U
Utgatt24668
Gjest
En slik beskrivelse av menneskeheten er jo en pekefinger. Å begrunne eller delvis forklare sin egen adferd på dette grunnlaget er også spesielt.Professoren som kjørte taxi kom faktisk ikke med en pekefinger. Han mente at problemene vi står overfor er uløselige.Det er viktig med regler - men det er like viktig med ledere og sentrale personligheter som går foran som et viktig eksempel. Å kjøre taxi for en halv million på skattebetalere sin regning for så å komme med en pekefinger på andres livsstil viser liten selvrefleksjon. Man tar det ikke på alvor. Taxituren til Lan gir samme signaleffekt. Det er uheldig for saken.Men det er nå faktisk politikerne og næringslivet som har makt til å gjøre ting som monner ut over enkeltmenneskets egen tiltak basert på personlige moralske valg. Vi har jo diskutert dette omfattende i tråden; egne moralske valg er viktige, men det holder ikke. Det må lages overordnede kjøreregler slik at vår menneskelige aktivitet dreies i klimavennlig retning og belønnes deretter mens skadelig aktivitet straffes. I et omfang som fører til utslippsreduksjoner i stor skala. Til dette trengs det politikere som tør å innse problemenes omfang og handler deretter. Det har vi ikke nå. Man er redd for velgernes dom og kritikk fra næringslivet.
Grasrotopprøret vi ser starten av nå adresserer kritikken riktig - til politikere som unnlater å gjøre noe mer enn prat. Det er mulig at man ikke kan forvente mer av oljenæringen enn det vi se nå, men politikken skal tenke lenger enn til neste valg.
Edit. Både rent praktisk og ikke minst moralsk.
Vi ser en endringsvilje i folket, og det er noen positive tegn. Veksten av fornybar energi er et slikt tegn, men å avskrive olje /gass og atomkraft på veien dit er en avsporing etter min mening, og det blir mye symbolpolitikk med liten effekt. F eks å bruke tid og penger på el biler i Norge framfor å ha fokus på elektifisering av sjøfarten - eller legge til rette for å støtte India i solceller framfor kull.