JMM
Slava Ukraini!
For den som måtte være interessert, men uvigslet, kom nettopp siste innlegg av The Korf Blog. Det arbeides med en ny tonearm og utviklingsprosessen er vel verdt å følge. Dagens blogginnlegg omhandler valg av vertikale lager.
Forrige Gøteborgmesse (2018),så brukte Audioconsult DS pickup-system.Ja, du er inne på noe der...antar det kan ha noe med lavt støygulv som er veldig bra på DS. For min egen del, opplever man får det beste fra begge verdener, både analogt og digitalt. Dvs, stillhet med hurtighet og dynamikk som er typisk for CD formatet, minner litt om kvalitetene fra min egen dCS dac. Samstundes får man med den klassiske organiske lp lyden som er både smooth og oppløst....Syns det spiller glimmerende på det meste, angrer ikke ett sekund!
Nei, det er ikke støygulvet jeg tenker på, det er lydsignaturen jeg snakker om. Uansett, det var en subjektiv opplevelse basert på et par ukjente system som sagt.Ja, du er inne på noe der...antar det kan ha noe med lavt støygulv som er veldig bra på DS. For min egen del, opplever man får det beste fra begge verdener, både analogt og digitalt. Dvs, stillhet med hurtighet og dynamikk som er typisk for CD formatet, minner litt om kvalitetene fra min egen dCS dac. Samstundes får man med den klassiske organiske lp lyden som er både smooth og oppløst....Syns det spiller glimmerende på det meste, angrer ikke ett sekund!
Never measure a good story!Interessant dette med disse DS pickupene. Men når man prøver å posisjonere seg med noe unikt hadde det kanskje ikke vært dumt å fremheve fordelene med noen konkrete data. Forsøkt siden deres, kikket gjennom manualer finner ingen data av interesse. Finner det høyst besynderlig da dette er en relativt fersk produsent. Jeg fant heldigvis tredjeparts målinger, men det er ingenting der som for meg forsvarer prisen til tett på en halv mill. Jada, fått med meg at dette er inklusive preamp.
Hifi News målinger
Vis vedlegget 712056
Vis vedlegget 712057
Vis vedlegget 712059
DS Audio Grand Master Cartridge Lab Report
Lab Report There are clear parallels between the performance of the Grand Master flagship, its predecessor the Master 1 [HFN Dec '17], the DS-002 [HFN Jun '17] and DS-W2 [HFN Jan '19] but the stiffer diamond cantilever, reduced moving mass and dual-mono LEDs/photocells within the GM clearly...www.hifinews.com
DS egen markedsføring
Her har de gjort et poeng av massen på det bevegelige og sammenlignet dette med MC, men ingen konkrete tall som vitner om noen reelle fordeler.
Vis vedlegget 712060
Når det kommer til S/N som man skulle tro var den største fordelen, har de bevisst valgt å fremstille det på denne vage og ikke etterprøvbare måten. Kjapp hoderegning tilsier en bedring på rundt 4dB i forhold til andre generasjon. Ser mer dramatisk ut med de søylene, gjør det ikke?
Vis vedlegget 712061
Jeg forstår at svært mange blåser en lang marsj i specs og måledata. For det fleste er anekdotiske beskrivelser og egne opplevelser mer enn nok. Men etter mitt syn er det såpass tett i toppsjiktet at for å være sikker ønsker jeg noe mer håndfast enn egen og andres euforiske beskrivelse. Jeg finner DS Audios markedsføring høyst mistenkelig og måledataene skuffende.
Kan være årsaken til at Toshiba droppet sine ambisjoner om optisk pickup på 70 tallet.
Jeg har aldri hørt disse optiske pickup'ene, og har generelt begrenset kjennskap til de ymse filosofier som ligger bak fordeler og ulemper i designvalg. Men man kan vel ikke først disse High output MC pga. økt masse, for dernest å si at en reduksjon i masse i DS systemet ikke nødvendigvis er fordelaktig.Disse high output MC pickupene er ikke veien å gå om du jakter på dynamikk. Kompromisset ligger både i armaturet og spolen. For at en MC pickup skal generere høyere signal kombinerer man et ferromagnetisk armatur med flere tørn på spolen. Dette går både utover dynamikken og headroomet i motoren. Den går raskere i metning og øker "etterslepet" som følge av ferromagnetismen og den økte massen fra spolen. Alt dette resulterer i en relativ flat og grumsete gjengivelse. Er ikke tilfeldig at man ofte foretrekker luftspoler i delefiltre.
Disser ingenting jeg. Etterlyser data. Kunne tenkt meg å se en redegjørelse for hvor fordelen av denne massereduksjonen hentes ut. Om du leser beskrivelsen de gir - er det da opplagt for deg hva fordelen er? For meg, ut i fra teksten, virker det som fordelen av redusert masse er redusert masse. Og hva er en typisk MC? Vi kan anta at det bedrer de dynamiske egenskapene, men hvor ser du det? Ikke på sporingsevnen ihvertfall.Jeg har aldri hørt disse optiske pickup'ene, og har generelt begrenset kjennskap til de ymse filosofier som ligger bak fordeler og ulemper i designvalg. Men man kan vel ikke først disse High output MC pga. økt masse, for dernest å si at en reduksjon i masse i DS systemet ikke nødvendigvis er fordelaktig.
DS Audio pickuper er bra men å skifte nål er ikke billig koster 15.000 kr å skifte original nål på en DS 002 ,Forrige Gøteborgmesse (2018),så brukte Audioconsult DS pickup-system.
Messas beste lyd, - men det var ikke bare pickup'ens fortjeneste.
Vis vedlegget 712049
Likevel hadde hele opplevelsen vært ruinert hvis ikke kilde hadde holdt god kvalitet.
DS er en kostbar førstegangsonvestering, men nåla kan enkelt skiftes, og i denne sammenheng til småpenger.
Jeg er feilinformert eller at jeg har misoppfattet informasjon som ble gitt .DS Audio pickuper er bra men å skifte nål er ikke billig koster 15.000 kr å skifte original nål på en DS 002 ,
Jo, men det er fremdeles ganske rimelig i forhold til en ny PU til 500.000Jeg er feilinformert eller at jeg har misoppfattet informasjon som ble gitt .
Jeg mente det ble sagt mellom 2 og 3 tusen svenske kroner på demoen i Gøteborg.
Når jeg sjekker nå, ser jeg at @eggogbacon har rett. Replacememt kommer på 1100-1500 euro. Det er ingen beskjeden sum, og da faller det argumentet.
Beklager.
Ja, vi kan godt anta det, men hvorfor fremstiller de det slik de har gjort? Om en produsent har noen konkrete specs den kan skryte med, kan du banne på at det blir poengtert så ofte som mulig. Selv den høye utgangsspenningens antatte S/N fordel blir fremstilt på en vag måte. Hvorfor ikke bare oppgi S/N?Mindre masse burde gi mindre treghet og åpne opp for å benytte oppheng med mindre motstand. Altså raskere
Tror, du har misforstått prisippet lite.Mindre masse burde gi mindre treghet og åpne opp for å benytte oppheng med mindre motstand. Altså raskere. Men en lysdiode er en solselle og visaversa. Om en solselle (lyssensor) behøver like lang tid på å "lade opp" som en lysdiode bruker på å slukke mister man vel fordelen av mindre masse argumentet. Om ikke deler av den halve millionen går til spesielt raske lyssensorer da.
Vi snakker nok om en annen her. Det er samme jeg sier. At tregheten i phototransistoren (lyssensoren) er tilsvarende eller større enn fysisk masse-treghet i en MC.Tror, du har misforstått prisippet lite.
Den har en lyskilde, og i enden af cantilever sidder en lille plate og blennder av for lyset til 2 phototransistorer (reelt set bare en optocoupler).
Bevægelsen av denne blendplaten gir mere eller mindre lys, deraf varierende strøm i de to transistorerne.
Å snakke om hastighet hér er bare pseudobabble. Det er ikke det mindste hurtigere end at et par spoler genererer strøm i et magnetfelt.
Men om de har reduceret den bevegelige massen, kan de betyde større impulsvillihet/transient response.
Epler og pærer/Tomato-Tomaaaaaato.
Var usikker på om jeg skulle gidde å kommentere, perler for svin etcDet er forsåvidt greit å fortsette med å referere til toppmodellen som koster en bondegård, men hvis jeg har lest Hr. Kesslers kommentarer korrekt, koster innstegsmodellen beskjedne 25.000. De resterende 475.000 går, som jeg har forstått det, til materialvalg i hus, nålefane og sliping. Da synes jeg at konseptet blir MEGET interessant, og noe undertegnede kunne tenkt seg å legge øret til. Og så synes jeg for øvrig at det er artig, at de nå får kritikk for IKKE å skryte og snakke i vanlig "high-end-språk". Henviser eksempelvis til hvordan dette forum har omtalt en herre som har drevet Maxwell på vestlandet en årrekke.
Steen
Das ist gut Fosse, ingen problemer med det....pickup og riia er som mangfoldet i rør verden, den er uendelig bra!Nei, det er ikke støygulvet jeg tenker på, det er lydsignaturen jeg snakker om. Uansett, det var en subjektiv opplevelse basert på et par ukjente system som sagt.
. Med nesten fire tusen innlegg på et års tid, så må du jo regne med å få litt motbør innimellom. Eneste grunnen til at jeg har kommentert deg, er nettopp fordi du virker som en som har den grunnleggende forståelsen for det du skriver om. I min verden er uenighet om subjektive ting alltid av det gode, men du har en merkelig måte å sette "dustestempel" på dine motdebattanter.Var usikker på om jeg skulle gidde å kommentere, perler for svin etc
Det er klare objektive fakta jeg etterlyser.
Forøvrig tror jeg at jeg avslutter det her og vil fremover rett og slett ignorere dine kommentarer. Du har åpenbart ikke mye fornuftig å komme med og din initielle kritikk om generalisering og verdiløse bidrag var kun et kort glimt av selvinnsikt fra din side.
Så Torsken savner måle data, fair enough...I will do my best to enlighten in a practical sense!Ja, vi kan godt anta det, men hvorfor fremstiller de det slik de har gjort? Om en produsent har noen konkrete specs den kan skryte med, kan du banne på at det blir poengtert så ofte som mulig. Selv den høye utgangsspenningens antatte S/N fordel blir fremstilt på en vag måte. Hvorfor ikke bare oppgi S/N?
Synes konseptet er interessant jeg alltså, men for 500k forventer jeg utvetydige data ihh til en standard.
As always, bra jobba KJ...pr spørsmål:Bare som referanse ang støynivået på en pickup. Før nåla møter platerillene er støynivået ut av pickupen dominert av spolemotstanden.
Støynivået ut av en «typisk» lavimpedant MC-pickup, eksempelvis Ortofon Quintet bronse og sort, og Cadenza-serien som har en spolemotstand på 5 ohm som gir et støynivå ut av pickupen på om lag 27 nV 20-20k Hz medregnet/vektet for RIAA pre og post EQ (men ellers uvektet), som gir et SN på 85,3 dB med referanse til et nominelt utgangsnivå på 500 µV (blå Cadenza) eller 80,9 dB med referanse til 300 µV ut (sort og bronse Quintet). Støygulvet (støytettheten, V/sqrt(Hz)) fra en motstand på 5 ohm ligger på ca 290 pV. Det er mildt sagt ei utfordring å lage en MC-forsterker (ekskl. trafoer) som ikke ødelegger SN med mer enn 10 dB. Til sammenlikning ligger inngangsstøyen på de aller mest støysvake opampene på rundt ca 900 pV/sqrt(Hz) (+9,8 dB ift 5ohm), og det er ikke trivielt å få den beste støyytelsen ut av opampene.
Tilsvarende for en «typisk» MM-pickup, eksempelvis Ortofon 2M bronse og sort som har en spolemotstand på 1k2 ohm er på om lag 0,419 µV 20-20k Hz medregnet/vektet for RIAA pre og post EQ (men ellers uvektet). Dette gir et SN på 81,5 dB med en nominell utgangspenning på 5 mV. Støygulvet (støytettheten, V/sqrt(Hz)) fra en motstand på 1k2 ohms motstand ligger på ca 4,5 nV. Det er ikke fult så utfordrende å lage en forsterker som matcher eller overgår støyytelsen fra en høyimpedant MM-pickup, som det er for en lavimpedant MC-pickup.
Når nåla møter rilleveggene på ei roterende plate går praktisk SN straks nedover, avhengig av kvaliteten på vinylen, og lager/platetallerken.
mvh
KJ
Jeg ligger på -107db på min rør riaa med mctrafo på men alle bånd ligger på ca -60 så sn er uden betydningAs always, bra jobba KJ...pr spørsmål:
Siden nål konstruksjonen på optisk pickup er immun mot magnetisk motstand (ingen magnet eller spole der i gården) så tilsier det at nåla naturlig beveger seg mer smooth på grunn av fravær av magnetisk motstand. Så skriver du at ved en spolemotstanden på 5ohm for MC og 1k2 ohm for MM gir det +/- SN fra 81.5-85,3 db, men i praksis ligger lavere ved avspilling...Hvor mye går SN ned sånn cirka i snitt?
Siste på tampen her... hvilke relevante måleverdier og data skal man se etter for optisk pickup'er som korrelerer med både støynivået osv. slik du viser til MM/MC eksemplet med ortofon...er det kanal seperasjon, S/N eller andre spesifikke verdier?
Referert til hva?Jeg ligger på -107db på min rør riaa med mctrafo
Du misforstår. Hvilken signalspenning er referanse for de -107dB. Har du specs?det er jo ikke pickuppen der er problemtet da sn på selve pladen aldrig bliver høj
For en optisk PU al DS tror jeg en nødvendigvis må vurdere PU og drivenhet / EQ / «RIAA» som en komplett pakke i forhold til støy. Jeg tror ikke det er hensiktsmessig å ta det bit for bit. Men produsenten burde for skams skyld kunne opplyse om SN ... selv om nesten «alle» andre produsenter av phonoforsterkere bruker i overkant optimistiske kriterier for spesifikasjon av SN.As always, bra jobba KJ...pr spørsmål:
Siden nål konstruksjonen på optisk pickup er immun mot magnetisk motstand (ingen magnet eller spole der i gården) så tilsier det at nåla naturlig beveger seg mer smooth på grunn av fravær av magnetisk motstand. Så skriver du at ved en spolemotstanden på 5ohm for MC og 1k2 ohm for MM gir det +/- SN fra 81.5-85,3 db, men i praksis ligger lavere ved avspilling...Hvor mye går SN ned sånn cirka i snitt?
Siste på tampen her... hvilke relevante måleverdier og data skal man se etter for optisk pickup'er som korrelerer med både støynivået osv. slik du viser til MM/MC eksemplet med ortofon...er det kanal seperasjon, S/N eller andre spesifikke verdier?
Helt riktig, du kan ikke gå feilStep up og MM RIAA
Jeg har en utmerket Graham Slee V Gold som jeg har fått tak i et par Xindak MC10 26db step up til, slik at jeg får brukt Denon DL103R i armen.
Har ingen bruksanvisning, så jeg spør for å være på den sikre siden før jeg kobler:
- MC10 skal kobles mellom RCA kabelen fra platespilleren og RCA kabel inn på riaa trinnet, er det riktig forstått?
- Er det en retningsbestemt kobling på MC10, eller er det "hip som hap" hvilken vei de kobles på? Det er ingen merking på disse, ergo velger jeg å tro at de kan brukes begge veier så lenge de kobles riktig på hvit/rød?
Jeg må nesten friskmelde strømforsyningen i RIAAen min. Når jeg tar RIAAen ut av husalteret og måler den på benken litt lengre unna «lokal forurensing» og med kortsluttede innganger så blir det lang færre og mindre innslag av «multipler» av 50 Hz. A-vektet SN forbedres med om lag 2 dB til ca 77 dB, mens Uvektet SN forbedres med om lag 5-6 dB til ca 72 dB. Begge deler for MC-inngangen, og helt respektabelt for en gammel skit-billig RIAA. Jeg bør visst på nytt gå over kabelhygienen og skjerming/jording av platesnurra....
I mangel av lett tilgjengelig og autoritative kilder koblet jeg opp Quant Asylum QA401 på min «low end» «vinylrigg» - Det er Thorens TD166, Rega 250 arm, Ortofon HMC30 PU, og Cambridge Audio 640P RIAA. Slik ser A-vektet støynivå ut fra RIAA med PU i friluft og snurra avslått. Y aksen er dBr med referanse til 300 mV ut av RIAA :
Vis vedlegget 712738
Det ligger rundt 75 dB under nominelt nivå ut av RIAA. Uvektet er støynivået ut av RIAA rundt 66-67 dB. Støygulvet ved 1K Hz ligger mer enn 110 dB under nominelt nivå. Som vi ser er det noen klare innslag av støy fra AC og likerettingen - de individuelle frekvenser med multipler av 50 Hz. Det kan kanskje tyde på at strømforsyningen i RIAAen begynner å bli gammel og litt sliten. Dette hadde vært en strålende RIAA med ei mer støyfri strømforsyning, men slett ikke værst for en RIAA som for snart 15 år siden kostet 1,4 frognertiere
...
Det tror jeg vi kan si ja til men se om du får lånt en for å teste før du event kjøperJeg har en platespiller nå med intern RIAA (Reloop hifi turn3) med 2m blue. Er jo forsåvidt fornøyd, men klarer ikke slå fra meg tanken om å oppgradere til ekstern RIAA for litt bedre lyd.
I forhold til budsjett og etter å ha lest mye på nettet har jeg funnet ut at Rega Fono MM (2990,-) gir mye for pengene og passer bra til 2m blue.
Men det store spørsmålet mitt, tror dere det vil gi en hørbar forskjell?