Vel, jeg tror ikke de hadde servert Evergood i
gullkopper i reklamen hvis ikke det var snakk om en kvalitetsvare av ypperste kvalitet og sortering.
Jeg tror iallfall ikke Evergood har de kjipeste råvarene på det norske markedet, og jeg leste for ikke så lenge siden at den lystbrente kaffen vi er vant til her i Norge (som f.eks. standard Evergood) faktisk er et tegn på at råvarene holder god kvalitet. Hvis kvaliteten er dårligere brennes kaffen gjerne mørkere for å skjule defektene i råvaren. Så det er mulig du har rett i at de ikke er spesielt mye dyrere eller mer eksklusivt enn andre standardvarer, men de har iallfall truffet en balanse som passer min smak veldig bra når jeg skal ha noe som er ferdig oppmalt til å stappe i den gamle Moccamasteren, og det slår liksom aldri feil at det gir en kaffe som er høyst drikkbar og IMO faktisk ganske god.
Du har rett. Dårlig kvalitet på kaffebønnene skjules ved å brenne hardt. Mindre brenning, altså lysere kaffe, kan i mindre grad skjule dårlig kvalitet. I Norge har vi generelt høy kvalitet på kaffe, særlig med de vanlige kaffetypene. Jeg synes ofte de mørkbrente utgavene er dårligere enn standard.
For min del funker det greit med variasjon, Friele, Evergood, Coop Økologisk, Kjeldsberg Fair Trade. Hele bønner når man skal kose seg ekstra. Liker overhodet ikke Löfgrens kaffe. Coops Blå Java er fin fin eller andre typer fra spesialiserte kaffehus. Den jeg ikke liker er den blå Rema 1000 kaffen til 20,- som kom godt ut i test for en stund siden. De første gangene jeg drakk den syntes jeg den var helt ok, men etterhvert syntes jeg den fremsto som kjedelig.
Espresso skjønner jeg meg ikke helt på. Et par slurker så er man ferdig, hva er greia liksom? Jada, det kan være godt etter et måltid, men man kan jo ikke sette seg ned med en bok og musikk på anlegget og kose seg. Er det slik at alt som kommer fra utlandet, særlig Italia, er bedre enn det trauste norske?
Det jeg legger mest vekt på med kaffetilbereding er følgende:
- Dosering. Vær nøye. Det blir ikke bedre om man gjør den mye sterkere. Man øke 10 % om man vil gjøre den sterkere uten at det går ut over kvaliteten.
- Velg en god maskin med riktig temperatur. Det trenger ikke å være en Moccamaster. Det finnes mange andre kaffetraktere på markedet med like god kvalitet og billigere.
- Vær nøye med rensing. Jevnlig bruk gjør at man må rense ofte.
- Ikke bruk kaffekanna til å fylle opp vann. Bruk et litermål.