Rioja Gran Reserva 904 is a Red wine. Made from 90% Tempranillo, 10% Graciano. This wine has 5765 mentions of oaky notes (oak, vanilla, tobacco). See reviews and pricing for the 2011 vintage.
Siden jeg er i Italia for tiden er det denne som er husets vin. RIFLESSI FRIZZANTE (cantinasantandrea.it)
En perlende hvitvin som passer til det meste fra sverdfisk eller pizza til pølser fra slakteren på hjørnet.
Etter to år fikk jeg endelig tatt en tur til Spania igjen. Hyggelig gjensyn med et rikt utvalg av spanske viner, ikke minst fra Ribera del Duero. Gjensyn med en gammel bekjent, i 2016 utgave som virkelig innfridde:
Ca 35 Euro. RdD viner har en intens og ren fruktsmak.
Turen var et hyggelig gjensyn med hytta, dvs leilighet utenfor Benidorm. Men vi var der først og fremst for å hjelpe en venn til å hente hjem sin 97 år gamle mor, som har sittet mutters alene på et pleiehjem. Transporten ble forsinket av korona, og hun hadde forfalt mye de to siste årene. Hun var i så dårlig forfatning at vi var usikre på om hun ville klare turen. Det gikk helt annerledes. Hun blomstret. Spiste masse mat, det ble liv i ansiktet og hun kommuniserte ca 10 ganger så mye da vi landet i Norge som da vi hentet henne. Og hun begynte å snakke norsk igjen. Det var vakkert!
Vel hjemme fordøyer jeg denne fine, men like fullt skjellsettende opplevelsen, med et bekjentskap jeg har gjort i covid-tiden, nemlig denne:
Vivino-brukerne gir den 4,4 - som er sjeldent høy rating. Den kommer fra samme åkeren som den berømte supertoscaneren (Tignanello) og det er et visst slektskap smaksmessig. Hvis du liker Chianti (sangiovese) så bør du prøve denne. Den har litt mer finesse. Og PS de har den på Tax-fri, og prisen er gunstig. Ca 300kr.
Jeg har kommet til den erkjennelse at klimaet påvirker hvordan vinen oppleves. Tenker ikke på klimaet der druene vokser, men der vinen nytes. F.eks en Protos Crianza smaker bedre i Spania enn i Norge. Og jeg har slitt med å finne en Ribera på polet som gir meg den rette opplevelsen. Men nå tror jeg at jeg har funnet en:
Ribera tåler et stort temperaturspenn, noe som kommer godt med på terrassen i Spania. Men jeg har lest et sted at ca 16 grader er optimalt …. Og det høres riktig ut.
Skikkelig god beaujolais! Nytes godt alene. Den er litt stiv i prisen for min del, ellers hadde den lett blitt kjøpt igjen.
Veldig lett med hint av blomster i smak, og jordbær, kirsebær litt krydder.
Ok vin litt høy alkohol. 14.5%. skjemmende alkotoner. som tar litt luven fra andre nyanser i smaksbildet. serverte den fra 12 grader og lot flasken stå fremme. Likte den best rundt 14 grader. mulig den trenger flere år i kjelleren. har en kasse så det. vil bli testet
Ble dessverre litt vin i går. Amerikansk pinot smaking, og en beaujolais fra 2013! Ikke smakt en beaujolais med litt år på seg så det var gøy. Faktisk var det kveldens høydepunkt. Veldig smuud fruktighet, hint av sopp, ikke alt for syrlig heller. Meget god.
Jeg er grunnleggende skeptisk til Barbera-druen. Har hatt mange dårlige opplevelser med den. Og ingen gode. Inntil nylig. En som har peil, og som alltid serverer noe jeg liker, anbefalte denne:
Og den innfridde. Mye god smak for pengene, også om man er Barbera-skeptiker.
Har nettopp kost meg med en Scarpa Boglione 2011. Ingen grunn til å være skeptisk til dette:
I munnen kirsebær, noe læraktig med treverk og nesten snev av røkt/speket kjøtt. Syrlig og fruktig, lang og velbalansert. Litt syrlige appelsinskall. Smidig, lekker og kompleks, Lette taniner og noe sødme i finish. Lagret i store botti og fra en sandholdig vinmark.
Og Cru Beaujolais lagrer svært godt. En Foillard Morgon Cote de Py 2010 drukket i vår overbeviste stort og tok luven av et par Coe d'Or Pinot Noirer av førsteklasses avstamming. 20 - 25 år går svært ofte helt greit.
Ampeau er hit or miss og 94 er ikke all verdens til årgang. Kjøpte en selv av pur nysgjerrighet men har ikke våget å åpne den enda. Interessant og lærerikt blir det i all fall.
20 år gammel vin er vanskelig for oss som er nye i vinverden! Eneste muligheter jeg har er fra polet eller auksjon. Vel, kanskje noen få lokale restauranter har, men da koster de jo også 3-5 gangeren.