Trodde hensikten med Hifisentralen var magefølelse
Magefølelse? Teknologi? Vitenskap? Synsing?
Ja takk! (Fritt etter O. Brumm)
Her er litt synsing fra min side:
JBL Bruker et kjerneelement i fasepluggen som er mindre enn samtlige japanske SF-drivere jeg har sett, inklusive TAD. Nå ser det riktignok ut til at 4003 har et "pinhole" i senter på fasepluggen, men det burde gjøre svært liten forskjell. Det kan til og med vise seg å gjøre en forskjell a-la Yamaha sine resistive feller. Men uansett:
De driverne som har stort kjerneelement ser ut til å ha litt mer output i toppen. TAD 4003 virker ikke å være noe unntak i så måte.
Vi har også en "deamon" i dette med balanseforholdet mellom spole og membranmasse, og kraftfaktor (BL^2 * 1/Re). Kraftfaktor og masse har begge den effekten at når man går i retning av mer effektiv driver (høyere relativ kraftfaktor eller mindre masse) så går båndbredden generelt opp. Dette er et forhold som ligger utenfor Vente & Thuras sin modell. Sistnevnte sier noe om hvor reaktiv fasepluggen blir, mens det vi snakker om her er massbreak faktor. Dette er en faktor som vi ser tydelig påvirker begge flankene. Vi kan snu opp ned på det hele og tenke oss at mye masse og lite kontroll gir et system som går fullstendig i resonans sammen med det aktuelle hornet. Lavere masse og høyere kraftfaktor gir oss demping av denne resonansen. Selve resonansen ligger da midt i driverens (sammen med hornet) arbeidsområde. Ved å optimalisere T/S-parametrene øker vi da altså driverens båndbredde.
Flere har rapportert at 4003 oppfører seg noe bedre nedover enn JBL 2450 + Be. Noen har også utfordret denne ideen, og som alltid er det ikke lett å finne uttømmende fakta på området.
Men det er et interessant forhold som kommer inn her. Når vi betrakter systemets kontroll over svingningene vil vi ved høye frekvenser stort sett forholde oss til membran- og spolemassen, mens ved lave frekvenser spiller massen en relativt liten rolle. Så, litt mer synsing her, det er jo i denne enden av registeret at driveren jobber direkte mot selve luftsøylen i hele hornet. Vi ser det når vi reduserer massen, nesten ingen ting skjer. Mens når vi øker kraftfaktoren skjer det ting, ikke bare med nivået men vi ser at den modale tendensen avtar og fasen på modene endrer seg. Med andre ord, motorkraft betyr alt ved lave frekvenser.
Nå var det en entusiast på DIYA som forklarte hvorfor 4003 var så brilliant. Han forklarte blant annet hvordan den er utstyrt med en enorm 171mm neodymmagnet, som skulle være den største noen sinne benyttet på en kompresjonsdriver. Man kan da lett bli forledet til å tro at den har en kraftig motor, men den blanke ringen vedkommende har sett er en stålplate, nærmere bestemt en del av polstykket, fordi denne driveren har utvendig cup og innvendig magnet. Selve magneten er en 120mm, noe man finner på mange middels 3" kompdrivere, så ingen ting spektakulært her. Den hevdes også å ha Mms på 1g, men det har senere vist seg at dette mest sannsynlig er selve membranen alene, og ikke inkl spole og spoleform.
Så da står vi egentlig med en driver som kan virke litt alminnelig på flere måter. Samtidig vet vi at den strekker seg godt ut i flankene så vi er nesten nødt til å ha en driver som rent faktisk er ganske motorsterk. Den mest rimelige forklaringen på dette er at den har en effektiv spole, altså en spole med høy vikletetthet, og slike spoler er gjerne noe tyngre enn de med mindre vikletetthet.
Vi vet litt mer om JBL sine drivere. Vi vet at Mms med Ti-membran er på omkring 3,5g, og vi vet at kraftfaktoren er et stykke under det som kan regnes som et praktisk gjennomførbart maksimum. Det vi da står igjen med er at 4003 trolig har høyere kraftfaktor selv om den "bare" ligger rundt 1,95T i gapet (Vi regner i dag ca 2,35 for å være omtrent der ting begynner å stagnere veldig med stål). 4003 og JBL med truextent har trolig ikke veldig ulik bevegelig masse, og burde sånn sett ikke ligge så ulikt i toppen. Men vi har sett, blant annet på SUP T11, hvordan det store kjerneelementet i fasepluggen trolig gjør HF-responsen bedre.
Det var litt synsing, ispedd noen fakta også.