Gjest.
Hi-Fi freak
- Ble medlem
- 12.09.2006
- Innlegg
- 6.112
- Antall liker
- 865
Det går en debatt om NRK i avisene nå i disse dager. Mange som er misfornøyd, og skriver omtrent det samme som Otare. Helt berettiget kritikk imo.
Jeg leser ikke papiraviser. Men har fått med meg kritikken om Nrk og musikk.Det går en debatt om NRK i avisene nå i disse dager. Mange som er misfornøyd, og skriver omtrent det samme som Otare. Helt berettiget kritikk imo.
Tror vel mye av problemet ligger i at Nrk opprettholder sine distriktskontorer, som nok koster en god slump penger.Nei, poenget er at med så mange kanaler blir det så mye støy at det spennende forsvinner. Jeg likte å høre på radio før fordi da kunne man i løpet av en dag uten å skifte kanal høre interessante diskusjonsprogram både om aktuelle tema, om musikk og om vitenskap. Man fikk høre litt klassisk musikk, litt progrock, litt norsk pop etc... Uten å skifte kanal. Mye jeg var interessert i, mye jeg ikke var interessert i og mye jeg ikke visste jeg var interessert i. I dag er alt spredd på så mange forskjellige "spesialkanaler" at man ikke bryr seg om å lete det opp. Og å ha NRK Klassisk stående på hele tiden, eller noen av de andre kanalene for den saks skyld, er helt uaktuelt.
Musikk er for såvidt litt uinteressant på radio da alt finnes på streamingtjenester, så hvis det er spillelister man er ute etter kan man bare lage sine egne. Det er ikke det radio er til for lenger selv om det nok var det en gang.
I bilen har jeg 2 stk. 256 GB USB-sticks. En med pop/rock og en med klassisk, så skal jeg høre musikk spiller jeg fra dem. Skal det være musikk på radio bør det være program cder musikken diskuteres og settes i en sammenheng. Bård Oses "Ren 60" på P1+ og Håkon Heggstads "Eureka" på NRK klassisk er gode eksempler.
Og Classic46 har helt rett - det er ikke gratis å spille musikk på radio. Derfor lurer jeg på hvorfor de gjør det hele tiden. Kunne de ikke heller bruke noen av pengene på å lage gode program?
PS: Jeg er klar over at dette kun er min mening, og at veldig mange bare har radio på i bakgrunnen og egentlig ikke hører så mye på det - det er kun "bakgrunnsstøy" eller "tapetmusikk". Det synes jeg er synd. Kanskje man ville høre mer aktivt på radio hvis det ikke var bare bakgrunnsstøy de sendte. Jeg synes NRK burde ha litt høyere målsetting.
Men det samme har tydeligvis ikke skjedd i Sverige?Men vi skal heller ikke glemme at de som var gode programledere og de som styrte skuta på Marienlyst har gått av med pensjon. Og de som har overtatt har vokst opp i en helt annen medievirkelighet enn oss gamle gubber.
Sånn er det bare...
Distriktskanalenr er jo også blitt pludreradio på lik linje med øvrige kanaler. Det er jukeboks med litt plunder innimellom. Tidligere hadde lokalen oppegående journalister og meningsfullt innhold (til en viss grad i allefall). Så jeg forstår ikke hvorfor NRK skal bruke store ressurser på å opprettholde dette. «57 channels and nothing on» er mer korrekt i dag enn noen gang.Tror vel mye av problemet ligger i at Nrk opprettholder sine distriktskontorer, som nok koster en god slump penger.
Sammen med TV distriktskontorer.
Og tre TV kanaler. Pluss NrkTV og NrkRadio på nett.
Og det er en del år siden programmer ble flyttet eller nedlagt på P1. Og det tar en stund før man venner seg til å finne litt her og litt der. Men sånn har det jo vært i utlandet i mange år, ørten kanaler på radio og ørten på TV.
Og ikke minst på nett. Folk finner forhåpentlig etterhvert at det er flere enn en kanal på TV og radio.
Mangfoldighet krever mer av lytteren når det gjelder alle medier.
Men vi skal heller ikke glemme at de som var gode programledere og de som styrte skuta på Marienlyst har gått av med pensjon. Og de som har overtatt har vokst opp i en helt annen medievirkelighet enn oss gamle gubber.
Sånn er det bare...
Den diskusjonen og kritikken har vart siden slutten av 50-tallet. " Denne forferdelige dunk-dunkmusikken, altfor lite norsk, klassisk, religiøs, folkemusikk, dansemusikk, gammeldans....."Det går en debatt om NRK i avisene nå i disse dager. Mange som er misfornøyd, og skriver omtrent det samme som Otare. Helt berettiget kritikk imo.
Stemmer ikke. Kritikken var at NRK kun hadde en time moderne musikk for ungdom og at det var for lite. Det var på midten av 60-tallet. Nå er det motsatt.Den diskusjonen og kritikken har vart siden slutten av 50-tallet. " Denne forferdelige dunk-dunkmusikken, altfor lite norsk, klassisk, religiøs, folkemusikk, dansemusikk, gammeldans....."
Enig. Ny og ukjent musikk, helst plassert i en kontekst. Der feiler NRK stort.For meg er ikke radio et medie for å høre min favorittmusikk, vel så viktig er det å bli presentert ny og ukjent musikk. Ut over dette så er det nyhetsendinger som er noe av det viktigste og der er NRK absolutt best i og med at de er de eneste som har nyhetssendinger.
Jeg syntes NRK gjør det en smule bedre enn Radio Norge/P4/ Radio Rock... whatever. Med så mange kanaler som vi har nå så skal det godt gjøres å fylle sendetiden 100% med kvalitet. Det er vel også et lite sprik i befolkningen hva de ønsker å høre.Enig. Ny og ukjent musikk, helst plassert i en kontekst. Der feiler NRK stort.
Ut over nyhetssendinger bør de også ha andre kulturprogram og diskusjonsprogram (der man faktisk diskuterer ting og ikke bare snakker i munnen på hverandre).
Humor og pludring skal det også være plass til, men det behøver da ikke være bare det!
Der er vi nok helt enige. 13 NRK-kanaler er litt i overkant.Jeg synes, og har vel sagt det flere ganger, at de kunne hatt færre kanaler og økt kbps pr kanal. De har ikke nok stoff til å fylle alle kanalene de har. Dermed blir det pludreradio. Jeg synes forøvrig at NRK er langt bedre enn de kommersielle kanalene, men det sier dessverre ikke så veldig mye. Men det er klart at det koster mye penger å produsere kvalitet.
Jeg kjører også stadig vekk i kjukkeste Lørenskog med enten e-up med dab eller Kona med dab, og har aldri opplevd utfall fra radioen. Kun enkelte få meter i rælingstunellen.Tjukkeste Lørenskog.
Fabrikkmontert dab dritt Mercedes 2016 modell. Skal se at jeg snart får en henvisning til finnsenderen, noe om at min 13 år gamle Mitsubishi virker fint, radio er radio, Elvis høres ut som Elvis, feilmontert antenne, ikke skannet på nytt, Norge er et vanskelig land etc. etc..
Vis vedlegget 712653
Jeg har hørt lite på svensk radio de siste 20 år, men har jo vært en del turer i Stockholm og Gøteborg med bil på den tiden.Men det samme har tydeligvis ikke skjedd i Sverige?
Men hvor finner man disse folkene som skal jobbe i radio, og som skal være gjester, slik at det «blir interessant» ?...Enig. Ny og ukjent musikk, helst plassert i en kontekst. Der feiler NRK stort.
Ut over nyhetssendinger bør de også ha andre kulturprogram og diskusjonsprogram (der man faktisk diskuterer ting og ikke bare snakker i munnen på hverandre).
Humor og pludring skal det også være plass til, men det behøver da ikke være bare det!
Akkurat som det var forskjell på FM bilradioer før i verden, så er det visst forskjell på Fm/DAB radioer i dag også.Tjukkeste Lørenskog.
Fabrikkmontert dab dritt Mercedes 2016 modell. Skal se at jeg snart får en henvisning til finnsenderen, noe om at min 13 år gamle Mitsubishi virker fint, radio er radio, Elvis høres ut som Elvis, feilmontert antenne, ikke skannet på nytt, Norge er et vanskelig land etc. etc..
Vis vedlegget 712653
En kamerat av meg bodde helt oppe i Heimdalsvei i mange år. Har kjørt til ham fra de fleste veier inn til Fjellhamar.Dette er Fjellhamar (Luhr) området. Opplever tidt og ofte utfall her i Hanaborgveien.
Tror ikke Nrk kjøper inn program på radio. De bruker nok sine egne. Bård Ose har jo jobbet mange år i Nrk Bergen.Det hender det kommer noe med journalistisk innhold og som går litt i dybden men da er deg gjerne noe NRK har kjøpt inn fra eksterne til å fylle opp på lør- og søndag ettermiddag og liknende. Ikke bra utvikling og en føler seg litt snytt for hva lisenspengen går til...
Forfallet som du kaller det er noe alle radiostasjoner i verden benytter seg av: musikk på digitale filer.Litt historie:
1. På 70-tallet og halveis opp på 80-tallet (til NRK begynte digitaliseringen) var direktesendt FM-radio den beste kilden vi hadde.
2. Utover på 80-tallet fungerte FM glimrende i bil så sant du hadde en korrekt installert Becker Mexico (med to tunere). Alle andre hadde problemer med å velge riktig sender. Denne radioen ble levert som orginalutstyr i bl.a. BMW.
3. Fra midten av 80-tallet begynte forfallet. Til å begynne med antagelig pga manglende kunnskap, etterhvert ganske sikkert med vilje for å kamuflere overgangen til DAB.
Situasjonen i dag:
1. Det er fortsatt store forskjeller på radioer. Men heldigvis er det flere enn en radiomodell som ordner rimelig ubrutt mottak de fleste steder.
2. Lydkvaliteten er jevnt over elendig. Jeg orker ikke å høre på trafikkmeldinger engang.
3. Merkelig nok finnes det to unntak: NRK Jazz og NRK klassisk! I min bil (BMW 5-serie G31 med B&W) låter disse 2 bedre enn strømming via blåtann fra mobiltelefon. Hvorfor?
4. Jeg husker fortsatt hvor godt det var å komme til Sverige og motta ordentlig FM på tur/retur messe i Gøteborg.
Mvh
Ingen tvil om at storkapitalen har presset på for å innføre DAB, og at myndighetene kanskje fikk vel store løfter fra bransjen.Innføring av DAB og terminering av FM gjør sitt beste for å drepe den riktignok.
Noe alle andre land har skjønt og tatt konsekvensen av. Myndigheter og lobbyistene for dab skjønner det nok også men nekter å innrømme feil.
Bedre lydkvalitet - den må du nesten utdype litt?Ingen tvil om at storkapitalen har presset på for å innføre DAB, og at myndighetene kanskje fikk vel store løfter fra bransjen.
Men vanskelig å se at det har vært en fiasko, vi har fått bedre dekning, generelt sett bedre lydkvalitet og flere kanaler.
FM nettet i norge var på sist beste middelmådig i forhold til nabolandene våre.
Helt enig i dette. Radio har sine problemer, men de er ikke relatert til DAB.Ingen tvil om at storkapitalen har presset på for å innføre DAB, og at myndighetene kanskje fikk vel store løfter fra bransjen.
Men vanskelig å se at det har vært en fiasko, vi har fått bedre dekning, generelt sett bedre lydkvalitet og flere kanaler.
FM nettet i norge var på sist beste middelmådig i forhold til nabolandene våre.