BT
Æresmedlem
- Ble medlem
- 13.10.2005
- Innlegg
- 21.453
- Antall liker
- 6.873
Regjeringen er skyldig i å love ting de ikke er herre over. Det er vel det som kalles forlovelse.
Ikke så mye kraftpotensiale i Mjøsa er jeg redd.da blir vel prisene normale …
Nettselskapenes overskudd er uansett regulert så i alle fall over tid vil en effekt ett sted tyte ut et annet sted.Med de lave strømprisene vi har i midt- og nord-norge burde nettleien blitt redusert i disse områdene. Tidligere var argumentet at når strømprisene skøy i været tapte nettselskapene penger på overføringstapet i forhold til en normal strømpris. Nå som prisene ligger på en brøkdel av tidligere bør jo den samme logikken gjelde, slik at kundene får redusert nettleie.
Forsiktig med hva du ønsker deg for plutselig har vi alle sammen 500øre for kilowatten, og ikke 3 øre.Fyllingsgrad er nå én ting. Noe helt annet er tankegangen rundt prissetting.
Ekstreme kontraster i strøm-Norge: – Vedvarende uro og høy uvisshet
Prisforskjellene øker i Norge mens Europa er i full energi-panikk. Ekspertene varsler nye prissjokk.www.nettavisen.no
-Mandag morgen var markedsprisen på strøm i Sørvest-Norge oppe i 500 øre (FØR avgifter!) kilowattimen, mens Norge nord for Dovre måtte ut med drøyt 3 øre. «Dette var i høylasttimer med lav sol- og vindkraftproduksjon i Norden og på kontinentet», skriver NVE i rapporten.
....
500 øre for kilowatten sørpå, 3 øre nord for Dovre. Det høres ut til å være helt rettferdig, ja.
Kabler som skal knytte nord og sør sammen, under dagens markedsstyrte prissetting, bør utsettes for "uforklarlige uhell"....Forsiktig med hva du ønsker deg for plutselig har vi alle sammen 500øre for kilowatten, og ikke 3 øre.
Jeg er ganske sikker på at null østlendinger leet på øyelokket da prisen var 14kr! i midtnorge.Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis prisen hadde vært 500 øre nord for Dovre og 3 øre i Sør Norge. Men vi i Sør Norge er tydeligvis et tålmodig folkeferd.
Da ville Norge eksportert sånn ca teoretisk maksimum siden prisene hadde vært mye lavere enn alle tilstøende land stort sett hele tiden og magsasinene i Sør-Norge ville vært tomme en gang i løpet av vinteren. Hva gjør du da? Vedtar politisk at snøsmeltingen skal starte i februar?Det er såre enkelt; strøm er en livsnødvendighet og prisen skal derfor fastsettes politisk- som en del av fordelingspolitikken.
Det er vel egentlig vedtatt allerede med ref. til klimaendringene.Vedtar politisk at snøsmeltingen skal starte i februar?
Du kommer alltid med markedsmessige "umuligheter".Da ville Norge eksportert sånn ca teoretisk maksimum siden prisene hadde vært mye lavere enn alle tilstøende land stort sett hele tiden og magsasinene i Sør-Norge ville vært tomme en gang i løpet av vinteren. Hva gjør du da?
Er dyrere å bo i Oslo området så en eventuell høyere lønn spises opp... men vi stopper der. Sutring ligger ikke for meg.Jeg er ganske sikker på at null østlendinger leet på øyelokket da prisen var 14kr! i midtnorge.
Og de i Troms/Finnmark bruker nok mer strøm i langt større deler av året, årsaken er selvforklarende. Så derfor har de ikke el-avgift bl.a.
En liten brannfakkel til din kommentar: lønningene er høyere på østlandet (iaff i/rundt Oslo) for å kompensere høye utgifter. Et argument som brukes hver eneste år i lønnsforhandlingene. Men vi trenger ikke spore helt ut av tråden for dette er en annen diskusjon.
Vi er nok enige i at strømprisen er alt for høy på sør- og østlandet.
Vet ikke hvorfor du sier Nord for Dovre, grensen for sone 3 går omtrent ved Sognefjorden, som er mye lenger sørover.Fyllingsgrad er nå én ting. Noe helt annet er tankegangen rundt prissetting.
Ekstreme kontraster i strøm-Norge: – Vedvarende uro og høy uvisshet
Prisforskjellene øker i Norge mens Europa er i full energi-panikk. Ekspertene varsler nye prissjokk.www.nettavisen.no
-Mandag morgen var markedsprisen på strøm i Sørvest-Norge oppe i 500 øre (FØR avgifter!) kilowattimen, mens Norge nord for Dovre måtte ut med drøyt 3 øre. «Dette var i høylasttimer med lav sol- og vindkraftproduksjon i Norden og på kontinentet», skriver NVE i rapporten.
....
500 øre for kilowatten sørpå, 3 øre nord for Dovre. Det høres ut til å være helt rettferdig, ja.
Jeg forholder meg til hvordan systemet faktisk fungerer, det er ofte en fordel nå man skal finne en løsning på et problem. At kanskje den største politiske floken i Norge de siste månedene ennå ikke er løst, selv om regjeringen helt sikkert har våte drømmer om å løse den, burde være en indikator på at dette faktisk er noe mer komplisert enn hva du liker å tro. Opposisjons-Vedum mente tydeligvis dette var enkelt og "skulle ta kontroll". Du kan jo se hvordan det har gått.Du kommer alltid med markedsmessige "umuligheter".
Det faktiske er vel at systemet ikke fungere?. Medmindre man regner flåeri av befolkning og næringsliv av felleskapets ressurser er velfungerende....Jeg forholder meg til hvordan systemet faktisk fungerer, det er ofte en fordel nå man skal finne en løsning på et problem.
Systemet fungerer vel, men ikke nødvendigvis til det billigste for oss konsumenter.Det faktiske er vel at systemet ikke fungere?. Medmindre man regner flåeri av befolkning og næringsliv av felleskapets ressurser er velfungerende....
Usikker på hvor mye det betyr for "vanlige folk" å vite hvordan systemet fungerer når det går ut over den daglige driften av hus og hjem, og at man fryser.Jeg forholder meg til hvordan systemet faktisk fungerer, det er ofte en fordel nå man skal finne en løsning på et problem. At kanskje den største politiske floken i Norge de siste månedene ennå ikke er løst, selv om regjeringen helt sikkert har våte drømmer om å løse den, burde være en indikator på at dette faktisk er noe mer komplisert enn hva du liker å tro. Opposisjons-Vedum mente tydeligvis dette var enkelt og "skulle ta kontroll". Du kan jo se hvordan det har gått.
De som jobber med elkraft i Norge har relativt høyt frustrasjonsnivå om dagen fordi plutslig mener alle noe om det, men nesten ingen kan noesomhelst om det eller skjønner noe av hvordan ting fungerer. Som et lite dagsaktuelt eksempel snakkes det mye om fylliningsgraden i Norge som om det var en enhetlig størrelse. I realiteten består systemet av ca 1000 ulike magasiner, hvert med sine egne særegenheter.
Men strengt tatt skjønner jeg ikke hvorfor jeg gidder. Du vet jo alltid best om alt og har enkle svar som andre er for teite til å se er det åpenbart korrekte. Og rinse and repeat.
Og slett ikke til det beste for oss forbrukere, hvor strøm er en livsnødvendighet.Systemet fungerer vel, men ikke nødvendigvis til det billigste for oss konsumenter.
Vil ikke lik pris over alt være rettferdig fordelingspolitikk, eller er det bare likt?Hvordan systemet fungerer vet vi.
Poenget er at slik kan det ikke fortsette å "fungere". Siden det altså ikke fungerer for norske forbrukere OG hva gjelder fordelingspolitikk. Ergo må gjeldende system hives på søppeldynga.
Dersom de styres av markedet, ja. Ikke dersom de styres av fordelingspolitikk.Vil ikke lik pris over alt være rettferdig fordelingspolitikk, eller er det bare likt?
Og da er jeg redd hele Norge ender opp med skyhøye priser i stede for de prisene vi har hatt i lag tid før energiprisene gikk amok for en del mnd siden.
Neppe veldig mye, men for de som har som sitt lodd i livet å skulle finne noen form for løsning på denne floken så er det jo relativt vesentlig.Usikker på hvor mye det betyr for "vanlige folk" å vite hvordan systemet fungerer når det går ut over den daglige driften av hus og hjem, og at man fryser.
Og du ser for den en eneste politiker som ønsker å sette prisen lavt når politikerne kan håve inn som i dag, men da over hele landet? Jeg er ganske sikker på at Vedum er et godt eksempel på det.Dersom de styres av markedet, ja. Ikke dersom de styres av fordelingspolitikk.
Det har da snarere vært en politisk målsetting å få strømprisene opp i Norge. Spør tidligere miljøvernminister Erik Solheim, for eksempel. Poenget var å gjøre fornybar kraft mer lønnsomt og å bli et «grønt batteri» for Europa. Systemet gjør eksakt det et politisk flertall har villet at det skal gjøre. Lave og stabile strømpriser til forbrukerne var ikke på den listen.Og du ser for den en eneste politiker som ønsker å sette prisen lavt når politikerne kan håve inn som i dag, men da over hele landet? Jeg er ganske sikker på at Vedum er et godt eksempel på det.
Nei, det er ikke sikkert strøm blir veldig billig hvis politikerne får styre. Da får vi nok ikke 500øre pr kw/h, men vi får helt sikkert ikke 3 øre som vi har i midt-Norge i dag, det er helt sikkert.
Som vi alle vet så sa han mye rart underveis.Neppe veldig mye, men for de som har som sitt lodd i livet å skulle finne noen form for løsning på denne floken så er det jo relativt vesentlig.
Jeg er litt usikker på hva Vedum mente med at han "skulle ta kontroll over krafta" som han sa i valgkampen. Mitt stalltips er at han ikke hadde tenkt noe særlig over det og hans faktiske kunnskap om det norske/europeiske kraftsystemet var et sted rundt null. Det var også tilfelle for den første ministeren de gav ansvaret for dette til, nå har det i det minste kommet noen med tyngde på feltet.
Går det ikke tilbake til felleskassa? Hva tror du pengene går til, lommeboka til politikere? Nei, det går rett i felleskassa, men du har rett i at det ikke går tilbake til den som har betalt inn.Selve feilen er jo at prisene styres av markedet. Stat og kommune opptrer som private aktører i et marked. Når det går ut over norske forbrukere, må et slikt system avvikles. Argumenter med at det medfører store inntekter til nettopp stat og kommune holder ikke, siden dette i alt for liten grad går tilbake til norske forbrukere.
Opptre gjerne som en privat aktør utenlands, men innenlands er det fordelingspolitikk som skal være gjeldende.
Ja, det er det jeg prøver å få frem. Det er bare vi konsumenter som vil ha prisen ned.Det har da snarere vært en politisk målsetting å få strømprisene opp i Norge. Spør Erik Solheim, for eksempel.
Selvsagt går det i felleskassa, men når fordeling mangler blir det kun et argument for markedsstyring- som altså er det som må avskaffes.Går det ikke tilbake til felleskassa? Hva tror du pengene går til, lommeboka til politikere? Nei, det går rett i felleskassa, men du har rett i at det ikke går tilbake til den som har betalt inn.