@Snickers-is ,
jeg tror forklaringen på skuffelse etter å ha hørt Genelec kan være forventningsbias. Man forventer å høre noe bra (?), og så er det bare helt ok?
De fleste demoer av Genelec er med små monitorer. Slike små monitorer er ment til bruk i det privatpersoner vil oppfatte som ekstrem nærfelt, 0,7-2 meter fra lytteren. Se illustrasjoner på side 15-16 i denne brosjyren for å få en idé om anbefalte avstander:
https://assets.ctfassets.net/4zjnzn.../Genelec_Immersive_Solutions_Guide_-_2021.pdf
Merk også at
ingen av Genelec-monitorene med unntak av 1236A er fullfrekvente 20Hz-20kHz og de gjør heller ikke inntrykk av det i specs; til det har man subwoofere som er enkle å integrere. Det er altså ingen imponatoreffekt innebygd i høyttalerne, som gir inntrykk av at høyttalerne går lengre ned enn størrelse og fysikk for øvrig dikterer.
Jeg har også et par med 8030 (egentlig G3) og 2 stk. F Two-subwoofere, som får et par med skoesker til å trekke ned til ca. 25 Hz i rommet. Da er lyden rimelig fullfrekvent. Så hvordan er lyden? Vel, du hører at lyden kommer fra små kilder, men subwooferne hjelper til og lyden oppfattes som hel og stabil, robust. Det er litt artig i grunn, men jeg vil ikke kalle lyden imponerende likevel.
De større monitorene - som er ment brukt i større rom - er det færre som har hørt.
@Hornlyd fortalte i en annen tråd om en opplevelse hvor han lyttet til et par store høyttalere fra Genelec. Mine egne S360A med 7382A-subwoofer er på grensen mellom nær- og midtfelt og gir fin lyd på 2-3 meters avstand. Rommet ødelegger for symmetrien - som er viktig for den blumleinske matematikken - men den flate bassen i rommet gir fine opplevelser.
Hvis man lytter til et par med Genelec-høyttalere som er like store som ens sammenlikningsgrunnlag for øvrig, kan det da tenkes at inntrykket vil bli annerledes? Da sammenlikner man i alle fall epler mot epler. På listen over Genelec-høyttalere som gjerne samsvarer med størrelsen på det entusiaster oppfatter som hifi, må man kanskje opp i den modellen som heter 1238A (81x48x42 cm) eller 1234A (89x70x38 cm). Jeg tror disse høyttalerne med sub vil være mer «gøy å lytte til» enn de mindre. Størrelse teller.
Et annet moment mht. høyttalere er spredning av lyden. Da snakker jeg ikke om hvor jevn den er, men hvor bred eller smal den jevne spredningen er. Noen foretrekker videre spredning, andre smalere. Genelec har smalere spredning pga. waveguiden enn mange andre. Min egen erfaring og preferanse går nok i retning av å sitte aller mest i direktelyden (ikke så enkelt i et vanlig rom hjemme), og da er smal spredning et verktøy for å lykkes med dette.
Jeg kan bruke DSP for å endre det tonale med et tastetrykk. Selve signaturen i høyttalerne blir ikke borte, men man endrer likevel inntrykket og kan tone ned f.eks. presensområdet hvis man synes energien er for høy akkurat der.
Ellers er det du sier en spennende observasjon! Selv om jeg liker Genelec, har jeg ikke noe behov for at alle skal like det jeg liker selv. Så hva mener jeg med at din observasjon er spennende? La oss si at man hører høyttalere hvor man har tilgang til en rekke data og figurer. Genelec er rause med spesifikasjoner, opplysninger om spredning, power response, group delay osv. Hvis man da leker seg litt med den innebygde DSP-en og fortsatt ikke liker lyden, har man enten funnet ut noe om seg selv, rommet eller høyttalerne. Det er jo slikt som gjør lyd morsomt;
hvordan samsvarer et sett med objektive spesifikasjoner til ens subjektive opplevelser