Er det en ting jeg alltid har satt pris på så er det når noen har svar på noe slik at jeg ikke trenger å bruke et år på å finne ut av det. For eksempel var jeg i høyeste grad kabeltroende i mange år, og det å komme seg ut av det var svært vanskelig av den enkle grunn at folk var så splittet. Jeg ble nødt til å finne ut av det selv. Logikken min sa egentlig to ulike ting, den ene var basert dels på tilliten til produsentene (de må vel basere det de gjør på noe håndfast?) og dels på troen på at ting hadde betydning, for eksempel Kimber sin fletting, dobbeltskjerming (for dem som drev med slikt), retningsbestemte kabler (fordi skjermen var terminert i bare den ene enden) og tilsvarende ting. På den annen side var det ingen ting i kretsdesignens tjeneste som tilsa at man behøvde annet enn LCR-verdiene for å kunne beskrive effekten nøyaktig.
Men jeg liker ikke å slå meg til ro med at vitenskapen vet, for når jeg tror at vitenskapen vet så er det en tro like mye som alt annet. Jeg har nemlig ikke lest all vitenskap, så jeg vet faktisk ikke alt vitenskapen sier om et tema. Man må derfor konsumere det man kommer over og lette etter korrelasjon. Man kan også teste selv, hvilket jeg gjorde, og straks jeg klarte å fjerne meg selv fra regnestykket var det 100% samsvar mellom identifiserbare kabler og tildels grove feil i parameterene gitt den aktuelle oppgaven.
Dersom noen kunne gitt meg det svaret på en skikkelig måte hadde jeg kunnet fokusere på god lyd, for det er det hobbyen min handler om. Husk at vi er på Hifisentralen der "hifi" står for "high fidelity", altså naturtro lyd. Om man liker å ha masse dingser som blinker, er gullbelagte eller ser imponerende ut så er det også en hobby, den har bare ikke noe med Hifisentralen å gjøre.
Ting som kan gi hobbyen mening må med andre ord på en eller annen måte ha med lyd å gjøre. Om det gir livet mening er det egentlig en helt annen sak.
Og dersom det har med placebo å gjøre har det vel strengt tatt ingen ting med lydkvalitet å gjøre?
Dette har jo vært tatt opp mange ganger, og man kan ikke dømme en produsent alene basert på prising. Erkeeksempelet, EDGE G-CD, som var en rewrappet Denon DVD-spiller til 1798kr, priset til 55000kr, er faktisk innafor dersom man hadde vært ærlig om hva den inneholdt. Man kunne jo godt si at man tok med seg sin Denon DVD-spiller til det lokale modellverkstedet sammen med en bunke blyantskisser og ba dem bygge den om til en sånn EDGE-sak. Det ville neppe blitt billigere, mest sannsynlig en del dyrere.
Men når man påberoper seg at man har et produkt som brukes på sykehus eller i verdensrommet for å løse helt spesielle problemer, men det ikke stemmer, eller når man påberoper seg at et produkt inneholder noe det beviselig ikke inneholder, når man påberoper seg at en krets utfører en oppgave den ikke utfører, eller når man påberoper seg at et produkt har egenskaper det ikke har, da er man useriøs og forsøker å lure sine kunder.
Prøv å tenke på markedsføringsloven. Den krever at alle dine påstander (som annonsør) skal kunne dokumenteres. Kan de ikke det? Ja, da er sjansen stor for at man aktivt forsøker å lure sine kunder.