Takk for at du forklarer enkelt og forståelig og deler din kunnskap. Spør allikevel dumt så jeg er sikker på at jeg har fått med meg hva du sier.
Jo takk, jeg kan jo åpenbart ikke alt, men jeg forsøker å holde meg til det jeg kan og svært ofte har jeg drøftet med noen før jeg poster. Om noe er min mening og ikke empirisk basert forsøker jeg å understreke det også.
1. Å rense strømmen på feil sted er tull da det er enklere og rimeligere å gjøre det internt i komponentene, effekten vil også være best her. Riktig konstruerte komponenter vil ikke ha behov for ekstern hjelp.
Ja, for å fjerne støy på strømnettet, inkl 50Hz, må det likerettes. Om dette først gjøres i en strømrenser som så på nytt genererer AC, også likerettes det hele etterpå i apparatet, så vil den støyen som strømrenseren genererer også måtte fjernes. I tillegg kommer strømrenserens begrensninger i kapasitet. Videre er dette en kostbar løsning, og siden 50Hz alltid er den kraftigste støyen så har vi allikevel denne inni apparatet. Dersom vi for eksempel gjør likerettingen i strømrenseren 100% bedre ved å koste på 1000kr mer på akkurat den delen av produktet, ville vi hatt langt mer igjen for å flytte den samme 1000-lappen inn i selve produktet der den kunne bidra til å undertrykke alt som skjer på nettet, inkl den kraftige 50Hz-en. Da slipper man dessuten å ha en krets som skal generere 50Hz, samt flaskehalsen en regenerator nødvendigvis må være om den ikke er gigantisk.
2. Hifi industrien har dårlige ingeniører, eller de konstruerer eller utelater viktige komponenter eller designløsninger som gjør produktene noenlunde resistente med overlegg. Det er svært få produsenter som gjør dette riktig og særlig i høyere prisklasser. Mulig også fordi det er et ikke eksisterende problem for de fleste.
Om vi tar det siste først, problemet er ikke så enormt stort. Derfor kan man slippe unna med ganske mye.
Jeg er usikker på om vi skal gjøre dette til en karakteristikk av ingeniører. Det er åpenbart forskjell på hvor gode ingeniørene er, men det er heller ikke gitt hva de får lov til å gjøre. Vi har jo hørt flere produsenter snakke om "hvor uendelig kørka ingeniører er, så når de begynner her er det et par år med opplæring før de skjønner noe som helst". Med en slik holdning er det langt fra slik at en dyktig ingeniør faktisk får gjøre sin jobb på en god måte. Men du legger jo litt opp til konspirasjonsteorier her, jeg tror vi skal la det ligge. Jeg er fristet til å si følgende i stedet:
- Vi kan vurdere produktene i stedet for produsenten, så får det være opp til en hver å mene det de vil om folkene bak.
- Det er ikke automatikk i at produkter som er dyre også er dårlige, langt i fra. Men det er heller ikke automatikk i at dyre produkter er velbygde. Og dessverre er kanskje ikke markedet spesielt effektivt på å sile ut slikt, for det har utviklet seg til å bli ganske selvbeskyttende.
Siden "vanlige" folk ikke har kunnskap og innsikt til å vurdere pkt 2 i tilstrekkelig grad og overvekten av produktene i markedet er "dårlig" designet sitter de fleste på et anlegg som ikke er optimalt/resistent mot støy i tilstrekkelig grad dersom det lokalt samtidig er dårlige forhold på el-tilførsel.
Vil disse tilfellene nyte godt av strømrens selv om det er dårligste alternativ? Det finnes vel ikke noe annet alternativ annet en ombygging som er svært kostbart og tidkrevende?
Her er du inne på en viktig myte, nemlig at støy utenfra er det store problemet som en strømforsyning skal løse.
I signalkretser har vi en parameter som kalles PSRR, altså power supply rejection ratio. La oss si vi har støy på strømforsyningen. Støyen er på 1VRMS, mens ut av selve kretsen er det 0,1VRMS rest av den samme støyen. Den er da dempet med en faktor på 10, noe som tilsvarer 20dB. Vi sier da at PSRR er på 20dB.
Men om vi ser på strømmen som mater kretsen vil vi ofte se at spenningen er langt mer påvirket av kretsen som trekker strøm enn av støy utenfra. Den store støykilden er altså kretsen selv som trekker strøm fra strømforsyningen. Det er her avkobling, impedans og punktregulering kommer inn.
- Avkobling er rett og slett å montere kondensatorer i nærheten av hver komponent som trekker noen grad av strøm. Vi snakker ofte som svært lave strømtrekk for hver komponent, men for å unngå interferens mellom komponentene setter vi avkobling tett på hver av dem så de ikke påvirker hverandre, og så de i tillegg har lavest mulig spenningsfall når de jobber, rett og slett fordi kabelen er 2mm lang og ikke 40cm.
- En hver kondensator vil være en frekvensavhengig komponent, og hvilket frekvensområde den har lavest impedans i avhenger av type og størrelse. Dersom man bruker flere typer kondensatorer i kombinasjon kan man designe strømforsyningen til en ekstremt lav impedans fra for eksempel 0Hz til 1MHz. Dette spiser effektivt støy over et fryktelig stort område. I tillegg gjør det at alle frekvenser kretsen skal jobbe med vil ha tilgang til samme umiddelbare strømstyrke.
- Punktregulering henger sammen med dette også, men i stedet for passive komponenter snakker vi her om aktive regulatorer. Disse kan brukes til å regulere strømmen inn til hver enkelt strømkrevende komponent i kretsen individuelt. Dette gir både fryktelig lav impedans fra strømforsyningen og absolutt total blokkering av interferens mellom komponentene som trekker strøm.
Som du sikkert ser her, dette er tiltak som nærmest utelukkende handler om å fjerne støyen kretsen selv genererer. Støyen utenfra er for lengst historie på dette punktet.
Jeg har i en lignende tråd spurt om noen kan anbefale produsenter som er gode på å gjøre det riktig og sikrer konsumenten et noenlunde optimalt produkt. Da kom det kun to anbefalinger. En anbefaling om produkter med SMPS og en anbefaling om ASR Emitter som knapt kan kalles en vanlig forsterker. Det tyder på at de fleste uavhengig av kunnskapsnivå vet lite om hvilke produsenter som gjør jobben skikkelig. Om noen har flere anbefalinger er de velkomne.
Dessverre er det vanskelig å finne kombinasjonen "Ikke bransjeaktør" og "kan dette til fingerspissene". De fleste som deler ut anbefalinger gjør dessverre sjelden dette i kraft av sin kompetanse på elektronikk, men snarere i kraft av sin entusiasme. Entusiasme er bra, men ikke alltid den mest bombesikre veien til fagforståelse.