Vindkraft er lønnsomt på egen hånd og har gått fra å være en diskusjon om subsidier til å bli en diskusjon om arealbruk (og nå også reindrift). Det er noe lettere i Nord-Sverige hvor det uansett knapt bor noen, men de har tydeligvis glemt å bygge linjer sørover de også. Det er lite populært medd utbygginger i stor skala av både vind og vann og det vil bli mye bråk nesten uasett hva som skal gjøres. Det er også en del snakk om solkraftverk, men det er også jævlig stygt, spesielt i Norge hvor det sjelden er påfallende flatt og det blir temmelig synlig oppover dalsider og ligende.
Det som er litt "artig" med vindkraft i Norge er at nesten ingen vet hvor mye som er installert, det utgjør når det er gunstige forhold over 10% av Norges produksjonskapasitet (målt i effekt) og noe under 10% i prosent av årsproduksjon av energi, men det svinger en del. Det fiffige er at de fleste i Norge aldri har sett et vindkraftverk siden de har en tendens til å ligge et godt stykke utenfor folkeskikken og man nærmest må drive oppsøkende virksomhet for å se de om man ikke bor i området fra før. For vannkraften ligger demningene stort sett høyt oppe og man må gå i fjellet for å se de. Hvordan det så ut før fosser og vassdrag ble lagt i rør har folk etter hvert glemt fordi det er så lenge siden. Får være glade for at de ble bygget da de ble bygget - nå ville det nok vært umulig.
Folk trenger litt pisk tror jeg. Eller realitetsorientering. Jeg bor på Karmøy i Rogaland. Eller like i nærheten av Utsira kommune. For 10-15 år siden satte Hydro opp to vindmøller på den minst bebodde siden. Ingen klagde nevneverdig over det. Hva mer er: Dette var også et pilotprosjekt hvor vindmøllene produserte hydrogen når produksjonen oversteg forbruket, ble lagret og hvor brenselceller tok over på stille dager. Ingen snakker om de 2 vindmøllene på Utsira lenger. Utsira er fortsatt et godt sted å bo for de som vil bo litt "landlig".
Selv jobber jeg på det største industriområdet på Karmøy. I alle år har utsikten vært preget av de kjempehøye høyspentmastene til Hydros aluverk her. Nå er det kommet en 10-12 vindmøller i området. Eller Hywind - norges første flytende vindmølle like utenfor Karmøys kystlinje. Synlig fra familiens feriebolig. Ikke et kjempeproblem.
Det blir litt som som man sa i "gamle dager" om sildoljefabrikkene her på Karmøy når det luktet litt stramt: Det lukter penger. Ute på industriområdet lukter det fortsatt av og til "penger" fra 2 sildoljefabrikker. Og med synet av de 3 parallelle høyspentmastene til Hydros kraftverk, gjør noen vindmøller ikke mye fra eller til: Det lukter fortsatt penger.
Jeg er enig i at noen områder bør spares, men en vindmølle bør sees på som enhver industribedrift. Hvis vi forvalter dette fornuftig og beholder offentlig eierskap/kontroll/inntekt, da har vi en fremtid.
Alle kan nok ikke få alle sine ønsker oppfylt. Men alle bør etterhvert skjønne at man skal leve av noe - og dette noe, er noe helt annet enn idealisme og fjonge idéer, eller overføringer fra staten?
Vi må ha politkere som:
- Forstår problemet
- Som kan og vil forklare problemet
- Som kan tegne opp en rett strek, og skjære gjennom
- Som kan gå av når de skjønner at de faktisk ikke forstår noentingt som helst.