1. Jeg sliter tidevis med å skjønne om du er ironisk eller om du mener det du skriver.
2. Hvis man kutter offentlige lønninger med 30-40% så regner jeg med at det er åpenbart at det ikke blir mer privat forbruk av det.
Det blir også mindre skoler, sykepleiere og helsevsen når man kutter.
3. Uten at jeg har tall på det - så er jo mye av grunnen til vår høye velferd basert på statlige tjenester (gratis skole, subsidiert barnehage, foreldrepermisjon, sykepenger, alderstrygd, gratis helsevsen, osv osv osv).
4. Det er her kuttene kommer.
5. Man kan ikke gi bedre offentlig tjenester og kutte i forbruket samtidig.
6. Man kan selvsagt effektivisere, men den rødgrønne siden har vel gang på gang fastslått at det er ikke noe annet å spare på en lønninger - så der møter du vel deg selv i døren.
7. Ja, selvsagt kan man skatte og sørge for at de 10-20% som har mest bruker mindre - men det monner ikke så mye. Skal det monne - så må alle med, og da blir det ganske kjipt for de som har lite fra før.
1. Kompromisslaus ironi eller dønn sakleg faglitteratur er to grøfter eg prøver å halde meg unna....her er rom for tolkningar, så kos deg.
2. Ikkje nødvendigvis. Med litt inflasjon og manglande kjøpekraft, kopla med meir fritid (og sosialisering bort frå kostbar, til rimelege fritidsaktivitetar, kan det hende det går relativt smertefritt. Vi må sjølvsagt skaffe meir løn til fleire sjukepleiarar, men det kan løysast på gamlemåten: trykke opp meir pengar, og la inflasjonen få styre litt. Eg er ingen økonom, men trur likevel at inflasjon ikkje nødvendigvis er usunt.
3. Kvifor skal vi på død og liv redusere offentleg sektor? Verdiskapinga skjer i like stor grad der som innan det private, det har vore diskutert før. Vi treng kanskje opprydding i kva som er "verdi".
4. Ja, det er i høgste grad uheldig. Ein legg ned velferdstilbodet, og overlet dette til private, slik at berre dei med god råd kan skaffe seg skikkeleg velferd.
5. Eg skulle likt at politikarane prøvde likevel, og ikkje var så fastlåste i gamle dogmer om skilnaden på privat og offentleg sektor.
6. Effektivisering er lik nedlegging og sentralisering, og det har ingen godt av.
7. Meir rettferd kunne gjort seg, ja. Men det brukar å jamne seg med tida, sjølv om vi har hatt aukande skilnadar nokre år no.