Hvis R > 1 skal være et måltall og ikke kun en indikator på hvordan det går så er det et argument for å holde grensene helt stengt. Jeg tenker da også at vi må i større grad opprettholde, eller gjenninnføre tiltak fram mot sommeren 2021 - med de kostnader det måtte ha med seg. Jeg tror det er viktig å balansere dette med andre måltall - f.eks en prognose på tapte leveår - ref. beregningene fra Harvard.
Det er ikke et galvanisk skille mellom norsk og svensk strategi - der er tar feil og en har rett. De er overlappende.
Regner med at du mente R<1.
Ser det er flere som antyder at det ikke ert så stor forskjell på undertrykk (R<1) og Mitigation/brems - og at det finnes valgmuligheter i mellom.
Man antyder en R på 0,88 i Oslo nå - da sier det seg selv at det skal ikke mye til før den vipper over 1. Hvis du tenker at folk kanskje begynner å bli litt lei av å ikke treffe noen andre enn de samme de har truffet siden 12 mars, ikke trene, ikke feste, ike feire brusdag ikke gå på konsert osv - tenk hvor leie folk er når vi kommer til Januar 2021 oig det forstatt er 12 mnd igjen til det er noen løsning i sikte.
Halmstrået denne strategien baserer seg på - er at man vet sporing, overvåking og testing skal kunne få samfunnet litt i gang igjen, og ved å sette ale smittede i karantene holde smittesprednignen i sjakk. Det innebærer selvsagt at alle som kommer fra utlandet må testet og i karantene. Og det innebærer jo at hvis du føler deg litt syk - så skal du frivillig melde deg til testing og sette deg og hele familien din i 2-3 uker karantene, og hvis du er smittet, og igjen smitter familien din så havner man vel fort i 5-6 uker i karantene.
Men - man kan altså ikke velge en mellomting her. Om man slipper litt opp - så vil antall smittede stige ganske fort, og da blir det langt vanskeligere å drive smittesporing, og da må man igjen innføre tiltak som rammer alle i samfunnet. Så tror jeg også det er vanskelig å slå ned smitted i helsesektoren.
En brems/mitigation strategi har som første tiltak å utsette epidemien - slik feks Danmark har gjort, for å forberede seg til epidemien kommer. Dette gfjorde vi Norge innlededningsvis - hvor vi økte beredeskapen, kjøpte inn respiratorer, sikrete kapasitet til helsevesenet og utsatte planlagte kosnulentasjoner - slik at man var klar til toppen kom. Men, så har AS Norge endret strategi etter det. Danmark er nå kalre - og vil åpne opp samfunnet. Om R beveger seg opp til 1,1 eller 1,3 så blir det nok ikke skolene stengt igjen. Man kommer til å oppforde på samme måte som svenskene, men man kommer ikke til å stenge ned igjen, slik vi sier vi skal gjøre i Norge.
Om veklsten blir så stor at man ser kapasitetesproblemer i helsevsenet - så kan det tenkes av man stenger ned i 2-4 uker (for å flate ut kurven). Svenskene forberedte seg på det, men det har foreløpig ikke vært nødvendig.
Man kan selvsagt gjøre en mellomting av brems/slå ned - altså en brems strategi hvor man flater ut kurven så mye at det tar 1-2 år å komme gjennom. Men da får man jo bare med seg de negative konsekvensene av begge strategiene og ingen av fordelene. Dessvere frykter jeg at det er det sporet Norge er på....