Dere glemmer lille Transnistria. Inneklemt mellom Moldova og Ukraina. Det er et langt og smalt land befolket med 1/3 hver av russere moldover og ukrainere. Den lille "staten" vil hjem til mamma Russland.Desse står att:
Armenia
Aserbajdsjan
Hviterussland
Estland
Georgia
Kasakhstan
Kirgisistan
Latvia
Litauen
Moldova
Tadsjikistan
Turkmenistan
Usbekistan
I tillegg har vi "bufferstatane" som Stalin sikra seg, fordi dei ikkje ville ha fleire krigshandlingar på russisk jord.
Bortsett fra Estland, Litauen og Latvia er vel dette potensielle kruttønner alle sammen, etter min mening like greit å holde disse unna NATO medlemsskap.Dere glemmer lille Transnistria. Inneklemt mellom Moldova og Ukraina. Det er et langt og smalt land befolket med 1/3 hver av russere moldover og ukrainere. Den lille "staten" vil hjem til mamma Russland.
Har ikke noe med naivitet å gjøre, det er mye som er mulig hvis man vil. Se bare på hva Roosevelt fikk till når USA gikk med i ww2.I jakten på kortsiktig profitt har vestlig kapitalisme strupt seg selv.
Og du er herlig naiv Terje. En mini Boris.
Selvfølgelig bare som en reaksjon på ukrainske «voldshandlinger» og «trusler».Poker.
Motstanderne må forsøke å lese deg. Hva har du på hånden? Pre-flop og Flop er lagt. Snart kommer Turn. På tide å sende et signal. Nå er det tid for big bet.
Vis vedlegget 794286
Da jeg studerte i USA midt på 90-tallet kunne man ta med skandinaviske/europeiske besøkende til bibliotekets lesesal midt på natt til søndag. Der ville det ganske sikkert være et betydelig antall kinesiske studenter som satt og nijobbet. Forstå dette, liksom.Kinesiske skoler er hardløp fra før ungene begynner i 1. klasse. Teknisk utdannelse er på vårt ingeniørstudiumnivå i det som aldersmessig tilsvarer ungdomsskole/videregående der. Og de bruker ikke tid på touchy-feely studier, for å si det mildt.
Norsk presse kjører også en del saker mot det fæle norske barnevernet, så det er ikke så spesielt. Alle vet jo at barnevernet har taushetspllikt, så man får ingen motbør der.Akkurat disse er jeg ikke spesielt redd for, men jeg hopper jo litt til når russisk TV kjører kampanjejournalistikk om overgrep fra det fæle norske barnevernet mot russiske familier i Finnmark. Det kan forstås som å plante noen frø for fremtidig bruk.
Let me help you get that straight. Spiralis har nevnt det en del her inne.Selvfølgelig bare som en reaksjon på ukrainske «voldshandlinger» og «trusler».
Ellers mener jeg å huske en kommentar fra noen dager tilbake om at det var Vesten som spilte (kortsiktig) poker mens Putin spilte (langsiktig) sjakk. Har du endret metaforisk oppfatning, eller husker jeg feil?
Det hevdes at økonomiske sanksjoner ikke vil ha så stor virkning, evt at det er helt kalkulert fra russernes side. I så fall, hva er da mulige sanksjoner som vil ha effekt? Hvordan kan man trykke russerne tilbake, og kan man i det hele tatt tro at det er mulig uten å gå inn med «special forces» og rett og slett ta Putin himself ut av spillet…?Vel, jeg har ihvertfall ingen illusjoner om at russerne generelt eller Putin spesielt «ser lyset» før de møter på tilstrekkelig motmakt til at de blir nødt til å stoppe. Putin hadde bestemt seg på forhånd, holdt Vesten for narr ved å late som han forhandlet, og er nå i ferd med å gjennomføre planen sin. Tror ikke jeg har skrevet noe om borddekning.
Om man anser det som enkelt eller ikke er vel en smakssak.
Ja, det er deres All-In. Minner om at han er villig til å bruke atommakt for å forhindre at NATO etablerer seg i Ukraina.Man spiller poker med en krig i potten.
Trur ikkje Vesten ligg noko attende for Kina når det gjeld utdanning.Amerikanere, nordmenn, indere studerer det samme i ingeniørutdanning etter min erfaring. Hva er det kineserene gjør da? Mer fagstoff, vanskeligere eksamener?
Sjølv om dei ikkje er medlemer av NATO, vil det verte store problem for Putin om han vil prøve seg på Sverige og Finland.Det kommer an på om Putin fortsatt er halvveis rasjonell eller om det har rablet helt for ham. Det ser ikke ut til at sanksjoner gjør spesielt inntrykk på ham direkte, men vi får se hva som skjer etterhvert som effekten slår inn i russisk økonomi. Til slutt er det nok bare overveldende militær motmakt som setter grensene. Ukraina vil bli en hengemyr for ham, men den neste prøvesteinen kan fort bli NATOs vilje og evne til å forsvare de baltiske republikkene. Putin kommer til å skjære salamiskive etter salamiskive inntil han blir stoppet.
Om Finland og Sverige er neste eller ikke etter det kommer nok mest an på hvilken versjon av det russiske imperiet Putin har snødd inn på å gjenopprette. Alle argumentene han bruker for å frakjenne Ukraina retten til å eksistere som en selvstendig stat kan like gjerne brukes om Finland, også en del av det russiske imperiet før 1917-revolusjonen. «Dekommunifisering», ja.
Det handler om antall, dedikasjon og disiplin. På «vårt» område: 10 millioner studerer fiolin i Kina og vestlige orkestre fylles jevnt og trutt med kinesiske toppspillere.Trur ikkje Vesten ligg noko attende for Kina når det gjeld utdanning.
Hardingfele, det der er da vanlig mattepensum på ungdomskolen?
Nja, jeg har trasket rundt på noen kinesiske fabrikker, også innenfor high tech. Den korte versjonen er at det var forbausende low tech, basert på billige migrant workers innkvartert i hybelhus, lite effektivt pga alle supervisors og inspektører, ca 50 % overtallighet, ikke veldig pålitelig når man snudde ryggen til, og priset seg etter hvert til å bli lite konkurransedyktig etter et antall top-down dekreter fra kommunistpartiet om 20 % lønnsøkning til alle arbeidere med umiddelbar virkning. Korrupsjon og «sidestrømmer» av penger til lokale bosser et stort problem. Stengt nå, produksjonen flyttet til Thailand og Europa, minst en fabrikksjef fortsatt i fengsel.Samme innen ingeniørkunst. Jeg har fått forbløffede tilbakemeldinger fra ledelsen i europeiske virksomheter som la produksjonen til Kina. Nivået er ekstremt, om man trenger det og tilrettelegger for det.
Jeg har kanskje et litt annet utgangspunkt for mine analyser, da jeg baserer det primært på ha fulgt russo-europeisk sikkerhetspolitisk diskurs i FN, Europarådet og OSSE ganske tett de siste tiårene.Her er hva jeg tror, Noruego.
Russland ønsker å komme seg ut av gassleveranseavtalene til EU-land. Men disse er på hundrevis av sider der de fleste handler om leverandørens plikter, såfremt mottaker betaler som avtalt.
Når nettverket gjennom Ukraina er ødelagt, pga stridshandlinger, kan Russland hevde at avtalene ikke lenger kan innfris og at landet nå vil levere til en mer vennlig mottaker/står fritt til å revurdere hvem som skal motta landets gass.
MGIMO. Kjenner flere prominente politiske ledere fra Sentral og Øst-Europa som hadde sin utdanning derfra, også i de første årene etter murens fall.Kan også legge til at den russiske diplomatskolen i Moskva en kort stund også tok opp norske studenter. Den hadde tidligere vært forbeholdt Russland og østblokk-landene, men i et kort øyeblikk var det en åpning der. En av min datters beste venninner var den første. Hun sendte selfie med Lavrov fra en dag han foreleste der. Men det vinduet smelte igjen ganske fort, og «rett svar» på enhver innlevering og eksamensoppgave ble å etterplapre Putins ulike påstander uten noen kritisk drøfting. Hun fullførte, utrolig nok, reiste hjem, og har nok bidratt med mye nyttig innsikt i årene etter det.
Da jeg deltok på samme konferanser som Lavrov for ti år siden hadde han fortsatt en vow-faktor og man merket hans karisma i rommet. I følge mine kontakter så har han fortsatt for Putin ikke så mye fordi det var hans valg som fordi han fikk et «offer he could not refuse». Uansett, han er nå medskyldig i hva som skjer.Jeg fikk en gang noen rumenske kolleger til å bli veldig bekymrede ved å si at jeg var stor fan av Lavrov. Han var den dyktigste i sin bransje og dypt respektert i alle noenlunde informerte leire. Det Putin misbruker ham til nå er bare trist, enda verre enn i 2016. Men han har valgt å bli på sin post, ydmykelsene og løgnene til tross, og må anses som medansvarlig for det som er i ferd med å skje.
Stemmer. Hun blogget om det i regi av DN, så det er vel ikke noen stor hemmelighet at hun var der:MGIMO. Kjenner flere prominente politiske ledere fra Sentral og Øst-Europa som hadde sin utdanning derfra, også i de første årene etter murens fall.
Hvis livet blir vanskeligere for den vanlige russer pga Putins personlige ambisjoner og det ettermæle han ønsker å skape, hvor trygt sitter regimet hans, etter din mening?Da jeg deltok på samme konferanser som Lavrov for ti år siden hadde han fortsatt en vow-faktor og man merket hans karisma i rommet. I følge mine kontakter så har han fortsatt for Putin ikke så mye fordi det var hans valg som fordi han fikk et «offer he could not refuse». Uansett, han er nå medskyldig i hva som skjer.
Putins regime sitter nok så lenge han gjør. Ser ikke noe som kan true det innenfra. Men den dagen han faller er jeg mer bekymret for Russland enn for de fleste andre postsovjetiske republikker, som alle må forstås basert på forskjellig og egen historie og dynamikk, ikke minst de fem sentralasiatiske republikker.Hvis livet blir vanskeligere for den vanlige russer pga Putins personlige ambisjoner og det ettermæle han ønsker å skape, hvor trygt sitter regimet hans, etter din mening?
Det påstås at det var selveste Karl Rove som sa det.«The aide said that guys like me were "in what we call the reality-based community," which he defined as people who "believe that solutions emerge from your judicious study of discernible reality." I nodded and murmured something about enlightenment principles and empiricism. He cut me off. "That's not the way the world really works anymore," he continued. "We're an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you're studying that reality - judiciously, as you will - we'll act again, creating other new realities, which you can study too, and that's how things will sort out. We're history's actors . . . and you, all of you, will be left to just study what we do."
kom til å tenke på denne. sagt av rådgiver til den religiøse magefølelsespresidenten g.w.b.; men den passer kanskje her også; skjønt det nok foregår mer i hodet på putin enn magefølelser. men imperiedrømmen er den samme…
Enig. Ser ikke så mye som kan vippe ham av pinnen med det første, selv om han ikke vil like å se en stor majoritet vende seg mot ham. Det vil bli enda mer autoritært, repressivt og propagandadrevet for å forsøke å holde det nede, men vil også begrense kapasiteten til ytterligere eventyr i utlandet.Putins regime sitter nok så lenge han gjør. Ser ikke noe som kan true det innenfra. Men den dagen han faller er jeg mer bekymret for Russland enn for de fleste andre postsovjetiske republikker, som alle må forstås basert på forskjellig og egen historie og dynamikk, ikke minst de fem sentralasiatiske republikker.