kan ta det her heller, vi har tross alt en egen tråd om dette
Så hvorfor er magasinene tomme da tror du?
Akkurat nå fordi snøsmeltingen såvidt har startet først og fremst. Og fordi høsten i Sør-Norge i 2021 var tørr.
I deler av Norge ligger det mindre snø enn normalt i fjellet, spesielt på Østlandet og delvis på Sørlandet. Hvor mye av denne snøen som faktisk ender opp som tilsig og hva vanninnholdet i snøen er vet man ikke eksakt og det er så vidt jeg vet også en "forretningshemmelighet" for de som eier magasinene (de reiser opp på fjellet for å måle osv). NVE har rimelig nok en viss oversikt fra sine hydrologiske modeller og målinger, men detaljkunnskapen er det produsentene som sitter på.
Hvor mye nedbør som kommer før vintren på ny setter inn i høyden er det ingen som vet. Jeg antar at det antas at det kommer normalt mye - er neppe så mye annet man kan basere slike antageler på. Det kan bli betydelig mindre enn normalt, det kan bli mye mer enn normalt. Ingen som vet. Eneste man har noenlunde koll på er hvor mye snøsmeltingen vil gi. Så langt i år er det mindre enn normalt, spesielt på Østlandet, så vi ligger ikke spesielt godt an sånn sett siden snart halve året er omme og vinteren melder seg i høyfjellet om noen måneder og mye nedbør kommer da som snø som ikke kan brukes før til neste år.
Dersom det skal bli mindre eksport og mer import så er svaret på det for tiden å ha høyere prisere i Norge enn i utlandet, da vil Norge få import istedenfor eksport. Så langt i år har Norge netto eksportert litt under 5TWh, det er mindre pr måned enn i de fleste år, men så er også fyllingsgraden ikke allverden og produsentene setter relativt høy verdi på vannet sitt. Men ikke så høy at det blir netto import.
I 2021 var for øvrig eksporten størst i juni og juli, ikke om vinteren når prisene var på sitt høyeste (november var riktig nok den 3. høyeste ekportmåneden).Så langt i år var eksporten høyest i mars da prisene var rekordhøye. Prisene var nesten like høye i april, men da var det omtrent ingen netto eksport (kun 0.1TWh). Nå er tallene på nasjonalt nivå som Statnett publiserer lett misvisende siden de også inkluderer import/eksport i prisområdene NO3 (M&R og Trøndelag) og NO4 (Nord-Norge) og hva som skjer der er strengt tatt uvesentlig siden de stort sett lever sitt eget liv om dagen og har gjort det en stund.
For å oppsummere så kunne forsåvidt Norge hatt netto import. Men da ville prisene i Sør-Norge vært ennå høyere enn hva de har vært.
Det svinger i et væravhengig kraftsystem som det norske. Det er ikke noe nytt og fyllingsgraden har i tidligere år også vært svært lav og det har vært tårrår innimellom i 2010 var Norge netto importør, i 2019 var det i 0 (altså lik import og eksport). I 2020 rant det over og vannmengde tilsvarende 2x Blåsjø (Norges suverent største kraftmagasin) ble sent på havet uten å ha vært innom en turbin først. Det store nye som har skjedd er ikke at tilsig varier eller at det importeres og eksporteres eller at Norge har utenlandsforbindelser. Den store endringen er hva elektrisk energi (og annen energi) er verdt om dagen. Prisen settes i stor grad av gass/kull og CO2 - prisen. Det er heller ikke noe nytt. Det nye er hva gass/kull og CO2 koster. Det gir superprofitt for A/S Norge og høye strømregninger til forbrukerene. Spesielt de som ikke er omfattet av støtteordningen eller har langsiktige kontrakter. Eller de som har såpass lavt forbruk at det ikke spiller allverdens rolle.
Strømstøtten satt langt inne og må først og fremst betraktes som en mekanisme for å forhidre at oppslutningen til regjeringen sank til ca 0%. De hadde ikke spesielt lyst, men til slutt hadde de ikke noe valg.