Tja. Slik jeg leser din graf har Norge ca 3,5 sykehussenger pr 1000 innbyggere, Sverige 2,1. Intensivkapasiteten er ca 8 pr 100k i Norge, 6 i Sverige og Finland. Det kan hende vi burde hatt enda fler plasser, pengebruken tatt i betraktning, men en enkel løsning på det kan jo være å innføre samme lønn og arbeidstider for sykepleiere i Norge som i Sverige eller Finland. Vet ikke om det var det du mente.
Det at vi har få sykehussenger sammenliknet med Europa (i snitt ca 3,5 vs 4,5), forsterker andre utfordringer i sektoren som vi sliter med - som vi har vært inne på. Videre har ca 5 intensivplasser pr 100k innbygger, mens noen vestlige land er oppe i 30 plasser pr 100k innbygger. Det er klart usikkerheter knyttet til disse tallene, da maks kapasitet på intensiv i Norge ikke er helt stadfestet. Noen andre sengeplasser kan i praksis brukes for dette formålet, hvis jeg har forstått helsedirektøren riktig, selv om man skulle ha trodd at tilgjengelig kompetanse og utstyr er en begrensende faktor.
Jeg tror ikke det er lønnen alene som gir et inneffektivt system i Norge, men at problemstillingene kan kategoriseres innenfor følgende tema:
- Feil innretning på balansen mellom offentlig og privat sektor.
- For mye makt hos legeforeningen som hindrer effektive prosesser i helsesektoren.
- Feil organisering og insentiver i helseforetakene.
- Kulturelle problemstillinger, og ikke minst for mye bruk av deltid, og en generell kultur for høyt sykefravær.
- Feil i finansieringen av helsetjenester. Noen er aktivitetsbaserte, mens andre går på driftsbudsjettet (f.eks intensivplasser)- uten å se pasitenforløpet i sin helhet. På godt norsk: suboptimale prosesser.
Edit: En siste faktor er at helsesektoren på mange måter er en vernet bedrift, men det er litt politisk betent å diskutere.