegetarianere om å ikke spise grønnsaker grunnet forholdene i grønnsakindustrien, tilsvarende de oppropene som har vært omkring dyrehold - kylling og svin. Hva skal de spise, mon tro? Gress? Nei, forresten - folk tråkker jo på gresset og gress har også følelser...

    Er det noen som i det hele tatt er forbauset over disse tingene når alt hele tiden kun dreier seg om lav pris?
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.644
    Antall liker
    9.493
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Bra med fokus på dyrenes ve og vel. Det er snakk om holdninger. Alt og alle skal behandles med respekt.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn