Deffe, då!
Det er nok slik at dei fattigaste reiser minst med fly, konsumerer minst, og har det beste CO2-avtrykket. Men det ønskjer dei å gjere noko med. Og dei har medvind. Dersom "alle" skulle ha same forbruk som dei rikaste, vert det problem. Så då må vi anten:
Asia er det største markedet for luftrafikk i verden, og det hurtigst voksende. Det er også mange som bor der så behovet for flyreiser vil nok bare øke i årene som kommer. Det må vi bare innse, og det er ikke egentlig noe stort problem heller.
1. dele ressursane meir rettferdig, eller:
Ressurser blir "fordelt" gjennom arbeid, lønn, produksjon og handel. Slik det skal være. Dette misforståtte rettferdighetsbegrepet burde folk ha lagt fra seg når de ble uteksaminert fra barnehagen.
2. hindre dei fattige ni millardane i å bli like rike som dei to milliardane som har mest.
Tvert i mot. Det er flott at flest mulig mennesker får et bedre liv og høyere levestandard. Supert og ønskelig.
Vi kan også klimafornekte ei stund, til vi ser korleis det gjekk til slutt. Er det denne strategien vi skulle gå for?
Hverken fornektelse eller hjerneløst hysteri løser noe som helst. Det som behøves er en omlegging av bruk og produksjon av kraft, over til elektrisk og bort i fra fossilt brensel. Jobber vi mot det vil alle andre midlertidige problemer som transport, reising, vareproduksjon og handel løse seg selv. Kombiner dette med satsing på ny teknologi på alle disse områdene og i tillegg på metoder for karbonfangst (først og fremst biologisk).
Vi må konsentrere oss om det som har effekt og ikke bare symbolpolitikk, fjas og selvskading som botsøvelse. Vi må sette vår lit til teknikere, forskere, ingeniører og samfunnsplanleggere og ikke til dødkultister, dommedagsprofeter og annet unyttig og skadelig rask.
Vi må også skille mellom det vi faktisk kan påvirke og det vi ikke kan, og legge planer for hvordan vi skal tilpasse oss opplunkingen av kloden de neste par hundre årene.
Problemet er uansett midlertidig, og selv om det kan medføre noen ulemper på kort sikt så nok utslipp øke en god del tiår til, for så å flate ut og synke, etterfulgt av en periode med senking av klimagasser ved karbonfangst og andre tiltak.
I likhet med Jehovas Vitner som har proklamert tidsfestet dommedag ganske mange ganger det siste århundret, vil nok også de grønne dommedagsprofetene etterhvert også med rette bli puttet i samme kategori.
https://www.abcnyheter.no/nyheter/2006/03/06/34823/dommedag-utgatt-pa-dato