Alle som kjøper noe, kjøper varer fra Kina, eller Vietnam, Thailand, Malaysia m.fl. det er ikke mulig å unngå dette. Den eneste farbare veien er å kjøpe færre varer og hvis man først kjøper noe så må man kjøpe kvalitet som varer. Men samtidig må vi holde økonomien i gang slik at vi ikke havner i resesjon og det som værre er. Klima og miljøtrusselen er som en gordisk knute, den lar seg ikke løse uten drakoniske virkemdiler som det er umulig å gjennomføre. Vi er derfor på vei mot en betydelig global oppvarming og det må vi ta konsekvensene av.
Ja, jeg har faktisk troen på en mer bærekraftig økonomi og et langt sunnere handlemønster. Jeg kjøper sjeldent nye klær, men har en del skreddersydde klær fra Italia etc. Jeg mener at jeg sparer både lommeboken og miljøet ved å kjøpe dyrt en gang i blant vs. å kjøpe søppel - type dressmann og H&M. (Eks: En skreddersydd dress har stoff som puster mer, er mer slitesterk, er sydd og ikke i hovedsak limt i sømmene etc. De varer nesten evig til du blir lei).
De varer mye lenger, er mer behagelig å ha på seg og ikke minst ser mye bedre ut. Dette handler like mye om bevissthet og handlemønster. Jeg tror blant annet at mange trøsteshopper og får glede av å bruke penger, fordi de er ulykkelige i utgangspunktet. Samfunnet blir kaldere og flere blir ensomme, eller befinner seg i vanskelige forhold - gjerne stuck i tidsklemma etc.
Jeg har også troen på kortreist mat. Vi ser at folk vil ha lokal kvalitetsmat, men de dropper f.eks. sau- og lammekjøtt som er masseprodusert, som blir dumpet eller brukt til dyrefor. Kanskje vi burde ha endret landsbrukspolitikken til å støtte småbønder vs. store landbruk.
Det samme med mobiltelefoner. De kan med fordel bli dyrere. En iPhone som er et skikkelig kvalitetsprodukt varer lenge, og må ikke byttes hvert år eller hvert andre år. Så lenge folk kjøper billige dritttelefoner så får vi samme H&M-effekten, så det er etter min mening rom for å legge på avgifter for å stimulere for kvalitet vs. kvantitet uten at det går utover livskvaliteten. Kanskje tvert imot, og ikke minst får vi opp lokalproduksjonen i Norge, EU og USA, som alltid har vært flere lysår foran Asia og andre deler av verden når det kommer til design og kvalitet.
Globaliseringen har gått for langt både på bekostningen av miljøet, lokalproduksjon/verdiskapning og kvalitet. Det er på tide med en justering - uten at jeg kan defineres som en anti-globalist.