Jeg skjønner ikke dette helt da det strider mot min ingeniørhjerne å ordne seg noe så dumt, men @weld kan sikkert forklare sammenhengene her.
er vel litt shorting av akser som man ikke har , derivater og annet tullball som skulle vært forbudt.
Ganske fantastisk om det er slik at strømprodusenter kan gå konk pga produktpriser som er 50-100 ganger høyere enn sin egen produksjonskost, eller har jeg misforstått noe her. . . .?? Eller er bare strømselgere som kjøper og selger kraft uten å produser en dritt dette gjelder? De må gjerne gå til helvete og dra hele markedsystemet i dass og heller la staten ta over hele greia
Det gjelder produsenter og enda mer de som er i de to nordligste områdene siden kontraktene typisk er mot systemprisen som nå om dagen ofte avviker svært mye fra prisene nordover men er i alle fall i området rundt prisene sør i landet.
Har vært innom det noen ganger i tråden, greia er at de selger på lang sikt i det finansielle markedet for å prissikre produksjonen (husk at prisen også kan gå ned mot eller endatil under null). Så går prisene til himmels og disse kontraktene er kraftig i minus og de må stille løpende sikkerheter for de. Det er ikke spesielt for kraftmarkedet, alle futures-markeder fungerer slik. Tidligere i år holdt en av verdens største nikkelprodusenter på å gå overende fordi nikkelprisen gikk til himmels. Det er inutitivt like rart og forklaringen er den samme.
Det er regnskapsreglene som gir denne effekten - slike kontrakter skal føres til faktisk verdi - igjen ikke spesielt for kraftkontrakter. Motposten til disse, som da ikke fremkommer i regnskapet, er strengt tatt tatt vannet i magasinene og fremtidig produksjon har blitt tilsvarende mye mer verdt, men det er ikke en størrelse som fremkommer i noe regnskap.
Rent generelt er det ganske risikabelt å selge råvarer i det finansielle markedet, de gjør det for å redusere prisriiko og jevne ut inntektene men det kan også innimellom gå Veldig Galt som det har gjort nå. Har funket fint i et par tiår, så funker det ikke lengre.
En annen og litt mer obskur effekt er at når det svinger så mye som det gjør nå så øker også oppgjørssentralen kravene til sikkerhet som må stilles, dette er en funksjon av at utfallsrommet for tap antas å være mye større enn før og den elendige likviditeten i markedet gjør at man må regne med mye lengre tid for å komme ut av posisjonene om man må. Det er noen andre effekter også, men felles for de alle er at det må stilles mye, mye mer sikkerhet enn tidligere for samme type kontrakter.
Dette fenomenet finnes stort sett ikke om man selger fysisk kraft på lange kontrakter. Det er nok også grunnen til at Norge avventer - problemet er nok større i Sverige og Finland hvor det finansielle markedet er mer brukt enn her i landet.