Medisin og helse Corona

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.168
    Antall liker
    9.278
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Skalaen på aksen. Den tettbodde bystaten Singapore har totalt 9 døde, dvs 2 per million innbyggere, ca 1/10 av Norge.

    https://www.worldometers.info/coronavirus/
    Ja, men det er jo ikke så relevant. Det har jo bare med hvor lenge man har bremset det.

    Du liker jo å regne R - hva kommer du fram til her..? Og hvordan ser det da ut om 3 mnd med samme utvikling.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.467
    Antall liker
    39.561
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Vanskelig å si. Vi vet ikke om dette er generell spredning i befolkningen eller et lass nyankomne tilfeller. Hvis det er generell spredning kan det tyde på at viruset har kommet utenfor sporingsregimet, og da kan det ta av ganske fort. Doblingstid på 6-7 dager er omtrent som i Norge før tiltakene ble iverksatt i mars, estimert R = 2,4 eller så. Singapore strammet inn sine restriksjoner fra 7 april, så det er kanskje mer rimelig å vente at det knekker ned igjen om noen dager. https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Singapore#April_2020_2
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    irrasjonell frykt? Nåvel. Folk dør som fluer på sykehusene i Italia, spania og USA. Irrasjonell frykt ville vært å frykte ufoer, eller å nekte å fly grunnet frykt for flystyrt. Corona kan fint klare å ta livet av deg og/eller dine nære slektninger. Det er rasjonelt å frykte corona. Det er en reell risiko i disse tider.

    Vi har nå klart å senke spredningen med virksomme tiltak, og nå skal vi straks slippe opp på tiltakene, fordi det ikke lenger er særlig smittefare? Nåvel. Vi så før påske hvordan en rekke mennesker i Oslo ga faen på Grünerløkka. Folk sitter allerede tett i tett på busser til turområdene i Oslo. Det skal ikke bli bedre med folk som gir faen nå som staten signaliserer at faren nærmest er over. Og det etter at påske hvor folk har reist. En rekke studenter og ungdom har hatt fester, og mange har reist hjem til sine foreldre. Frankrike har portforbud. Nordmenn går på kjøpesenter og shopper og nyter solværet i felles turområder.

    Myndighetene sier vi skal ha tillit til dem. Nåvel, de dret seg helt ut da smitten kom til landet. De bommet totalt. Regjeringen har bevist gang på gang at for å få gode tiltak må Stortinget følge dem særdeles tett. De sier vi skal ha tillit til FHI og myndighetene, men Norge insisterer likevel at Norge vet bedre enn internasjonale spesialister. Det er typisk norsk å være god, vet vi. Beste eksempelet er idiot-appen som Simula utvikler. Det finnes eksisterende løsninger der ute, men Norge insisterer på at vi skal utvikle en egen app, en app som Nord-Korea ville hatt våte drømmer om. Vi skal ha tillit, sier de. Hvordan i all verden kan vi ha tillit når de utvikler en overvåkningsapp i beste Big Brother-ånd? Regjeringen ønsket å ha ultravide fullmakter nesten ala Ungarn, men Stortinget tok til vettet i tide. Og de sier vi må ha tillit til myndighetene.

    For all del åpne opp, men hadde jeg bodd i Oslo-området som har 70 % av nye tilfeller, så ville jeg vært litt skeptisk med å sende mine barn på skolen i disse dager.
    - Norge har svært gode tall som allerede påpekt, så det blir helt feil å si at regjeringen "dreit seg ut". Tvert imot har vi svært god statistikk i forhold til de fleste.
    - Å reagere med hysterisk anfall og holde tilbake sine barn fra skole etc. (eller typisk nekte sine barn vaksinering), eller overreagere er en irrasjonell reaksjon. Selv om viruset er alvorlig så blir beslutningene hele tiden tatt på den kunnskapen vi har til enhver tid. Vi må nok også regne med perioder med tiltak i varierende grad, av og på, fram til det eventuelt kommer en vaksine. Det er da viktig at disse tiltakene blir respektert og koordinert.

    Analogien til fly er fin her. Stoler du på din egen magefølelse, eller på myndighetene, flyselskapene og pilotene når du skal ut å fly? Jeg tenker at sistnevnte har en helt annen vurderingsevne om det er trygt å fly eller ikke. Men når noen med flyskrekk reagerer så skal de selvslagt møtes med forståelse. Irrasjonell frykt bryr seg ikke om fakta og statistikk. Cortex taper lett for fryktsenteret som fungerer som en refleks i opplevde truende situasjoner.
     
    Sist redigert av en moderator:

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.168
    Antall liker
    9.278
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Kurven ligner vel mye på det vi har sett andre steder - så jeg drister meg til å si at strategien til Singapore heller ikke ser ut til å funke så veldig bra.


    Screenshot_2020-04-14 2020 coronavirus pandemic in Singapore - Wikipedia.jpg
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.168
    Antall liker
    9.278
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    11 000 nye søknader om dagpenger i påsken.


    Da har vi kommet opp i 377 700 nye søkere om dagpenger den siste måneden.

    Da begynner vi nok å nærmes oss en tapt verdiskapning på 2 MRD om dagen.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Det å begynner å bli på tide og si hva som faktisk er den eneste måten å komme gjennom dette på.

    Det har vel kommet en del historier de siste dagene som ikke indikerer at man får 100% kontroll med testing - samtidig viser Sverige at dette trolig ikke tar helt av når epidemien går gjennom folket. Svenskene er nok i all hovedsak ferdig med sin "Corona krise" i slutten av mai - altså de har da kommet i en situasjon hvor de ikke trenger smittebegrensede tiltak eller er i fare for å overbelaste helsevesenet. Så vil nok "halen" på kurven vare en god stund - men trolig falle jevnt og trutt gjennom hele sommeren - før det dør ut til høsten.
    Jeg er fortsatt overbevist om at det er Sverige som gjør det riktige her. De har 919 døde, hvorav et stort flertall hadde flere underliggende sykdommer (en italiensk studie av 355 døde, viste at 352 eller 99.1% hadde underliggende sykdommer). Og pilene for nye innlegger og dødsfall peker nedover også der, får de tusen til er de på nivå med en gjennomsnittlig influensasesong, dobler de det antallet igjen er de på nivå med en kraftig én. Ja, korona er verre enn influensa og også Sverige har gjort tiltak for mer sosial distansering enn ved en vanlig influensaepidemi, men de har a) vist måtehold i tiltakene og, ikke minst, b) fulgt rådene til fagekspertisen. Norge og andre land har innført mye strengere tiltak enn det fagekspertisen, hos oss representert ved FHI, anbefaler. Det er neppe særlig lurt.

    Og egentlig gir det ikke så mye mening å se på tall for antall døde, siden et overveldende flertall har underliggende sykdommer. Det man burde regne på er tapte leveår, Og da kunne (og burde) man også sammenlikne tapte leveår som følge av korona, med tapte leveår som følge av at 15% er arbeidsledige, at folk ikke har tilgang til psykologhjelp, tannleger og normal legeoppfølging, at behandlingen av folk med andre sykdommer er satt på vent, og ikke minst at barn ikke er på skolen og får nødvendig opplæring og oppfølging av samfunnet. Middelklasseunger som får hjemmeopplæring klarer seg nok stort sett fint, men du har også barn av alkoholikere, narkomane, barn i voldelige hjem, barn i innvandrerfamilier som ikke kan norsk, funksjonshemmede barn osv., tusenvis av barn som er avhengige av tett oppfølging fra skolen og som nå ikke får det. Og på sikt kan og vil de havne utenfor samfunnet, i Barnevernet og på NAV, som kommer til å resultere i masse tapte leveår for Norge som samfunn.

    Sverige har kanskje ti ganger flere koronadødsfall enn Norge, men med alle følgeskadene som nedstengingen av samfunnet gir så så er jeg overbevist om at tallene for tapte leveår ser helt annerledes ut. Nedstengingen av samfunnet gir langt flere tapte leveår enn koronaen i seg selv. Og hvis vi biter oss fast på 10-15% arbeidsledighet kommer Sverige både til å være rikere enn oss og ha høyere forventet levealder om en generasjon.

    Men for å se positivt på det; da kan det jo være at svenskene kommer til oss og harryhandler når jeg er gammel.
     
    Sist redigert:
    S

    Slubbert

    Gjest
    11 000 nye søknader om dagpenger i påsken.


    Da har vi kommet opp i 377 700 nye søkere om dagpenger den siste måneden.

    Da begynner vi nok å nærmes oss en tapt verdiskapning på 2 MRD om dagen.
    Og masse, masse tapte leveår. Ledighet går hånd i hånd med psykiske problemer, selvmord, rusproblemer/alkoholisme og mange andre ting som reduserer forventet levealder.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    I verste fall blir vi vitne til en styrt samfunnskollaps. Ellers er det også verdt å ha i mente at for en del folk typ XR, som propaganderer for enda strengere tiltak og mer nedstenging, så økonomisk sammenbrudd noe de ønsker seg.
     
    R

    rr30629

    Gjest
    Leste om en undersøkelse i går der de viste til at 25% av de spurte sliter psykisk nå. Dette er vel et tall som kommer til å øke utover. Er det slik at de har bare med å skjerpe seg? Noen uker i isolasjon må de jo tåle. De er jo med på en dugnad for dem som er i risikogruppen. At de selv havner i en annen gruppe er vel kanskje ikke så viktig?
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.672
    Antall liker
    8.072
    Torget vurderinger
    0
    Det å begynner å bli på tide og si hva som faktisk er den eneste måten å komme gjennom dette på.

    Det har vel kommet en del historier de siste dagene som ikke indikerer at man får 100% kontroll med testing - samtidig viser Sverige at dette trolig ikke tar helt av når epidemien går gjennom folket. Svenskene er nok i all hovedsak ferdig med sin "Corona krise" i slutten av mai - altså de har da kommet i en situasjon hvor de ikke trenger smittebegrensede tiltak eller er i fare for å overbelaste helsevesenet. Så vil nok "halen" på kurven vare en god stund - men trolig falle jevnt og trutt gjennom hele sommeren - før det dør ut til høsten.
    Jeg er fortsatt overbevist om at det er Sverige som gjør det riktige her. De har 919 døde, hvorav et stort flertall hadde flere underliggende sykdommer (en italiensk studie av 355 døde, viste at 352 eller 99.1% hadde underliggende sykdommer). Og pilene for nye innlegger og dødsfall peker nedover også der, får de tusen til er de på nivå med en gjennomsnittlig influensasesong, dobler de det antallet igjen er de på nivå med en kraftig én. Ja, korona er verre enn influensa og også Sverige har gjort tiltak for mer sosial distansering enn ved en vanlig influensaepidemi, men de har a) vist måtehold i tiltakene og, ikke minst, b) fulgt rådene til fagekspertisen. Norge og andre land har innført mye strengere tiltak enn det fagekspertisen, hos oss representert ved FHI, anbefaler. Det er neppe særlig lurt.

    Og egentlig gir det ikke så mye mening å se på tall for antall døde, siden et overveldende flertall har underliggende sykdommer. Det man burde regne på er tapte leveår, Og da kunne (og burde) man også sammenlikne tapte leveår som følge av korona, med tapte leveår som følge av at 15% er arbeidsledige, at folk ikke har tilgang til psykologhjelp, tannleger og normal legeoppfølging, at behandlingen av folk med andre sykdommer er satt på vent, og ikke minst at barn ikke er på skolen og får nødvendig opplæring og oppfølging av samfunnet. Middelklasseunger som får hjemmeopplæring klarer seg nok stort sett fint, men du har også barn av alkoholikere, narkomane, barn i voldelige hjem, barn i innvandrerfamilier som ikke kan norsk, funksjonshemmede barn osv., tusenvis av barn som er avhengige av tett oppfølging fra skolen og som nå ikke får det. Og på sikt kan og vil de havne utenfor samfunnet, i Barnevernet og på NAV, som kommer til å resultere i masse tapte leveår for Norge som samfunn.

    Sverige har kanskje ti ganger flere koronadødsfall enn Norge, men med alle følgeskadene som nedstengingen av samfunnet gir så så er jeg overbevist om at tallene for tapte leveår ser helt annerledes ut. Nedstengingen av samfunnet gir langt flere tapte leveår enn koronaen i seg selv. Og hvis vi biter oss fast på 10-15% arbeidsledighet kommer Sverige både til å være rikere enn oss og ha høyere forventet levealder om en generasjon.

    Men for å se positivt på det; da kan det jo være at svenskene kommer til oss og harryhandler når jeg er gammel.
    Litt som etter 9/11 da amerikanerne slutte å fly og kjørte bil i stedet. Husker ikke hvor mange tusen "ekstra" som omkom i tarfikkulykker som følge av dette. Men det var vel flere enn de som ble drept i Twin Towers.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Kostnadene er ikke så rent lave i Sverige heller. Ca 50000 oppsagte til nå. (Ikke permitterte, som også får dagpenger i Norge.)
    https://www.expressen.se/dinapengar/just-nu-arbetslosheten-rusar-nya-skracksif
    https://www.svd.se/rekordhog-okning-av-arbetslosheten
    Og de har trolig tapt flere leveår på grunn av det enn av koronaen i seg selv, og hvis de gjorde som oss ville det sett mye verre ut. Men det er klart, hvis verdensøkonomien bryter sammen så kommer heller ikke Sverige til å slippe unna, uansett hva de gjør.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.168
    Antall liker
    9.278
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Det blir mange mange flere døde i Sverige. De snart 1000 døde er fra kanskje 100 000 smitteded - eller nærmere 200 000 om vi er litt heldige.

    Om vi for å sette tall på det antar at det til slutt blir 5 millioner smittede i Sverige og 0,5% døde - så utgjør det 25 000. Bruker man 0,7% og 6 millioner smittede - så ender vi på 42 000. Sånn sett har dette nettopp startet.


    Antall døde må ses opp i mot hvor mange smittede man har - noe annet er meningsløst.

    Det mest positive fra Sverige er at sykehuskurven faktisk har flatet ut ganske mye. Det skyldes nok 2 ting:
    1) R blir naturlig begrenset når tallene blir større og
    2) Det er nok en god del flere som blir smittet enn vi fanger opp - og som heldigvis ikke blir syke.


    Den økonomiske analysen i Norge regnet 15 tapte leveår for hvert Corona dødsfall (jeg vill vel heller brukt 2). Det er hovedgrunnen til at slå ned strategiene kom godt ut. For meg 1,5 mil i "kost" for hvert leveår - så koster 10 000 ekstra døde som hver mister 15 leveår - 10 000 x 15 x 1,5 millioner = 225 MRD.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.692
    Antall liker
    9.559
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Sveriges taktikk om å smitte hele befolkningen unntatt de gamle har feilet big time. De gamle dør som fluer og i tillegg ser viruset ut til å gi varige skader på de som overlever.

    https://www.nrk.no/norge/covid-19-kan-gi-senskader-pa-hjerte-og-lunger-1.14980239
    Bl.a.
    Leger har så smått begynt å oppdage senskadene av koronaviruset. Hjerte, lunger, lever og blodomløp er spesielt utsatt for varige skader.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Leste om en undersøkelse i går der de viste til at 25% av de spurte sliter psykisk nå. Dette er vel et tall som kommer til å øke utover. Er det slik at de har bare med å skjerpe seg? Noen uker i isolasjon må de jo tåle. De er jo med på en dugnad for dem som er i risikogruppen. At de selv havner i en annen gruppe er vel kanskje ikke så viktig?
    Og FHI (som er Folkehelseinstituttet og ikke Coronainstituttet) er klar over dette. Det er derfor de balanserer som de gjør når de kommer med anbefalinger av tiltak. Og at politikerne overstyrer ekspertisen til FHI og innfører mye strengre tiltak enn de anbefaler, kommer garantert til å ha negative konsekvenser for folkehelsa sett under ett.

    Veien til helvete er brolagt med politisk og moralsk panikk. Hør på ekspertisen for faen, åpne skolene NÅ, dette har allerede kostet oss alt for mye.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.168
    Antall liker
    9.278
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Kostnadene er ikke så rent lave i Sverige heller. Ca 50000 oppsagte til nå. (Ikke permitterte, som også får dagpenger i Norge.)
    Som andel av befolkningen har vi vel 15 ganger flere permitterte/oppsagte i Norge (hvis 50 000 er tallet i Sverige)
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.168
    Antall liker
    9.278
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Sveriges taktikk om å smitte hele befolkningen unntatt de gamle har feilet big time. De gamle dør som fluer og i tillegg ser viruset ut til å gi varige skader på de som overlever.
    Da synes jeg du skal ta en titt på oversikten over hvem som dør i Norge. Nå er det vel snart 4 av 5 døde fra syke/pleiehjem.

    Oppgaven med å holde viruset borte fra slike institusjoner er enormt krevende. Og som jeg har påpekt tidligere - det er det eneste stedet i Norge hvor Corona fortsatt spres seg med R over 1.
     
    R

    rr30629

    Gjest
    Leste om en undersøkelse i går der de viste til at 25% av de spurte sliter psykisk nå. Dette er vel et tall som kommer til å øke utover. Er det slik at de har bare med å skjerpe seg? Noen uker i isolasjon må de jo tåle. De er jo med på en dugnad for dem som er i risikogruppen. At de selv havner i en annen gruppe er vel kanskje ikke så viktig?
    Og FHI (som er Folkehelseinstituttet og ikke Coronainstituttet) er klar over dette. Det er derfor de balanserer som de gjør når de kommer med anbefalinger av tiltak. Og at politikerne overstyrer ekspertisen til FHI og innfører mye strengre tiltak enn de anbefaler, kommer garantert til å ha negative konsekvenser for folkehelsa sett under ett.

    Veien til helvete er brolagt med politisk og moralsk panikk. Hør på ekspertisen for faen, åpne skolene NÅ, dette har allerede kostet oss alt for mye.
    Påsken har gjort deg godt ser jeg, fint at du er tilbake i tråden.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Sveriges taktikk om å smitte hele befolkningen unntatt de gamle har feilet big time. De gamle dør som fluer....
    Tullball, de har under tusen koronadødsfall, og i all hovedsak folk med underliggende sykdommer som uansett hadde kort tid igjen å leve. En vanlig influensasesong gir mye flere dødsfall enn det. Antallet tapte leveår er antakeligvis også i størrelsesorden tusen, mens vi kan forvente titusenvis eller hundretusenvis som følge av tiltakene vi gjør. Men de vil vi ikke se før langt frem i tid. Dette er litt som med klimaendringene, folk ser bare på det som skjer her og nå og ikke hva konsekvensene vil være for den neste generasjonen.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det å begynner å bli på tide og si hva som faktisk er den eneste måten å komme gjennom dette på.

    Det har vel kommet en del historier de siste dagene som ikke indikerer at man får 100% kontroll med testing - samtidig viser Sverige at dette trolig ikke tar helt av når epidemien går gjennom folket. Svenskene er nok i all hovedsak ferdig med sin "Corona krise" i slutten av mai - altså de har da kommet i en situasjon hvor de ikke trenger smittebegrensede tiltak eller er i fare for å overbelaste helsevesenet. Så vil nok "halen" på kurven vare en god stund - men trolig falle jevnt og trutt gjennom hele sommeren - før det dør ut til høsten.
    Jeg er fortsatt overbevist om at det er Sverige som gjør det riktige her. De har 919 døde, hvorav et stort flertall hadde flere underliggende sykdommer (en italiensk studie av 355 døde, viste at 352 eller 99.1% hadde underliggende sykdommer). Og pilene for nye innlegger og dødsfall peker nedover også der, får de tusen til er de på nivå med en gjennomsnittlig influensasesong, dobler de det antallet igjen er de på nivå med en kraftig én. Ja, korona er verre enn influensa og også Sverige har gjort tiltak for mer sosial distansering enn ved en vanlig influensaepidemi, men de har a) vist måtehold i tiltakene og, ikke minst, b) fulgt rådene til fagekspertisen. Norge og andre land har innført mye strengere tiltak enn det fagekspertisen, hos oss representert ved FHI, anbefaler. Det er neppe særlig lurt.

    Og egentlig gir det ikke så mye mening å se på tall for antall døde, siden et overveldende flertall har underliggende sykdommer. Det man burde regne på er tapte leveår, Og da kunne (og burde) man også sammenlikne tapte leveår som følge av korona, med tapte leveår som følge av at 15% er arbeidsledige, at folk ikke har tilgang til psykologhjelp, tannleger og normal legeoppfølging, at behandlingen av folk med andre sykdommer er satt på vent, og ikke minst at barn ikke er på skolen og får nødvendig opplæring og oppfølging av samfunnet. Middelklasseunger som får hjemmeopplæring klarer seg nok stort sett fint, men du har også barn av alkoholikere, narkomane, barn i voldelige hjem, barn i innvandrerfamilier som ikke kan norsk, funksjonshemmede barn osv., tusenvis av barn som er avhengige av tett oppfølging fra skolen og som nå ikke får det. Og på sikt kan og vil de havne utenfor samfunnet, i Barnevernet og på NAV, som kommer til å resultere i masse tapte leveår for Norge som samfunn.

    Sverige har kanskje ti ganger flere koronadødsfall enn Norge, men med alle følgeskadene som nedstengingen av samfunnet gir så så er jeg overbevist om at tallene for tapte leveår ser helt annerledes ut. Nedstengingen av samfunnet gir langt flere tapte leveår enn koronaen i seg selv. Og hvis vi biter oss fast på 10-15% arbeidsledighet kommer Sverige både til å være rikere enn oss og ha høyere forventet levealder om en generasjon.

    Men for å se positivt på det; da kan det jo være at svenskene kommer til oss og harryhandler når jeg er gammel.
    Jeg er mye enig i dette, og så langt ser det ikke ut til at den svenske modellen er så ille likevel. Jeg mener det er viktig å følge oppfordringene om å holde avstand og god hygiene, samt å skjerme sykehjem og slikt. Utover det er det mye som tyder på at skadevirkiningene av en forlenget nedstengning av alt mulig er større enn gevinsten.

    En ting det skremmes mye med fortiden er slikt som dette:


    Covid-19 kan gi senskader på hjerte og lunger
    Leger har så smått begynt å oppdage senskadene av koronaviruset. Hjerte, lunger, lever og blodomløp er spesielt utsatt for varige skader.

    https://www.nrk.no/norge/covid-19-kan-gi-senskader-pa-hjerte-og-lunger-1.14980239

    Det er liten grunn til å tvile på resultatene. Det kan nok være alvorlige senvirkninger.

    Men alle disse senvirkningene er jo hos pasienter som ble alvorlig syk av c19. Jeg har ikke sett noe som helst som tyder på at det er senvirkninger hos folk som har blitt smittet, men som ikke ble syk av det. Mulig jeg tar feil her, men jeg har i alle fall ikke sett noe som indikerer dette. Derfor virker også frykten som skapes om det motsatte lammende på mange. Tenk hvis barnet plutselig får alvorlige problemer om noen år med et eller annet relatert til den gang man var smittet (men ikke ble syk). Så jeg forstår godt den frykten. Jeg synes derfor også at slike tendensiøse artikler som dette fra NRK er lite informative og egentlig ikke nyttig til annet enn panikkspredning. Panikkspredning er jo en hobby og et livssyn som er moderne for tiden, men det er litt synd at NRK så lett hopper på karusellen.
     
    R

    rr30629

    Gjest
    Apropos sporingsapp;

    "Utanriksministeren i Tyskland vil unngå eit «lappverk av 27 koronaappar» og vil ha ei felles mobilløysing for EU. I eit intervju med mediegruppa Funke seier ministeren at samordning vil gjera det lettare å redusera restriksjonar og gjenopna grensene.»
     

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    30.625
    Antall liker
    25.647
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Be Trygve Slagsvold Vedum spørre om Norge kan få være med på en felleseuropeisk app.
     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.007
    Antall liker
    18.257
    Torget vurderinger
    2
    Sveriges taktikk om å smitte hele befolkningen unntatt de gamle har feilet big time. De gamle dør som fluer og i tillegg ser viruset ut til å gi varige skader på de som overlever.

    https://www.nrk.no/norge/covid-19-kan-gi-senskader-pa-hjerte-og-lunger-1.14980239
    Bl.a.
    Leger har så smått begynt å oppdage senskadene av koronaviruset. Hjerte, lunger, lever og blodomløp er spesielt utsatt for varige skader.
    Ta det med ro. Det dør mengder i trafikken, av influensa og ved fallskader i hjemmet, hvert år!

    Rapporter om obduksjoner som viser ødelagte organer burde få folk til å bli bittelitt bekymret, selvsagt. Ditto for ødelagt immunforsvar. Men - pytt, pytt.

    Ingen er immune og det ser ut til at vi heller ikke blir immune, ved smitte. Dersom ønsket om «å holde hjulene i gang» ikke satte skylapper på folk ville de nok tatt dette langt mer alvorlig.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    I verste fall blir vi vitne til en styrt samfunnskollaps. Ellers er det også verdt å ha i mente at for en del folk typ XR, som propaganderer for enda strengere tiltak og mer nedstenging, så økonomisk sammenbrudd noe de ønsker seg.
    Bare sånn for å gjenta. Og at FHI er Folkehelseinstituttet, og ikke Koronainstituttet. De tiltakene de anbefaler, er de som i sum regnes å være minst negative for folkehelsa. Det er svært lite sannsynlig at selverklærte forum- og kommentarfeltprofeter har på langt nær like god ekspertise, like god tilgang på data, og er uten vikarierende motiver.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Interessant. Får meg til å undres på om tidligere tiders handel med guano kan ha forårsaket epidemier.

    https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2019.2736

    Abstract
    Emerging infectious diseases in humans are frequently caused by pathogens originating from animal hosts, and zoonotic disease outbreaks present a major challenge to global health. To investigate drivers of virus spillover, we evaluated the number of viruses mammalian species have shared with humans. We discovered that the number of zoonotic viruses detected in mammalian species scales positively with global species abundance, suggesting that virus transmission risk has been highest from animal species that have increased in abundance and even expanded their range by adapting to human-dominated landscapes. Domesticated species, primates and bats were identified as having more zoonotic viruses than other species. Among threatened wildlife species, those with population reductions owing to exploitation and loss of habitat shared more viruses with humans. Exploitation of wildlife through hunting and trade facilitates close contact between wildlife and humans, and our findings provide further evidence that exploitation, as well as anthropogenic activities that have caused losses in wildlife habitat quality, have increased opportunities for animal–human interactions and facilitated zoonotic disease transmission. Our study provides new evidence for assessing spillover risk from mammalian species and highlights convergent processes whereby the causes of wildlife population declines have facilitated the transmission of animal viruses to humans.

    ---

    edit:

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2898246/

    ABSTRACT
    Bats are hosts to a variety of viruses capable of zoonotic transmissions. Because of increased contact between bats, humans, and other animal species, the possibility exists for further cross-species transmissions and ensuing disease outbreaks. We describe here full and partial viral genomes identified using metagenomics in the guano of bats from California and Texas. A total of 34% and 58% of 390,000 sequence reads from bat guano in California and Texas, respectively, were related to eukaryotic viruses, and the largest proportion of those infect insects, reflecting the diet of these insectivorous bats, including members of the viral families Dicistroviridae, Iflaviridae, Tetraviridae, and Nodaviridae and the subfamily Densovirinae. The second largest proportion of virus-related sequences infects plants and fungi, likely reflecting the diet of ingested insects, including members of the viral families Luteoviridae, Secoviridae, Tymoviridae, and Partitiviridae and the genus Sobemovirus. Bat guano viruses related to those infecting mammals comprised the third largest group, including members of the viral families Parvoviridae, Circoviridae, Picornaviridae, Adenoviridae, Poxviridae, Astroviridae, and Coronaviridae. No close relative of known human viral pathogens was identified in these bat populations. Phylogenetic analysis was used to clarify the relationship to known viral taxa of novel sequences detected in bat guano samples, showing that some guano viral sequences fall outside existing taxonomic groups. This initial characterization of the bat guano virome, the first metagenomic analysis of viruses in wild mammals using second-generation sequencing, therefore showed the presence of previously unidentified viral species, genera, and possibly families. Viral metagenomics is a useful tool for genetically characterizing viruses present in animals with the known capability of direct or indirect viral zoonosis to humans.
     
    Sist redigert av en moderator:

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.692
    Antall liker
    9.559
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Sveriges taktikk om å smitte hele befolkningen unntatt de gamle har feilet big time. De gamle dør som fluer og i tillegg ser viruset ut til å gi varige skader på de som overlever.
    Da synes jeg du skal ta en titt på oversikten over hvem som dør i Norge. Nå er det vel snart 4 av 5 døde fra syke/pleiehjem.

    Oppgaven med å holde viruset borte fra slike institusjoner er enormt krevende. Og som jeg har påpekt tidligere - det er det eneste stedet i Norge hvor Corona fortsatt spres seg med R over 1.
    Selvfølgelig er det vanskelig å holde smitten ute av sykehjem, men det var Sveriges offisielle taktikk fra starten av, men at de samtidig tillot besøk til sykehjem av familiemedlemmer når smitten går igjennom befolkningen er for meg ubegripelig. Og i tillegg er det mange vikarer og fast ansatte som går ut og inn av sykehjemmene.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    Litt sosiologi-pause. Det snakkes om en nasjonal "dugnad", men den mangler de fleste kjennetegn på hva en dugad faktisk er for noe.

    https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/jdEwKb/tillitsfull-dugnad-eller-paalagt-solidaritet

    Politikere og andre samfunnstopper synes å ville kategorisere alle former for reguleringer og retningslinjer som dugnad. Men dugnaden handler om noe annet, om å komme sammen for et konkret arbeid i et avtalt tidsrom, eller om mer langsiktig frivillig arbeid i ideelle organisasjoner, politiske partier, lokale foreninger og lignende.

    Dugnaden er sentral for det vi kaller sivilsamfunn, for det som ikke er knyttet til stat, styring, næringsliv eller familie, men som på mer horisontal basis bidrar til engasjement og kollektiv innsats. Den har historikk tilbake til 1200-tallet, hvor lokale skikker og plikter tilsa nabohjelp i forbindelse med slått, båtutsetting, transportbehov osv., og handler om å jobbe sammen, at ingen får betalt, og ofte med sosiale innslag, som kaffe og vafler, øl og grilling, eller lignende

    Det er i så måte lite ved dagens regjeringspåkalte coronainnsats og jakt på større instruksjonsmyndighet som minner om dugnad i tradisjonell forstand. Dugnadsånden finner vi snarere i initiativer som bakgårdskonserter, nye digitale samhold og ulydige kommuner med strengere regler. Som ofte ellers er det sivilsamfunnet som må skape sosialt innhold der politikk og økonomi kommer til ko
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.168
    Antall liker
    9.278
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Sveriges taktikk om å smitte hele befolkningen unntatt de gamle har feilet big time. De gamle dør som fluer og i tillegg ser viruset ut til å gi varige skader på de som overlever.
    Da synes jeg du skal ta en titt på oversikten over hvem som dør i Norge. Nå er det vel snart 4 av 5 døde fra syke/pleiehjem.

    Oppgaven med å holde viruset borte fra slike institusjoner er enormt krevende. Og som jeg har påpekt tidligere - det er det eneste stedet i Norge hvor Corona fortsatt spres seg med R over 1.
    Selvfølgelig er det vanskelig å holde smitten ute av sykehjem, men det var Sveriges offisielle taktikk fra starten av, men at de samtidig tillot besøk til sykehjem av familiemedlemmer når smitten går igjennom befolkningen er for meg ubegripelig. Og i tillegg er det mange vikarer og fast ansatte som går ut og inn av sykehjemmene.
    Ja, det var målet og de har innrømmet at de ikke lykkes med det.

    Jeg vil tro at målet også i Norge var å holde smitten vekk fra sykehjem - og vi har gjort de tiltakene som du mener svenskene skulle ha gjort.
    Er egentlig situasjonen så mye bedre i Norge - det er smitte på godt over halvparten av kommunale sykehjem i Oslo.

    https://www.abcnyheter.no/nyheter/n...dode-i-norge-mer-enn-doblet-i-lopet-av-pasken
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Leste om en undersøkelse i går der de viste til at 25% av de spurte sliter psykisk nå. Dette er vel et tall som kommer til å øke utover. Er det slik at de har bare med å skjerpe seg? Noen uker i isolasjon må de jo tåle. De er jo med på en dugnad for dem som er i risikogruppen. At de selv havner i en annen gruppe er vel kanskje ikke så viktig?
    Og FHI (som er Folkehelseinstituttet og ikke Coronainstituttet) er klar over dette. Det er derfor de balanserer som de gjør når de kommer med anbefalinger av tiltak. Og at politikerne overstyrer ekspertisen til FHI og innfører mye strengre tiltak enn de anbefaler, kommer garantert til å ha negative konsekvenser for folkehelsa sett under ett.

    Veien til helvete er brolagt med politisk og moralsk panikk. Hør på ekspertisen for faen, åpne skolene NÅ, dette har allerede kostet oss alt for mye.
    Påsken har gjort deg godt ser jeg, fint at du er tilbake i tråden.
    Jeg sa 13. april.:)

    Påska har vært fin, men jeg har også sjeldent følt så stor glede over å komme tilbake til jobb (jeg har ikke hjemmekontor, men sitter nesten alene på arbeidsplassen). Og ikke minst over å ha en jobb. Og jeg finner det forstemmende at politikerne fortsetter å gå på tvers av fagekspertisen i sin sedvanlige frykt for de umiddelbare konsekvensene, uten å tenke på de langsiktige. Og at så mange spiller på samme streng ved å telle døde og ikke se noe på tapte leveår. Og en annen ting som også har slått meg i løpet av påska, er hvor dårlige mange leger er i grunnleggende matematikk og dataanalyse, og hvor ukvalifisert de uttaler seg. Mads Gilbert for eksempel har skuffet stort. Så nå tenker jeg at matematikere og dataanalytikere er de som burde komme på banen her, og ikke flere leger.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.168
    Antall liker
    9.278
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Ta det med ro. Det dør mengder i trafikken, av influensa og ved fallskader i hjemmet, hvert år!
    Ja, det dør mange i Norge hver dag.

    Og en stor andel av disse dødsfallene kunne vært unngått - om man satte inn tilstrekkelig med ressurser:

    Slik ser et omtrentlig normalår ut i Norge:

    11 000 dør hvert år av kreft
    10 000 dør av hjerte/karsykdommer
    4500 dør av influensa/lungebetennelse/andre lungesykdommer (Som ikke er kreft)
    2000 dør i forskjellige ulykker
    650 tar sitt eget liv
    550 dør av diabetes
    250 dør av overdose
    100 dør i trafikken

    Det er ganske mange av disse som har mange gode år igjen. Og dette regner man ganske mye på - hvor vi får flest gode leveår igjen for pengene vi investerer i forebygging/tiltak. Helsedirektoratet sitt rapprot forrige uke er tydelig på at vi allerede har brukt langt mer på å redde Coronapasienter enn det vi gjør på noen annen sektor.

    Hvor mange kunne fått immunterapi og andre behandling som vi i dag synes er for dyre - om vi hadde brukt en brøkdel av Coronapengene på de..?
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.692
    Antall liker
    9.559
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Covid 19 er et skummelt bekjentskap også for de som ikke hundre år og snart skal daue uansett.

    https://www.nrk.no/norge/covid-19-kan-gi-senskader-pa-hjerte-og-lunger-1.14980239

    Hjertetrøbbel
    Legene undres nå om de har undervurdert koronavirusets langtidsvirkninger – når selv de uten pusteproblemer opplever hjertesvikt.

    Hjertet svekkes når lungene ikke klarer å ta opp nok oksygen. I verste fall svikter det helt.

    Selv om hjertet kan gjenvinne mye av sin styrke med medisiner og endret livsstil, tror forskerne at viruset vil skape mange kroniske hjertepasienter.

    Kinesiske kardiologer har oppdaget at 12 prosent av pasientene de undersøkte, inkludert pasienter uten luftveissymptomer, opplevde hjertesvikt.
     
    S

    Slubbert

    Gjest
    Den økonomiske analysen i Norge regnet 15 tapte leveår for hvert Corona dødsfall.
    Hvordan kan de gjøre det når gjennomsnittsalderen på de som dør er over 80 år? Hvorfor har ingen kommet med noen motforestillinger mot dette?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    Inga Marthe Torkildsen sto fram i media da gjenåpning ble tema og argumenterte heftig for at Oslo trengte tid på planlegge dette. Hun er byråd for oppvekst og kunnskap.
    Og politikerne lyttet. Ikke så dumt, spør du meg.

    Det er nok en del rutiner og informasjon som må lages og implementeres før de er klare til å håndtere et innrykk der de skal balansere strenge hygieniske krav og foreldreangst (og medarbeiderangst), kanskje også barneangst på den ene side, og mest mulig normal drift av skole og barnehage i en situasjon som ikke er normal.
    Jeg skjønner faktisk ikke hva barnehagene skal bruke 2 uker på å planlegge, spesielt siden de allerede har hatt en måned på det, eller tre uker om vi ser bort fra påskeferien. Man burde jo anta at en plan for å åpne var en tanke som streifet de da det ble stengt ned. Småbarn kommer uansett ikke til å holde 2 meters avstand, så det er ikke så mye vits å planlegge for. Utover eventuelt hvor mange barn/ansatte som skal være der samtidig - altså om det skal være delvis redusert drift eller ikke så ser jeg ikke hva som skal ta to uker å planlegge. Hvordan avlevering / henting skal foregå ved porten?

    Jeg skjønner at det er ønskelig å gi et inntrykk av at man tenker seg lenge og grundig om og har en kjempeplan for å berolige foreldre og ansatte, samt at det eventuelt er ønskelig å utsette gjenåpningen noe for å vite at man har kontroll på tallene før man åpner.

    Men å trenge to uker for å planlegge en barnehageåpning? Den kjøper jeg ikke.
     

    WayAhead

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    14.625
    Antall liker
    3.441
    Sted
    Sky No Limit....
    Torget vurderinger
    0
    S

    Slubbert

    Gjest
    S

    Slubbert

    Gjest
    Inga Marthe Torkildsen sto fram i media da gjenåpning ble tema og argumenterte heftig for at Oslo trengte tid på planlegge dette. Hun er byråd for oppvekst og kunnskap.
    Og politikerne lyttet. Ikke så dumt, spør du meg.

    Det er nok en del rutiner og informasjon som må lages og implementeres før de er klare til å håndtere et innrykk der de skal balansere strenge hygieniske krav og foreldreangst (og medarbeiderangst), kanskje også barneangst på den ene side, og mest mulig normal drift av skole og barnehage i en situasjon som ikke er normal.
    Jeg skjønner faktisk ikke hva barnehagene skal bruke 2 uker på å planlegge, spesielt siden de allerede har hatt en måned på det, eller tre uker om vi ser bort fra påskeferien. Man burde jo anta at en plan for å åpne var en tanke som streifet de da det ble stengt ned. Småbarn kommer uansett ikke til å holde 2 meters avstand, så det er ikke så mye vits å planlegge for. Utover eventuelt hvor mange barn/ansatte som skal være der samtidig - altså om det skal være delvis redusert drift eller ikke så ser jeg ikke hva som skal ta to uker å planlegge. Hvordan avlevering / henting skal foregå ved porten?

    Jeg skjønner at det er ønskelig å gi et inntrykk av at man tenker seg lenge og grundig om og har en kjempeplan for å berolige foreldre og ansatte, samt at det eventuelt er ønskelig å utsette gjenåpningen noe for å vite at man har kontroll på tallene før man åpner.

    Men å trenge to uker for å planlegge en barnehageåpning? Den kjøper jeg ikke.
    Og hva har de i så fall gjort de siste tre-fire ukene? Ingen ansatte i skoler og barnehager er permittert, så vidt meg bekjent. Har de hevet lønn for å tvinne tomler i en måned? Hvorfor er ikke dette allerede planlagt?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.748
    Antall liker
    14.371
    Og hva har de i så fall gjort de siste tre-fire ukene? Ingen ansatte i skoler og barnehager er permittert, så vidt meg bekjent. Har de hevet lønn for å tvinne tomler i en måned? Hvorfor er ikke dette allerede planlagt?
    Jeg vet ikke hva barnehagene har drevet med, men våre barn har fått en god del oppfølging av lærerene sine i alle fall. Det er innleveringer de får tilbakemeldinger på og det tar sin tid å snakke 10-15 minutter med hvert barn i klassen over videokonferanse før man er gjennom hele klassen. Så det er ikke slik at lærere ikke har jobbet akkurat. Må nesten anta at barnehagene også har hatt en eller annen form for oppfølgning.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.692
    Antall liker
    9.559
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Og nå skal FHI finne ut av hvordan barnehageansatte skal oppføre seg. Hvis en 2 åring faller og slår seg og begynner å gråte, skal de da trøste med 2 cm. avstand eller skal de ikke gjøre det. Skal alle ansatte testes? Skal barna testes? Og i så fall hvor ofte,? Skal man se etter antistoffer ?
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Leste om en undersøkelse i går der de viste til at 25% av de spurte sliter psykisk nå. Dette er vel et tall som kommer til å øke utover. Er det slik at de har bare med å skjerpe seg? Noen uker i isolasjon må de jo tåle. De er jo med på en dugnad for dem som er i risikogruppen. At de selv havner i en annen gruppe er vel kanskje ikke så viktig?
    Og FHI (som er Folkehelseinstituttet og ikke Coronainstituttet) er klar over dette. Det er derfor de balanserer som de gjør når de kommer med anbefalinger av tiltak. Og at politikerne overstyrer ekspertisen til FHI og innfører mye strengre tiltak enn de anbefaler, kommer garantert til å ha negative konsekvenser for folkehelsa sett under ett.

    Veien til helvete er brolagt med politisk og moralsk panikk. Hør på ekspertisen for faen, åpne skolene NÅ, dette har allerede kostet oss alt for mye.
    Påsken har gjort deg godt ser jeg, fint at du er tilbake i tråden.
    Jeg sa 13. april.:)

    Påska har vært fin, men jeg har også sjeldent følt så stor glede over å komme tilbake til jobb (jeg har ikke hjemmekontor, men sitter nesten alene på arbeidsplassen). Og ikke minst over å ha en jobb. Og jeg finner det forstemmende at politikerne fortsetter å gå på tvers av fagekspertisen i sin sedvanlige frykt for de umiddelbare konsekvensene, uten å tenke på de langsiktige. Og at så mange spiller på samme streng ved å telle døde og ikke se noe på tapte leveår. Og en annen ting som også har slått meg i løpet av påska, er hvor dårlige mange leger er i grunnleggende matematikk og dataanalyse, og hvor ukvalifisert de uttaler seg. Mads Gilbert for eksempel har skuffet stort. Så nå tenker jeg at matematikere og dataanalytikere er de som burde komme på banen her, og ikke flere leger.
    Selv om leger med fordel kunne ha vært sterkere på dataanalyse, så er akkurat Mads Gilbert mest en radikaler som har en sterk politisk agenda i alt han sier og foretar seg. Det er nok et sterkt farget medialandskap sin feil at Gilbert sine meninger kommer i helt feil kategori, og blir hvitevasket som objektive råd fra en lege.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn