Om Erna Solberg var statsminister ville hun ikke ha klart å senke strømprisene i Rogaland på kort sikt, tror hun selv.
www.aftenbladet.no
Men ville strømprisene i Rogaland vært lavere med Erna Solberg som statsminister?
– Nei. Ingen kan si at strømprisene ville vært lavere med en annen statsminister. Dette er et system som det tar altfor lang tid å endre. Men med meg som statsminister, ville du hatt strømstøtteordninger på plass for bedriftene i tillegg til ordningen for privathusholdninger. Høyre foreslo en egen ordning for små og mellomstore bedrifter allerede i januar. Det ville ha betydd mye for en god del bedrifter som i dag vurderer å ta ned aktiviteten eller har begynt å permittere, sier Solberg til Aftenbladet.
– Hva er egentlig hovedforskjellen i inngangen Arbeiderpartiet og Høyre har til strømkrisen? Tempo?
– Nei, men foreløpig er det ingen som vet hva regjeringen kommer med av strømstøttetiltak for bedriftene. Da vi skjønte at det kom til å bli høye priser over lang tid, begynte vi å jobbe. De første forslagene var litt mer sosialt målrettet enn nå i form av litt mer til dem med lavere inntekter og ikke så mye til dem med litt høyere inntekter, svarer Solberg.
– Er strømprisene nå et symptom på at det er noe fundamentalt galt med kraftutvekslingen innenlands og med Europa?
– Det er først og fremst symptom på at vi har en energikrig gående. Europas forsyningssikkerhet var for sterkt basert på russisk gass. Det har blitt brukt som et våpen. Utenlandskablene bidrar noe, men ikke så mye som en del vil ha det til, sier Solberg.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har varslet at oljepengebruken skal ned og at handlingsrommet er borte.
– Gleder Høyre seg til å kunne kritisere regjeringen for kuttene som skal gjøres og valgløftene som skal brytes?
– Du kan godt si det Støre sier, men spørsmålet er om de klarer å senke oljepengebruken uten å lene seg på de ekstraordinære strøminntektene som nå strømmer inn. Men hvis de bare bruker de pengene, så bruker de egentlig engangsinntekter i å løse disse utfordringene. Vi mener disse pengene i størst mulig grad skal tilbakeføres folket. Det skal jo ikke bli en ekstra skatt. Og det er veldig farlig å finansiere velferdsordninger og annet med engangsinntekter, for da skyver du bare problemet foran deg.
– Men vil Høyre være barmhjertig i opposisjon for kuttene Støre må ta?
– Noen sier vi må være tøffere i opposisjon, men vi skal tilnærme oss dette på en saklig måte. Det gjør vi alltid. Spørsmålet er ikke bare hvor mye penger som brukes, men også hvordan det brukes. Det må skje på en måte som ikke skaper varige problemer.
– Skjønner du hva Jonas Gahr Støres prosjekt er for noe?
Therese Eia Lerøen, rådgiver for Tina Bru, flirer av spørsmålet.
Solberg:
– Jeg tror hovedutfordringen til regjeringen er at de skulle reversere en haug med ting som vi hadde gjort. Det betyr at de har løsninger på diskusjoner som er fire-fem år gamle, og så er jeg usikker på om de samlet mellom partiene har løsningene på det som er framtidsutfordringene, sier hun og ser på Tina Bru: – Enig, sier Høyre-nestlederen med et smil.