Mat, drikke og røyk Kaffebrygging

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.833
    Antall liker
    8.299
    Torget vurderinger
    0
    Nå er jeg yrkesskadet når det gjelder forholdet til kaffe. Synes ikke det er plagsomt godt, men er 100% avhengig av stoffet.
    En ettermiddagsvakt med to kaffeslaver på jobb betydde 3 traktinger fra 15:00 til 23:00! Sikkert ikke sunt!

    Kaffekopp.jpg

    Den neste tegningen er kun morsom fordi den har så mye sannhet i seg!

    Kaffe til TWR.jpg

    Men når det kommer til direkte vond kaffe er det vel lite som slår den kaffen man fikk hos SAS for noen år tilbake.
    Pulverkaffe, sterk som fy men dessverre ble det benyttet vann med så mye klor at det satte smak på drikken.
    Klor var nødvendig for å unngå at folk skulle bli syke av vannet som ble oppbevart i vanntankene ombord.

    I dag er det i alle fall mye bedre!
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.303
    Antall liker
    10.910
    Interessant også at de fleste ser ut til å brygge den sterkt og så tynne den ut med rent vann før konsum. Har ikke prøvd dette selv, men det har tydeligvis en effekt av noe slag.
    En slags americano-variant, bare med presskaffe istedenfor espresso?
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.303
    Antall liker
    10.910
    Nå er jeg yrkesskadet når det gjelder forholdet til kaffe. Synes ikke det er plagsomt godt, men er 100% avhengig av stoffet.
    En ettermiddagsvakt med to kaffeslaver på jobb betydde 3 traktinger fra 15:00 til 23:00! Sikkert ikke sunt!
    Denne kaffekulturen er nok mer tilknyttet skiftarbeid generelt enn yrke. Vår Bonamat trakter snaue to liter av gangen og vi trakter tre kanner i løpet av skiftet. Vi er fem kaffedrikkende på skiftet......
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Interessant også at de fleste ser ut til å brygge den sterkt og så tynne den ut med rent vann før konsum. Har ikke prøvd dette selv, men det har tydeligvis en effekt av noe slag.
    En slags americano-variant, bare med presskaffe istedenfor espresso?
    Jeg har forsøkt meg på denne varianten noen dager nå og resultatet er forbausende bra.

    Jeg varmer en kopp med vann i en panne og maler opp litt kaffe. Setter i stempelet og trykker det litt over halvveis inn. Heller i kaffen og bruker ca 1/3 av vannet mens den står opp ned. Rører med en spisepinne en 10-15 sekunder og ser det danner seg mye crema. Setter på filteret og snur den riktig vei over koppen, lar den stå en stund å trekke og så presser den igjennom. Fyller deretter opp med vann i koppen som nå er litt kjøligere.

    Det fører til en litt lavere temperatur på hele prosessen. Vannet som helles i kaffen er varmt, men de malte bønnene er jo romtemperatur og med den beskjedne mengde vann fører det nok til at temperaturen senkes litt i forhold til om man hadde alt vannet i samtidig. Vannet i pannen kjølner også det minuttet traktingen pågår. Resultatet er både en kaffe som er mindre bitter og som er nær drikketemperatur når den er ferdig.

    Jeg finner at jeg må bruke litt mer kaffe enn vanlig for å få den styrken jeg vil, men alt i alt er jeg godt fornøyd med denne metoden og vil anbefale de med Aeropress til å prøve noen ganger og se om dette er noe for dem også.
     
    S

    svk

    Gjest
    Har hatt aeropressen min ei uke nå. Begynnte med americano metoden forrige helg. Samme prosedyre denne helga. Funker veldig bra for meg.
    Om noen lurer.ja,jeg drikker bare i helgene.
    Får kaffedosen min på jobb man-fre. Skjelden jeg lager noe hjemme i ukedagene.

    Kjører mellombrent kaffe idag. Savner litt kraft.
    Skulle hatt noe et sted imellom espresso og mellombrent.
     

    BeetleBug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.06.2009
    Innlegg
    7.126
    Antall liker
    14.845
    Sted
    Sørlandet
    Skulle hatt noe et sted imellom espresso og mellombrent.
    Det kalles mørkbrent. Feks er en Malabar nokså kraftig brent. Selv foretrekker jeg lysbrent kaffe fra smakfulle bønner. Mørkere brenning og den har lett for å bli bitter.

    -BB-
     
    S

    svk

    Gjest
    Hvilken type kaffe bruker dere? Går dere i dagligvaren? Eller bruker dere noe spesial?

    Akkurat nå har jeg åpnet en pose lor yellow bourbon
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    12.748
    Antall liker
    8.899
    Sted
    Holmestrand
    Hvilken type kaffe bruker dere? Går dere i dagligvaren? Eller bruker dere noe spesial?

    Akkurat nå har jeg åpnet en pose lor yellow bourbon
    Jeg liker litt mørkere brent.
    Kjøpte en "Husets malabar" i en kaffebutikk på Majorstua.
    Den har smakt både meg og gjester veldig bra.
    Gjestene har fått en litt svakere variant, 13-14 gr.
    Selv kjører jeg gjerne 16-18 etter dagsformen.
    Aeropress ruler!
    :)
     

    ugn

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.03.2005
    Innlegg
    246
    Antall liker
    121
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Kaffebox.no - så får du kaffe rett i postkassa, slipper jobben med å skaffe bønner selv :D
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kan forresten anbefale å prøve å brenne kaffe selv. Det krever ikke annet utstyr enn en stekepanne i jern. Man får tak i grønne bønner hos kaffebrenneriene, og det er bare å helle dem i en varm tørr panne og riste dem til de får en farge man liker. Så rett i kvernen og i koppen. Det blir noe eget.

    .. Ikke at man gidder det hver gang, men det er artig å prøve og slett ikke vanskelig å få bra resultat heller.
     

    ugn

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.03.2005
    Innlegg
    246
    Antall liker
    121
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Har selv undersøkt det om å brenne bønner selv. Men prisen for grønne bønner, tid, røyk/lukt, pris for skikkelig utstyr (lite marked) og at norge er så i verdenstoppen når det gjelder å brenne kaffe gjorde at jeg droppet den ideen :)
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    12.748
    Antall liker
    8.899
    Sted
    Holmestrand
    Hjemmekontor=bedre kaffe i dag.
    En Royal malabar denne gangen.
    Litt anonym, men god.
    🙂
    DE21BFE8-BE27-4805-84C9-B0E8DE049526.jpeg
     

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    12.748
    Antall liker
    8.899
    Sted
    Holmestrand
    Kan forresten anbefale å prøve å brenne kaffe selv. Det krever ikke annet utstyr enn en stekepanne i jern. Man får tak i grønne bønner hos kaffebrenneriene, og det er bare å helle dem i en varm tørr panne og riste dem til de får en farge man liker. Så rett i kvernen og i koppen. Det blir noe eget.

    .. Ikke at man gidder det hver gang, men det er artig å prøve og slett ikke vanskelig å få bra resultat heller.
    Det må prøves.
    Her er en som gjør det i steikovnen:
    [video]https://www.google.com/search?q=how+to+roast+coffee+beans&rlz=1C1GCEA_enNO878NO878&oq=how+to+roast+coff&aqs=chrome.0.0j69i57j0l6.7439j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#kpvalbx=_rzIxXu3yAqTIrgSgwqT4DA38[/video]

    .. flere alternativer:
    https://www.wikihow.com/Roast-Coffee-Beans
     

    Nightpuma

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.01.2005
    Innlegg
    2.436
    Antall liker
    503
    Sted
    Agder
    Torget vurderinger
    2
    Kan forresten anbefale å prøve å brenne kaffe selv. Det krever ikke annet utstyr enn en stekepanne i jern. Man får tak i grønne bønner hos kaffebrenneriene, og det er bare å helle dem i en varm tørr panne og riste dem til de får en farge man liker. Så rett i kvernen og i koppen. Det blir noe eget.

    .. Ikke at man gidder det hver gang, men det er artig å prøve og slett ikke vanskelig å få bra resultat heller.
    Det må prøves.
    Her er en som gjør det i steikovnen:
    [video]https://www.google.com/search?q=how+to+roast+coffee+beans&rlz=1C1GCEA_enNO878NO878&oq=how+to+roast+coff&aqs=chrome.0.0j69i57j0l6.7439j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#kpvalbx=_rzIxXu3yAqTIrgSgwqT4DA38[/video]

    .. flere alternativer:
    https://www.wikihow.com/Roast-Coffee-Beans
    Jeg har prøvd. Det er en grunn til at vi har kaffebrennerier med mye trening og spesialiserte kaffebrennere ;-)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kan forresten anbefale å prøve å brenne kaffe selv. Det krever ikke annet utstyr enn en stekepanne i jern. Man får tak i grønne bønner hos kaffebrenneriene, og det er bare å helle dem i en varm tørr panne og riste dem til de får en farge man liker. Så rett i kvernen og i koppen. Det blir noe eget.

    .. Ikke at man gidder det hver gang, men det er artig å prøve og slett ikke vanskelig å få bra resultat heller.
    Det må prøves.
    Her er en som gjør det i steikovnen:
    [video]https://www.google.com/search?q=how+to+roast+coffee+beans&rlz=1C1GCEA_enNO878NO878&oq=how+to+roast+coff&aqs=chrome.0.0j69i57j0l6.7439j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#kpvalbx=_rzIxXu3yAqTIrgSgwqT4DA38[/video]

    .. flere alternativer:
    https://www.wikihow.com/Roast-Coffee-Beans
    Jeg har prøvd. Det er en grunn til at vi har kaffebrennerier med mye trening og spesialiserte kaffebrennere ;-)
    Det er en grunn til at vi har restauranter også.. ikke alt på kjøkkenet kan måle seg med de beste. Likevel får man en bedre opplevelse og forståelse om man har prøvd det selv. Har man erfaring med å koke en kopp med vann så har du et eget forhold, helt plutselig, til kokt vann.

    Det handler ikke alltid om at andre kan gjøre det mye bedre.. for det kan de.

    Take a smal sip of everything.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Vis vedlegget 570610

    Noen som har prøvd denne?
    Jada, mange ganger. Det er en typisk arabica, medium brent.
    Dette er "signaturkaffen" til Stabucks, derav navnet: Pike Place Market i Seattle var stedet hvor den alle første Starbucks kaffebaren åpnet.
    Det er den som benyttes stort sett i alle Starbucks kaffebarer som "dagens kaffe".
     
    • Liker
    Reaksjoner: svk

    Nightpuma

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    23.01.2005
    Innlegg
    2.436
    Antall liker
    503
    Sted
    Agder
    Torget vurderinger
    2
    Kan forresten anbefale å prøve å brenne kaffe selv. Det krever ikke annet utstyr enn en stekepanne i jern. Man får tak i grønne bønner hos kaffebrenneriene, og det er bare å helle dem i en varm tørr panne og riste dem til de får en farge man liker. Så rett i kvernen og i koppen. Det blir noe eget.

    .. Ikke at man gidder det hver gang, men det er artig å prøve og slett ikke vanskelig å få bra resultat heller.

    Det må prøves.
    Her er en som gjør det i steikovnen:
    [video]https://www.google.com/search?q=how+to+roast+coffee+beans&rlz=1C1GCEA_enNO878NO878&oq=how+to+roast+coff&aqs=chrome.0.0j69i57j0l6.7439j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#kpvalbx=_rzIxXu3yAqTIrgSgwqT4DA38[/video]

    .. flere alternativer:
    https://www.wikihow.com/Roast-Coffee-Beans
    Jeg har prøvd. Det er en grunn til at vi har kaffebrennerier med mye trening og spesialiserte kaffebrennere ;-)
    Det er en grunn til at vi har restauranter også.. ikke alt på kjøkkenet kan måle seg med de beste. Likevel får man en bedre opplevelse og forståelse om man har prøvd det selv. Har man erfaring med å koke en kopp med vann så har du et eget forhold, helt plutselig, til kokt vann.

    Det handler ikke alltid om at andre kan gjøre det mye bedre.. for det kan de.

    Take a smal sip of everything.
    Fullstendig enig. Jeg liker å gjøre saker og ting, så jeg prøvde å brenne kaffe på litt forskjellige måter hjemme. Det var en interessant erfaring, men det ble ikke mer.
    Du må rapportere resultatet xerxes
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.303
    Antall liker
    10.910
    Kan forresten anbefale å prøve å brenne kaffe selv. Det krever ikke annet utstyr enn en stekepanne i jern. Man får tak i grønne bønner hos kaffebrenneriene, og det er bare å helle dem i en varm tørr panne og riste dem til de får en farge man liker. Så rett i kvernen og i koppen. Det blir noe eget.

    .. Ikke at man gidder det hver gang, men det er artig å prøve og slett ikke vanskelig å få bra resultat heller.
    Det må prøves.
    Her er en som gjør det i steikovnen:
    [video]https://www.google.com/search?q=how+to+roast+coffee+beans&rlz=1C1GCEA_enNO878NO878&oq=how+to+roast+coff&aqs=chrome.0.0j69i57j0l6.7439j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#kpvalbx=_rzIxXu3yAqTIrgSgwqT4DA38[/video]

    .. flere alternativer:
    https://www.wikihow.com/Roast-Coffee-Beans
    Jeg har prøvd. Det er en grunn til at vi har kaffebrennerier med mye trening og spesialiserte kaffebrennere ;-)
    Det er en grunn til at vi har restauranter også.. ikke alt på kjøkkenet kan måle seg med de beste. Likevel får man en bedre opplevelse og forståelse om man har prøvd det selv. Har man erfaring med å koke en kopp med vann så har du et eget forhold, helt plutselig, til kokt vann.

    Det handler ikke alltid om at andre kan gjøre det mye bedre.. for det kan de.

    Take a smal sip of everything.
    Det er lett å lage brennevin også, men jeg foretrekker å kjøpe av det de har å tilby på polet. Har liksom ikke fått noe forhold til hjemmebrent
     
    • Liker
    Reaksjoner: svk
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn