Økt strømforbruk og brems i kraftutbygging kan gi kraftunderskudd i Sør-Norge fra 2025, skriver Statnett i et notat. – Ser for oss en periode på fem år hvor forbruket vokser raskere enn tilbudet, sier direktør Gunnar Løvås.
Økt strømforbruk og brems i kraftutbygging kan gi kraftunderskudd i Sør-Norge fra 2025, skriver Statnett i et notat. – Ser for oss en periode på fem år hvor forbruket vokser raskere enn tilbudet, sier direktør Gunnar Løvås.
I et brev forklarer Statnett den siste tidens høye strømpriser med «ekstraordinære og midlertidige forhold» knyttet til reduserte russiske gassleveranser og svindyr strøm i Europa.
Dette smitter over på norske priser gjennom Norges 17 utenlandsforbindelser, hvorav to nylig ble satt i drift. Men prisen ville vært høy uansett, mener Statnett.
«Det alt vesentligste av denne høye prisen ville vi ha fått i Sør-Norge selv uten de nye kablene», skriver Statnett i et brev til Olje- og energidepartementet.
...
De to nye kablene til Tyskland og Storbritannia har kanskje bidratt med 10 til 20 prosent av strømprisoppgangen i år, anslår Statnetts konserndirektør for kraft og marked, Gunnar Løvås
Dette er som kjent løgn og fri dikting, for det har både Motvind v/ Salen, Spetalen og fjernsyn og Jon Hustad på en podcast sagt. Salen har brukt den anerkjente analysemetoden "finn tall på internett og se på de", Spetalen startet med en kvantitaiv forståelse av før- og ettersituasjonen som er så på jordet at det bare er flaut. Jon Hustad bommet tross alt kun med en faktor på mellom 2 og 3, litt avhengig av hvordan man regner. På en annen side hadde han en kapital misoppfatning om hva kraft har pleid å koste i nabolandene. Men det er vissnok fra disse man skal så forklaringene på hva som foregår om dagen.
Videre mases det om politisk styring av kraftsfæren i Norge, så vi kan se litt på det også:
– Elektrifiseringen har gått mye raskere enn vi trodde, med en rekke konkrete prosjekter som ligger an til å øke forbruket fremover, sier han.
Nå sier Statnett at selskapet ikke forutså stansen i utbygging av ny vindkraft i 2019. I tillegg har elektrifiseringen av Norge vært mer omfattende enn det selskapet ventet for ti år siden, forklarer Løvås.
– Det er en kombinasjon av at vi får mange søknader knyttet til elektrifisering av eksisterende virksomhet og planer om ny grønn verdiskaping. Det har tatt av de siste tre årene, og det har vært en dramatisk økning, sier han
Samtidig er det mye økt forbruk som ikke kommer som søknader til oss, blant annet innen samferdsel, med elbiler, busser og lastebiler og ferger, og i industrier som automatiserer og elektrifiserer, noe som ofte medfører økt forbruk. I sum blir dette mye, sier Løvås.
Villet politikk og direkte oppfordret til og subsidiert av det offentlige.
I sitt svar til regjeringen konkluderer Statnett med at Norge vil ha behov for økt kraftproduksjon for å unngå høyere priser enn i nabolandene, og for å dekke økende forbruk til ny industri og klimakutt.
Har ikke politikere villet innse, snarere tvert imot.
«Konklusjonen kan dermed også tolkes i lys av dette – gitt at vi skal ha null eller litt overskudd så må vi øke produksjonen når forbruket øker mye», skriver Statnett.
Ikke basert på hva politikere har ønsket og vedtatt de siste årene i alle fall. Stø kurs mot underskudd. De aller mest fremsynte, som Moxnes og Motvind vil aksellere prosessen ved å rive allerede utbygget vindkraft. Vind utgjør nå stort sett hele det norske kraftoverskuddet for øvrig.
Er det over og ut for kraftkrevende industri i Norge, mon tro?
En ting er diverse nikkel- og aluminiumsverk o.l, men hva med nyetablering av batterifabrikker og datasenter…? Det virker jo helt utopisk i overskuelig fremtid å skulle drive med sånne ting her til lands, og i EU forøvrig.
Er det over og ut for kraftkrevende industri i Norge, mon tro?
En ting er diverse nikkel- og aluminiumsverk o.l, men hva med nyetablering av batterifabrikker og datasenter…? Det virker jo helt utopisk i overskuelig fremtid å skulle drive med sånne ting her til lands, og i EU forøvrig.
det er poulært å vise til mye historikk, nasjonal patos og organiserte ordentlige arbeidere. Men kraftkrevende industri er langt på vei et rent energispill. Kostnadene for å produsere er bestemt av energikostnader i stor grad og produktprisen avhenger også i stor grad av hva energi koster siden produktene langt på vei er energi, bare i solid form.
dersom Norge får varig høyere priser relativt til andre steder så må man regne med at over tid så vil noe forsvinne og noe vil velge andre steder. Norge har noen andre fordeler også som politisk stabilitet og fornybar energiproduksjon og godt kvalifiser arbeidskraft.
det er heller ikke slik at nasjonen kollapser om noen av disse stikker er annet sted eller Google og Amazon ikke velger Norge for å putte svære datasentere. Kraften kan også selges forsåvidt om store forbrukere over tid forsvinner.
kraftkrevende industri er også i svært stor grad ikke norskeid.. Det kan etter hvert få noe å si når diskusjonen om industrikraft vs norsk natur nødvendigvis må komme i årene fremover. De som tjener mest på billig kraft er ikke Norge. De to store unntakene er Hydro og yara der staten eier 40%. Yara er også store i utlandet, visstnok en av om ikke den største kjøper av gass i Europa. Kunstgjødsel krever også veldig mye energi å produsere.
Det bør statsminister Jonas Gahr Støre umiddelbart ta med i krisepakkeprogrammet sitt.
www.itromso.no
Men vi blir nødt til å være langt mer nøysomme med nye prosjekter og å planlegge bedre. Å legge en serverfarm et sted der man ikke kan bruke kjølevann-varmen til noe klokt, fremfor å la den bli helt ut i innsjøer og fjorder, blir uaktuelt.
Batteriproduksjon er en ny darling og helt påkrevd, men om vi skal fjerne fossile utslipp fra olje-/gassproduksjon må vi prioritere.
Utslippene i olje, gass og industri kan kuttes mye, men det krever mye kraft, ifølge en fersk rapport. – Mer fornybar kraft er helt nødvendig, sier Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro.
Men vi blir nødt til å være langt mer nøysomme med nye prosjekter og å planlegge bedre. Å legge en serverfarm et sted der man ikke kan bruke kjølevann-varmen til noe klokt, fremfor å la den bli helt ut i innsjøer og fjorder, blir uaktuelt.
Ikke hørt påfallende mye fra ordføreren i Skien i det siste, nei.
Spillvarme fra alt mulig er kanskje noe av den mest lavthengende frukten. Det er rent teknisk neppe komplisert men det er litt såder med distribusjon for fjernvarme her i landet. Det var noe voldsomt med graving i Oslo da de holdt på i alle fall. I praksis er det mest aktuelt for store nybygg eller andre større enheter som allerede har eksisterende system for distribusjon av varme via vannbårne systemer.
Vi har fjernvarme på jobben, utover et par ganger det har vært lekkasjer og det har vært vel kaldt vann i dusjen ser det ut til å ha funket fint. Det er ikke fryktelig mye man kan bruke (godt) lunket vann til enn å varme opp noe. Et problem med det er at behovet er relvativ lavt rundt halve året mens det som produserer varmen stort sett durer og går året rundt. Men det er i alle fall mye bedre enn ingen ting.
Uansett vil det være mye vanskeligere å få til slike ting med kjempebillig statsgarantert lav strømpris hele tiden uansett hva som skjer. For å få fart på slikt må enten krafta forbli dyrere enn før (rimelig sannsynelig at skjer) eller så må det mye subsidier til. Eller en kombinasjon av begge deler. Dersom det, som i artikkelen over, er slik at industrien sløser 27TWh i året (jeg tillater meg å være noe skeptisk til tallet, men la gå) så er det et fint eksempel på det samme. Om de har fått kjøpt den på kontrakter i 10-20 år til lite penger, i tillegg er subsidierte gjennom fritak for elavgift og så burtetter så er det neppe veldig interessant.
Tillegg: En liten realitetsorientering fra Grenlands-området
En annen sak er at datasenter i seg selv skaper svært få arbeidsplasser. Det skal ikke mange hodene til for å håndtere "vaktmestertjenestene" de er avhengig av. Det som virkelig skaper arbeidsplassene er det som foregår i den andre enden av fiberkablene ut av datasenteret. Men å få de arbeidsplassene til Gnore tror jeg ikke blir så enkelt...
En av samfunnsfunksjonene i Norge har omlag 75 000 ansatte. De har en egen it avdeling på ca 1000 ansatte til å hjelpe seg. De har 2 datasentre de benytter, og til å operere de, så har de 3-4 dedikerte ansatte som faktisk jobber med selve datasentrene. Og stort sett, så er det "lights out operation", dvs det er ikke folk der. De eneste gangene det er folk der er når en faktisk bytter maskiner, disksystemer, sjekker filtre i kjølemaskiner osv. Det er i sammenhengen ikke så ofte. Ingen av de andre 1000 it ansatte er noengang i nærheten av datasentrene. Faktisk så er det en god del av de it ansatte som ikke vet hvor de sentrene er plassert.
Så bortsett fra å selge strømmen, så ser jeg ikke helt hva kommunen tror de skal tjene penger på...
«Statsgarantert lav strømpris» er ikke så vanskelig bare staten slutter å håndtere norsk kraft som Nordsjøen 2.0 og heller behandler den som den infrastrukturen det er.
Eksportkapasiteten burde vært tilpasset kraftoverskuddet, og vært bygd ut etter at produksjonskapasiteten var sikret.
Tingen er at det kraftoverskuddet har vært der lenge, men varierer jo fra år til år pga vær. I tørre år har det vært netto import. I normalår har vi kunnet importere billig vind- og atomkraft på netter og helger, for å kunne holde igjen vann i magasinene og produsere (og eksportere) når det er mer lønnsomt enn importen. Det har fungert veldig bra i 20-30 år.
Det nye er at det har vært bonanza på planer om nytt kraftforbruk, men politisk umulig å få gjennom ny produksjon eller overføringskapasitet. Konsekvensen er at kraftoverskuddet forvandles til kraftunderskudd og netto import i normalår. Det er politisk bestemt. Dessuten politisk bestemt nedstengning av kull- og atomkraft i Europa, og så putins gasskrig mot Europa på toppen av det.
Det bør statsminister Jonas Gahr Støre umiddelbart ta med i krisepakkeprogrammet sitt.
www.itromso.no
Men vi blir nødt til å være langt mer nøysomme med nye prosjekter og å planlegge bedre. Å legge en serverfarm et sted der man ikke kan bruke kjølevann-varmen til noe klokt, fremfor å la den bli helt ut i innsjøer og fjorder, blir uaktuelt.
Batteriproduksjon er en ny darling og helt påkrevd, men om vi skal fjerne fossile utslipp fra olje-/gassproduksjon må vi prioritere.
Utslippene i olje, gass og industri kan kuttes mye, men det krever mye kraft, ifølge en fersk rapport. – Mer fornybar kraft er helt nødvendig, sier Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro.
Overskuddsvarme er gull verdt
Vi kan feks bruke det for å fremstille miljøvennlig biogass, co2 som lages i prosessen brukes til drivhus og dermed lager vi gass med negativt fotavtrykk.
Hvis vi i tillegg bruker denne gassen til å lage feks amoniakk og fanger co2 under denne produksjon og feks injiserer dette undergrunn kan vi fjerne ganske mye co2 relativt raskt.
Alternativt gasskraftverk med co2 fangst hvis vi trenger mer strøm
Tja, det kommer an på temperaturen. Hjelper lite med masse energi dersom temperaturen er lav. Golfstrømmen representerer f.eks en sinnsyk mengde energi, men den er i praksis ubrukelig annet enn til det den gjør: varmer opp bl.A. norskekysten noen viktige grader C slik at vi ikke blir nediset
Det nye er at det har vært bonanza på planer om nytt kraftforbruk, men politisk umulig å få gjennom ny produksjon eller overføringskapasitet. Konsekvensen er at kraftoverskuddet forvandles til kraftunderskudd og netto import i normalår. Det er politisk bestemt. Dessuten politisk bestemt nedstengning av kull- og atomkraft i Europa, og så putins gasskrig mot Europa på toppen av det.
jepp. Det er slik politisk styring faktisk har sett ut. Mye av det vil uansett bli stoppet og utsatt av slemme teknokrater med en viss kontakt med grunnleggende fysikk som stiller seg i veien for demokratiet men slik er nå en gang virkeligheten. Går det ikke an så går det ikke an.
skden det er en viss stemning for å disse teknokrater her i tråden så burde sel de aller bakerst i klasserommet være i stand til å se hva som ville skjedd med fri, demokratisk og politisk flyt.Alt mulig ville blitt igangsatt men så ville noe finne ut etter hvert at det ikke er mulig å levere kraften som trengs og Norge ender opp med et monstrøst underskudd på elektrisk energi.
like forbannet er det fortsatt noen som tror at folk som Moxnes og motvind og sira Myhre og Spetalen er de eneste som har skjønt dette og NVE/Statnett kun er ute etterå revkjøre nasjonen. Politikere må gjerne vedta en enorm dildo men de må også dytte den inn selv. Den jobben tar ikke teknokratene i byråkratiet.
(patron my french men den politiske galskapen burde være åpenbar selv for de mest motvillige)
Vedfyrt elaggregat har jeg aldri hørt om? Finnes det i det hele? Ser for meg at det ikke funker spesielt bra i praksis. Vedfyrt oppvarming, som uansett står for mesteparten av elforbruket er rimelig greit. Da holder det stort sett med et par gode ladninger i døgnet og en stor akkumulatortank.
jepp. Det er slik politisk styring faktisk har sett ut. Mye av det vil uansett bli stoppet og utsatt av slemme teknokrater med en viss kontakt med grunnleggende fysikk som stiller seg i veien for demokratiet men slik er nå en gang virkeligheten. Går det ikke an så går det ikke an.
Ja, og man kan både mene at de politiske beslutningene har vært hodestups gale, og at dette likevel er rett nivå for politiske beslutninger. Det er langsiktige avveininger mellom ulike samfunnsinteresser som naturvern vs arbeidsplasser vs skatteinntekter, og det er slike beslutninger politikerne må ta. Balansen mellom produksjon og forbruk, og dermed strømprisen, er en konsekvens av de beslutningene. Det politikerne derimot ikke skal gjøre er å forsøke å detaljstyre produksjon, forbruk og pris for hver time i døgnet. Det kommer ikke til å fungere spesielt bra.
Vi kan godt spole tilbake og se hvilke politikere som har drevet på beslutninger om å stenge ned tysk og svensk atomkraft mange år før tiden, hvem som har protestert mot vindkraftutbygging, hvem som har vært motstandere av «monstermaster» etc. Det er til dels de samme som har fått gjennomslag for de politiske beslutningene som nå skriker høyest om å «ta politisk styring» på konsekvensene av sine egne beslutninger.
Etter massiv kritikk fra kommunene, velger regjeringen nå å skrote NVEs forslag om nasjonal ramme for vindkraft på land.
www.nrk.no
Rødt-leder Bjørnar Moxnes er er fornøyd med at regjeringen nå dropper den nasjonale rammeplanen, og at de har tatt motstanden på alvor.
– Men å skrote rammeplanen er ikke nok og utfordrer ikke den bit-for-bit-raseringen av natur vi har sett. Mange av områdene hvor det er stor lokal motstand er utenfor rammeplanen. Nå må gamle konsesjoner trekkes tilbake der hvor miljøfaglige råd viser at det truer biologisk mangfold, sier han.
Jada, men hadde behovet for kraftutbygging vært motivert med at dette gjør vi for å unngå å møte på strømpriser på 10kr kilowatten så hadde antagelig motstanden vært mindre også. Men det har vært forsøkt solgt inn på svulstigste vis, pakket inn i tåkeprat om at Norge skal være Europas grønne batteri bla. bla. bla. vi skal redde klimaet osv. osv. Samtidig som vi selger all den olje og gass vi klarer å hente opp og eksportere.
Mens Støre følger situasjonen nøye, men vegrer seg for å gripe inn. Han er jo tross alt Høyremann i bunn og grunn, så det får bli opp til de pragmatiske kollegaene i EU å ta grep.
Når det gjelder avviklingen av svensk og tysk kjernekraft så kommer den for tidlig, og i tillegg på verst mulige tidspunkt. Snakker om å gi Putler et trumfkort.
Det er kanskje det minste problemet siden mye av deres galne ideer ville blitt stoppet i byråkratiet der det fortsatt er noen voksne hjemme. Dessuten kan politikere få nye ideer og styre i en annen retning dersom dissonansen mellom politikk og faktiske forhold blir for stor, og vi er jo der nå og man ser hva som skjer. Nå er det ikke så kult å minimere produksjon og maksimere forbruk og da endrer politikere standpunkt og håper at ingen husker hva de tidliger har ment.
alltid artig når folk gjør seg lystig på politisk styring. en kan jo lure på hvilket samfunn de trakter etter.
i tillegg leser de så dårlig, og innbiller seg at en politisk styring ikke trenger teknokrater. det enkle poenget er at teknokrater som teknokrater ikke bør være politiske beslutningstagere, og gode politikere bør ikke overlate politikken til ikke-politikere.
men det er klart, om de som ler seg ihjel av politikken er av den mening, så bør de bare vise korta.
Dette er ståa et par dager etter at en av våre nye elkraftautoriteter Aslak Sira-Myhre publiserte en kronikk full av patos men svært tom i innhold i Dagsavisen. Der kostet det ører å dusje nordover i landet og hundrelappene fløy om man kappet panel i NO2.
For den som ønsker å regne ut hvor mye en dusj i NO3 eller NO4 koster så kan jeg opplyse at den spesifikke varmekapasiteten til vann er ca 4200 J / liter / grad og derfra burde det meste være plankekjøring. Et lite hint: Om svaret man kommer frem til er "noen få øre" så bør man enten se over regnestykket eller så bør man muligens vurdere hvor mange "noen få" faktisk er.
Men "to the point" var det visstnok
Deretter kan man, om man har en kappsag og en vegg som trenger panel, ta en stoppeklokke og se hvor mye faktisk brukstid er på kappsagen for å kappe panel til en vegg og deretter regne ut hvor mye man har brukt på elektrisk energi. Dersom svaret er at "hundrelappene flyr" så bør man også se over regnestykket en gang til. Jeg byttet panel på en del av huset ifjor og, til muligens noens skuffelse, så var kostnaden ved å kjøpe panelet svært mye høyere enn kostnaden ved å kjøre kappsaga og feinsaga for å gjøre nødvendige tilpasninger for å få panelet på veggen.
Men to det point var det visstnok.
Det er fritt frem å velge om Sira-Myhre bare hadde litt uflask med timingen eller om han faktisk ikke aner hva han prater om.
Om man synes dette er vel slemt så kan man forsøke å finne noen som mener at høye kraftpriser i Norge i seg selv er en solidaritetsakt med Europa. som er hva kronikken handlet om. Jeg har diskutert ganske mye elkraft med temmelig mange men har endå til gode å møte noen som mener det Sira-;Myhre hadde som tema i sin kronikk.
Men det var i det minste to the point og skal heies på. Det er åpenbart ingen grenser for hvilket fjas man kan publisere om dagen og likevel bli heiet på.
du hadde jo heller ikke peiling på som hva som lå til grunn for den økende prisen der nord. gud vet hva som er ståa om et par dager.
så det slik ut da aslak skrev?
tillegg:
«Om man synes dette er vel slemt så kan man forsøke å finne noen som mener at høye kraftpriser i Norge i seg selv er en solidaritetsakt med Europa.»
var ikke det noe av støres argumentasjon? (ikke prisen som sådan, men systemet som genererer prisen.)
Stort sett ja, dog lavere i NO3 enn i dag / i morgen men fortsatt svært høyt relativt til gammel normal da den ble publisert. Når han skrev ordgyteriet sitt aner jeg rimelig nok ingen ting om men det var godt utdatert da det kom på trykk, Datostemplingen gikk ut for et par uker siden og eksempelene hans var uansett aldri korrekte siden de også betaler nettleie nordover i landet.
Han følger helt åpenbart ikke med og kan ikke å regne. Unasett om man bruker prisene i NO3/4 eller NO2 og beksrevet aktivitet.
nei, det kan en si. men det er det vel ingen av oss som synes situasjonen er noe absurd, uavhengig av regneferdigheter, som helt ser meningen i disse små regnefeilene du elsker å påpeke. endrer det noe som helst på tilstanden?
men det fins en mann der ute som regner og grafer til mattheten kan ta en normalforstand. du har lite å si til talla til salen. ta rotta på mannen! (ingen grunn til å bedrive omregninger for kappsag.)
alltid artig når folk gjør seg lystig på politisk styring. en kan jo lure på hvilket samfunn de trakter etter.
i tillegg leser de så dårlig, og innbiller seg at en politisk styring ikke trenger teknokrater. det enkle poenget er at teknokrater som teknokrater ikke bør være politiske beslutningstagere, og gode politikere bør ikke overlate politikken til ikke-politikere.
men det er klart, om de som ler seg ihjel av politikken er av den mening, så bør de bare vise korta.
Nei, om du leser innlegget skriver jeg eksplisitt at dette er politisk styring på rett nivå, langsiktige avveininger mellom motstridende hensyn og interesser, selv om beslutningene viste seg å være spinnville. Det jeg ironiserer over er folk som nå etterlyser «politisk styring» og ser ut til å ignorere at situasjonen er et resultat av politiske veivalg, til dels deres egne.
«Om man synes dette er vel slemt så kan man forsøke å finne noen som mener at høye kraftpriser i Norge i seg selv er en solidaritetsakt med Europa.»
var ikke det noe av støres argumentasjon? (ikke prisen som sådan, men systemet som genererer prisen.)
Hele kronikken med de nevnte tåpelige eksempelene handlet stort sett om en stråmann som mente at høye priser er solidaritet med Europa. Det er det jo ingen som mener. Å tilby spisslast til Europa er det, å tilby en liten mengde energi (som noen synes å henge seg opp i) eller at krafta i seg selv er dyr er det på ingen måte. Støre vil ikke melde Norge ut av det europeiske samarbeidet. Om man skal oppsummere gjengs kraftpolpulisme i Norge i to setninger så er den "Eruopa kan dra til helvete, vi skal ha billig kraft og drive på som om ingen ting skjer i verden. Vi eksporterer om vi gidder og forventer at dere eksporter til oss om vi trenger det". Det er ikke Støre spesielt interessert i å være med på og skal følgelig idioterklæres. Be my guest.
På en noe større skala er jeg vel godt over gjennomsnittelig irritert over at et lass med nye og selvutnevnte eksperter innen elkraft gang på gang på gang avlører at de virkelig ikke har den fjerneste ide om hva de snakker om men like fullt er dette de nye folkeheltene som står opp for den lille mann og kvinne og de i mellom. Om man derimot har genuin innsikt i det norske kraftsystemet i kraft av (phun intended) å jobbe i Statnett eller NVE så er man nærmest for folkefiende å renge.
Hvor har det forresten blitt av Moxnes? Ikke hørt eller sett noe fra han på en stud, han var også en tid en ledende tenker innenfor denne sfæren. Rik på ideer og populisme og kanskje noe lettere innen å skjønne hva han faktisk pratet om, men denslags er uansett ikke så nøye om dagen.
Nei, om du leser innlegget skriver jeg eksplisitt at dette er politisk styring på rett nivå, langsiktige avveininger mellom motstridende hensyn og interesser, selv om beslutningene viste seg å være spinnville. Det jeg ironiserer over er folk som nå etterlyser «politisk styring» og ser ut til å ignorere at situasjonen er et resultat av politiske veivalg.
Interessant at det fortsatt prøves framstilles slik at "fagfolk" er de det skal lyttes til. De har som kjent fordelingspolitikk og hele samfunnets ve og vel som fagfelt. På linje med Nakstad det.
Hele kronikken med de nevnte tåpelige eksempelene handlet stort sett om en stråmann som mente at høye priser er solidaritet med Europa. Det er det jo ingen som mener. Å tilby spisslast til Europa er det, å tilby en liten mengde energi (som noen synes å henge seg opp i) eller at krafta i seg selv er dyr er det på ingen måte. Støre vil ikke melde Norge ut av det europeiske samarbeidet. Om man skal oppsummere gjengs kraftpolpulisme i Norge i to setninger så er den "Eruopa kan dra til helvete, vi skal ha billig kraft og drive på som om ingen ting skjer i verden. Vi eksporterer om vi gidder og forventer at dere eksporter til oss om vi trenger det". Det er ikke Støre spesielt interessert i å være med på og skal følgelig idioterklæres. Be my guest.
På en noe større skala er jeg vel godt over gjennomsnittelig irritert over at et lass med nye og selvutnevnte eksperter innen elkraft gang på gang på gang avlører at de virkelig ikke har den fjerneste ide om hva de snakker om men like fullt er dette de nye folkeheltene som står opp for den lille mann og kvinne og de i mellom. Om man derimot har genuin innsikt i det norske kraftsystemet i kraft av (phun intended) å jobbe i Statnett eller NVE så er man nærmest for folkefiende å renge.
Hvor har det forresten blitt av Moxnes? Ikke hørt eller sett noe fra han på en stud, han var også en tid en ledende tenker innenfor denne sfæren. Rik på ideer og populisme og kanskje noe lettere innen å skjønne hva han faktisk pratet om, men denslags er uansett ikke så nøye om dagen.
Det mases jo vitterlig om politisk styring, det har blitt gjort et visst forsøk på å vise hvor poitisk styring har ledet oss og hvor den samme politiske styringen er på vei. Eneste grunn til at Norge ikke er på vei mot en monstrøst kraftunderskudd er at ting vil vli stoppet av teknokrater. Jeg har ikke helt oversikten over alt som er politisk ønsket men litt sleggeregning på noe skulle tilsi:
Elketrifisering av privatbilismen: 4 TWh til
Elektrifisering av sokkelent: 15TWh
Elektrifinsering av ammoniakkproduksjon: 4 TWh
Masse datasenetere: 4 TWh
Batterifabrikker: 5 TWh
Hydrogenproduksjon: Aner ikke, men masse TWh
Alt dette skal skje fort som faen, men uten å bygge ut produksjon.
Det er primært hva Norge driver med, ja. Siden norske produsenter i svært stor grad kan velge når de produserer og når de ikke gjør det og produskjonen kan reguleres opp og ned i løpet av veldig kort tid.
Norge er koblet til Europa for å maksimere verdien av norsk vann i magasiner for å fylle offentlige kasser og for å ha forsyningssikkerhet. Baksiden av denne medaljen er at vi også i stor grad importerer europeiske kraftpriser, også når disse går bananas for da øker verdien av vannet i norske magasiner dramatisk grunnet koblingen til Europa. Spesielt når det er lite av vannet. Men dette er jo mot Motvind-tesen så jeg forventer ingen aksept for akkurat dette.
Jeg er spent på hvordan ledende kabeltenkere har tenkt å forklare den voldsomme prisøkningen i Midt-Norge som skjer nå. Det er greit med vann der og ingen nye utenlandsforbindelser er bygget sist jeg sjekket. Ser frem til en Fjesbokpost fra Motvind som forklarer det hele, men nå plutselig uten at det er avhengig av nye utenlandskabler som har vært eneste forklaringsvariabel så langt. Kanskje Ukrainas fremgang på slagmarken? Korrelasjonen er der jo. Og som vi har lært holder det lenge om man har bestemt seg for kausaliteten på forhånd.
Det mases jo vitterlig om politisk styring, det har blitt gjort et visst forsøk på å vise hvor poitisk styring har ledet oss og hvor den samme politiske styringen er på vei. Eneste grunn til at Norge ikke er på vei mot en monstrøst kraftunderskudd er at ting vil vli stoppet av teknokrater. Jeg har ikke helt oversikten over alt som er politisk ønsket men litt sleggeregning på noe skulle tilsi:
Elketrifisering av privatbilismen: 4 TWh til
Elektrifisering av sokkelent: 15TWh
Elektrifinsering av ammoniakkproduksjon: 4 TWh
Masse datasenetere: 4 TWh
Batterifabrikker: 5 TWh
Hydrogenproduksjon: Aner ikke, men masse TWh
Alt dette skal skje fort som faen, men uten å bygge ut produksjon.
løgn og bedrag! jeg forventer mer av en mann som kjenner sin regnestav.
du tror visst av at det ikke er forskjell på god og dårlige politisk styring, på samme måte som noe tror at de har et argument bare fordi ting kommer inne i kassene – aka felleskapet. de forstår ikke at dette politiske felleskapet er det sted hvor politikken skjer. men de er vel så sauset ned i ideologi, at de tror at alt som har med felleskap å gjøre angår politikken til rødt. det er staten som tjener, så ikke klag! som om ikke den poltiske kamp angår hva staten gjør med alt den tjener.
Jeg er spent på hvordan ledende kabeltenkere har tenkt å forklare den voldsomme prisøkningen i Midt-Norge som skjer nå. Det er greit med vann der og ingen nye utenlandsforbindelser er bygget sist jeg sjekket. Ser frem til en Fjesbokpost fra Motvind som forklarer det hele, men nå plutselig uten at det er avhengig av nye utenlandskabler som har vært eneste forklaringsvariabel så langt. Kanskje Ukrainas fremgang på slagmarken? Korrelasjonen er der jo. Og som vi har lært holder det lenge om man har bestemt seg for kausaliteten på forhånd.
løgn og bedrag! jeg forventer mer av en mann som kjenner sin regnestav.
du tror visst av at det ikke er forskjell på god og dårlige politisk styring, på samme måte som noe tror at de har et argument bare fordi ting kommer inne i kassene – aka felleskapet. de forstår ikke at dette politiske felleskapet er det sted hvor politikken skjer. men de er vel så sauset ned i ideologi, at de tror at alt som har med felleskap å gjøre angår politikken til rødt. det er staten som tjener, så ikke klag! som om ikke den poltiske kamp angår hva staten gjør med alt den tjener.
Siden Rødt har høyst begrenset innflytelse på de store linjene i norsk politikk er jeg egentlig ikke veldig interessert i hva de mener om dette. Den nevnte liste er en noenlunde etteretterlig oversikt over politiske (sterke) ønsker i Norge og hvilken mengde elektrisk energi det vil kreve å realisere disse. Dette er ønsker som er fremmet samtidig med at knapt noen ny produksjon skal komme for det har de samme politikerene bestemt.
Man kan like eller mislike det, men dette er altså hvor nasjonen Norge hadde vært på god vei dersom politikere fikk bestemme hva som skal satses på her i landet. Det er kraftforbruk og ikke kraftproduksjon. Mafiaen i Statnett og NVE påpeker at Norge har stø kurs mot kraftunderskudd innen kort tid og så får politikere bestemme hva de vil gjøre med den saksopplysningen. Svaret på dette har endret seg dramatisk det siste året siden virkeligheten faktisk har sunket inn i den politiske klassen også og nå skal det bygges kraft. Enkelte genier vil fortsatt rive allerede bygget kraftproduksjon, men de om det.
Vi får havvind en gang i 2030-32 eller deromkring (den er for øvrig veldig dyr å bygge ut). Omtrent alle som vil bruke ren, billig og grønn norsk kraft vil ha tilslag lenge før det og politikere har heiet og støttet fordi det er den nye vinen og arbeidsplasser og så burtetter. De har ikke skjønt en dritt, men nå er det i ferd med å gå opp for de fordi det store, slemme markedet har gitt de et realt ballespark og ting har snudd ca 180 grader. I Norge som i Tyskland og resten av Europa. Aller har vært dopet på billig russisk gass, også Norge selv om knapt noen har skjønt det før nå.
Som jeg sa en gang for ørten sider siden: Lukk øynene og prøv å se hvor norsk kraftpolitikk ville vært nå uten dette prissignalet. Ikke en kjeft ville sett problemet og motstanden mot utbygging av produskjon og overføringskapasitet ville fortsatt vært massiv.
Som jeg sa en gang for ørten sider siden: Lukk øynene og prøv å se hvor norsk kraftpolitikk ville vært nå uten dette prissignalet. Ikke en kjeft ville sett problemet og motstanden mot utbygging av produskjon og overføringskapasitet ville fortsatt vært massiv.
Varsel om strømunderskudd om 5 år får ingen til å reagere, fordi det er ingen stemmer å hente på det. Høy pris derimot, som vi har nå, er det stemmer å hente for å få ned. Ergo pris virker for å regulere produksjon.
Hvor ser du, rent hypotetisk at denne kollektive innmeldelsen i virkeligheten ellers skulle kommet fra? Garanterte makspris til gud og hvermann uansett hva som skjer? Det er jo ikke slik at det har manglet på prognoser over avviket mellom ønsket forbruk og ønsket produksjon her i landet. At man vil øke forbruket dramatisk, ikke bygge ut noe og samtidig koble seg fra utlandet representerer muliges et slags maksimum av idioti innenfor denne sfæren og en del var vel også der temmelig lenge. Pipen har muligens fått en noe annen lyd nå, men har ikke helt oversikten,
Det er altså kun et års tid siden ordføreren i Skien mente det var en brilijant ide å bygge et datasenter som dro 500MW og skulle tømme all overskuddsvarme ut i et vann i nabolaget. Arbeidsplasser. Grønn industri. Datasentere. Teknologi. Tar ikke lang tid å fylle bongen i buzzword-bingo med et slikt prosjekt. Galaskapen er nå sannsyneligvis åpenbar for de langt fleste.