Asbjørn
Rubinmedlem
Lage en ny vaksine, som for influensa.
Hvor lenge tenker du det går fra en ny variant er identifisert til en tilstrekkelig andel av befolkningen er vaksinert med den nye vaksinen og vi kan slippe opp på tiltakene?Lage en ny vaksine, som for influensa.
Som tidligere diskutert: Det er ikke slik at vaksinene slutter å virke. I utgangspunktet forventer jeg at vaksinen gir god beskyttelse i 2-3 år, og at man deretter behøver et påfyll. I mellomtiden dukker det opp nye varianter et sted i utlandet. Vaksinen gir bare delvis beskyttelse mot disse, f eks slik at man får et mildt forløp og har en liten risiko for å smitte andre. Varianten dekodes, vaksinene oppdateres, og neste boosterskudd får med beskyttelse mot den varianten også. I løpet av et par års tid er befolkningen godt beskyttet mot varianten, enten den har rukket å komme hit eller ikke. Årets vaksine blir kanskje spesielt rettet mot de variantene som ser ut til å være på fremmarsj. Som for influensa.Hvor lenge tenker du det går fra en ny variant er identifisert til en tilstrekkelig andel av befolkningen er vaksinert med den nye vaksinen og vi kan slippe opp på tiltakene?
Tvangsvaksinering eller reiseforbud der altså. Jeg tenker vel at det er på tide å innse at vi ikke kan beskytte oss mot alt.Når vi først er der ser jeg ikke behov for andre tiltak enn at de som av en eller annen grunn har valgt å ikke vaksinere seg må regne med at de ikke får lov til å reise spesielt mye.
En definisjonssak, selvfølgelig, men du vil neppe bli hentet av onkel politi og kjørt til nærmeste vaksinasjonssenter dersom du ikke ønsker å bli vaksinert.Tvangsvaksinering eller reiseforbud der altså. Jeg tenker vel at det er på tide å innse at vi ikke kan beskytte oss mot alt.
Du fikk med deg at utgangspunktet her var en ny mutasjon som dagens vaksine ikke var effektiv mot, og at man da utviklet ny vaksine mot denne mutasjonen. Hvis man da står som nummer 2 856 423 i køen for årlig vaksinering - så blir det lite resisng fremover.En definisjonssak, selvfølgelig, men du vil neppe bli hentet av onkel politi og kjørt til nærmeste vaksinasjonssenter dersom du ikke ønsker å bli vaksinert.
Da følger det av det at konsekvensene av å ikke ønske vaksinering, er at du blir behandlet som farlig smitteavfall, med dertil hørende begrenset aksjonsradius. Helt greit, IMO.
Mvh
1) Det er vel tvilsomt at en ny mutasjon vil være så forsjellig at effekten av vaksinen blir 0%.Du fikk med deg at utgangspunktet her var en ny mutasjon som dagens vaksine ikke var effektiv mot, og at man da utviklet ny vaksine mot denne mutasjonen. Hvis man da står som nummer 2 856 423 i køen for årlig vaksinering - så blir det lite resisng fremover.
Helt enig i dette, men innlegget du siterte var knyttet til at grensen til Norge for tiden er stengt - og slik jeg tolket stengingen så var det for å holde den britiske mutasjonen ute av landet. Min påstand er at det ikke gikk så veldig bra.1) Det er vel tvilsomt at en ny mutasjon vil være så forsjellig at effekten av vaksinen blir 0%.
2) Jeg regner med at når man først har funnet 1 eller flere vaksineprinsipper som fungerer, så vil det gå relativt fortere å utvikle og få godkjent nye vaksiner.
3) Som jeg har skrevet et sted i denne tråden, er Coronaviruset en gammel kjenning. Mutasjoner går meget raskt, og det er gode muligheter for at Covid 19 blir endemisk. Nå er det en annen teknikk som også virker, og det er utryddelsesprinsippet. Men det å avlive alle individer med Corona blir kanskje litt drøyt.
4) Du har ikke tatt høyde for at ved gjennomvaksinering av befolkningen vil smittepresset reduseres kraftig. Det er prinsippet bak enhver vaksinasjonsstrategi.
Mvh
Min livskvalitet er heller ikke det den var, for ikke å snakke om Madammens. Hun har ikke fått sett sitt barnebarn siden juli i fjor. Jeg ønsker Corona og all dets vesen like lukt til helvete.Helt enig i dette, men innlegget du siterte var knyttet til at grensen til Norge for tiden er stengt - og slik jeg tolket stengingen så var det for å holde den britiske mutasjonen ute av landet. Min påstand er at det ikke gikk så veldig bra.
Og som du skriver - så kommer det hele tiden nye mutasjoner og da vil det kunne oppstå mutasjoner hvor de vaksinene som nå blir satt har lavere effekt.
Jeg tenker jo at det er viktig at vi på et punkt går tilbake til å leve normalt - og det jeg prøver å illustrerer er at vi greier ikke å beskytte oss 100% mot Corona.
Dersom vi har vaksinert 70% av befolkningen i august, og det dukker opp en mutasjon hvor dagens vaksiner bare er 50% effektive - så gir ikke dette tilstrekkelig immunitet til å stoppe smitten. Og ja - man greier sikkert å lage nye vaksiner og produsere i enormt tempo - men tar fortsatt ganske mange måneder fra en mutasjon er identifisert til 2-3 millioner nordmenn er ferdig vaksinert mot mutasjonen.
Skal vi leve i coronafrykt i all fremtid - hvor livet stort sett dreier seg om hvilke mutasjoner som er i omløp, når man skal få vaksine, hvor mange tilfeller som er påvist osv.
Jeg har jo dratt paralleller til kreft - om man regner 6000 coronadøde i Sverige i fjor - så tilsvarer det ca 3 mnd med kreftdødsfall. Om man ser på tapte leveår - som man gjør ellers i helsevesenet - så snakker vi mer om at coronatapene i fjor tilsvarer 1-2 mnd med kreft.
Det var litt overdødelighet i Sverige i januar også, men i februar er det tilsynelatende betydelig underdødelighet - nå kommer det sikkert litt etterrapportering.
Jeg synes Corona tar for stor plass i vår hverdag - og jeg tror veldig mange har fått betydelig reduksjon i livskvalitet pga frykt for Corona. Bare i vår omgangskrets vet jeg om flere eldre som mer eller mindre har fullstendig isolert seg fra familie, venner, barn og barnebarn.
Tja, hvis du velger å ikke ta førerkort er det også noen konsekvenser ved det, som at du ikke vil ha lov til å kjøre bil. Det blir jo ikke tvang om å ta førerkort av den grunn.Tvangsvaksinering eller reiseforbud der altså. Jeg tenker vel at det er på tide å innse at vi ikke kan beskytte oss mot alt.
Nei, men føler vel ikke at du treffer helt med den sammenligningen.Tja, hvis du velger å ikke ta førerkort er det også noen konsekvenser ved det, som at du ikke vil ha lov til å kjøre bil. Det blir jo ikke tvang om å ta førerkort av den grunn.
Nei, men det er vel naturlig å tippe at ansatte i helsevesenet, lærere, kanskje bussjåfører og en del andre yrkesgrupper som er i kontakt med mye folk vil få vaksinasjonskrav fra arbeidsgiver.Fikk inntrykk av at du hadde tenkt dette innlands også.
Det der har jeg lurt litt på all den tid vaksinering er frivillig i Norge. Kan de kreve dette? Mitt tips er at frykten er så stor der ute at også fagforeninger vil godta dette.Nei, men det er vel naturlig å tippe at ansatte i helsevesenet, lærere, kanskje bussjåfører og en del andre yrkesgrupper som er i kontakt med mye folk vil få vaksinasjonskrav fra arbeidsgiver.
Hva er en akseptabel risiko i antall døde?Coronaviruset forsvinner ikke, men det vil bli en akseptabel risiko blant mange andre, og muterte varianter og oppdaterte vaksiner blir normaltilstanden.
Ikke for alle de på sykehjem, som uten corona hadde dødd det siste året. Det vil dø folk som fluer blant de det neste året.For noen så høres det sikkert rart ut men det vil komme et liv etter koronaen også og det er det som er viktigst.
April 2020Det er verdt å merke seg at det er en ganske stor forskjell mellom å slå ned og brems - selv om man prater som det ikke er et.
Forskjellen er om R er over eller under 1. Og det er faktisk et litt større poeng enn det kanskje kan se ut.
Dersom R er under 1 så vil vi hele tiden få færre og færre Coronatilfeller og vi her over toppen allerede.
Om R er 1,1 - så vil det bli flere og flere hver uke. Men om den kun er 1,1 så tar det selvsagt lang tid før vi kommer dit - men det kommer.
Så har man et håp om at man ved apper, smittesporing, mye testing osv skal greie å holde R under 1 uten store tiltak (dette disktuerte vi for noen sider siden som man antar er høyst usannsynlig).
Så når skolene, butikken og hverdagen åpner litt om 1-2 uker - så vil R komme over 1. Og fra den dagen - så får vi flere smittede uke. Hvis vi antar at man greier å presse R under 1 med apper og testing - så vil dette ikke stoppe før flokkimmunitet tar R ned igjen. La oss for enkelhets skyld anta at R blir 1,2 og at vi neste uke har 1000 nye som blir smittet.- Da blir 1200 uken etter, 1440 uken etter det igejn og 1728 i uke 20.
I uke 30 så får vi da 10 699 nye smittede - fortsatt ikke noe stort problem for helsevesenet.
Men så begynner det å balle litt på seg.
22 000 nye smittede i uke 34
45 000 nye smittede i uke 38.
Og da er vi oppe på det nivået hvor vi skal flate ut kurven - omtrnet der Sverige er nå. Trolig vil kurven flate seg ut av seg selv pga flokkimmunitet - slik det ser ut i Sverige.
Bakdelen er selvsagt at vi nå er kommet til midten av september. Og vi har hatt helsevesenet i beredskap og skjøvet en haug med ikke kritiske ting foran oss. Og i tillegg kommer vi inn i en årstid hvor mange får influensa/luftveisplager fra andre ting også - som tar kapasitet.
jøss ja, april 2020. Får håpe svenskene er tilbake til hverdagen september 2021Denne er kommentert for mange sider siden (Men den er muligens oppdatert litt, men grafene ser like ut)
Svenskene er nok for alle praktiske formål tilbake i hverdagen etter fellesferien.
Norge er inne i en selvdestruktiv variant av "greier du den, så greier du den også" (Og lasset hesten drar er da i denne sammenheng konsekvensene av tiltakene)
Svenskene lever fortsatt mye nærmere hverdagen enn vi gjør - og har i grunn gjort det hele tiden.jøss ja, april 2020. Får håpe svenskene er tilbake til hverdagen september 2021
Ikke noe, grensen er stengt, vi frarådes reise og må tilbringe 10 dager i karantene ved hjemkost.Hvor mye har du vært i Sverige de siste månedene?
REGION STOCKHOLM
Läget är fortsatt allvarligt i Stockholm. Förra veckan ökade antalet konstaterade fall med covid-19 med 27 procent jämfört med veckan innan. Inför att stockholmarna går på sportlov nästa vecka presenterade regionen nya rekommendationer under tisdagen. Följande restriktioner gäller fram till och med 22 mars:
• Smittskyddsläkaren rekommenderar högstadie- och gymnasieskolor att bedriva distans- eller fjärrundervisning under vecka 10 för att bryta eventuella smittkedjor efter sportlovet.
• Engångsmunskydd ska alltid användas i kollektivtrafiken och i inomhusmiljöer där man möter andra personer nära under längre tid.
• Utifrån det nya aktuella läget bör man bara resa om man måste.
Läs mer på regionens webbplats.
REGION VÄSTRA GÖTALAND
Lokala rekommendationer gäller till och med 14 mars.
• Begränsa antalet nya nära kontakter. Umgås bara med de du normalt träffar. Om du träffar andra bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.
• Undvik kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst själv.
• Avstå från icke nödvändiga resor. Om du måste resa, gör det så smittsäkert som möjligt. Använd engångsmunskydd när du reser med kollektivtrafik och då nära kontakt inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.
• Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.
• Smittskyddet rekommenderar fortsatt undervisning inom gymnasieskolan med högst 20 procent närundervisning.
Läs mer på regionens webbplats.
Smittspridningen i regionen har inte minskat under vecka 10 även om det kan variera mellan olika kommuner i regionen. Bland personer i skolåldern ses en minskning på gymnasiet men en ökning på låg-, mellan- och högstadiet.
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg uppmanar alla att följa såväl allmänna som regionala råd och skärper tonen.
– Situationen är mycket allvarlig och vi måste få ner smittspridningen i samhället. Alla måste se sin roll och ta sin del av ansvaret. Minimera dina kontakter med andra, håll avstånd i alla lägen och använd alltid munskydd i kollektivtrafiken och i andra situationer där det inte går att hålla avstånd, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.
a. | Serveringssteder, som restauranter, kafeer, barer og puber, og utested, som diskotek, nattklubber og lignende. Serveringssteder kan likevel holde åpent for å selge mat og ikke-alkoholholdig drikke som ikke skal nytes på stedet. Serveringssteder på hoteller kan servere mat til overnattende gjester. |
b. | Butikker, likevel slik at følgende butikker kan holde åpent: |
1. | matbutikker, inkludert kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer |
2. | utsalgssteder for dyrefôr og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr |
3. | apotek |
4. | bandasjister |
5. | optikere |
6. | vinmonopol |
7. | bensinstasjoner |
8. | salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon |
9. | lager- og grossistdelen i byggevareforretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende. |
c. | Varehus, med unntak av arealer med vare- og tjenestetilbud som nevnt i bokstav b. |
d. | Treningssentre. |
e. | Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende. |
f. | Tros- og livssynshus, med unntak ved begravelser, bisettelser, vielser og ved samtaler mellom representant for tros- og livssynsamfunn og enkeltpersoner. |
g. | Biblioteker. |
h. | Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder. |
i. | Museer. |
j. | Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder. |
k. | Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs. |
0 | Tilføyd ved forskrift 23 jan 2021 nr. 182 (i kraft 23 jan 2021 kl. 12.00), endret ved forskrifter 24 jan 2021 nr. 187 (i kraft 25 jan 2021 kl. 00.00), 27 jan 2021 nr. 228 (i kraft 28 jan 2021 kl. 00.00), 30 jan 2021 nr. 263 (i kraft 3 feb 2021 kl. 00.00), 2 feb 2021 nr. 290 (i kraft 3 feb 2021 kl. 00.00), 19 feb 2021 nr. 490 (i kraft 23 feb 2021 kl. 00.00), 9 mars 2021 nr. 635 (i kraft 17 mars 2021 kl. 00.00). |
0 | Tilføyd ved forskrift 23 jan 2021 nr. 182 (i kraft 23 jan 2021 kl. 12.00), endret ved forskrifter 24 jan 2021 nr. 189 (i kraft 25 jan 2021 kl. 00.00), 2 feb 2021 nr. 290 (i kraft 3 feb 2021 kl. 00.00), 19 feb 2021 nr. 490 (i kraft 23 feb 2021 kl. 00.00), 9 mars 2021 nr. 635 (i kraft 17 mars 2021 kl. 00.00). |
0 | Tilføyd ved forskrift 23 jan 2021 nr. 182 (i kraft 23 jan 2021 kl. 12.00), endret ved forskrift 2 feb 2021 nr. 290 (i kraft 3 feb 2021 kl. 00.00). |
0 | Tilføyd ved forskrift 23 jan 2021 nr. 182 (i kraft 23 jan 2021 kl. 12.00), endret ved forskrift 2 feb 2021 nr. 290 (i kraft 3 feb 2021 kl. 00.00). |
0 | Tilføyd ved forskrift 23 jan 2021 nr. 182 (i kraft 23 jan 2021 kl. 12.00), endret ved forskrifter 24 jan 2021 nr. 187 (i kraft 25 jan 2021 kl. 00.00), 30 jan 2021 nr. 263 (i kraft 3 feb 2021 kl. 00.00), 2 feb 2021 nr. 290 (i kraft 3 feb 2021 kl. 00.00), 19 feb 2021 nr. 490 (i kraft 23 feb 2021 kl. 00.00). |
0 | Tilføyd ved forskrift 23 jan 2021 nr. 182 (i kraft 23 jan 2021 kl. 12.00), endret ved forskrifter 30 jan 2021 nr. 263 (i kraft 3 feb 2021 kl. 00.00), 2 feb 2021 nr. 290 (i kraft 3 feb 2021 kl. 00.00), 15 mars 2021 nr. 699 (i kraft 16 mars 2021 kl. 00.00). |