R
rr30629
Gjest
Jappetiden – Wikipedia
no.wikipedia.org
De store utslagene i grafen rundt år fra begynnelsen av 2000-tallet til 2005-ish er vel mye skattetilpassing som følge av innføring av skatt på aksjeutbytter i 2006. Ble tatt ut fryktelig mye utbytter (=inntekt) før det kom.men det kan jo tenkes at det hadde med andre ting enn partifarge å gjøre. Ingen ting utjevner forskjeller like bra som et saftig krakk med finanskrise og arbeidsledighet.
Det stemmer nok for de store utsvingene rundt 2001-2006, men det virkelig påfallende er trendskiftet fra 1990. Det var da Brundtland erstattet Willoch at trenden mot stadig jevnere inntektsfordeling ble brutt og forskjellene begynte å øke ganske fort. Er ikke det litt påfallende, gitt rødgrønn retorikk om temaet?De store utslagene i grafen rundt år fra begynnelsen av 2000-tallet til 2005-ish er vel mye skattetilpassing som følge av innføring av skatt på aksjeutbytter i 2006. Ble tatt ut fryktelig mye utbytter (=inntekt) før det kom.
Vi får se når de når stortingets talerstol da blir de nok raskt avkledd og blir en MDG2 suksess ved neste valg. AKPML studentvås monner lite i den virkelige verden. Syretesten "is creepe´n on you" som det heter in the real world.Her har du en rød "hyene"
Noen som evner å forstå at betaler du ikke kostnader på bolig nummer 1 så skal du skatte av fordelen av å få gratis bolig. Det er ikke akkurat rocket science.
Holdningen "det er lov å prøve seg" står sterkt der ute hos dem som har blåfarge. Det samme gjelder "det er ikke feil før du blir tatt".
Erna nå også som stortingets direktør...
Her har vi hva Erna ønsker. Null kontroll, for hun og hennes vet best. Resultatet var? Datainnbrudd. Stem ut det arrogante Høyre som gjør landet usikrere. Få fjernet de som kjemper imot åpenhet og dermed demokrati.
Oktober kan ikke komme raskt nok, slik at vi er kvitt henne.
Jeg er ikke på høyresiden, selv om jeg er lang til høyre for deg.Ganske fornøyelig når noen fra høyresiden skal forklare hvordan ting egentlig er.
Faktum er at høyresiden har økt forskjellene mellom folk den tiden de har sittet i regjering. Uansett hvordan det forsøkes bortforklares.
De fleste har litt tungt for dette. Vi har følgende alternativer:Faktum er at høyresiden har økt forskjellene mellom folk den tiden de har sittet i regjering. Uansett hvordan det forsøkes bortforklares.
Eit sitat frå Green On Red kan me lika !"Where some people are very wealthy and others have nothing, the result will be either extreme democracy or absolute oligarchy, or despotism will come from either of those excesses." ~ Aristotle
"It takes money to make money they say, Ain't it funny how love doesn't work that way" - Green on Red
https://www.thefinancialphilosopher.com/2014/03/it-takes-money-to-make-money.html
Jeg synes det er ganske snodig at dette helt opplagte poenget ikke har sunket inn i den politiske debatten her i landet der partier - i fullt alvor - snakker om å "redusere forskjeller" ved å justere litt på noen skattesatser."It takes money to make money they say, Ain't it funny how love doesn't work that way" - Green on Red
Hvordan noen kan tro at AP/SV/SP har noe realistisk mål om å "redusere forskjellene" er for meg en gåte. Som nevnt flere ganger, enten må man ha skattesatser som overstiger forventet/faktisk avkastning eller så må man ha et spektakulært krakk i alt av aktivapriser. Ingen, muligens med unntak av Rødt, ønsker noe av dette så hvordan man skal redusere forskjeller i Norge er ikke så lett å se. At staten skal konfiskere eiendeler står neppe på agendaen, selv Rødt snakker nå om å kjøpe ut private. Om så skulle skje (hvilket det ikke vil) så ville da disse private få en stor sekk med penger, endatil ekstra pga saftig overkurs staten vil måtte betale, og de kan da investere i noe annet og ingen ting har endret seg utover at staten eier en stk bank/industribedrift/whatever og de som hadde mest fra før har fått enda mestere. Det er, for å si det forsiktig, ikke spesielt imponerende tankegods.For den som lever i den villfarelse at litt flikking på formueskatten skal "jevne ut forskjellene i Norge". Her er eksempel med noe, la oss kalle det aksjemarkedet, som gir 8% avkastning i året. Så har man enten 1% formueskatt (AP sånn ca), 0,5% formueskatt (ca dagens situasjon) eller 0% formueskatt (Høires hellige ku)
Her er hvordan det ser ut etter 10 år for en "stor" formue (500, bare et tall, kan representere hvasomhelst) utsatt for ulike former formueskatt. Ditto for en som er "liten" (50) uten formueskatt, altså under et bunnfradrag. I tillegg en formue på 0 uten formueskatt. Om man i tillegg antar at noen som har høy formue også har høy inntekt og kan fylle mer på underveis enn de andre så blir effekten enda større rimelig nok. Dette er hvor mye det har å si over en 10-årsperiode.
År/avk 7.00% 7.50% 8.00% 8.00% 8.00% 0 500 500 500 50 0 1 535 538 540 54 0 2 572 578 583 58 0 3 613 621 630 63 0 4 655 668 680 68 0 5 701 718 735 73 0 6 750 772 793 79 0 7 803 830 857 86 0 8 859 892 925 93 0 9 919 959 1,000 100 0 10 984 1,031 1,079 108 0
Den observante leser kan se at selv med en AP-formueskatt så vil den som startet med 500 ha høyere avkastning pr år etter 6 år enn hva den som startet med 50 hadde i utgangspunktet. Har man 0 så forblir det 0 uansett hva skattesatsen er.
For 0% vs 1% har man altså endret med ca 1 år hvor lang tid det tar før utgangspunktet er doblet.
Tror du forenkler dette litt.Jeg synes det er ganske snodig at dette helt opplagte poenget ikke har sunket inn i den politiske debatten her i landet der partier - i fullt alvor - snakker om å "redusere forskjeller" ved å justere litt på noen skattesatser.
Jeg siterer meg selv fra en annen tråd:
Hvordan noen kan tro at AP/SV/SP har noe realistisk mål om å "redusere forskjellene" er for meg en gåte. Som nevnt flere ganger, enten må man ha skattesatser som overstiger forventet/faktisk avkastning eller så må man ha et spektakulært krakk i alt av aktivapriser. Ingen, muligens med unntak av Rødt, ønsker noe av dette så hvordan man skal redusere forskjeller i Norge er ikke så lett å se. At staten skal konfiskere eiendeler står neppe på agendaen, selv Rødt snakker nå om å kjøpe ut private. Om så skulle skje (hvilket det ikke vil) så ville da disse private få en stor sekk med penger, endatil ekstra pga saftig overkurs staten vil måtte betale, og de kan da investere i noe annet og ingen ting har endret seg utover at staten eier en stk bank/industribedrift/whatever og de som hadde mest fra før har fått enda mestere. Det er, for å si det forsiktig, ikke spesielt imponerende tankegods.
Dette overstående et resonnement som er basert på helt basal matematikk og har ingen moral eller politikk. Det er bare slik det er så lenge avkastningen er positiv på noe og denne avkastningen (langt) overstiger de skattesatsene som slenges rundt. I tillegg vil, også nesten som en naturlov, eventuelt større disponibel inntekt i de lavere innteksgruppene gi utslag i økt forbruk og ikke økt sparing så det gjøre heller ikke noe fundamentalt med den underliggende mekansimen.
Det er jo ikke det som skjer. Man "jevner ikke ut", men klarer - i beste fall - bare å bremse farten på utviklingen. Det blir imidlertid fremstillt som om man skal "redusere forskjellene" men det er jo ikke som skjer i praksis. For at det skal skje må man snakke om skattesatser på inntekt på 100% eller høyere og det er det jo ingen som gjør utover Moxnes for noen år siden. Selv han begreset seg til 100% og da kun på inntekter over 1.5 mill eller hva det var.Tror du forenkler dette litt.
Det er neppe meningen å fjerne formuen fra de rikeste av de rike, men for å utjevne forskjeller må man se på mulighetene for å beskatte høye inntekter mer, og lave inntekter mindre.
Det er noe annet enn å "redusere forskjeller". For å faktisk redusere noe må man snu fortegnet på det. At folk med lavere inntekter skal få mer igjen og bedre tjenester, liv, materiell standard osv og de med mye skal betale mer skatt er noe annet. Det er ikke å redusere økonomiske forskjeller (altså inntekt/formue), som er hva man faktisk snakker om.^ Det kan også bety virkemidler for å hindre sosial dumping, det kan bety tariffbestemmelser, det kan bety lønnsbegrensende ordninger etc.
en relativt flat lønnsstruktur + en progressiv beskatning fungerer som en utjevning per se, selv om den ikke medfører at alle ender med samme beløpet på lønnsslippen.
I en verden med positiv avkastning så er det stort sett en naturlov, ja. Penger egner seg særdels godt til å lage mer penger om man ikke bruker de opp underveis, ofte uten noen innsats. Det er dette som er den suverent største effekten og den dominerer fullstendig alt det andre det snakkes om. Litt avhengig av hvilke forutsetninger man legger til grunn så vil man med et sted rundt 7-10 mill i finansiell formue ha en årlig avkastning som tilsvarer en norsk medianinntekt, og det uten at man gjøre noesomehelst. Så kommer inntekten fra jobben på toppen av dette.Weld77 omtaler pengeflyten som en naturlov, dvs. motsatt av vann, nemlig den at penger har en naturgitt flyt mot høyeste punkt.
Naturloven er helt enkelt renters rente. Hvis man er så heldig å arve 15-20 mill + en leilighet som ung og lar være å gjøre noe stupdumt ender man opp med å bli rik som et bergtroll uten å anstrenge seg spesielt mye. Om man gidder å ta en utdannelse og en jobb i tillegg blir det litt lommepenger i tillegg. Neste generasjon vil arve 100 mill.^ Det kan også bety virkemidler for å hindre sosial dumping, det kan bety tariffbestemmelser, det kan bety lønnsbegrensende ordninger etc.
en relativt flat lønnsstruktur + en progressiv beskatning fungerer som en utjevning per se, selv om den ikke medfører at alle ender med samme beløpet på lønnsslippen.
Weld77 omtaler pengeflyten som en naturlov, dvs. motsatt av vann, nemlig den at penger har en naturgitt flyt mot høyeste punkt.
Nei, ikke målt i penger (inntekt/formue). I faktisk/opplevd levestandard osv er greit nok, men så lenge noen tjener (mye) mer så har man selvsagt ikke redusert noen forskjell. Det antar jeg du skjønner for det er jo helt skrikende opplagt at f.eks 700.000 utbetalt er mer enn f.eks 300.000 uansett hvordan man vrir eller vender på det. Dette gjelder også om man bruker skattesystemet til å endre dette til la oss si 600.000 vs 320.000. Det første tallet er fortsatt større enn det andre. At man for de ekstra 20k man sitter igjen med etter skatt kan kjøpe seg litt finere ting, mer mat, ha ungene på andre aktiviteter, kanskje spare litt eller hva man nå gjør med de ekstra 20k er greit nok men ingen forskjeller, målt i penger, er redusert. Og det er jo penger det snakkes om hele tiden i denne debatten poilitisk. Det er skatteletter og formueskatt og de som har mest penger vs de som har minst penger. Så lenge den marginale skattesatsen er under 100% så diskuterer man bare grader av økende forskjeller.når man hever de på gulvet slik at de får inntektsøkning (og ikke senkelse) så senker man selvsagt forskjellene, weld.
Man har da like fullt redusert forskjellene fra det de ellers ville ha vært. Det er stor forskjell på dette og en politikk som aktivt har som formål å øke forskjellene, som f.eks skattelette til de som har mest, sosial dumping og lønnsnedgang for de som har minst.Om Støre hadde sagt at "vi ønsker at også folk med lavere inntekter skal kunne spise ute innimellom" eller hva han nå hadde valgt seg så hadde det vært greit nok. Men de har tydeligvis klart å innbille velgere at de skal redusere de økonomiske forskjellene i Norge ved at det nå er "vanlige folks tur". Om disse "vanlige folkene" (hvem de nå er) får en titusenlapp i skatteletter og kaksene må betale 50k mer så er verden stort sett den samme som før.
Se der, enda en omdefinering av hva det betyr å "redusere forskjeller". Det er altså alternativ 2). Forskjellene øker fortsatt, bare litt saktere enn ellers. Jeg skjønner at man kan redusere inntektsgapet etter skatt ved bruk av skattesystemet - det gjøres tross alt allerede siden skattesystemet er progressivt, men like forbannet så reduserer man ikke forskjellene. De som har mest får fortsatt stadig mer over tid.Man har da like fullt redusert forskjellene fra det de ellers ville ha vært.
Søkte gjennom dokumentet og da det ikke inneholder noen av ordene/begrepene "sentralbank", "avkastning", "rente", "Norges Bank", "bolig" eller "aksjer" finner jeg det tilnærmet verdiløst i å skulle forklare hvorfor forskjellene i Norge har økt....Arven etter Erna: Dette er resultatet av åtte år med høyrepolitikk
Wegard Harsvik oppsummerer Erna Solbergs regjeringsperioder.agendamagasin.no
Fascinerende hvor resistent man kan være mot enkle regnestykker og argumenter.At forskjellene øker er såre enkelt. Ved enhver mulighet kutter Erna skattene til sine venner. Hun øker avgiftene som hvermannsen må betale for å leve (el-avgift, moms, bompenger), hun senker trygdeordninger som når ut til befolkningen som trenger det, og hun gir bort statlige eiendeler til sine venner (nedsalg av statlige aksjer), og putter sugerør inn i statskassen (privat-offentlig samarbeid, hvor private kan skumme fløten og tjene penger der staten plukker opp regningen).
I tilegg har man andre effekter som man vil ha ved enhver regjering.
Summen er at de nederst ved bordet får reallønnsnedagng og økte utgifter. De på toppen får ekstra inntekter og mindrre utgifter. Solid sheriffen av Nottingham-oppførsel.
Det er også fascinerende at en tankesmie publiserer et dokument uten å med et ord nevne det som ellers ses på som de viktigste driverene for alt av aktivapriser det siste 10-året og følgelig også betydelige forskjeller i formueoppbygging og for folk i etableringsfasen muligheten til å kjøpe seg et krypinn med en noenlunde normal inntekt, fortrinnsvis innenfor ring 2 eller til nød 3 i Oslo. Dette selv om de sikkert er opptatte av at folk skal ha muligheten til å eie sin egen bolig. Til å være en tankesmie ser de ikke ut til å ha tenkt veldig mye i alle fall.Fascinerende hvor resistent man kan være mot enkle regnestykker og argumenter.
Duh, disse selvoppnevnte Robb´in Hoodene......Fascinerende hvor resistent man kan være mot enkle regnestykker og argumenter.
Du slutter aldri å lyve du, selv om det blir påpekt. Skal bare gjenta det gang på gang i håp om at det blir sannhet.når man hever de på gulvet slik at de får inntektsøkning (og ikke senkelse) så senker man selvsagt forskjellene, weld.
For ikke å nevne målrettede tiltak for å senke enkelte av disses utgifter for å leve. Har du dårlig helse så får du ekstra utgifter.
Under Erna har lavest 30 % inntekt hatt reallønnsnedgang de siste 8 årene. Slikt massivt øker forskjellene. I tillegg har avgiftene som disse betaler økt og støtteordninger svekket. Er du ufør og har unge så er du garantert fattig. Må ungen i tillegg ha tannregulering så har Erna sagt at ungen din ikke skal få det.
Vi legger merke til at høyresiden hele tiden sier at de lavtlønnede skal konkurrere på lavere lønn, men aldri de selv. De selv må ha høyere lønn, for ellers så kan de "stikke av til utlandet".
Du slutter aldri å lyve du, selv om det blir påpekt. Skal bare gjenta det gang på gang i håp om at det blir sannhet.
Det gjør jeg ganske ofte. Det er da jeg ser at mye er løgn.Tror heller det er du som bør se nærmere på ting som ikke rammer deg selv.....