T-Roten: Som sagt, Storbritannia er tett befolket, de har enda mer standardisering av for eksempel boligene (ref. de klassiske britiske flermannsboligene med steinvegger, trapper på bestemt sted i gangen, bittelita stue, elektrisk 70-talls "peisovn"..you know..? I svære feilter. Og så "council estates", da..de høye betongblokkene fra 50- og 60-tallet. F.eks. Grenfell Tower..Det er svært stor forskjell på dem og de landlige omgivelsene i deler av Skottland, der man ofte bor i crofts ++..Og også på byggestandardene for eksempel vi brukte i Oslos drabantstrøk og britisk standard fra samme tid. Der bygde vi langt bedre. Det å finne et trehus i Skottland er like uvanlig som at de tobeinte, fjærkledde eggeprodusentene har tenner
Bygg etter forholdene, heter det. Og det har også de gjort. Ellers er britene svært like oss nordmenn, men samveldetankene har hatt langt bedre utvikling i UK enn her- grunnet kolonitiden. Det har gitt dem fellesskap, men også problemer. Norge har heller isolert seg litt mer, rent internasjonalt. Og fokusert på prestisjefylte enkeltfaktorer (fredsarbeid, kompetanseutvikling, teknologi) og et enda større sikringsnett for innbyggerne. Vi har ikke helt vært ute for de samme krisene som UK, men så er vi heller ikke like mange. Og har en utrolig luksus i all den PLASS landet våres byr på. Det er en avgjørende faktor i smitttevernet. Og noe britiske familier ikke har i overflod..Men kommer du innpå dem, er de faktisk mer hjertevarme enn den senere tids Norge...Vi har mer til felles med UK enn vi kanskje tror, det er en tydelig kulturell plattform der. En som for meg er lettere å se enn den fellesnordiske. Vil du se akkurat det på TV? Douglas Henshall og Brenda Blethyn (Jimmy Perez, Vera Stanhope) har vist det på en fremragende måte.
Shetlenderne , for eksempel, definerer seg slik- nesten litt som de mer lokalbundne av folket i våre to nordligste fylker. :
a) SHETLENDERE
b) Nordmenn..Halve befolkninga har norske vikingrøtter. Dialekten bruker både ord og ordstilling fra norsk. Se også det fellessskotske riksvåpenet, også der er det ei løve. Med omvendte farger av vårt norske våpen.
c) Skotter
d) Briter
e) Verdensborgere
Flagget der oppe er et nordisk kors på marineblå bunn- samme farger som St. Andrew´s Cross i det skotske flagget. Og Andreaskorset, som vi kaller det, er selve fundamentet for Union Jack. Krysstripene ut mot hvert hjørne skal - sist jeg sjekkka- symbolisere England, Skottland, Wales og Nord-Irland. Merk at de alle har de samme to fargene som i St. George´s Cross- som vi finner igjen både i Union Jack og i det rød-hvite ENGELSKE flagget. Tipper dette har med felles språk og religionssymbolikk å gjøre. Wales og Nord-Irland har egne symboler- hhv. den walisiske, røde dragen og den keltiske harpa..Men dette visste vel du..
Språk i Skottland, Wales, Irland er en sak for seg..
NB: Færøyene gjør noe av det samme, både i flagg, kultur og språk. Så, ser man stort på det burde Norden innbefatte SYV land: Norge, Sverige, Danmark, Island, Finland, Grønland og Færøyene..