Det nye er vel at det er tatt ut mye termisk kraft som fungerer uavhengig av vær og vind i Sverige. Nå er det veldig kaldt og lite vind.Islegging av elvene i Sverige. Er det noe nytt? Tipper at det skjer hver vinter....
Tja, varmen fra ovnen går vel til oppvarming uansett?...og jeg som skal ha langtidsstekt ribbe til middag i morgen. Den blir dyr...
Hadde du ventet noe annet - det virker totalt handlinglammet i det meste...Jeg synest det mest fascinerende er den totale tyssnad fra regjeringen. Ikke at den foregående hadde gjort noe, men man kunn jo en stund få inntrykk av at den nåværende faktisk hadde tenkt å gjøre noe uten helt å vite hva. Nå har de bare kastet bort tre milliarder på ca ingen ting.
Dette var jo en interessant røst:Om vi tar kabelkutter nr. 1 - Vedum - så tipper jeg noen har vist han noen oversikter over hvor mye pæng som renner inn i statskassa og ymse kommunekasser i disse tider og da blir det plutselig vanskeligere å i det hele - om man kunne - i det hele ville gjøre noe med dette. Det er staten som er eneeier i Statnatt og Statkraft og sånn sett kunne de i prinsippet beslutte hvasomhelst for disse selskapene, men virkeligheten er nok noe mer kompleks her også, og derfor skjer det som ventet ingen ting. Det er ikke en gang snakk om noe som kanskje kan skje, ikke den minste lille føler er sent ut. Det er f.eks absolutt ingen politiker i regjeringen som snakker om å stoppe eksport av norsk vannkraft, det er kun noe man snakker om i opposisjon. Det er heller ikke så lett å se på hvilket grunnlag man evt skulle gjøre noe slikt, det strider nesten garantert mot en bråte av internasjonale avtaler Norge har inngått uten at jeg kjenner detaljene.
Det han klager over er tydeligvis at strømprodusenter nord for Dovre ikke får like godt betalt. Jeg tipper at dette også er en røst nær Vedums øre.Organisasjonen han leder representerer kraft- og nettselskaper i distriktene. De store prisforskjellene i høst fører til at pengene renner inn i kassen for kraftselskaper og eierkommuner i sør, mens kraftselskaper og kommuner i nord har slitt med svært lave priser.
Distriktsenergi-sjefen skrev nylig et brev til Statnett hvor han omtalte prisforskjellene som «urovekkende». Han sier at medlemsbedriftene i Distriktsenergi er bekymret, og ønsker å vite på hva Statnett kan gjøre med saken.
Ja, og så vidt jeg vet må de også betale grunnrenteskatt av systemprisen, som inntil nylig har ligget langt over der de faktisk kan selge kraften sin. Det har visstnok vært ganske laber stemnig i kraftbransjen i Midt- og Nord-Norge, men nå får de også være med å leke så da er det vel noe lystigere på kontoret og hos eierene i kommunen.Det han klager over er tydeligvis at strømprodusenter nord for Dovre ikke får like godt betalt.
Tror ikke det var slik de tenkte angående lik strømpris.Ja, og så vidt jeg vet må de også betale grunnrenteskatt av systemprisen, som inntil nylig har ligget langt over der de faktisk kan selge kraften sin. Det har visstnok vært ganske laber stemnig i kraftbransjen i Midt- og Nord-Norge, men nå får de også være med å leke så da er det vel noe lystigere på kontoret og hos eierene i kommunen.
Vi har i det minste, om enn for en stakket stund, fått stort sett lik pris i landet som noen etterlyste for en tid tilbake.
siden alle bruker elektrisk energi får også alle gleden av å bidraØkte inntekter til stat og kommune kommer vel i aller høyeste grad innbyggerne til gode, vi ligger godt an i verdensmesterskapet om å bruke mest offentlige kroner pr capita
Det er kommunene som historisk har mest skyld og ansvar for at de solgte rettigheter og nett til private aktører. I tillegg var det EØS avtalen som i gjorde det ennå verre for den vanlige innbyggers kostnad som vi nå ser. Vi bør selv redusere fakturabeløp til et anstendig nivå!Vis vedlegget 767523
Fra lokalavisa, Porsgrunn Dagblad, for 25 år siden.
Hvilke private aktører mener du at rettigheter (hva nå det er for noe) og nett er solgt til? Vær gjerne svært konkret, som i hvem har solgt hva til hvem.Det er kommunene som historisk har mest skyld og ansvar for at de solgte rettigheter og nett til private aktører. I tillegg var det EØS avtalen som i gjorde det ennå verre for den vanlige innbyggers kostnad som vi nå ser. Vi bør selv redusere fakturabeløp til et anstendig nivå!
SSK ble slått sammen med Vestfold (som solgte alt) og Statkraft. Høyre var faktisk i mot i Porsgrunn da de mente prisen var for lav i forhold til Vestfold (som hadde et gammelt og dårlig nett). Så det nye selskapet er eid av 3 grenlandskommuner (33,38%) og Statkraft (66,62%) så ikke noe privat eierskap å se her.Det er kommunene som historisk har mest skyld og ansvar for at de solgte rettigheter og nett til private aktører. I tillegg var det EØS avtalen som i gjorde det ennå verre for den vanlige innbyggers kostnad som vi nå ser. Vi bør selv redusere fakturabeløp til et anstendig nivå!
Var nok heller omvendt - nettet i Vestfold var bedre enn i Telemark - og de fikk heller for lite betalt. Gjett hvor mest penger for oppgradering har gått etterpå....Høyre var faktisk i mot i Porsgrunn da de mente prisen var for lav i forhold til Vestfold (som hadde et gammelt og dårlig nett).
Landets vannkraftressurser tilhører og skal forvaltes til beste for allmennheten. Dette skal sikres gjennom offentlig eierskap på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå.
11 prosent av strømmen til eksport. Frp krever kutt i utenlandskablene – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landetMå ha høyere priser
Kraftmarkedsanalytiker Marius Holm Rennesund sier til NRK at et grep man kan gjøre for å forhindre at så mye kraft blir eksportert ut av landet, er å øke strømprisene i enkelte perioder.
Holm Rennesund har 17 års erfaring fra kraftmarkedet. Han sier at dette grepet har blitt gjennomført tidligere.
– Vi må ha priser som nærmer seg de i Europa for å hindre eksporten dit. Vi må ha en del timer med priser som er omtrent like som i Europa for å beholde kraften i Norge, sier han til NRK.
Det er bare noe som jeg har hørt fra Petter Ellefsen som var gruppeleder for Porsgrunn Høyre sin bystyregruppe på den tiden.Var nok heller omvendt - nettet i Vestfold var bedre enn i Telemark - og de fikk heller for lite betalt. Gjett hvor mest penger for oppgradering har gått etterpå....
Var ikke noen god deal for kommunene i Vestfold.
Det er strengt tatt ikke veldig lett å finne noe som er mer lønnsomt å drive med enn å eksportere noe som kommer gratis fra himmelen, koster nesten ingen ting å konvertere til elektrisk energi og kan selges svindyrt til utlandet og hvor endatil utlandet har tatt store deler av regningen for å betale for "eksportveien". Å bygge smelteverk, batterifabrikk, datasenter eller noe slikt for å bruke energien innenlands fremstår som en mye dårligere deal i alle fall.Lagringskapasiteten våre vannmagasin har/utgjør, er fremtidens gull. Kanskje vårt fremste konkurransefremtrinn. Å blåse det ut på kontinentet hører ikke veldig lurt ut hvis "kontinetet" ikke har har en dritt av KWh til overs når det trengs.
Altså: Vi skal gi bort det de andre tørster etter, og risikere å forbli like tørste selv? Ok, vi gir det ikke bort - noen tjener jo penger på dette. Suldal kommune f.eks. Men de vil ha ørten milliarder i rassikring av veiene i kommunen.Det er strengt tatt ikke veldig lett å finne noe som er mer lønnsomt å drive med enn å eksportere noe som kommer gratis fra himmelen, koster nesten ingen ting å konvertere til elektrisk energi og kan selges svindyrt til utlandet og hvor endatil utlandet har tatt store deler av regningen for å betale for "eksportveien". Å bygge smelteverk, batterifabrikk, datasenter eller noe slikt for å bruke energien innenlands fremstår som en mye dårligere deal i alle fall.
I en verden der resten av Europa tørster etter momentant regulerbar og magasinerbar grønn energi kan jeg vanskelig tenke meg noe mer lønnsomt enn å eksportere kraften direkte fremfor å bruke den på ett eller annet man har tro på er fremtiden her i landet.