MDG inviterer Ap med på en jobbgaranti for oljearbeidere – uten å vite kostnader, varighet eller konkret hvor mange som skal omfattes av tiltakene.
www.aftenbladet.no
MDG lanserer torsdag en «jobbgaranti» som et ledd i planen om å ta Norge trygt ut av oljen (se fakta):
- Omstillingsstøtte til bedrifter
- Lønnstilskudd via Nav
- Opprettholde dagpenger og andre ytelser under omskolering eller videreutdanning
- Grønn omskoleringsreform for oljearbeidere
Invitasjon til Ap
– Jeg ønsker å sette meg ned med Arbeiderpartiet for å drøfte hvordan vi kan hindre arbeidsledighet i den helt nødvendige omstillingen vi er nødt til å starte nå når vi skal slutte å lete etter mer olje. Det betyr en aktiv og grønn næringspolitikk for å få fart i etterspørselen etter havvind, grønn skipsfart, fangst og lagring av karbon (CCS) og så videre, sier MDG-leder Une Bastholm.
– Vi har en lei situasjon nå hvor Ap sier nei, det kommer ikke på tale, til helt nødvendige tiltak, som å gi næringslivet forutsigbarhet ved å sette en sluttdato for olja. Ap tar ikke innover seg at det er veldig mange ansatte som er i en svært sårbar situasjon – som oljeprisfallet i 2014 tydelig viste. De vel 150.000 ansatte som er knyttet til petroleums- og leverandørindustrien, mener vi det bør diskuteres om bør ha en jobbgaranti fra staten. Jobbgarantien skal utvikles i dialog med partene i arbeidslivet. Tanken er at dette skal være buffertiltak som treffer regioner, enkeltbedrifter og ansatte som vil merke nedgangen i etterspørselen etter olje.
– Vil det være rom for forhandlinger med Ap om Ap står på sitt nei til letestopp?
– Nei til leting er fortsatt vårt hovedkrav.
– Blir det ingen samtaler med Ap om disse tiltakene med mindre de går med på letestopp?
– Dette er egentlig en invitasjon til Ap om å gå i tenkeboksen. De argumenterer mot utfasing av olje og mot letestans med å peke på økt arbeidsledighet, men det kan lett løses ved aktiv næringspolitikk og en jobbgarantiordning med nye og midlertidige tiltak for å hindre arbeidsledighet. Regjeringen har i perspektivmeldingen anslått at 50.000 årsverk i olje vil forsvinne innen 2030 med en oljepris på 50 dollar fatet, eller 90.000 innen 2030 med 30 dollar per fat. Derfor mener jeg at Ap må våkne. Dette er utsatte arbeidsplasser, og vi kan ikke la oljearbeideren stå alene i omstillingen. Hele verden omstiller seg fra fossilt til fornybart. I tillegg er oljebransjen veldig sårbar for svingninger i oljeprisen. Så uansett hvilket forhandlingsspor dette blir, vil jeg utfordre Ap på at vi kan sikre jobber og omstilling ved letestopp.
– Partier bytter sjelden politikk rett før et valg. Dersom Ap kommer ut av tenkeboksen med et ønske om å fortsette oljeletingen, er det rom for forhandlinger om disse tingene?
– Vi vil ikke inngå forpliktende samarbeid med mindre Ap er med på å stanse leting etter olje og gass. Behovet har ikke blitt mindre etter FNs klimarapport.
– Hva betyr forpliktende samarbeid?
– Å støtte en regjering eller et budsjett. Hovedkravet om letestopp står ved lag uansett.
Garanti for hvem?
MDG er noe uklare på hvor mange garantien rettes mot.
Aftenbladet har spurt Rystad Energy om tall på direkte og indirekte sysselsatte inkludert leverandørindustrien. 200.000 sysselsatte inkludert eksport og operatørselskaper er et godt anslag, ifølge Tore Guldbrandsøy, leder ved Stavanger-kontoret. Han tar forbehold om at tallet muligens må korrigeres noe.
Olje- og energidepartementet (OED) viser til Menon Economics: 205.000 var sysselsatt i petroleumsnæringen i 2019, hvorav 158.000 knyttet til aktiviteten på norsk sokkel.
– Kan dere garantere at denne pakken hindrer all ledighet og permitteringer for berørte arbeidstakere?
– Formålet bør være å hindre mer ledighet enn det som er normalt på tvers av bransjer i et vanlig år, så vi unngår den ekstreme arbeidsledigheten vi så i 2014, og som regjeringens perspektivmelding sier kan skje igjen.
– Så garanti betyr færre ledige enn det man ellers ville fått uten den type tiltak dere nå foreslår?
– Vi må hindre en uvanlig høy ledighet som følge av omstilling. Men vi vil definere akkurat hvordan jobbgarantien innrettes i dialog med partene i arbeidslivet, og det ønsker vi å gjøre i en oljekommisjon.
– Så da omfattes ikke alle berørte av garantien. Riktig?
– Det er jo mange som har jobber som er løst knyttet til olje som får oppdrag av flere enn fra oljebransjen, så det gjenstår å definere akkurat hvilke av disse arbeidstakerne jobbgarantien skal gjelde for.
– Så jobbgarantien fanger ikke opp x antall berørte, og dermed er dette ikke en garanti til alle oljearbeidere?
– Det var bra at du spurte om. Jo, noen er lette å definere. Jeg tenker at vi kan gi en jobbgaranti til de 24.000 som jobber direkte i oljeselskapene, og på plattformer, som er prosessteknikere, industrimekanikere og elektrikere og så videre. For de 24.000 vil vi kunne gi en jobbgaranti slik at de skal slippe å frykte bli ledig.
– Så en hard garanti til 24.000 og en mild garanti for resten?
– Ja, jobbgarantien går inn mot bransjene som jobber inn mot olje, men de 24.000 i oljeselskapene skal vite at de har en jobb å gå til uten leting etter olje, og så må vi diskutere videre avgrensninger med partene i arbeidslivet.
Ukjent prislapp
– Er det garantert at de aller fleste berørte må ned i lønn?
– Det kommer til å være et dilemma. Dette er en næring med ganske høye lønninger, så svaret er nok at det vil variere. En del som jobber i olje, vil kunne ha akkurat samme jobb og lønn, men kanskje levere til noe litt annet. Det kan være kunnskapsbedrifter som leverer analyser til andre enn oljeselskap, eller verft som bygger understell til havvindturbiner i stedet for oljeplattformer, sier MDG-lederen.
– Prislappen for disse virkemidlene finnes ikke?
– Nei, fordi det vil avhenge av hvor godt vi lykkes med en aktiv næringspolitikk. Målet er at vi vil trenge minst mulig arbeidsmarkedstiltak som lønnstilskudd og omstillingsstøtte fordi vi klarer å skape nye arbeidsplasser, men da må vi starte nå.
– Ap mener vi må fortsette å subsidiere olje og gass for å ta vare på arbeidstakerne som kan gå fra olje til havvind, CCS og grønn skipsfart. Men da lurer de seg selv. Det er en mye bedre idé å flytte skattefordeler til fornybar industri i Norge. Det viktigste hinderet mot satsing på havvind, er fortsatt satsing etter olje og gass, fordi det gjør at kapital og arbeidstakere går til olje i stedet for fornybart. En fortsatt satsing på olje låser folk inn i utrygge jobber i stedet for å sikre en omstilling som gir mer bærekraftige jobber når vi skal halvere utslippene innen 2030, sier Bastholm.
MDG har ikke definert hvor lenge virkemidlene skal gjelde, men Bastholm vil rulle ut tiltakene umiddelbart etter valget om MDG får nok innflytelse.
Hajik takker nei
Ap går ikke i tenkeboksen:
– Vårt jobbløfte til de tusenvis av menneskene som jobber i oljerelaterte yrker, er at vi trenger deres kompetanse for å klare overgangen til mer fornybare næringer. De vil oppleve at de har en Ap-ledet regjering i ryggen, svarer Hadia Tajik.
Ap-nestlederen mener landet trenger en Ap-ledet regjering med Sp og SV som skal kutte utslipp og skape jobber gjennom aktiv nærings- og industripolitikk.
– Nå har vi svart på hvitt at MDG ikke forstår hvor viktig petroleumsindustrien er for jobber i Rogaland og Norge. MDG sin politikk rammer verftsindustrien som ikke uten videre kan erstatte jobber fra olja med nye, store prosjekter fra grønne industrier, fordi de foreløpig ikke finnes i stort nok omfang. Det rammer alle som jobber på plattformer, inkludert kantinemedarbeidere og renholdere. Det rammer hotell- og restaurantbransjen i flere fylker som opplever økt etterspørsel på grunn av aktivitet i oljerelatert virksomhet – og mange flere. MDG vil ta fra dem arbeidet, men ikke gi dem en jobbgaranti. Dette bryter helt med hvordan vi har jobbet med omstilling i norsk økonomi gjennom tiår.
Tajik mener MDG begynner i feil ende når «vi står ved et historisk skifte i energipolitikken.»
– For å få til den raske oppskaleringen av fornybar energi og grønn teknologi som vi trenger i årene som kommer, vil vi trenge hver eneste arbeidstaker med kompetanse fra energi og industri. Ap vil heller satse på en grønn industripolitikk for å få fart i omstillingen, og da trenger vi kompetansen fra petroleumsnæringene. Veien til suksess med fornybare næringer går via oljearbeiderne.
– MDG illustrerer også at de er pessimistiske og kunnskapsløse på vegne av den norske industrien. De følger åpenbart ikke med. Det er nå den grønne industriutviklingen skjer i petroleumsnæringen i Norge
FAKTA
MDGs jobbgaranti
- Omstillingsstøtte til virksomheter som omstiller seg bort fra olje- og gassvirksomhet. Dette skal også kunne rettes inn mot en regioner og fylker.
- Lønnstilskudd til oljebedrifter som midlertidig mangler oppdrag. Nav-tilskuddet skal betale deler av lønnen til de ansatte, så de ikke mister jobben. Tilskuddet faller bort når selskapet gjenopptar aktiviteten.
- Personer som velger omskolering eller videreutdanning etter nedbemanning, beholder retten til dagpenger og andre ytelser under utdanning.
- Grønn omskoleringsreform for oljearbeidere: Særlige tiltak overfor spesielt utsatte sektorer (som boring og brønnteknikk i riggselskaper). Eget omstillingsfond for grønn videreutdanning i samarbeid med partene i arbeidslivet og utdanningsinstitusjoner. Virksomheter som investerer i kompetanse, kan avskrive kostnadene over flere år. Offentlige utdanningsinstitusjoner tilbyr korte og yrkesrettede moduler for etter- og videreutdanning på ulike nivåer og for en rekke grupper av arbeidstakere som er tilgjengelig i hele landet.