De har ikke kabler, men regner med der er linjer til Sverige. Det går i alle fall en kraftflyt den veien.gud, nå stiger prisene i nord. om ikke lenge vil vi se de høyeste priser i strøk uten en kabel til naboen. jævla putingasspris. vi nærmer oss elektrisk telepati.
ja jo, men de har vært der i et par tiår og har ikke hatt noen påvirkning (verd å nevne) tidligere. Så hvorfor nå etter ett år?De har ikke kabler, men regner med der er linjer til Sverige. Det går i alle fall en kraftflyt den veien.
Vi har linjer fra nord til sverige, som igjen har god overføringskapasitet mellom nord, sør og videre ut i europa. Nord norge er ingen strømøy. Situasjonen med at det her "rent over" i nord er nå i ferd med å endre seg nå som høst og vinter slår inn.De har ikke kabler, men regner med der er linjer til Sverige. Det går i alle fall en kraftflyt den veien.
Burde ikke den mekanismen slått inn for 1 år siden?Vi har linjer fra nord til sverige, som igjen har god overføringskapasitet mellom nord, sør og videre ut i europa. Nord norge er ingen strømøy. Situasjonen med at det her "rent over" i nord er nå i ferd med å endre seg nå som høst og vinter slår inn.
linjene til Sverige fra Trøndelag er 420kV mener jeg, og kan føre mye kraft. Det er nå også 151MW kraftflyt den veien. I nord er det nå 351MW mot Sverige og litt mot Finland.ja jo, men de har vært der i et par tiår og har ikke hatt noen påvirkning (verd å nevne) tidligere. Så hvorfor nå etter ett år?
Jeg stoler mer og mer på @weld77 sine beskrivelser Hans tanker rundt utenlandskablene (hyssingene / linjene som vi har her i Midt-Norge) har nok en mindre påvirkning på pris enn en del vil ha det til. Pris i Midt-Norge (i skrivende stund) er 5,73kr kwh spottpris på Nordpol.
Noen nå forklare meg hvordan de utenlandshyssingene her i midten plutselig får denne muligheten til å påvirke prisen.
Som jeg viste i en presentasjon fra Statnett for litt siden, topplasten hele Vestfold og Telemark en kald vinterdag er 2000MW. Det er søkt om tilkobling for over 4000MW i omårdet og alle vil ha innen 2030. Det går ikke. De forventer altså at det, i løpet av noen få år skal legges til rette for over dobbelt så mye effektuttak som er bygget opp i løpet av de siste nesten 100 årene.Problemet er at de mangler strøm. Det er ikke ledig plass i dagens strømnett. Alt er i bruk eller reservert. Slik er situasjonen over hele landet.
Derfor er det bare å gratulere våre politikere og teknokrater i NVE og Statnett.Som jeg viste i en presentasjon fra Statnett for litt siden, topplasten hele Vestfold og Telemark en kald vinterdag er 2000MW. Det er søkt om tilkobling for over 4000MW i omårdet og alle vil ha innen 2030. Det går ikke. De forventer altså at det, i løpet av noen få år skal legges til rette for over dobbelt så mye effektuttak som er bygget opp i løpet av de siste nesten 100 årene.
Du har i det minste fått likere priser i hele landet om det er noen trøst.Da er det helt naturlig, bent fram en naturlov, at prisene nord for Sognefjorden plutselig er skyhøye....
Dette tjener "oss" godt.
Priser i Norge skal være forutsigbare, lave, mest mulig like- over hele landet.Du har i det minste fått likere priser i hele landet om det er noen trøst.
Politikerne må av og til ta avgjørelser som gir en høy politisk kostnad. Det er det som er politikk.Det mangler jo ikke på gode søknader, om både prosjekter og linjer. Men inntil nå har det vært for høy politisk kostnad å godkjenne. Den kostnaden er det folket som påfører politikerne, så vi kan egentlig bare takke oss selv, blir for enkelt å skylde på politikerne.
Hadde det vært stemning i folket og stemmer å hente for å bygge ut mer vassdrag, vind og monstermaster hadde politikerne stått i kø
Når skjedde det sist? Røykeloven? Dagfinn Høybråten og Tove Strand Gerhardsen fikk et helvete, men stod i det.Politikerne må av og til ta avgjørelser som gir en høy politisk kostnad. Det er det som er politikk.
Åja, man skal ikke følge folkeviljen, altså demokratiet? Hadde man for 5 år siden gått til valg på bygging av nye vassdrag, ekspansiv utbygging av vindkraft og monstermaster hadde man fått ca 10 stemmerPolitikerne må av og til ta avgjørelser som gir en høy politisk kostnad. Det er det som er politikk.
Ønsker du deg politikere som hele tiden snur kappa etter vinden ? Det finnes et godt ord for det; Populister. Aka Listhaug m.fl.Åja, man skal ikke følge folkeviljen, altså demokratiet? Hadde man for 5 år siden gått til valg på bygging av nye vassdrag, ekspansiv utbygging av vindkraft og monstermaster hadde man fått ca 10 stemmer
Politisk kostnad - skjer nesten aldri - hvilken politisk kostnad fikk det at FM nettet ble slukket! Landssvikere!Når skjedde det sist? Røykeloven? Dagfinn Høybråten og Tove Strand Gerhardsen fikk et helvete, men stod i det.
Etterpå?
Normalt blir jo politikerne hudflettet for de valgløfter de ikke får gjennomført.Ønsker du deg politikere som hele tiden snur kappa etter vinden ? Det finnes et godt ord for det; Populister. Aka Listhaug m.fl.
Og det for 10-15 år siden gitt hvor lang tid slikt tar for å i dag stå klar for å møte et da ukjent fremtidig behov i dag.Normalt blir jo politikerne hudflettet for de valgløfter de ikke får gjennomført.
Men her skulle de altså på snedig vis unngå å skrive et ord i partiprogrammet, holde kjeft gjennom valgkampen for så i regjering slå til som lyn fra blikkstille og blå himmel?
for å få hele bildet:Det kan rapporteres av det endelig går fremover for Motvind v/ Eivind Salen. Nå innrømmer han i det minste at han ikke skjønner hva som skjer. Det har stort sett vært tilfellet hele tiden, men han har bare ikke vært helt klar over det selv. Det er imidlertid, som man kan se, vanskelig å gi slipp på ideen om nye kabler når man har bestemt seg for at det forklarer alt. Da får man fort et problem når ingen nye av sorten finnes men prisene alikevel oppfører seg på en måte som . i følge vedkommende - kun kan forklares med nye kabler. Det er for øvrig heller ikke "prosjektert og vedtatt nye kabler sørover" fra lengst nord, men pyttsan.
---
Fra Fjesboka:
Det er vanskelig å forklare hvorfor i all verden strømprisene lengst nord skal bli så høye allerede nå. De nye overføringskablene sørover er jo ikke ferdig laget, de er bare prosjektert og vedtatt. Nord-Norge har også hatt godt tilsig og god magasinfylling, så der er argumentet om «tørrår» enda mer hult enn i sør.
----
Det er fortsatt fritt frem å tro at det er dit man skal gå for å få en forklaring på hva som skjer, men jeg vil ikke akkurat anbefale det. Noe som nå forhåpentligvis er litt tydeligere. Om man skulle ta Salens altoppslukende forklaring for god fisk så måtte det altså blitt etablert nye kabler i løpet av helgen slik at prisene kan gjøre et kraftig hopp, men så ble de fjernet igjen i dag slik at prisene kan falle tilbake. Om nye ikke-eksisterende kabler blir koblet til igjen senere i løpet av uken eller om de ikke-eksisterende nye kablene forblir frakoblet vites ikke.
Her, sakset fra europwer-energi.no er imidlertid hva en voksen (handelssjefen i Ishavskraft) mener årsaken er:
---
Olsen forteller at ressurssituasjonen i Nord-Sverige har normalisert seg, fra et betydelig overskudd, også der.
– Det har vært noen uker med mindre nedbør enn normalt, som gjør at produsentene har fått kontroll på vannet, både på norsk og svensk side. Lite vindkraft, kombinert med at en del vannkraftproduksjon er ute av drift for revisjon, har gjort at prisene skutt i været også her i nord, forteller Olsen.
Løft i svenske priser muliggjør høyere priser også for Nord-Norge. Det er fremdeles et overskudd i nord, som må sendes ut av prisområdene. For at det skal gå eksport mot Sverige, må prisene i Nord-Norge ikke være høyere enn på svensk side. Nord-Norge vil fortsatt være avhengig av eksport, selv om det også på norsk side har blitt tappet ut en god del vann de siste ukene. Derfor må prisene i Nord-Norge fortsette å ligge i underkant av de svenske prisene.
Olsen tror prishoppet er midlertidig, og at prisene vil normalisere seg ganske raskt. Han peker på at lite vindkraft som den viktigste årsaken til at de svenske prisene skyter opp nå.
Værprognosene peker på mer vind i dagene fremover, og Olsen tror det skal temme prisene.
---
Nord-Norge følger altså prisene i Nord-Sverige. Via eksisterende kabler. Det er altså mulig å forklare noe uten å introdusere nye kabler i miksen.
den innsikten er da ikke fremmed for salen?Nå har det i det minste gått opp for de aller fleste at dersom alt mulig skal elektrifiseres, masse industri skal etableres og Norge fortsatt skal ha et kraftoverskudd så må det bygges ut produksjon, energieffektiviseres og prioriteres. Det er da noe bare det.
Hva er det du fabler om? Politikere må jo selvfølgelig selge inn viktige beslutninger, hvis en utbygging av f.eks. et flomutsatt vassdrag ville betydd færre flomskader, muligheter for etablering av industri i området, økt forsyningssikkerhet ,lavere strømpris og økte inntekter til kommunen så ville det vært mulig å få opinionen med på dette. Vindturbiner gir mye av det samme.Normalt blir jo politikerne hudflettet for de valgløfter de ikke får gjennomført.
Men her skulle de altså på snedig vis unngå å skrive et ord i partiprogrammet, holde kjeft gjennom valgkampen for så i regjering slå til som lyn fra blikkstille og blå himmel?
Kan ikke si å ha lest hans samlede verker men vind vil de ikke ha, det ligger vel i navnet - meg bekjent omfatter det både på land samt bunnfast og flytende til havs. Jeg har også registrert en viss motvilje mot vannturbiner (dreper fisk!) så da står vi kanskje igjen med solkraft som eneste akseptable alternativ?den innsikten er da ikke fremmed for salen?
nå må du ikke underslå det du puttet i antecedenten…Kan ikke si å ha lest hans samlede verker men vind vil de ikke ha, det ligger vel i navnet - meg bekjent omfatter det både på land samt bunnfast og flytende til havs. Jeg har også registrert en viss motvilje mot vannturbiner (dreper fisk!) så da står vi kanskje igjen med solkraft som eneste akseptable alternativ?
Solkraftverk i industriell skala er for øvrig heller ikke særlig pent, men det er alltids mulig å putte mindre installasjoner på tak der det ikke viser så godt elller ikke er synllig i det hele om det er et stort bygg med flatt tak.
Vet ikke hvordan det er ellers i landet men fra familie og slekt inne i Hardanger så vil jeg tippe at langs bibelbeltet de siste tretti så har det å slå et slag for å legge resterende fosser i rør, bygge monstermaster og vindturbiner vært en valgvinner omtrent der oppe med Ja til EU og å endre hovedmål på grendaskulen til riksmål…Det mangler jo ikke på gode søknader, om både prosjekter og linjer. Men inntil nå har det vært for høy politisk kostnad å godkjenne. Den kostnaden er det folket som påfører politikerne, så vi kan egentlig bare takke oss selv, blir for enkelt å skylde på politikerne.
Hadde det vært stemning i folket og stemmer å hente for å bygge ut mer vassdrag, vind og monstermaster hadde politikerne stått i kø
Men de er for lav pris da, det er jo noeKan ikke si å ha lest hans samlede verker men vind vil de ikke ha, det ligger vel i navnet - meg bekjent omfatter det både på land samt bunnfast og flytende til havs. Jeg har også registrert en viss motvilje mot vannturbiner (dreper fisk!) så da står vi kanskje igjen med solkraft som eneste akseptable alternativ?
Solkraftverk i industriell skala er for øvrig heller ikke særlig pent, men det er alltids mulig å putte mindre installasjoner på tak der det ikke viser så godt elller ikke er synllig i det hele om det er et stort bygg med flatt tak.
Fabuleringen var basert på ditt tilsvar til @morbid sitt innlegg, som jeg tolket som kritikk av hans poeng om at grunnen til at hvorfor vi er der vi er i 2022 er at det i tiår før ikke har vært politisk rom for å gjøre ting særlig annerledes. Beklager om jeg feiltolket.Hva er det du fabler om? Politikere må jo selvfølgelig selge inn viktige beslutninger, hvis en utbygging av f.eks. et flomutsatt vassdrag ville betydd færre flomskader, muligheter for etablering av industri i området, økt forsyningssikkerhet ,lavere strømpris og økte inntekter til kommunen så ville det vært mulig å få opinionen med på dette. Vindturbiner gir mye av det samme.
Velgerne vil forstå at strøm må vi ha og behovet øker, men den diskusjonen har feige politikere unngått, de har planer om elektrifisering av norsk sokkel, en storstilt industrisatsing, en kraftig elektrifisering av hele transportsektoren, ikke bare personbiltrafikken, og strømmen som trengs til dette? Det snakkes om energieffektivisering, havvind rundt 2030 og senere. Dette går jo ikke.
Jeg er også lei av gnålingen, det skal jeg love deg. Og her sutres det aldri. Vi har det fantastisk bra i Norge, lav skatt, et godt helsevesen, lav kriminalitet, lite forurensing og et godt arbeidsliv. Men akkurat på det punktet jeg tar opp her så burde politikere og andre gå i seg selv. Vi trenger mer kraft, men politikere har ikke turt å løfte dette frem.Fabuleringen var basert på ditt tilsvar til @morbid sitt innlegg, som jeg tolket som kritikk av hans poeng om at grunnen til at hvorfor vi er der vi er i 2022 er at det i tiår før ikke har vært politisk rom for å gjøre ting særlig annerledes. Beklager om jeg feiltolket.
Det sagt så er jeg naturligvis enig i at dagens situasjon krever en ny debatt og handling, slik Sverige og Finland har måttet forholde seg til den nye sikkerhetssituasjonen i Europa etter Putins invasjon av Ukraina.
Bare også litt lei av gnålingen fra norske velgere om at det bare er udugelige politikere som blir valgt av norske velgere til å representere dem. Dette i kanskje historiens beste land å ha blitt født i og sannsynligvis blant de politiske systemer i verden med de laveste skranker for selv å engasjere seg og stille til valg mot alle de andre idiotene.