https://e24.no/norsk-oekonomi/i/OpA18A/sjokktall-i-nho-undersoekelse-79-prosent-av-bedriftene-kan-permittere
Sjokktall i NHO-undersøkelse: 79 prosent av bedriftene kan permittere
8 av ti bedrifter vurderer å permittere ansatte, ifølge en NHO-undersøkelse. 24 prosent har allerede iverksatt permitteringer. - Vi tror ikke det vi leser. Dette betyr at vi trolig står foran en eksplosiv vekst i ledigheten i Norge, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.
SLÅR ALARM: NHO-sjef Ole Erik Almlid ber landets partier komme sammen på Stortinget i helgen, og bli enige om å forsterke den økonomiske pakken regjeringen la frem.
Arbeidsgivergiganten Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har to ganger den siste uken spurt tusenvis av bedrifter om «det kan bli aktuelt for din bedrift å permittere ansatte om kort tid som følge av problemer knyttet til korona-viruset:
I første runde, da spørsmålet ble stilt mellom 6. og 9. mars, svarte 3700 bedrifter, hvor 26 prosent av dem oppga at det kan bli aktuelt.
I andre runde, da det samme spørsmålet ble stilt 12. og 13. mars, svarte hele 79 prosent at det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid. Nesten 4700 bedrifter svarte.
http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16152
– Corona-viruset kan true eksistensen til mange norske bedrifter. Mot slutten av en av historiens mest dramatiske uker for Norge, viser vår ferske undersøkelse at det kommer til å bli mye vanskeligere tider fremover, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til VG.
– Jeg fikk frysninger
Undersøkelsen viser at bruken av permitteringer allerede for alvor har begynt:
Mellom 6. og 9. mars svarte bare en prosent av bedriftene at de hadde begynt med permitteringer.
12. og 13. mars oppga 24 prosent av NHO-bedriftene som har svart på undersøkelsen, at de har gjennomført permitteringer som følge av problemer knyttet til Corona-viruset.
– Jeg fikk frysninger da vi fikk den andre undersøkelsen. I den første runden så vi at koronaviruset hadde alvorlige konsekvenser, men begrenset til enkeltsektorer og bransjer. Nå ser vi tilbakemeldinger fra hele næringslivet i Norge, som jeg aldri trodde jeg skulle se, sier Almlid:
– Dette gjør sterkt inntrykk! Og tallene er nok allerede mye høyere, ettersom denne undersøkelsen ble tatt opp på torsdag og fredag.
– For bedriftene i flere bransjer er situasjonen prekær, blant annet innen reiseliv, luftfart, transport og tjenestenæringene. Hvis noen skulle være i tvil: dette handler om hvorvidt disse bedriftene vil eksistere på den andre siden av krisen, fastslår NHO-sjefen.
– Eksplosiv økt ledighet
Han sier at undersøkelsen et et alarmerende forvarsel om at vi kan stå foran en eksplosjon i ledigheten i Norge.
– Ja, dessverre står vi trolig foran en eksplosivt økt arbeidsledighet - også permitterte registerer som ledige. Konsekvensene kommer til å bli mye mer omfattende en vi hittil har lagt til grunn. Norge må være forberedt på at den økonomiske krisen kommer til å vare lenger enn helsekrisen.
Han sier at politikerne som samles på Stortinget i helgen, for å forsøke og samles om økonomiske tiltak innen mandag morgen, må forstå at utfordringen vil kreve historiske grep.
– Jeg vet at Regjeringen og politikere fra alle partiene på Stortinget bruker hele helgen på å finne de beste tiltakene for å avhjelpe den økonomiske situasjonen. Det har allerede kommet noen tiltak, som er en god start, men bedriftene trenger mye, mye mer.
– Det regjeringen la frem før helgen, holder ikke?
– Nei, det monner ikke. De må innse at krisen vi står overfor, er noe vi aldri har sett før. Bedriftene må få klar beskjed om at politikerne vil være med å løse problemene og det det innebærer at de kommer med målrettede og kraftfulle tiltak.
Ber om politisk lederskap
Han ber dem tenke seg om - og søke brede forlik i en krisetid.
– Behovet for at Norge står samlet politisk, har ikke vært større siden krigen: Det er tid for å vise politisk lederskap og det er veldig viktig at tiltakene som kommer er bredt forankret i Stortinget.
– Hva må til?
– Det vi er opptatt av, er at bedriftene som rammes hardest, skal hjelpes over kneika.
– Bedriftenes kostnader ved permittering og sykemelding på grunn av koronaviruset må reduseres kraftig, helst fjernes helt. Det er viktig at arbeidsgivers økonomiske belastning i forbindelse med sykemelding knyttet til isolasjon, karantene og fravær pga stengte skoler og barnehager er likestilt med arbeidsgiverbelastningen ved permittering. En slik fjerning av arbeidsgivers økonomiske belastning må innføres umiddelbart.
Han nevner et tredje område:
– Bedriftene må også få utsatte eller reduserte skatter og avgifter. Regjeringen har varslet noen tiltak på dette området, men det må mer til.