Dette var konkret og mye i tråd med egne oppfatningerDet er egentlig en hel rekke ting jeg er skeptisk til med AP. Noen av dem er som følger:
- De er relativt avgiftskåte. Det bidrar til større forskjeller i samfunnet.
- Under parolen "det skal bli bedre for folk flest" fremmer de tiltak som angivelig skal ramme "de rike", men som i realiteten går rett i strupen på selvstendig næringsdrivende, freelancere, grüdere og småbedriftseiere.
- De ønsker å løse mer med tvang enn dagens regjering, og baserer seg i mindre grad på incentiver.
- Ingen av partiene har truffet spesielt bredt med hjelpepakker, men i AP sitt tilfelle virket det i påfallende grad bevisst når de sendte alle milliardene til byggebransjen og fikk boligprisene i været midt i en ikke ubetydelig resesjon.
- AP gjennomfører sjelden næringsvennlige tiltak. Gjennom sin forrige stortingsperiode ble det vanskeligere for grønne gründerbedrifter å få støtte i tidlig fase. Det ble skjerpede krav til å bevise at man klarer seg selv før man får støtten som skal hjelpe en over den første kneika. Høyre har ikke gjort så mye med dette i sin regjeringsperiode, men de har i det minste beholdt incentivordningene.
- Da Høyre kom til makten var det veldig mange som ropte høyt om hvor mye dårligere råd de kom til å få. Deriblant min mor. Jeg undersøkte den gangen ca 10 ulike tilfeller som alle omfattet folk med enten trygd, lav lønn, ufrivillig arbeidsledighet og tilsvarende. Realiteten var at alle fikk marginalt mer penger inn og marginalt mindre utgifter/skatt.
Men det er spesielt to ting som gjør meg ekstra skeptisk til AP.
Det ene er at vi har sett en del eksempler på nære forbindelser mellom næringslivstopper og politikk som har resultert i gunstige skattebetingelser, kontraktstildelinger og svært tilpasset marked. Eksempler på dette er flyplassaken, Støres uforholdsmessig gunstige personlige skatteposisjon (han er jo ikke akkurat noen fattiglus) og hjelpepakken til byggebransjen.
Det andre er AP sin knytning til LO.
Flott det, bare så synd at toppskatt har innslagspunkt for så mange "vanlige" inntekter...Skulle gjerne betalt satans mye i toppskatt. Det ville bety at jeg hadde alvorlig høy inntekt....
Ser ikke noe galt i det. Tyder bare på at mange tjener bra her til lands.Flott det, bare så synd at toppskatt har innslagspunkt for så mange "vanlige" inntekter...
Feilen med resonnementet er "samme Proveny". Det finnes ikke noe som er "rett" proveny. Fellesskapet må driftes med lavest mulig kost og jeg tør påstå det er mye sløsing av skattepenger. Meningen er derfor IKKE å øke beskatningen for de med lavest inntekt, men at innslagspunktet flyttes slik at kun de aller rikeste bidrar mer. Dessuten slår trinnskatt inn før 650.000. og kom ikke å påstå at man er rik når man tjener 1 mill heller!Første trinn på toppskatten er 650 000 - også øker den ytterliger ved en drøy million. Første trinn slår altså ikke inn før en godt stykke over gjennomsnittslønn i Norge. Så man blir vel ikke "flådd" av toppskatten som vanlig lønnsmottaker.
Tjener man 800 000,- så betaler man 20 000,- i toppskatt for de 150 000 man tjener over grensen.
Ellers er jo regnestykket ganske enkelt - skal man ha en flatere skatt og få inn samme proveny - så innebærer det at de som tjener under 650 000 må betale mer i skatt og de som tjener over betaler mindre enn i dag.
At du siterer hva Ap og Sp mener er selvsagt en slags "dokumentasjon", men har du sett nærmere på hva som er årsakene til de ulike endringene? At den generelle avgiftsøkningen er lav i en periode med nær null inflasjon er ingen bombe. Kan vi ikke fokusere på faktisk politikk i stedet for retorikk?de siste 8 årene har de 30 % lavest lønnede i Norge hatt reallønnsnedgang. I tillegg, ingen økte avgiftene så mye som det Erna og Siv gjorde.
Så ta din "fri diktning" og stapp den opp bak.
Her har du forankring i virkeligheten, som du så sårt etterspør.
tjener "rimelig godt" og "bra" er relative begrep.Ser ikke noe galt i det. Tyder bare på at mange tjener bra her til lands.
Hvor har du dette fra?Det jeg sa var svært fornuftig.
Ønsker man økte forskjeller. Ønsker man sosial dumping. Ønsker man fagforeninsknusing. Stem venstre. Ønsker man det samme bare med litt mindre fagforeningsknusing og enda mer økte forskjeller, stem Høyre.
Ønsker man det samme bare i saktere tempo, stem AP, utenom fagforeningsknusing selvsagt.
Ønsker man mindre forskjeller så må man velge et annet parti enn AP, men AP er da selvsagt å foretrekke fremfor høyrefløyen.
Faktisk.no og e24 er altså meningene til AP og SP...At du siterer hva Ap og Sp mener er selvsagt en slags "dokumentasjon", men har du sett nærmere på hva som er årsakene til de ulike endringene? At den generelle avgiftsøkningen er lav i en periode med nær null inflasjon er ingen bombe. Kan vi ikke fokusere på faktisk politikk i stedet for retorikk?
Tja, jeg tenker vel at man kan begynne å dra litt mer av lasset når man passerer 650k i året. Det finnes vel heller ikke noe som er "rett skattesats".Feilen med resonnementet er "samme Proveny". Det finnes ikke noe som er "rett" proveny. Fellesskapet må driftes med lavest mulig kost og jeg tør påstå det er mye sløsing av skattepenger. Meningen er derfor IKKE å øke beskatningen for de med lavest inntekt, men at innslagspunktet flyttes slik at kun de aller rikeste bidrar mer. Dessuten slår trinnskatt inn før 650.000. og kom ikke å påstå at man er rik når man tjener 1 mill heller!
Hvor har du vært de siste 8 årene? Venstre står der med saks og klipper hull i sikkerhetsnettet. Får du unge som er svaksynt... synd for deg og din økonomi! Så smålige er venstre.Hvor har du dette fra?
Venstre står da for like vilkår og muligheter så skaper man fremtiden selv ved å jobbe. De er for et godt sikkerhetsnett. Sosial dumping? Å tillate mennesker fra andre land å jobbe her med bedre lønn enn i hjemlandet er da mye mer solidarisk enn å beskytte innlandske arbeidstakere mot omstilling. I tillegg blir tjenester billigere for folk flest nemlig forbrukerne. Konkurranse er med på å holde priser nede og fordele velstand. Både venstre og høyre legger tilrette for skaping og arbeidsplasser - at kaka til fordeling blir større. De røde tvert imot, de tyar for gitt at kaka er der til fordeling til tross for at vilkår blir dårligere. AP er bundet av særinteresser og hevder lo synspunkter før fellesskapsionteresser.
De virket ikke å svelge uttalelsene like rått som du selv gjorde, men det var dette med fanden og bibelen da... Jeg burde jo ha insett at å vente på et nyansert og skikkelig underbygget svar fra deg er som å vente på en viss person omtalt i nevnte bok.Faktisk.no og e24 er altså meningene til AP og SP...
La meg gjette, du er en venstremann?
Den faktiske politikken Høyre (og Venstre) fører er å øke avgiftene som hvermannsen betaler (moms, bompenger, elavgift, sukkeravgift, trygdeavgift osv) og å senke skatter som de rike betaler (arv, formue, kapitalinntekt... også noen smuler til stemmekveget da selvsagt). Det betyr økte forskjeller. Venstre og Høyre i samarbeid betyr et helvete for lavtlønnede.
I tillegg:
Venstre vil gjøre alle til dagsansatte og ta fra dem opparbeidete rettigheter og privatisere velferden på ideologi.
Høyre vil avgiftslegge dem og gi sine venner sugerør inn i statlige programmer (skole, helse, barnehager osv) som medfører dyrere og dårligere tjenester.
Er du lavtlønnet så er det absolutt siste du bør gjøre å stemme på den blåblå regjeringen eller noen av dens støttespillere, om du da ikke er masochist da.
Faktisk, er du gjennomsnittslønnet så gjelder det samme, men det gjør ikke like vondt for deg.
Du har nevnt det noen ganger i dag, tror folket skjønte det første gangen.Kan vi ikke fokusere på faktisk politikk i stedet for retorikk?
Enn du da? Etter 8 år bør det kanskje finnes eksempler på disse store problemene du omtaler?Hvor har du vært de siste 8 årene?
Ja hvor skal jeg begynne? Nei, jeg har ikke noe fast parti, er mer opptatt av logikk i resonnementer pr sak. Jeg synes virkelig du kommer med påstander om Venstre jeg ikke kjenner meg igjen i.Faktisk.no og e24 er altså meningene til AP og SP...
La meg gjette, du er en venstremann?
Den faktiske politikken Høyre (og Venstre) fører er å øke avgiftene som hvermannsen betaler (moms, bompenger, elavgift, sukkeravgift, trygdeavgift osv) og å senke skatter som de rike betaler (arv, formue, kapitalinntekt... også noen smuler til stemmekveget da selvsagt). Det betyr økte forskjeller. Venstre og Høyre i samarbeid betyr et helvete for lavtlønnede.
I tillegg:
Venstre vil gjøre alle til dagsansatte og ta fra dem opparbeidete rettigheter og privatisere velferden på ideologi.
Høyre vil avgiftslegge dem og gi sine venner sugerør inn i statlige programmer (skole, helse, barnehager osv) som medfører dyrere og dårligere tjenester.
Er du lavtlønnet så er det absolutt siste du bør gjøre å stemme på den blåblå regjeringen eller noen av dens støttespillere, om du da ikke er masochist da.
Faktisk, er du gjennomsnittslønnet så gjelder det samme, men det gjør ikke like vondt for deg.
flat skatt gjør iallefall at man får like mye igjen for neste krone man tjener. Så er sikkert folk ulikt motivert.Tja, jeg tenker vel at man kan begynne å dra litt mer av lasset når man passerer 650k i året. Det finnes vel heller ikke noe som er "rett skattesats".
Men tilbake til det vi begynte med - så har jeg altså veldig vanskelig for å se redusert motivasjon til å jobbe for de som er i toppskattposisjon vs de som ikke er det, som i grunn var det jeg kommenterte først.
Solidarisk for hvem? Du får tilby jobben din til noen som vi gjøre den for lavere lønn, ellers blir det hele bare tomt snakk.....Hvor har du dette fra?
Venstre står da for like vilkår og muligheter så skaper man fremtiden selv ved å jobbe. De er for et godt sikkerhetsnett. Sosial dumping? Å tillate mennesker fra andre land å jobbe her med bedre lønn enn i hjemlandet er da mye mer solidarisk enn å beskytte innlandske arbeidstakere mot omstilling.
Det fornøyelige er at den sosiale dumpingen er kommet så langt at mange reiser tilbake til sine hjemland nå fordi de tjener bedre der.Å tillate andre mennesker å jobbe her på utenlandsk lønn er sosial dumping. Solidarisk? Jeg bryr meg nada om gjennomsnittsarbeideren i Litauen. Jeg bryr meg om nordmannen. Sommeren 2020 var Erna statsminister for litauere, rumenere og polakker. Hun var bekymret for deres arbeidsplasser (dvs egentlig deres oppdragsgivere). Norske arbeidsplasser ga hun langt faen i der hun tillot fri innvandring fra smitteutsatte områder.
Hvorfor var det leveringsvansker på enkelte varer i disse tider? Fordi nordmenn har sluttet å konkurrere om transportarbeidsplassene, fordi det er klin umulig å leve på rumensk lønning i Norge. Men heia Venstre som synes dette er en tipp topp løsning. Race to the bottom. Men selvsagt ikke for dem selv, bare for de med lave lønninger.
Solidaritet betyr vel å inkludere alle, ikke bare nordmenn. Det betyr at alle skal kunne ta del i mulighetene til å skape sin egen velferd. Å la utenlandske jobbe her ved behov gjør det mulig. Samme for å la dem selge varer på like vilkår. Tomt snakk? Jeg og du og vi alle må konkurrere for å få jobb. Sånn er det. Dette gjelder på alle områder og i alle lønnsklasser. Nå er det engang slik at lønninger for akademikere er høyere i lederstillinger i utlandet, så her er det nok omvendt....Høyttlønnte betaler mer i skatt også med flat skattesats...Solidarisk for hvem? Du får tilby jobben din til noen som vi gjøre den for lavere lønn, ellers blir det hele bare tomt snakk.....
Men jeg tilater meg å anta at du har såpass høy lønn at det bare er de lavtlønnte som skal vise solidaritet. De høylønnte skal skal vise sin solidaritet ved å betale mindre i skatt.....
Solidaritet betyr vel å inkludere alle, ikke bare nordmenn. Det betyr at alle skal kunne ta del i mulighetene til å skape sin egen velferd. Å la utenlandske jobbe her ved behov gjør det mulig. Samme for å la dem selge varer på like vilkår. Tomt snakk? Jeg og du og vi alle må konkurrere for å få jobb. Sånn er det. Dette gjelder på alle områder og i alle lønnsklasser. Nå er det engang slik at lønninger for akademikere er høyere i lederstillinger i utlandet, så her er det nok omvendt....Høyttlønnte betaler mer i skatt også med flat skattesats...
Problemet med overfokus på økte forskjeller er at vi glemmer å legge til rette for økte inntekter til statskassa. For mange er ikke klar over at samfunnet skal leve på noe som genererer inntekter inn til landet.
Nei, selvsagt kjenner du deg ikke igjen i den beskrivelse av Venstre politikk, fordi du befinner deg ikke under støvelen som Venstre bruker til å trampe på ordinære folk, og ikke minst folk som befinner seg i trygdesystemet grunnet dårlig helse.Ja hvor skal jeg begynne? Nei, jeg har ikke noe fast parti, er mer opptatt av logikk i resonnementer pr sak. Jeg synes virkelig du kommer med påstander om Venstre jeg ikke kjenner meg igjen i.
Men istedenfor å møte alle påstandene så tar jeg heller frem hva jeg mener er best for folk flest; (som det jo er flest av her i landet)
-lavere skatter og avgifter på lønn, kjøp og salg av hus, bom, mat
-forurenser skal betale, ikke skattebetalere generelt
-konkurranse er bra ; forbruker får større del av overskuddet og ressurser forvaltes mer effektivt
-private aktører i samspill med offentlig for utførelse av statlige tjenester er bra! Sikrer konkurranse og effektivitet, folk bør ha fritt behandlingsvalg
-utenlandsk arbeidskraft er bra; sikrer konkurranse og rimeligere tjenester, og så synes ikke jeg det gjør noe da at andre får det bedre heller
-tilgang på utenlandske varer er bra, vi trenger ikke lage alt her som er dyrere og dårligere. Primærnæringer må gjøres istand til å klare seg selv
-demokrati og valgfrihet er bra; folk flest skal bestemme der det er mulig ikke sitte sentrale folk å overstyre alt i hverdagen
Men hvis ikke man lar 20-30% være i NAV systemet, helst på ubegrenset tid, så tramper man jo på dem..Det man har gjort i Norge er å la 20-30% av alle i yrkesfør alder på NAV for deretter å importere arbeidskraft og eksportere trygdeytelser. Det genererer ikke inntekt til statskassa og det øker forskjellene.
I tillegg har man gitt skattelette og lønnsøkning til de med mest, og gitt reallønnsnedgang for de som har minst. Det er ingen overfokus på økte forskjeller. Mindre forskjeller gir mer penger i statskassa....
Det er bedre å tyne de såpass mye at de heller går og skyter seg. Da er de ikke i NAV-systemet lenger. Mission accomplished. Og skyter de seg ikke så har staten spart massevis av penger på veien. så vinn-vinn for venstre og co.Men hvis ikke man lar 20-30% være i NAV systemet, helst på ubegrenset tid, så tramper man jo på dem..
Men hvis ikke man lar 20-30% være i NAV systemet, helst på ubegrenset tid, så tramper man jo på dem..
Tenke seg til, her har noen fra likhetspartiet AP gjort omtrent det samme. Hans egen leilighet i Oslo var for liten, så da passet det bedre å bo i pendlerleilighet fra Stortinget mens man innkasserte leieinntekter på den andre. Hvorfor? Jo, fordi «regelverket gir ham mulighet til det».Som jeg har påpekt tidligere er det vanskelig å tro at bostedadressen nærmest automatisk utløser stortingsleilighet, eller "utløser" som du skriver. Det må da vel virkelig være slik at man må søke om å få tildelt en slik leilighet ? Altså en bevisst og proaktiv handling ? Uansett hvordan reglene om bostedadresse måtte være ift. valgbarhet for hjemfylket så kan da umulig adressen hos foreldrene være et argument for at det "bare ble slik". Ikke annet enn at det i tilfellet er innenfor rent formelt. Jeg mener fortsatt at både det å registerer bostedsadresse hos foreldrene og det å søke om stortingsleilighet på det grunnlaget er bevisste og vel overveide handlinger for å oppnå en stor økonomisk fordel som han utvilsom må ha forstått var gal. Moralsk galt. At en fra verdi- og moralpartiet bortforklarer dette spenner ben på selve grunnlaget for hans eget parti, - den kriste religionsens moralske fortreffelighet. Atpå til kommer dette fra en som har trukket partien i en verdikonservativ retning.
Hvis man skyter seg fordi man "bare" får 3 år på aap så er det nok neppe aap som er problemet.Det er bedre å tyne de såpass mye at de heller går og skyter seg. Da er de ikke i NAV-systemet lenger. Mission accomplished. Og skyter de seg ikke så har staten spart massevis av penger på veien. så vinn-vinn for venstre og co.
hvorfor i all verden skulle det det. en trenger ikke engang å ha lønnssolidaritet med de utenfor foreningen. alle opererer på et marked – også fagforeninger. ingen grunn til å gjøre de som kjemper for lønn og rettigheter til folk som ikke tilhører et marked. det du sier er at noen skal ikke oppføre seg som om det er et marked, selv når det er et. det er jo også en måte å rævkjøre folk på. en godbit for enhver som selv utnytter markedet.Solidaritet betyr vel å inkludere alle, ikke bare nordmenn.
Jeg tror det må sterkere lut til enn noen overskrifter i pressen med påfølgende obligatorisk todagers kanossagang.Tenke seg til, her har noen fra likhetspartiet AP gjort omtrent det samme. Hans egen leilighet i Oslo var for liten, så da passet det bedre å bo i pendlerleilighet fra Stortinget mens man innkasserte leieinntekter på den andre. Hvorfor? Jo, fordi «regelverket gir ham mulighet til det».
Hadde egen leilighet i Oslo. Likevel fikk Ap-politikeren gratis bolig av Stortinget.
– Regelverket gir meg mulighet til det, sier stortingspolitiker Tellef Inge Mørland (Ap). Oppfyller ikke kriteriene til pendlerbolig, opplyser Stortinget til Aftenposten. Nå beklager Ap-politikeren.www.aftenposten.no
er det et problem blant høytlønnede at de ikke har motivasjon til å jobbe (ekstra???)? har du belegg for dette? og om så var; hvorfor skulle det være et problem?tjener "rimelig godt" og "bra" er relative begrep.
ingen har fasit på innhold i disse begrepene.
det jeg mener er at det må lønne seg å jobbe, ha samme motivasjon å jobbe ekstra, og ikke skatte penger unødig mange ganger. Fordeling er ikke mål i seg selv. Fordeling har vi for å sørge for like muligheter og hjelp når det går galt - min påstand. Derfor skal vi ikke skatte mer enn nødvendig
Både ja og nei. Iht sosialøkonomisk teori så er mindre forskjeller en driver for økt verdiskapning. Dette gjelder frie markeder. Problemet med Norge er at vi lever på en råvare i praksis. Derfor må vi stimulere til noe nytt. Å holde næringslivet nede er derfor en dårlig ide når vi trenger mer privat sektor som selger til utlandet. Fastlandsøkonomien vår er dritt og trenger full støtte.Det man har gjort i Norge er å la 20-30% av alle i yrkesfør alder på NAV for deretter å importere arbeidskraft og eksportere trygdeytelser. Det genererer ikke inntekt til statskassa og det øker forskjellene.
I tillegg har man gitt skattelette og lønnsøkning til de med mest, og gitt reallønnsnedgang for de som har minst. Det er ingen overfokus på økte forskjeller. Mindre forskjeller gir mer penger i statskassa....
At det er beslutningsnøytralt å skattlegge lik del av inntekten er grunnleggende økonomisk teori og lære om incitament.er det et problem blant høytlønnede at de ikke har motivasjon til å jobbe (ekstra???)? har du belegg for dette? og om så var; hvorfor skulle det være et problem?
selvfølgelig er fordeling et mål i seg selv i en viss forstand. det har for det første med rettferdighet å gjøre, og det har mer pragmatisk med solidaritet å gjøre. den som intet får ser ingen grunn til å føle seg forpliktet på fellesskapet. og den som får altfor mye driter i fellesskapet fordi han kan kjøpe det meste. hverken de fattigste eller de rikeste har noen grunn til å kalle felleskapet sitt.
Skal det lønne seg å jobbe må man gi folk anstendig lønn. Dvs ingen sosial dumping. Ærlige og flinke mennesker finnes i alle yrker uavhengig av lønn.Svaret er uansett at det må lønne seg å jobbe for å gjøre kaka som skal dekke fellesskapet størst mulig. Så er det helt klart et etisk spørsmål hvor mye mer penger ærlige flinke mennesker skal betale mer for andre.
Motivasjonen faller rimelig nok med økt skattesats. Om f.eks Moxnes fikk det som han en gang ville, med 100% skatt på inntekter over 1.5 mill så ville rimelig nok ingen vært interesserte i å tjene noe mer enn det. Redusert arbeidstid fremstår da som et mye bedre alternativ for en del. Hvor grensen for noe slikt går er rimelig nok indivduelt og avhengig av mange faktorer - også hva som er praktisk gjennomførbart - mange jobber tillater i praksis ikke redusert arbeidstid, men det burde ikke være spesielt kontroversielt at viljen til å jobb mer alt annet like er fallende jo høyere skattesats på siste krone tjent. Med mindre man da synes at jobben er det absolutt morsomste man kan drive med.er det et problem blant høytlønnede at de ikke har motivasjon til å jobbe (ekstra???)? har du belegg for dette? og om så var; hvorfor skulle det være et problem?
Både ja og nei. Iht sosialøkonomisk teori så er mindre forskjeller en driver for økt verdiskapning. Dette gjelder frie markeder. Problemet med Norge er at vi lever på en råvare i praksis. Derfor må vi stimulere til noe nytt. Å holde næringslivet nede er derfor en dårlig ide når vi trenger mer privat sektor som selger til utlandet. Fastlandsøkonomien vår er dritt og trenger full støtte.
For å gi et enklere eksempel - kuba ble rik på sukker helt til prisen falt i gulvet etter WW1. Å omfordele de få inntektene som ble igjen ville ikke generere mer velstand. De måtte ty til rom og casino for å komme seg ut av krisa - altså new business.
Ergo vi er inne i en fase der vi må sikre verdiskapning før vi overdriver fordeling. Vi må ha noe å fordele framover i tid. Det er overraskende hvor vanskelig dette er å forstå - men kan forklares med at vi er helt blinde i dagens rikdom. Kuba så det heller ikke komme.