Medisin og helse Corona

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.004
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.793
    Antall liker
    18.099
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    14
    “COVID-19 is not just a respiratory disorder,” said Dr. Harlan Krumholtz, a cardiologist at Yale University. “It can affect the heart, the liver, the kidneys, the brain, the endocrine system and the blood system.”

    Når alvoret endelig siver inn er det mye som vil bli endret. Som det står i forrige innlegg: dette handler om de neste to årene, minst, ikke de neste par ukene.

    www.latimes.com/science/story/2020-...tion-can-do-lasting-damage-to-the-heart-liver
    Artikkelen, og de som har uttalt seg er langt fra kategoriske og bastante - naturlig nok.
    Det er antakelser, synsing, tro, om, dersom og hvis hele veien. Men, mistanke om risiko for følgeskader og senskader er i høyeste grad tilstede.
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.817
    Antall liker
    4.056
    Torget vurderinger
    96
    "Jaja, men vi gikk raskt tilbake til normalt igjen" og 40.000 døde
    Det er liten vits i å erklære palllen i en pandemi som antas å vare 12-18 måneder (til vaksine, om den kommer) etter at det har gått fire-fem uker.
    Å forhindre eksplosjonsartet spredning de første ukene eller månedene kan vise seg å være gull verdt. Har du tenkt over at det er lettere å jobbe med kontinuerlig smittevern i et land med få smittede? Immunitet er det satt spørsmålstegn ved. Når man får spredning ute av kontroll slik som i Italia, Spania og Sverige ser ut til å følge etter, blir ventetiden på en vaksine mye mye tyngre. Jo lengre det går blir det bare mer tydelig hvor riktig vi har handlet her hjemme synes jeg.
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.817
    Antall liker
    4.056
    Torget vurderinger
    96
    Kanskje 50 tusen må dø av Covid i Sverige før de har flokkimmunitet .... om det i det hele tatt er mulig. Så de er "1 down and 49 to go". Vi er "0,1 down og 24,9 to go".
    Ja, disse tallene er vanskelig å spå om.

    Om man greier å spre smitten blant de under 70 år - så vil man få en dramatisk reduksjon i antall døde.

    Jeg tror nok vi i her på berget (Norge, Sverige, Danmakr, Tyskland, osv) som har velfungerende helsevesen, vil komme ganske godt ut av det.

    La oss anta at vi greier å holde mye av smitten unna de gamle og at vi får gitt god behandling til alle som trenger det - da satser jeg på en dødelighet på 0,4% av de som er smittet.

    Også greier vi oss nok med 50% andel for flokkimmunitet - siden vi er blitt så flinke til å vaske oss og lsikt.

    Da blir det 10 000 døde i Norge og det dobbelte i Sverige.
    Usannsynlig. Vi er kommet mye bedre igang her mens svenskene har liten eller ingen kontroll på den voldsomme spredningen. 10000 døde i Norge har jeg ingen tro på. Vi har for kloke ledere til det som vil sette inn harde tiltak ved økning i smitte. Demografi og kulturforskjeller vil også gjøre dødstallene langt mindre dramatiske her. Det er et meget bra signal at 17 mai er avlyst i Oslo.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.767
    Antall liker
    38.113
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    at trump kritiserer who og kina som avledningsmanøver fra sin egen manglende krisehåndtering, bør ikke få oss til å se bort fra at både kina og who også har gjort seg fortjent til pepper.

    (https://apnews.com/68a9e1b91de4ffc166acd6012d82c2f9, og en kan se på tidslinja til who)

    eller vil jeg nok en gang gjøre oppmerksom på denne:

    https://www.hifisentralen.no/forume...j-trump-quo-vadis-del-2-a-60.html#post3070743

    spes lenka… det setter en god kontekst
    Det mest kritikkverdige er lokale myndigheter i Wuhan, som forsøkte å legge lokk på hele greia og unnlot å rapportere de første tilfellene til sentrale myndigheter. Som man vil huske gikk det så langt at leger som forsøkte å varsle ble oppsøkt av politi og advart mot å spre «rykter». Det til tross for at egne meldesystemer hadde blitt etablert etter SARS-epidemien, da Kina fikk velfortjent kritikk for å reagere sent og hemmeligholde for mye. De systemene ble ikke brukt. Vi vet vel ikke helt hvor lenge det fikk pågå, men det gikk vel ca en måned fra mønsteret begynte å avtegne seg til sentrale myndigheter fikk vite. Den måneden var hele forskjellen mellom et lokalt utbrudd i Wuhan og en ukontrollerbar pandemi. Når historien om dette viruset skal skrives fortjener lokale kommunistpamper i Wuhan ramsalt kritikk.

    At kinesiske sentralmyndigheter brukte seks dager fra de fikk vite til de gikk ut offentlig er litt tregt, men ikke på langt nær like kritikkverdig. Trump selv brukte jo hele februar på å bagatellisere problemet og spille golf. WHO har så langt jeg kan bedømme vært nokså eksemplariske med å dele den informasjonen som finnes på det aktuelle tidspunktet uten hverken å spekulere eller underslå. Riktignok er WHO (som de fleste FN-organisasjoner) forsiktige med å uttale seg om Taiwan for ikke å få en skyllebøtte fra Beijing, men det har ikke hindret responsen her. Man får eventuelt ettergå dette i ro og fred når pandemien er over og se om noe kunne vært gjort bedre, men jeg ser ikke noen store feiltrinn her. I motsetning til i håndteringen av ebola-utbruddet, da WHO reagerte altfor tregt og fikk velfortjent kritikk for det.

    Linken til Newsweek som du viser til gjentar bare vage beskyldninger mot Kina og WHO uten å konkretisere, påstår at det er Obamas feil, skryter av Trump, og antyder at Joe Biden vil være «soft on China». Jeg ser lite substans eller kontekst der, bare velformulerte speaking points fra Trump-kampanjen.

    Et direkte sitat fra Biden, 26 februar: « I would not be taking China’s word for it. I would insist that China allow our scientists in to make a hard determination of how it started, where it’s from, how far along it is.»

    På det tidspunktet drev Trump og skrøt av hvor bra kontroll kineserne hadde, hvor god relasjon han selv hadde til Xi, og at dette viruset aldri ville bli noe problem i USA, før han selv reiste ned til Forida og spilte litt mer golf.

    Jeg synes fortsatt ikke Trump har noe annet poeng her enn en lett gjennomskuelig avledningsmanøver på barnehagenivå. Uten å ha vasket hendene sine først.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.767
    Antall liker
    38.113
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    OK, men det vil være tid nok til granskningsrapporter og lærepunkter i 2022 eller deromkring. Å kutte finansieringen til WHO nå er bare trassig idioti og avledningsmanøver i håp om å få alle til å diskutere WHOs reelle eller påståtte feiltrinn heller enn Trumps egne megabrølere.
     

    WayAhead

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    14.625
    Antall liker
    3.441
    Sted
    Sky No Limit....
    Torget vurderinger
    0
    Liten detour:

    I følge informerte rykter støvsuget kineserene verden for beskyttelsesutstyr lenge før epidemien ble kjent internasjonalt og senere når Korona eksploderte internasjonalt selger de egenprodusert sekunda vare til overpris....

    Well....
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.360
    Antall liker
    13.871
    I Holden-utvalget er det estimert at å stenge barnehager og de laveste trinnene i barneskolen koster Norge ca 10 milliarder kroner i måneden. Ved å utsette åpningen av dette i 2 uker, fremfor å ha åpnet etter påske - slik at det skulle gjøres et grundig stykke arbeide, lages veiledere, legges fine planer og folk skulle følge seg trygge på å både gå på jobb og sende barna sine dit så har man da altså godtatt en samfunnskostnad på ca 5 milliarder kroner for de to ukene som går etter påske (antar at det i snitt tar to uker siden barnehagene starter etter en uke, deretter småskolen uken etter og at det snakkes om en gradvis åpning).

    For 5 milliarder kroner i samfunnskostnad så har vi essensielt fått en blekke der det står at man skal være nøye på hygiene, ikke møte opp opp man er syk, holde seg hjemme til en dag etter symptomer om man har luftveisinfeksjoner og gjøre noen mindre tiltak for å begrense sosial kontakt, som for eksempel ha faste grupper og lignende.

    Man kan sikkert alltids diskutere om det er/var riktig å stenge ned i utgangspunktet, og hvor lenge og om det har noen reell effekt å utsette åpningen et par uker, men det viser i alle fall litt om hvordan man ser på ting i disse tider.

    Om noen husker tilbake til striden rundt luftambulansen i Nord-Norge, så kunne man i praksis ha valgt det dyrest anbudet, fullfinansiert tjenesten i ~4 år(*) og endt opp med å betale det samme som man nå har for en blekke der det står "vask deg, hold deg hjemme om du er syk, gjør noen enkle tiltak for å holde mer avstand enn normalt". Eller elementær sunn fornuft, om du vil. Og da hadde de allerede hatt noen uker på seg til eventuelt å komme opp med de samme dypsindige rådene slik at de var klare på forhånd.

    (*): Jeg er ikke helt inne i hvordan man regner seg fra samfunnskostnad til offentlige utgifter, men jeg har brukt ca 50% som er rundt der offentlige inntekter som prosent av BNP ligger.
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    https://www.vg.no/nyheter/utenriks/...aa-aa-lede-oppmerksomheten-bort-fra-egne-feil

    Trump overfører mye av sitt ansvar på WHO - men han har muligens noen poenger. WHO har framstått handlingslammet i denne krisen. Tiltakene mot Kina uteble og advarslene til andre land kom for sent. Veneto ble kritisert av WHO da de kjørte på tidlig med tiltak.

    Slik går det gjerne når man ansetter halvkorrupte politikere med riktig familie og nettverk i kjent pampestil. Jeg synes det er riktig å stille spørsmål til WHO sin håndtering av dette allerede nå - men å kutte støtten er nok en dårlig ide.
    Trump har ikke noe annet poeng enn å prøve å avlede oppmerksomheten fra hans egne monumentale feil. Dette er kanskje den vanligste taktikken hans: å skylde på en tilfeldig tredjepart for å ha begått eksakt de samme feilene han selv kritiseres for, og så skru opp volumet for å overdøve kritikken av ham selv.

    https://www.washingtonpost.com/opin...me-shifting-scam-spotlights-his-own-failures/
    By Jan. 23, the WHO was already warning that coronavirus could “appear in any country,” and urged all countries to be “prepared for containment” and get ready to exercise “isolation” and “prevention” measures against its spread.

    At around the same time, on Jan. 22, Trump was asked point-blank whether he worried about coronavirus’s spread, and he answered: “No, not at all,” insisting it was just “one person coming from China” and that “we have it totally under control.”

    And on Jan. 24, Trump hailed China’s “effort” against coronavirus and its “transparency” about it, predicting that “it will all work out well.”

    On Jan. 30, the WHO declared coronavirus a global public health emergency. While WHO was still too credulous toward China’s response, WHO also warned that all countries must review “preparedness plans” and take seriously what was coming.

    By contrast, on Jan. 30, Trump was directly warned by his Health and Human Services secretary of the threat coronavirus posed. Trump dismissed this as “alarmist.”

    And on Feb. 2, Trump boasted to Sean Hannity: “We pretty much shut it down, coming in from China.” He hailed our “tremendous relationship” with that country. Trump continued praising China’s handling of coronavirus all through the entire month of February.
    Jeg ser ikke noe Trump-vennlig poeng her. Ikke i det hele tatt.
    Det er godt mulig du har rett I det - men det er noe som skurrer. Singapore advarte WHO allerede i desember om at de hadde mistanke til utbrudd og sjekket passasjerer fra Kina tidlig. De advarte WHO uten å bli hørt. Det er også noe ubehagelig med bakgrunnen til lederen i WHO som blant annet har hyllet Mugawe.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.360
    Antall liker
    13.871
    Tiden går fort. Nå er det 1 måned og 5 dager siden NFF mente å ha en brilliant plan for hvordan de skulle kunne samle 26.000 tilskuere på Ullevål Stadion på en trygg og sikker måte for å dra full nytte av hjemmefordelen i landskampen mot Serbia (og så ikke gå glipp av billettinntektene da, selvsagt)

    Her er noe av hva de så for seg:

    Alternative måter å sluse folk til og fra stadion for å unngå kø, i samarbeid og dialog med Ruter.
    Å åpne Ullevaal tidligere for å spre tilstrømningen
    Holde igjen tribuneseksjoner etter kamp for å unngå kødannelse på vei ut.
    Økt vakthold.
    Forsterking av renhold på Ullevaal stadion, med blant annet nok tilgang på Antibac.
    Informasjon direkte til alle som har kjøpt billett.
    Elektronisk kampprogram.
    Mulig refusjon av billett til dem som ikke ønsker eller kan komme på kamp.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.767
    Antall liker
    38.113
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det er godt mulig du har rett I det - men det er noe som skurrer. Singapore advarte WHO allerede i desember om at de hadde mistanke til utbrudd og sjekket passasjerer fra Kina tidlig. De advarte WHO uten å bli hørt. Det er også noe ubehagelig med bakgrunnen til lederen i WHO som blant annet har hyllet Mugawe.
    Amerikanske satelitter plukket nok også opp at noe var seriøst galt i Wuhan, men den lokale partiledelsen holdt lokket på fra en gang i desember 2019 til etter en årlig partikonferanse og festmiddag 18 januar. Den festen spredte smitten ut av enhver kontroll, og Wuhan ble satt i karantene 23 januar. Da var allerede millioner av mennesker på reise for å feire kinesisk nyttår.

    De første tilfellene begynte å dukke opp en gang i desember. Det første lab-resultatet som viste at dette var et nytt virus var 26 desember. Første offisielle rapport om et cluster av lungebetennelser var 30 desember. WHO ble informert 31 des. Deretter ble det ikke (offisielt) registrert fler tilfeller i Wuhan mellom 5 og 17 januar, men lokale leger advarte om store antall syke og fikk refs for slik «skadelig ryktespredning». I mellomtiden hadde sentrale kinesiske myndigheter funnet ut at dette var en epidemi med stort skadepotensiale. Det var kjent senest 14 januar, men myndighetene gikk ikke ut offentlig før 20 januar. Det var først etter det at helsemyndighetene i Wuhan sluttet å hevde at viruset har «begrenset smitte mellom mennesker». Første kjente tilfelle utenfor Kina var i Thailand 13 januar. Kina publiserte genomet for viruset allerede 12 jan.

    Oppi alt dette satte WHO kriseteam 1 januar, gikk ut med første Disease Outbreak News 5 jan, detaljerte råd om testing og smittevern 10 januar, opplyste om smitte fra menneske til menneske 14 jan, hadde folk på plass i Wuhan 20 jan, tilbød en PCR-test 23 jan, og erklærte dette en internasjonal krisesituasjon 30 jan.

    https://www.ft.com/content/fa83463a-4737-11ea-aeb3-955839e06441
    https://nypost.com/2020/04/15/china-waited-6-days-to-warn-about-likely-coronavirus-pandemic/
    https://www.washingtonpost.com/worl...ly-allowed-coronavirus-spread-farther-faster/

    Ja, ting ville vært annerledes hvis lokale myndigheter i Wuhan hadde trykket på den røde knappen i stedet for å forsøke å skjule utbruddet i halve januar, og det ville gjort en forskjell hvis kinesiske myndigheter hadde satt i gang den store alarmen da de forsto alvoret 14 jan i stedet for å vente til 20 jan.

    Jeg ser likevel ikke at noe ville fått et annet utfall hvis WHO hadde kommet med en formell deklarasjon f eks 22 jan i stedet for 30 jan. Info om utbruddet var allerede sendt ut og diagnosetesten var tilgjengelig. Men USA ville ikke ha den testen, og insisterte på å utvikle sin egen i stedet. Som ikke fungerte. Og i hele februar spilte Trump stort sett golf og skrøt av hvor godt Kina hadde håndtert dette. Det er virkelig ikke WHO som skal kritiseres her.
     
    Sist redigert:
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Det er godt mulig du har rett I det - men det er noe som skurrer. Singapore advarte WHO allerede i desember om at de hadde mistanke til utbrudd og sjekket passasjerer fra Kina tidlig. De advarte WHO uten å bli hørt. Det er også noe ubehagelig med bakgrunnen til lederen i WHO som blant annet har hyllet Mugawe.
    Amerikanske satelitter plukket nok også opp at noe var seriøst galt i Wuhan, men den lokale partiledelsen holdt lokket på fra en gang i desember 2019 til etter en årlig festmiddag 18 januar. Den festen spredte smitten ut av enhver kontroll, og Wuhan ble satt i karantene 23 januar. Da var allerede millioner av mennesker på reise for å feire kinesisk nyttår.

    Første offisielt registrerte tilfelle var 31 desember. Deretter ble det ikke (offisielt) registrert fler tilfeller i Wuhan mellom 5 og 17 januar, men lokale leger advarte om store antall syke og fikk refs for slik «skadelig ryktespredning». I mellomtiden hadde sentrale kinesiske myndigheter funnet ut at dette var en epidemi med stort skadepotensiale. Det var kjent senest 14 januar, men myndighetene gikk ikke ut offentlig før 20 januar. Første kjente tilfelle utenfor Kina var i Thailand 13 januar. Kina publiserte genomet for viruset allerede 12 jan.

    Oppi alt dette satte WHO kriseteam 1 januar, gikk ut med første Disease Outbreak News 5 jan, detaljerte råd om testing og smittevern 10 januar, opplyste om smitte fra menneske til menneske 14 jan, hadde folk på plass i Wuhan 20 jan, tilbød en PCR-test 23 jan, og erklærte dette en internasjonal krisesituasjon 30 jan.

    https://www.ft.com/content/fa83463a-4737-11ea-aeb3-955839e06441
    https://nypost.com/2020/04/15/china-waited-6-days-to-warn-about-likely-coronavirus-pandemic/

    Ja, ting ville vært annerledes hvis lokale myndigheter i Wuhan hadde trykket på den røde knappen i stedet for å forsøke å skjule utbruddet i halve januar, og det ville gjort en forskjell hvis kinesiske myndigheter hadde satt i gang den store alarmen da de forsto alvoret 14 jan i stedet for å vente til 20 jan.

    Jeg ser likevel ikke at noe ville fått et annet utfall hvis WHO hadde kommet med en formell deklarasjon f eks 22 jan i stedet for 30 jan. Info om utbruddet var allerede sendt ut og diagnosetesten var tilgjengelig. Men USA ville ikke ha den testen, og insisterte på å utvikle sin egen i stedet. Som ikke fungerte. Og i hele februar spilte Trump stort sett golf og skrøt av hvor godt Kina hadde håndtert dette. Det er virkelig ikke WHO som skal kritiseres her.
    Det er ikke akkurat politisk korrekt å sitere resett - og spesielt ikke når de siterer fox News - men det er mulig at det er noen poenger her. Jeg har ikke sterke meninger om det men har et inntrykk av at de handlet sent og spilte på lag med Kinas dekkhistorie.

    https://resett.no/2020/04/15/donald-trump-far-stotte-for-sin-beslutning-om-who/

    Gordon G. Chang er Kina-ekspert og forfatter av boken The Coming Collapse of China

    Chang mener WHO bidro til spredningen av coronaviruset på fire ulike måter:

    For det første bidro WHO til utbredelsen av Kinas falske narrativ om at viruset ikke kunne overføres fra person til person. Dette til tross for at WHO visste, eller burde visst, bedre. Allerede 31. desember informerte Taiwain WHO om sine mistanker om at viruset smittet mellom mennesker.

    Maria Van Kerkhove er lege ansatt av WHO. Hun sa nylig at hun helt fra starten hadde mistanker om at viruset ble overført mellom mennesker. Men ledelsen i WHO ignorerte advarslene hennes.

    For det andre støttet WHO Kina i forsøkene på å forhindre reiseforbud og karantener for reisende fra Kina. Det var nettopp slike reisersom førte til at viruset ble spredt over hele verden så raskt.

    For det tredje støttet WHO oppunder tilliten til statistikk fra Kina. Kinas underrapportering førte til at land som blant annet USA kom for sent i gang med smittevernstiltak.

    Først når coronaviruset slo voldsomt til i Italia og Spania forsto man at dette var noe mye verre enn SARS-epidemien i 2002-03. Men da var det allerede for sent.

    For det fjerde ventet WHO uforståelig lenge med å erklære at Corona-epidemien var et internasjonalt helseproblem. Dette skjedde ikke før 30. januar.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.004
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    hykleriet:
    https://www.hifisentralen.no/forumet/off-topic-hja-rnet/97918-corona-238.html#post3069221

    også utlagt som:
    https://www.hifisentralen.no/forumet/off-topic-hja-rnet/97918-corona-239.html#post3069374

    bl.a. eksemplisert av:
    https://www.hifisentralen.no/forumet/off-topic-hja-rnet/97918-corona-251.html#post3070644

    forsøkt endre noe, fremfor å forbli i applausen:
    https://www.hifisentralen.no/forume...j-trump-quo-vadis-del-2-a-59.html#post3069535

    og ytterligere skrevet om:
    Calling Healthcare Workers War “Heroes” Sets Them Up to Be Sacrificed
    In using feel-good military narratives, we obscure the fact that our essential workers are unprotected and unnecessarily martyred.
    BY TALIA LAVIN
    April 15, 2020


    In exchange, there are demonstrations of public support: nightly applause at 7 p.m. for “health care heroes.” The flyover; the slapdash adulatory tweets from a negligent president. They deserve better than empty cheers, than words of war unmatched by bloated defense budgets. The rhetoric of heroism implies that those forced needlessly to labor unprotected amidst threat to their lives must be grateful for a chance at martyrdom. In response to workers striking for greater protections at its warehouses, Amazon, a company whose share price rose to a record high this week, fired Staten Island strike organizer Chris Smalls, and smeared his name in the process. Traders Joe’s and Walmart workers have revealed to reporters that they are not allowed to wear protective gear from home, nor have they received sufficient cleaning products from the company to maintain anything close to safety. Those who fall under the mandate of “essential workers”—those who the militant rhetoric of the “war on coronavirus” would describe as “troops”—are being forced to confront a reality in which the work they perform is essential, but their lives are not. In order to be fed, we are asking men and women across the country to feed themselves to the maw of death; in order to be nursed and doctored back to life, we are asking nurses and doctors to die. But it doesn't have to be so.

    “We’re not essential. We’re sacrificial,” Walmart cashier Jennifer Suggs told New Orleans public radio WWNO. “I will be replaced if I die from this. I don’t have a mask or gloves. The only thing I have is a stupid blue vest.”

    […]

    “The fear of contagion makes the plague different from the psychology of war,” writes the historian John Kelly in The Great Mortality, his magisterial survey of the Black Death. “In plague, fear acts as a solvent on human relationships; it makes everyone an enemy and everyone an isolate. In plague every man becomes an island—a small, haunted island of suspicion, fear and despair.” Those who are not permitted or not able to evade contagion still suffer from the fear of it; they know they are not protected. The Greek root of the word “hero” means “protector”; what we ask for from legions of workers is protection, is sustenance, is healing, with nothing given in return. They deserve every bit of adulation. But by cheering martial metaphor without providing protection and payment, we are asking for martyrdom, not heroism—insensible, unnecessary martyrdom, a death caused by the miserliness of capital, the dysfunction of government, the failure of a state so comprehensive it staggers the mind.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    hykleriet:
    https://www.hifisentralen.no/forumet/off-topic-hja-rnet/97918-corona-238.html#post3069221

    også utlagt som:
    https://www.hifisentralen.no/forumet/off-topic-hja-rnet/97918-corona-239.html#post3069374

    bl.a. eksemplisert av:
    https://www.hifisentralen.no/forumet/off-topic-hja-rnet/97918-corona-251.html#post3070644

    forsøkt endre noe, fremfor å forbli i applausen:
    https://www.hifisentralen.no/forume...j-trump-quo-vadis-del-2-a-59.html#post3069535

    og ytterligere skrevet om:
    Calling Healthcare Workers War “Heroes” Sets Them Up to Be Sacrificed
    In using feel-good military narratives, we obscure the fact that our essential workers are unprotected and unnecessarily martyred.
    BY TALIA LAVIN
    April 15, 2020


    In exchange, there are demonstrations of public support: nightly applause at 7 p.m. for “health care heroes.” The flyover; the slapdash adulatory tweets from a negligent president. They deserve better than empty cheers, than words of war unmatched by bloated defense budgets. The rhetoric of heroism implies that those forced needlessly to labor unprotected amidst threat to their lives must be grateful for a chance at martyrdom. In response to workers striking for greater protections at its warehouses, Amazon, a company whose share price rose to a record high this week, fired Staten Island strike organizer Chris Smalls, and smeared his name in the process. Traders Joe’s and Walmart workers have revealed to reporters that they are not allowed to wear protective gear from home, nor have they received sufficient cleaning products from the company to maintain anything close to safety. Those who fall under the mandate of “essential workers”—those who the militant rhetoric of the “war on coronavirus” would describe as “troops”—are being forced to confront a reality in which the work they perform is essential, but their lives are not. In order to be fed, we are asking men and women across the country to feed themselves to the maw of death; in order to be nursed and doctored back to life, we are asking nurses and doctors to die. But it doesn't have to be so.

    “We’re not essential. We’re sacrificial,” Walmart cashier Jennifer Suggs told New Orleans public radio WWNO. “I will be replaced if I die from this. I don’t have a mask or gloves. The only thing I have is a stupid blue vest.”

    […]

    “The fear of contagion makes the plague different from the psychology of war,” writes the historian John Kelly in The Great Mortality, his magisterial survey of the Black Death. “In plague, fear acts as a solvent on human relationships; it makes everyone an enemy and everyone an isolate. In plague every man becomes an island—a small, haunted island of suspicion, fear and despair.” Those who are not permitted or not able to evade contagion still suffer from the fear of it; they know they are not protected. The Greek root of the word “hero” means “protector”; what we ask for from legions of workers is protection, is sustenance, is healing, with nothing given in return. They deserve every bit of adulation. But by cheering martial metaphor without providing protection and payment, we are asking for martyrdom, not heroism—insensible, unnecessary martyrdom, a death caused by the miserliness of capital, the dysfunction of government, the failure of a state so comprehensive it staggers the mind.
    Oh, this one is gold.

    Nydelig skrevet artikkel som på en rar måte minner meg om Rowan Atkinson.

    på en slik måte:

     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.360
    Antall liker
    13.871
    Anarchy in the Kristiansand

    https://www.dagbladet.no/nyheter/jeg-driver-sivil-ulydighet/72358692


    Kommuneoverlege Dagfinn Haarr mener FHIs råd burde blitt tillagt større vekt, fordi det er der fagkompetansen befinner seg.

    - Jeg forholder meg i ett og alt til faglige råd fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det ønsker jeg at Helsedirektoratet også skal gjøre, sier Haarr, og mener at å begrense barns mulighet til å leke med andre barn mangler faglig grunnlag.
    ...
    - Jeg driver en del «sivil ulydighet», bender litt på reglene og prøver å være pragmatisk. Jeg ga godkjenning til en forelesning med 20 personer, der de kunne sitte med god avstand fra hverandre - som er helt uproblematisk smittevernmessig, som også trekker fram som et eksempel at han tillot et årsmøte i et borettslag for 40 personer.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.685
    Antall liker
    17.700
    Torget vurderinger
    2
    hykleriet:
    https://www.hifisentralen.no/forumet/off-topic-hja-rnet/97918-corona-238.html#post3069221

    også utlagt som:
    https://www.hifisentralen.no/forumet/off-topic-hja-rnet/97918-corona-239.html#post3069374

    bl.a. eksemplisert av:
    https://www.hifisentralen.no/forumet/off-topic-hja-rnet/97918-corona-251.html#post3070644

    forsøkt endre noe, fremfor å forbli i applausen:
    https://www.hifisentralen.no/forume...j-trump-quo-vadis-del-2-a-59.html#post3069535

    og ytterligere skrevet om:
    Calling Healthcare Workers War “Heroes” Sets Them Up to Be Sacrificed
    In using feel-good military narratives, we obscure the fact that our essential workers are unprotected and unnecessarily martyred.
    BY TALIA LAVIN
    April 15, 2020


    In exchange, there are demonstrations of public support: nightly applause at 7 p.m. for “health care heroes.” The flyover; the slapdash adulatory tweets from a negligent president. They deserve better than empty cheers, than words of war unmatched by bloated defense budgets. The rhetoric of heroism implies that those forced needlessly to labor unprotected amidst threat to their lives must be grateful for a chance at martyrdom. In response to workers striking for greater protections at its warehouses, Amazon, a company whose share price rose to a record high this week, fired Staten Island strike organizer Chris Smalls, and smeared his name in the process. Traders Joe’s and Walmart workers have revealed to reporters that they are not allowed to wear protective gear from home, nor have they received sufficient cleaning products from the company to maintain anything close to safety. Those who fall under the mandate of “essential workers”—those who the militant rhetoric of the “war on coronavirus” would describe as “troops”—are being forced to confront a reality in which the work they perform is essential, but their lives are not. In order to be fed, we are asking men and women across the country to feed themselves to the maw of death; in order to be nursed and doctored back to life, we are asking nurses and doctors to die. But it doesn't have to be so.

    “We’re not essential. We’re sacrificial,” Walmart cashier Jennifer Suggs told New Orleans public radio WWNO. “I will be replaced if I die from this. I don’t have a mask or gloves. The only thing I have is a stupid blue vest.”

    […]

    “The fear of contagion makes the plague different from the psychology of war,” writes the historian John Kelly in The Great Mortality, his magisterial survey of the Black Death. “In plague, fear acts as a solvent on human relationships; it makes everyone an enemy and everyone an isolate. In plague every man becomes an island—a small, haunted island of suspicion, fear and despair.” Those who are not permitted or not able to evade contagion still suffer from the fear of it; they know they are not protected. The Greek root of the word “hero” means “protector”; what we ask for from legions of workers is protection, is sustenance, is healing, with nothing given in return. They deserve every bit of adulation. But by cheering martial metaphor without providing protection and payment, we are asking for martyrdom, not heroism—insensible, unnecessary martyrdom, a death caused by the miserliness of capital, the dysfunction of government, the failure of a state so comprehensive it staggers the mind.

    Greit oppsummert slik:

    I think some things are rather obvious, such as that as long as there is no vaccine and people keep dying, "open the economy" means send more low income workers back to work. Send anyone who doesn't have much choice in the matter back to work. FOR THE ECONOMY.
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.490
    Antall liker
    3.941
    Torget vurderinger
    4
    og veldig mange vil få jobben tilbake nå som vi åpner opp igjen. ikke alle selvfølgelig. Det reiseliv, hotell, fly og restautanter & barer etc vill slite i lang tid fremover.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.360
    Antall liker
    13.871
    og veldig mange vil få jobben tilbake nå som vi åpner opp igjen. ikke alle selvfølgelig. Det reiseliv, hotell, fly og restautanter & barer etc vill slite i lang tid fremover.
    Det er også et problem med hva regjeringen har kommunisert. De har sagt at om smittetallene siger oppover igjen (noe de strengt tatt er bortimot nødt til å gjøre) så kan det komme nye innstramninger. Om jeg var næringsdrivende ville jeg neppe vært ekstremt sugen på å starte opp, pådra meg ymse kostnader osv samtidig som politikere indirekte har signalisert at jeg kanskje må stenge igjen på ubestemt tid om en stund. Ser man for seg en av/på - permittering av titusener avhengig av om R estimeres til å være litt over eller litt under 1?

    I motsenting til hva som er populært å tro så er svært mye næringsdrift svært marginal. I restaurant/cafebransjen er snittmarginen noe slikt som 2%. Det betyr altså om man er nødt til å ha litt færre gjester enn normalt så er ikke virksomheten lenger butikk for de som driver. Når det ikke var lov å severe alkohol stengte det meste i Oslo - da var det ikke vits i å drive lengre. I Aftenposten i dag stod det om Nord Bakeri - en bedrift med 35 ansatte. Overskuddet deres var, før Corona, såpass lite at om de hadde en ansatt mer så ville de gått i null.

    Så det er ikke "bare å starte opp igjen" om rammebetingelsene og tidshorisonten er usikre og kan endres umiddelbart basert på hva regjeringen eller byrådet eller kommunelegen bestemmer seg for. At ting skal starte opp forutsetter faktisk også at noen er villige til å ta sjansen på at de får lov til å drive videre uten nye pålegg om stopp i virksomheten.
     
    Sist redigert:

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.490
    Antall liker
    3.941
    Torget vurderinger
    4
    De fleste butikker vil åpne igjen, frisører, fysioterapauter, kiropraktorer etc. De som kan vil fortsatt ha hjemmekontor andre går tilbake til jobben. Kanskje blir det innstramminger igjen - særlig oslo men ellers i norge kan det gå bedre. Sykhusene skal tilbake i drift igjen også. Slik jeg leser situasjonen nå har vi kontroll på sykehusene og antall corona pasienter og tilbudet er ok. De elste dør på sykehjem uansett og det er kapasitet til resten. Folk vasker seg, holder avstand etc. Det er bedre renhold overalt. Så ja jeg er positiv selv om det helt sikkert vil bli noen tilbakeslag. Men jeg drar ikke på flatfylla på byen med det første :) konserter og fotballkamper er vel ikke på agendaen med det første heller
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.360
    Antall liker
    13.871
    Butikker er ikke stengt pga pålegg fra staten. De er stengt pga manglende omsetning. Som er en naturlig konsekvens av at folk får mindre penger mellom hendene samtidig som alt som må importeres blir dyrere pga kronekursen.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.112
    Antall liker
    9.211
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    og veldig mange vil få jobben tilbake nå som vi åpner opp igjen. ikke alle selvfølgelig. Det reiseliv, hotell, fly og restautanter & barer etc vill slite i lang tid fremover.
    Hvor god innsikt har du i hvem som er permittert og i hvilken grad de vil komme i jobb igjen? Det er ganske mange forskjellige skjebner der - som du bare "som vil få jobben tilbake igjen".

    Og - det er flere tusen nye hver dag. Og de som kommer nå, er ikke fra hotell, treningssenter og puber - det er fra bedrifter som ser når Norge stopper helt opp slik som nå - så blir prosjektene og det vi jobber med utsatt - og da har vi mindre å gjøre. Alle vil være veldig forsiktige, og vil nok heller være litt underbemannet i mange måneder fremover før de åpner opp igjen.

    Jeg er ganske sikker på at 250 000 fortsatt er uten jobb når vi kommer inn i 2021. Og hvis Regjeringen holde frem med strategien om å holde R under 1 - så blir det verre.
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.490
    Antall liker
    3.941
    Torget vurderinger
    4
    Jeg er nok snart en del av statestikken selv siden jeg jobber i oljå: Prøvde å finne ut på SBB sine sider men det var ikke delt i yrker. Jeg tror at når vi åpner opp kommer hjulene igang igjen og folk kommer tilbake ifra permitteringer.

    Ifra NAV 7 April
    nav arbedis.JPG
     
    R

    rr30629

    Gjest
    Hvem er de ca 14 000 i helse, pleie og omsorg som er permittert nå?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn