weld77
Æresmedlem
- Ble medlem
- 19.09.2014
- Innlegg
- 21.745
- Antall liker
- 14.360
Tipper FHI om ikke så lenge setter i gang et program med testing av tilfeldig utvalgte for å få et bedre inntrykk av hva de faktiske mørketallene kan ligge på.
Og norske leger og helsepersonale fikk med seg dette en tid tilbake:Om bruk av "malariamedisin" for å hjelpe intensivpasienter. Gode erfaringer fra Japan og også Frankrike. Kina er begynt å anvende dette. Kan avhjelpe trykket på sykehus. Ikke en vaksine, men en kur som er effektiv for mange av de rammede.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32074550
www.mediterranee-infection.com/wp-content/uploads/2020/03/Hydroxychloroquine_final_DOI_IJAA.pdf?
Men ryktene om at Klorokin kan fungere som forebyggende medisin mot koronaviruset og mot selve sykdommen, covid-19, har svirret i fagmiljøet lenge. Dette har ført til at norske leger har skrevet ut denne medisinen til seg selv og sine familier. Nå har det gått såpass langt at Legemiddelverket har måttet innføre rasjonering på Klorokin.
Dagens Medisin omtalte dette onsdag.
– På Facebook var det grupper der helsepersonell skrev at man måtte skynde seg å kjøpe medisinen og dermed steg salget fryktelig raskt og vi fryktet at vi kunne gå tomme, forklarer Madsen til NRK.
FHI skriver i ukerapporten atTipper FHI om ikke så lenge setter i gang et program med testing av tilfeldig utvalgte for å få et bedre inntrykk av hva de faktiske mørketallene kan ligge på.
Leste hele innlegget og synes nå at det er enda viktigere at folk hører på Aavitsland og FHI, folk som faktisk vet hva de snakker om, og ikke på Gunhild Nyborg. Og hvis dette hun driver med nå (og kaller "vitenskapelig arbeid") er representativt for den vitenskapelige kvaliteten på doktorgraden hennes, så blir jeg også veldig bekymret for norsk akademia.Herregud. Det som hun har kommet frem til, kan man gitt at man regner slik som hun gjør og ikke har levd under en stein den siste måneden komme frem til på under to minutter. La meg oppsummere:Gunhild Alvik Nyborg gir en kort og presis forklaring på hvorfor hun har rett.
....
Siden det har jeg arbeidet intenst 10-16 timer daglig med covid-19, fra alle vinkler. Resultatene har dere sett her. Min hovedagenda er å få myndighetene til å endre strategi fra å bare skulle bremse dette viruset, til å forsøke å stanse det, etter oppskrift fra de land i Asia som har lyktes med dette. Viktigste tiltak for å stanse spredning av virus fra der vi står nå er
- fra Kina vet man at total isolasjon av smittet område stopper viruset. Det hadde også vært lurere, sett i ettertid å være mye strengere mye tidligere men det skipet har på en måte seilt allerede så den innsikten har begrenset nytteverdi.
- litt kreativ matematikk på Italienske tall tilsier at dødsraten er 7%, signifikant høyere enn alle andre måter å regne på.
- smittespredning er i sin natur eksponensiell
Sånn, hva skal jeg gøre 10-16 timer om dagen de neste tre ukene?
Den tanken slo meg også. Hun prøver å jo å innbille folk at hun har "funnet ut" noe som lyser mot en fra høyt profilerte nettsider som Johns Hopkins sitt kart eller Worldomters oppdtering og et lass med andre steder. Å påpeke at det har tatt henne 10-16 timer dagilg i tre uker gjør det enda flauere. Og til tross for en utdannelse som involverer ganske mye tall og matematikk langt over ungomsskolenivå så virker det som brøkregning er problematisk.Og hvis dette hun driver med nå (og kaller "vitenskapelig arbeid") er representativt for den vitenskapelige kvaliteten på doktorgraden hennes, så blir jeg også veldig bekymret for norsk akademia.
Det mest interessante og gledelige i dagrapporten er denne:Flere har anbefalt å følge med på FHI sin informasjon.
For meg er den beste informasjonen i dagsrapportene, og etterhvert ukerapportene
https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sy...pporter/dags--og-ukerapporter-om-koronavirus/
Ja, fri og bevare. Dette er glorifisert amatørskap.Leste hele innlegget og synes nå at det er enda viktigere at folk hører på Aavitsland og FHI, folk som faktisk vet hva de snakker om, og ikke på Gunhild Nyborg. Og hvis dette hun driver med nå (og kaller "vitenskapelig arbeid") er representativt for den vitenskapelige kvaliteten på doktorgraden hennes, så blir jeg også veldig bekymret for norsk akademia.
Dette er scenarier - og tallene du referer til er under toppen på epidemien med over 30 000 nye smittede hver dag. Disse scenariene er så vidt jeg forstår laget med konstant "spredningskoeffisient". Nå som FHI har sett at den norske befolknigen i veldig stor grad følger pålegg - så har man nok mulighet til å jevne kurven enda mer ut med å endre spredningskoeffisienten udnerveis ved å innføre/fjerne tiltak.Ja, nå gjelder det å følge myndighetenes instrukser. Jeg ser at hovedscenariet der er at 3 % av syke må på sykehus, og at 25 % av innleggelsene krever intensivbehandling. Det går akkurat innenfor tilgjengelig intensivkapasitet, mens det alternative scenariet med 4 % innleggelser ikke vil gå like bra. Så ser vi at enkelte andre land ser ut til å oppleve enda høyere tall enn det. Ifølge linken er strategien fortsatt å utsette starten på epidemien lengst mulig, deretter å flate ut kurven for å redusere omfanget av epidemien. Det står ingen ting der om et «optimalt» antall smittede eller lignende. Bare å forsinke og redusere mest mulig.Jeg kommer ikke med påstander - jeg henviser til myndighetene som du tidligere var veldig opptatt av at vi skulle være lojale mot:
https://www.fhi.no/contentassets/c9...bd0/notat-om-risiko-og-respons-2020-03-12.pdf
Hovedbølgen av pandemien kommer fort nok og den blir mer enn stor nok, så jeg reagerer litt på dine forsøk på å beskrive et «optimalt» antall smittede. Det eneste mulige målet er å forsøke å få det så lavt som mulig og fordele det over så lang tid som mulig uten at samfunnet går helt i stå.
Jeg er forresten glad at jeg ikke selv er beslutningstaker oppi dette. Maken til dilemmaer har knapt noen regjering blitt stilt ovenfor. Arbeidsledigheten passerte vel 6 % i dag.
Norge har råd til det, men det er litt kjedelig for de 250 000 som hadde jobb i forrige uke, som går på dagpenger om en måned.En høy arbeidsledighet i et år eller to har Norge råd til, jeg er ikke spesielt bekymret på litt sikt.
mer av det samme:dette bør jo også være positive nyhende:
…
Øh, hvis de fleste ledige finner seg en ny jobb, så blir vel ikke arbeidsledigheten vesentlig høyere da. Arbeidsledighet betyr at antallet tilgjengelige arbeidsplasser er mindre enn antallet arbeidstakere.Dagpengene varer i 2 år, og jeg er ganske sikker på at mange av de ledige som er under 50 år vil finne seg en ny jobb i løpet av perioden. De over 50 er det værre med. Og dagpenger er det mulig å leve på. Man må leve på 2/3 lønn, det bør gå for de aller, aller fleste.
Arbeidsledigheten vil være høy midlertidig, har ingen tro på den vil være høy inn i evigheten.Øh, hvis de fleste ledige finner seg en ny jobb, så blir vel ikke arbeidsledigheten vesentlig høyere da. Arbeidsledighet betyr at antallet tilgjengelige arbeidsplasser er mindre enn antallet arbeidstakere.Dagpengene varer i 2 år, og jeg er ganske sikker på at mange av de ledige som er under 50 år vil finne seg en ny jobb i løpet av perioden. De over 50 er det værre med. Og dagpenger er det mulig å leve på. Man må leve på 2/3 lønn, det bør gå for de aller, aller fleste.
Ellers er det jo greit at dere "negativ vekst"-tilhengere får se hva det og redusert forbruk betyr i praksis. Pampene vil fortsette å være styrtrike, mens vanlige folk vil miste jobbene sine.
Hva er "høy" ? Den har vært 7-10% i flere Eurosone-land siden Finanskrisen. Og knapt noen reallønnsutvikling.Arbeidsledigheten vil være høy midlertidig, har ingen tro på den vil være høy inn i evigheten.
Helsepersonell som i dag er i karantene må jo kunne jobbe med Coronapasienter. Nå er det foreløpig ikke nok pasienter til alle som er i karantene, men etterhvert kan jo karantene for helsepersonell være å jobbe på Corona-teamet.f.eks. helsepersonell som har vært smittet kan sendes tilbake til frontlinjen…
Jada, alle overlever, men det er faktisk litt kjipt å ikke ha en jobb å gå til og få redusert lønnen din med 1/3.Dagpengene varer i 2 år, og jeg er ganske sikker på at mange av de ledige som er under 50 år vil finne seg en ny jobb i løpet av perioden. De over 50 er det værre med. Og dagpenger er det mulig å leve på. Man må leve på 2/3 lønn, det bør gå for de aller, aller fleste.
Når folk rundt meg kjøper våpen, trenger jeg ekstra med toalettpapir.Her kjøper man toalettpapir når man frykter virus, i USA kjøper man våpen. Må si jeg er usikker på hva som funker best av de to.
Koronafrykt gir økt våpensalg i USA
Vi kan selvfølgelig gnage på hva som er høy ledighet, men det skjer ting. Jeg vil tro dette gir arbeidstakere som har fyllt 62 et spark bak til å ta ut pensjon. Både fordi jobben smuldrer bort men også fordi de omsider ser at livet må leves mer i nuet. Mange vil også få sluttpakker. Og er du 57 med penger på bok og får en pakke i tillegg så er ikke veien lang til et liv i ro og fred og pensjon fra 62.Hva er "høy" ? Den har vært 7-10% i flere Eurosone-land siden Finanskrisen. Og knapt noen reallønnsutvikling.Arbeidsledigheten vil være høy midlertidig, har ingen tro på den vil være høy inn i evigheten.
De som tjener mye burde ha en god buffer istedenfor en haug med gjeld. At fråtseriet opphører er bare bra.Jada, alle overlever, men det er faktisk litt kjipt å ikke ha en jobb å gå til og få redusert lønnen din med 1/3.Dagpengene varer i 2 år, og jeg er ganske sikker på at mange av de ledige som er under 50 år vil finne seg en ny jobb i løpet av perioden. De over 50 er det værre med. Og dagpenger er det mulig å leve på. Man må leve på 2/3 lønn, det bør gå for de aller, aller fleste.
For de som tjener over 600 - så mister man all inntekt over 600 000 i tillegg til dette.
Det er forsåvidt jeg enig i. Det er generelt anbefalt å ha cash for 1-3-6 måneders utgifter tilgjengelig avhengig av livs- og familiesituasjon. Mange vil nok finne ut at det skulle vært mye mer og sett i ettertid hadde de hatt gode muligheter til å skaffe seg det om prioriteringene hadde vært annerledes.De som tjener mye burde ha en god buffer istedenfor en haug med gjeld. At fråtseriet opphører er bare bra.
Nei, ikke så fremt forbruket går opp igjen etter at dette er over, da kommer veksten tilbake. Jeg tenkte på hvis forbruksnedgangen og fraværet av vekst skulle bli varig.Arbeidsledigheten vil være høy midlertidig, har ingen tro på den vil være høy inn i evigheten.Øh, hvis de fleste ledige finner seg en ny jobb, så blir vel ikke arbeidsledigheten vesentlig høyere da. Arbeidsledighet betyr at antallet tilgjengelige arbeidsplasser er mindre enn antallet arbeidstakere.Dagpengene varer i 2 år, og jeg er ganske sikker på at mange av de ledige som er under 50 år vil finne seg en ny jobb i løpet av perioden. De over 50 er det værre med. Og dagpenger er det mulig å leve på. Man må leve på 2/3 lønn, det bør gå for de aller, aller fleste.
Ellers er det jo greit at dere "negativ vekst"-tilhengere får se hva det og redusert forbruk betyr i praksis. Pampene vil fortsette å være styrtrike, mens vanlige folk vil miste jobbene sine.
Seriøst, er du virkelig bekymret for de som er så velbemidlet i disse tider? Bagateller.Jada, alle overlever, men det er faktisk litt kjipt å ikke ha en jobb å gå til og få redusert lønnen din med 1/3.Dagpengene varer i 2 år, og jeg er ganske sikker på at mange av de ledige som er under 50 år vil finne seg en ny jobb i løpet av perioden. De over 50 er det værre med. Og dagpenger er det mulig å leve på. Man må leve på 2/3 lønn, det bør gå for de aller, aller fleste.
For de som tjener over 600 - så mister man all inntekt over 600 000 i tillegg til dette.
Det kan man si, men 2. ordenseffektene av det er veldig store mhp omsetning, arbeidsplasser og den slags. Det er jo disse som konsumerer mest varer og tjenester.Seriøst, er du virkelig bekymret for de som er så velbemidlet i disse tider? Bagateller.
Har de spilt kortene sine så dårlig at de ikke greier noen måneder med "normal" lønn (2/3 av 600.000) så får de jaggu meg tåle å selge Range Rovern eller Porschen. Kniper det skikkelig så kan de til og med måtte selge hytta på fjellet eller den ved sjøen. Men det er dessverre ikke bare covid 19 som herjer, det er en økonomisk analfabetisme som sprer seg i samfunnet. Mange tror at det er normalt å ha max. gjeld og at det nærmest er påkrevd å ha bil til en million eller to i oppkjørselen.Seriøst, er du virkelig bekymret for de som er så velbemidlet i disse tider? Bagateller.Jada, alle overlever, men det er faktisk litt kjipt å ikke ha en jobb å gå til og få redusert lønnen din med 1/3.Dagpengene varer i 2 år, og jeg er ganske sikker på at mange av de ledige som er under 50 år vil finne seg en ny jobb i løpet av perioden. De over 50 er det værre med. Og dagpenger er det mulig å leve på. Man må leve på 2/3 lønn, det bør gå for de aller, aller fleste.
For de som tjener over 600 - så mister man all inntekt over 600 000 i tillegg til dette.
Kan bli vanskelig når ingen vil kjøpe hverken hytta eller Porschen.Har de spilt kortene sine så dårlig at de ikke greier noen måneder med "normal" lønn (2/3 av 600.000) så får de jaggu meg tåle å selge Range Rovern eller Porschen. Kniper det skikkelig så kan de til og med måtte selge hytta på fjellet eller den ved sjøen.
Ja, men jeg tror folk blir litt mer empatiske og forståelsesfulle når realiteten er her. Om det er en gigantisk overreaksjon eller ei kommer det til å bli diskutert heftig over de neste 5 årene! Og næring til den diskusjonen vil være usikkerhet om fakta. Ingen vil med sikkerhet kunne si hvor mange som ble reddet, hvor effektivt det var med lock down osv osv.Poenget er altså ikke om de greier seg rent økonomisk. Dette er samfunnskonsekvenser som må veies opp i mot smitteverntiltakene for å redusere syke/døde av Corona.
Hadde noen foreslått å bruke flere hundre milliarder og sendt 300-400 tusen arbeidere ut i permittering for å myke opp denne bølgen, hadde alle sagt nei for 1 år siden.
Sånn er det når man oppgraderer livsstandarden sin og baserer mye av det på lån etter at man har gått opp i lønn. Det var ikke nødvendig å levere inn Skodaen og kjøpe seg bmw. Det var ikke nødvendig å kjøpe hytte på Hemsedal, Kvamskogen eller Sjusjøen. Har du 4 mill i lån så skal du faktisk betale tilbake disse 4 millionene også. Man kan ikke bare tenke at jeg vil gå opp i lønn, så det er null stress., for jeg kan ta det med fremtidig lønnsøkning.Problemet til den ganske velbeslåtte middelklassen i Norge er at mange fort har dratt på seg høye faste og "faste" kostnader. Bolig m/ stort lån, et par biler, en hytte eller to, noen fancy fritidsaktiviteter for barna, fine ferier og så burtetter. At det objektivt sett ikke er mest synd på slike er en sak, men hvordan det evt oppleves er ganske invariant for hva realiteten er. Det er som regel begrenset trøst i at det er andre som har det verre. Det er også relativt lav sparerate i Norge så til tross for muligheten til det har mange nødvendigvis ikke lagt opp så veldig mye til uforutsette hendelser utover hvitevarer som ryker, en bil som må på service, litt vedlikehold på boligen og slike ting.
Har man lave faste kostnader klarer man seg med lite - da er det mye fleksibilitet ved å kutte ut ting som nå enten blir kuttet ut automatisk for en stund og andre ting som kan kuttes midlertidig (generelt forbruk på spas og morro og mye av dette er uansett utilgjengelig nå). Når man sitter hjemme på ørtende dagen og synest det er litt kjedelig så kan man kanskje finne en viss trøst i at man nå om dagen ikke går glipp av noe, for det er ingen ting som skjer.
Ja, stort mer komplisert er det ikke. Gjeld er fint helt til det plutselig ikke er det lengre. Da kan ting gå galt veldig fort.Sånn er det når man oppgraderer livsstandarden sin og baserer mye av det på lån etter at man har gått opp i lønn.