Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.100
    Antall liker
    3.195
    Torget vurderinger
    1
    Fra Nationen:https://www.nationen.no/landbruk/bo...-opp-millionlan-for-a-dekke-driftsunderskudd/

    Bondelagsleder måtte ta opp millionlån for å dekke driftsunderskudd
    Melkebonde Håvard Green har 27 millioner i gjeld, 450 dyr i fjøset og to brudd i ryggen. Tid til operasjon eller å være med på sin egen datters fødsel har han derimot ikke.

    – Omsetningen er ikke høy nok til å dekke kostnadene. Selv om jeg verken tar ut lønn eller betaler avdrag på lånet, har jeg ikke andre muligheter enn å ta opp enda mer lån for å dekke løpende utgifter, sier Håvard Green.

    Han er melkeprodusent, leder i Ørland Bondelag og i løpet av året har han økt gjelda med to millioner kroner for å kunne betale regningene sine.

    Kjøpte gård på det åpne markedet
    Det var ikke slik han drømte om at hverdagen skulle bli da han kjøpte gården i mars 2019. Ikke da han kjøpte mer kvote, bygde oksefjøs og leide flere gårder i bygda heller.

    Håvard Green er mekaniker, agronom og har en mastergrad i maskinkonstruksjon. Før han kjøpte gården på Fosen i Trøndelag på det åpne markedet, bød han på gårder i Nordland, Agder, Trøndelag og Innlandet.

    Han hadde pusset opp og solgt leiligheter i Oslo og jobbet tusenvis av timer overtid i Nordsjøen. Fem millioner kroner hadde han spart opp med bondedrømmen som motivasjon.

    Nå er han usikker på hva framtida bringer. Med gjeld på 27 millioner kroner og galopperende kostnader føler han seg helt låst. Det blir mindre og mindre fristende å gå inn i nettbanken og han er helt avhengig av godvilje fra banken.

    – Arbeidsmengden er helt på bristepunktet av hva jeg tåler. Politikerne og folket må rett og slett bestemme seg om de ønsker norsk matproduksjon, for noe må gjøres og det må gjøres raskt. Vi produserer 500 tonn melk i året og fôrer fram 250 okser. Det er snakk om betydelig matproduksjon, men det er ikke bærekraftig slik som situasjonen er i dag, sier Green.

    Driftsplanen viste overskudd
    Selvsagt hadde han laget driftsplan. Det var en rådgiver fra Norsk Landbruksrådgiving som utarbeidet den. Planen ble godkjent av både Innovasjon Norge og banken.

    Melkebonden var klar på at den skulle være realistisk.

    Bondens prisindeks
    Den generelle prisstigningen i samfunnet (KPI) har økt raskt de to siste årene, men prisstigningen på varer og tjenester som er nødvendige i gårdsdrift (BPI) har økt langt mer.
    BPI: 40% (146)
    KPI: 10% (124)
    Prisoppgang fra aug. 20 - aug. 22: kunstgjødsel 203%, diesel 42%, kraftfôr 28%, vedlikehold 18%.

    På tross av at hver ku produserer mer melk enn det han forutsatte, at han bruker mindre kraftfôr enn antatt og at oksene har bedre tilvekst enn han la til grunn, kan han bare drømme om å oppnå de økonomiske resultatene som står i driftsplanen.
    I planen står det at han skulle sitte igjen med et overskudd på 1,2 millioner kroner i år, hvis han selv tok ut 300.000 kroner i inntekt og hadde én fulltidsansatt. I dag er realiteten at han ikke tar ut noe lønn, at han har en ansatt i halv stilling og at drifta likevel går i minus på tross av at han produserer både mer melk og mer kjøtt enn driftsplanen tilsier.

    På ett år er gjødsla blitt 700.000 kroner dyrere, kraftfôrregningen 400.000 kroner høyere, mens dieselkostnaden har økt med 165.000 kroner.

    – Det var ikke mulig å forutse den kostnadsveksten vi har hatt. Når du har 27 millioner i gjeld og 6,3 prosent rente, er det snakk om svært store tall hvis renta øker bare litt, sier bonden. Han er skuffet over at landbrukets egne organisasjoner mener han har fått full kostnadskompensasjon. – Delkompensasjon ville vært mer riktig.

    Jobb utenom finansierer forbruk
    Samboer Sine Thulin er dansk og utdanna radiograf og næringsmiddelteknolog. Hun hadde ingen erfaring fra landbruk før hun flytta til Fosen. – Jeg husker Håvard sa at han gjerne ville forberede meg på hva som ventet, men at jeg trolig ikke kunne forstå det ordentlig før vi kom i gang. Det stemte. Det er vanskelig å forestille seg dette livet når man har en vanlig jobb, sier Sine.
    I tillegg til å bidra med et par tusen timer i fjøset hvert år, har hun full stilling som kvalitetssikrer på fôrfabrikken Scanbio, som lager dyrefôr basert på biprodukter fra havbruksnæringen. Det er hennes lønn som finansierer familiens forbruk og sørger for mat på bordet. – Vi er helt avhengig av arbeid utenom gården for å ha noe å leve av, sier Green.

    Paret er ikke gift og Green eier gården alene. – Jeg vil ikke dra Sine inn i dette slik som økonomien er nå, sier melkebonden.

    Klokka er halv tolv på kvelden. Paret har endelig fullført dagens siste fjøsstell og serverer spagetti bolognese ved kjøkkenbordet rett før midnatt. Det er fem timer til neste fjøsstell, som må være unnagjort før 16 okser og fire kyr skal hentes klokka sju. Odelsjenta Marta (3 måneder) sover i en seng i stua. Sine har foreldrepermisjon fra "den betalte jobben", men det mangler ikke akkurat på arbeidsoppgaver når man har 450 dyr i fjøset.

    Ikke råd til å være syk
    Thulin prøver å ikke tenke så mye på økonomien. Hun er mer bekymret for kjærestens helse. Etter et ublidt møte med kviger på beite, har han to brudd i ryggen. Som radiograf har hun tatt utallige røntgenbilder av ryggpasienter. Hun vet hva som kan skje hvis nerver kommer i klem. Noen dager kjenner ikke Håvard det ene eller det andre beinet sitt. Legene anbefaler operasjon. Da blir han i så fall sykmeldt i fire-fem måneder.

    – Det går bare ikke. Vi har over fire årsverk i fjøset og en ansatt i halv stilling. Maksimalt sykdomsavløsningstilskudd er 1670 kroner dagen. Vi er ikke i nærheten av å kunne betale for den arbeidsinnsatsen som kreves hvis jeg blir sengeliggende, sier melkebonden.

    Fødte alene
    Melkebøndene har ikke akkurat for vane å ligge på sofaen. 11. juli var Thulin i fjøset til halv åtte på kvelden. Hun gikk inn for å lage middag, før hun skulle ut i fjøset igjen.

    Etter middagen følte hun seg "litt dårlig". Et kjapt besøk hos den lokale jordmora konstaterte at fødselen var i gang. Thulin reiste til sykehuset i Trondheim og noen timer etter var odelsjenta født. Håvard kunne ikke være med. Han skulle levere 60 okser klokka sju morgenen etter.
    – Det var selvsagt trist at han ikke kunne være med på fødselen. Jeg merket at de ansatte på sykehuset synes det var rart. Det er ikke lett for utenforstående å skjønne hvilket ansvar og hvilken arbeidsbyrde vi har. Vi kan faktisk ikke bare reise fra et fjøs med 450 levende vesener, sier småbarnsmoren.

    Store melkebønder er taperne
    I fjor satte regjeringen ned Inntektsutvalget for jordbruket. Utvalget skulle komme med råd til hvordan bondens inntekt kan regnes ut, slik at den kan sammenlignes med lønnstakernes inntekt.
    Da leder for Inntektsutvalget, Ola Grytten, skulle presentere utvalgets rapport nylig, sa han at det er svært store forskjeller på hvor mye bønder tjener her i landet. Han trakk fram melkebønder som nylig har investert, som de store taperne.

    Leder for landbruk i SpareBank 1 SMN, Ola Husby, kan bekrefte at denne kundegruppen har krevende dager.
    – De som har gjort store investeringer i melkeproduksjon de siste åra, har det veldig tøft nå. De første tre åra etter en stor investering er alltid unntakstilstand, men når dette sammenfaller med lavkonjunktur er det mange som får likviditetsproblemer. I slike perioder blir stordriftsfordeler til stordriftsulemper. Melkebøndene som driver stort har relativt sett fått svært lav kostnadskompensasjon sammenlignet med andre bønder, sier Husby.

    Langsiktig horisont
    Green er ikke den eneste melkebonden som har fått innvilget lån for å kunne betale regningene sine.

    – Vi som gir lån til landbrukskunder, har langsiktig horisont. Vi vet det kommer oppturer og nedturer. Nå må vi hjelpe dem gjennom denne kneika og tro at det kommer bedre tider, sier Husby.

    Både Bondeopprøret og oppnevnelsen av Grytten-utvalget gjorde Green optimistisk. Etter at Grytten-rapporten ble lagt fram forsvant mye av optimismen. Melkebonden tror ikke rapporten vil medføre endringer som gjør at bønder etter hvert kan få en inntekt som er sammenlignbar med folk i andre yrker.

    – Jeg er skuffet over mange av de som skulle være landbrukets stemme i dette utvalget. Det som er sikkert og visst, er at vi ikke kan vente 20 år på å få en inntekt det er mulig å leve av. Hvis vi selger gården nå, kommer vi til å sitte igjen med kanskje ti millioner kroner i gjeld. Kanskje er det likevel lettere å betale ned ti millioner i gjeld med sivilingeniørlønn enn å fortsette som i dag, sier bonden.

    Melkeprodusenten mener det ikke er mulig å løpe fortere nå.
    – Vi har altfor lenge godtatt statens krav om at vi skal effektivisere med tre-fire prosent hvert år, men nå mener jeg vi er oppe i topphastighet. Denne effektiviseringsgevinsten tilfaller bare staten og forbrukeren. Hvis vi skal ha norsk matproduksjon må folk tenke på bonden også, avslutter gårdbrukeren.

    Epilog: Denne artikkelen ble sendt til gjennomlesning en tidlig morgen, med spørsmål om bonden kunne lese gjennom i løpet av dagen.

    "Jeg rekker dessverrre ikke før i kveld. Robotstopp klokka 23 i går, jobba hele natta, nå forsinka fjøsstell, alle 190 okser skal flyttes til neste binge, dyremottak klokka 14.00 i dag av ca 50 oksekalver som skal sorteres og fordeles. Så er det nytt fjøsstell. Heldig hvis jeg er ferdig før midnatt. Snart stopper jeg av naturlige årsaker."
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.185
    Antall liker
    18.485
    Torget vurderinger
    2
    Til bondelagslederens utfordringer:

    Det begynner i feil ende. "Du trenger robotfjøs, det koster XXX. For å forsvare den investeringen må du ha 450 dyr. For å få plass til disse må du utvide. Men det vil lønne seg, for om alt går bra og om veksten i kostnadene på innsatsfaktorer er jevn, vil du ha ZZZ i overskudd."

    Arla fikk svenske melkebønder til å satse på tilsvarende vis, og de sliter med samme problem. For at det skal lønne seg må de ha flere dyr, med flere dyr stiger kostnadene, og sårbarheten. Det finnes melkefjøs med tusener av dyr.

    Og hvem i helvete vil ha denne melken, egentlig? Det er hvitt vann, tilsatt fettprosenten, etter at den har vært innom meieriet. (Fettet trekkes ut av melken og tilsettes i forhold til H/Lett/Skummet gradene, med så lite som mulig, slik at man skal sitte igjen med fett til smør, o.a.)
    Alt smaker identisk, fordi melken er blitt utjevnet og bearbeidet og tilpasset -- noe som driver enhetsprisen ned, siden bøndene ikke produserer terroir, men en generell vare. Alle dyrene, landet over, står og tygger samme pelletfôr. (Det finnes roboter som doserer grovfôr (gras), men de fleste nyttiggjør seg pelletdosering).

    Det i linken er selvsagt ikke en løsning som passer for alle, men de som driver Biri, Skarrbo, o.a. som leverer melk til oss, har det altså ikke så anstrengt økonomisk, de har en flokk tilpasset forholdene, men får en enhetspris som gjør at det er mulig å satse på egne innsatsfaktorer, fremfor å kjøpe dem fra Brasil.


    Tiår med feilslått landbrukspolitikk, styrt av Senterpartiet uavhengig av regjeringssammensetning, har ført norsk landbruk utfor stupet. Sentralisering og generalisering er fortsatt hovedmeldingen, med regionskonsentrert produksjon i ulike kategorier, alt etter hva man har bestemt at regionen egner seg til.

    I en diskusjon her om dagen kom det opp at "bøndene får så jævlig mye i subsidier, de burde være fornøyde og holde kjeft". En grei motmelding kom: subsidiene går ikke til bøndene, de går til deg, dersom du vil ha mat på bordet, og du burde være villig til å subsidiere landbruket med mye mer.

    Det er bare å lese meldingen til Odd. Bønder landet over er i ferd med å gi opp. Jeg har aldri sett så mange store bruk på Finn, og på andre steder der slike annonseres, som nå. Og det altså til tross for den mye kritiserte støtteordningen som regjeringen vedtok i vår.

    Du er stupdum om du driver med konvensjonelt landbruk i Norge, etter føringene fra Dept. og de store organisasjonene. Det er strake veien til å bli overarbeidet gjeldsslave.

    Dessverre sitter det en gjeng idioter i Høyre og påvirker partiets landbrukspolitikk. Det smerter fortsatt at kooperativene tok makten fra storbønder og oppkjøpere på 1920-tallet og landbruket skal få svi enda, hundre år etter. "Legg ned norsk landbruk, kjøp fra utlandet," er det flere enn Civita som melder.
    Høyre må snu og må støtte landbruket tungt, for å få opp selvforsyningsgraden og for å sikre et levende, stedstilpasset landbruk over hele landet, fremfor dagens uniformerte driftsbygningsbruk, som like gjerne kunne funnet sted på en slette i Romania, som i Hedmark.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.630
    Antall liker
    7.244
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    De som har drevet med småfe (geit og sau) i småskala avvikler mer og mer etter økte krav til fjøs fra EU for noen få år siden. Å investere flere milioner til ny fjøs som tilfredsstiller nye krav, med en flokk på 40-50 sauer ville vært galskap for de fleste, gitt hva en får igjen pr kilo en lever til slakteriet.

    Resultatet ser man når kulturlandskapet gror igjen.

    Johan-Kr
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.185
    Antall liker
    18.485
    Torget vurderinger
    2
    Til dette, fra artikkelen om bondelagslederen.

    Melkeprodusenten mener det ikke er mulig å løpe fortere nå.
    – Vi har altfor lenge godtatt statens krav om at vi skal effektivisere med tre-fire prosent hvert år, men nå mener jeg vi er oppe i topphastighet. Denne effektiviseringsgevinsten tilfaller bare staten og forbrukeren. Hvis vi skal ha norsk matproduksjon må folk tenke på bonden også, avslutter gårdbrukeren.


    Hva går effektiviseringen ut på?
    Avdrått fra hver melkeku skal maksimaliseres. Nå er det slik at 10.000 liter i året ikke lenger er usedvanlig.


    Melkekyr på tidlig 1900-tall leverte opp mot 2.000, avl har gjort dem til hypereffektive produsenter av hvitt vann, men det har altså lite med melk å gjøre.

    Annen effektivisering handler om roboter, om styringsverktøy, om bruk av fôrblandinger som gir mest mulig produksjon for lavest mulig kostnad, osv.

    Gårder som satser på "urkyr", norske tradisjonsraser som Dølafé, får beskjed om at disse ikke produserer nok melk, de må ha avdrått på minst 3.500 liter/år for å kvalifisere til støtte.

    Gjør i det minste som Røros Meieri. Da Tine bestemte seg for å legge ned meieriet, fordi kalkylene viste at det ikke lønnet seg å drive "så langt unna markedet", overtok bøndene i regionen meieriet. De besluttet at de skulle drive økologisk og la om til økologiske produkter.
    Meieriet går med solide overskudd, mens det var et underskuddsforetak under Tine. Bøndene tjener penger og andre matprodusenter i regionen har hektet seg på -- selv om det altså var "altfor lang vei til markedet".

    Skjermbilde 2022-10-26 kl. 11.13.42.png
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.185
    Antall liker
    18.485
    Torget vurderinger
    2
    De som har drevet med småfe (geit og sau) i småskala avvikler mer og mer etter økte krav til fjøs fra EU for noen få år siden. Å investere flere milioner til ny fjøs som tilfredsstiller nye krav, med en flokk på 40-50 sauer ville vært galskap for de fleste, gitt hva en får igjen pr kilo en lever til slakteriet.

    Resultatet ser man når kulturlandskapet gror igjen.

    Johan-Kr
    Er det kravet om halvparten tett gulv fremfor spaltegulvsbinge du tenker på?
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.630
    Antall liker
    7.244
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Er det kravet om halvparten tett gulv fremfor spaltegulvsbinge du tenker på?
    Jeg fikk oppgitt regelverksendringer som årsak til avvikling, men det spørs om det ikke er dette det gjelder. Dette er vel et krav som går mot økologisk produksjon, mens det er andre krav for konvensjonell produksjon. Det er nok ikke alle som kommer i knipa her, men det er vel også en sum av krav som velter lasset for mange. Småskalaprodusentene blir jo i utgangspunktet ikke rike av dette - det må nesten mest karakteriseres som hobbyvirksomhet.

    Johan-Kr
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.185
    Antall liker
    18.485
    Torget vurderinger
    2
    Jeg fikk oppgitt regelverksendringer som årsak til avvikling, men det spørs om det ikke er dette det gjelder. Dette er vel et krav som går mot økologisk produksjon, mens det er andre krav for konvensjonell produksjon. Det er nok ikke alle som kommer i knipa her, men det er vel også en sum av krav som velter lasset for mange. Småskalaprodusentene blir jo i utgangspunktet ikke rike av dette - det må nesten mest karakteriseres som hobbyvirksomhet.

    Johan-Kr
    Det er en stor utfordring for gårder med båsfjøs til storfé at det er kommet krav om løsdrift/frigangsfjøs, for eksempel. Det handler på den annen side om dyrevelferd, men betyr et økonomisk løft for mange. (Robotleverandører er også tilhengere av løsdriftsfjøs, siden de vil at dyrene skal gå mellom liggeplass og fôr, med avbrekk i melkeroboten.)

    I størstedel handler vel kravene om lufting, lys, adgang til å bevege seg i vintermånedene, og gjødselhåndtering. Jeg må innrømme å ha vært i gamle båsfjøs der dyrene som står tjoret ikke har det bra og jeg har vansker med å forsvare praksisen nå (selv om jeg vokste opp med båsfjøs som standardløsning).
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.100
    Antall liker
    3.195
    Torget vurderinger
    1
    Problemet med løsdriftkravet er at det er rigid og strukturdrivende. Det er satt en dato - 1.1.2034 - etter den datoen skal alt storfe i Norge være oppstalla på løsdrift, båsfjøs er forbudt. De lavthengende fruktene i denne overgangen er allerede plukket. De største gårdene med den beste jorda i umiddelbar nærhet har allerede bygd nye, store løsdrift. De sliter. Hva da med alle de andre gårdene, der ressursgrunnlaget er dårligere og økonomien ikke engang tillater å få bygd på til kravet om kalvingsbinge i 2024? Innovasjon Norge legger som regel til grunn minst en dobling av produksjonen for å få innvilget støtte. Der starter silinga mot større og færre bruk. Å bygge nytt fjøs uten å øke produksjonen er ikke mulig pr idag, selv om mange skulle ønske det var slik. Det er svært få stordriftsfordeler å hente ved å gå fra 20 til 100 kyr, for å si det sånn. Green i artikkelen i Nationen har 27 millioner i gjeld på 450 dyr. Det er ikke høyt. 6 millioner per 100 dyr, det bygger du ikke fjøs for i dag. Likevel betaler han altså for å jobbe 100 timer i uka for å produsere mat.

    Man burde endre på dette. Løsdriftskravet må ligge fast, men burde ikke være knyttet opp mot en dato, men gjelde når man skal bygge nye fjøs. Båsfjøs bør få drives på den måten så lenge det er naturlig for den enkelte gård. Svært mange båsfjøs vil uansett bli nedlagt når den som driver i dag velger å avslutte, denne drifta bør fortsette også etter 2034. De fleste båsfjøs er bygd I tidsrommet 1975 - 1995. Det legges ned 100-vis av slike fjøs i året, men noen har også lyst til å fortsette lenge ennå. Med greit vedlikehold holder mange også etter 34. Det vil uansett ikke være mulig å få bygd nok løsdriftfjøs fram til 2034 til å dekke behovet etterpå. Bønder med nedbetalte båsfjøs har som regel en bedre timelønn enn nedgjelda bønder med nye storfjøs. Dette kommer faktisk leddene etter bonden i matvarekjeden til gode, da høy gjeldsgrad nødvendigvis må føre til høyere pris på melk og kjøtt. Når det gjelder dyrevelferden i dette er bildet sammensatt. Noe av det beste jeg har sett har vært i båsfjøs fra 1800-tallet. Noe av det verste har vært i store løsdriftfjøs fra tidlig 2000-tall. Og mens båskyr er ute om sommeren - lovpålagt minst 16 uker - er det svært mange løsdriftskyr som står inne hele året.

    Så hører det med til historien at hvis man driver med såkalte verneverdige kuraser så bortfaller løsdriftskravet helt. Da er det fritt fram på bås til evig tid. Logikken der er uklar.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.185
    Antall liker
    18.485
    Torget vurderinger
    2
    ^ Enig, Odd, og også enig i at logikken er uklar rundt bestemmelsene (og hurtig skiftende). Konklusjonen er at det er blitt gjort ekstremt vanskelig å være produsent i primærnæring og at det er utfordrende, mildt sagt, å drive lønnsomt.

    De som har klart det har gjerne gått mot strømmen når det gjelder generell rådgivning, og har også vært villige til å ta opp kampen mot stivbeinte byråkratiske bestemmelser.

    Dette er ikke en næring som byr på godt rekrutteringsgrunnlag blant ungdom, som vil kunne velge mye annet som gir mer utbytte enn å være forgjeldet gårdbruker som jobber livet av seg 365x7x14.

    Skjermbilde 2022-10-26 kl. 15.12.51.png
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.100
    Antall liker
    3.195
    Torget vurderinger
    1
    Rekrutteringa til landbruket her omkring (Nordmørskysten) er mildt sagt elendig. Vet vel knapt om noen av de ca 50 melkeprodusentene i mitt område (to kommuner) som har noen som vil overta. Spiller ingen rolle om det er bygd nytt robotfjøs heller. Du lurer ikke umgdom som er vokst opp med dette, de vet hvor mye arbeid som skal til og hvor elendige økonomiske vilkår som venter. De takker pent nei. Forgubbinga går derfor sin gang og om 15 år er det meste lagt ned.

    Det enesre som vokser er villsauhold. Men det handler jo om å produsere tilskudd og ikke mat. Så det blir en annen historie..
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.100
    Antall liker
    3.195
    Torget vurderinger
    1
    I stedet for å flikke på en landbrukspolitikk som åpenbart strever med å få kartet og terrenget til å stemme burde man dratt i gang Den Store Landbruksdebatten om hvordan vi skal brødfø oss selv og verden på en bærekraftig måte i klimaendringenes tidsalder. Hvorfor ikke se mer til Østerrike og mindre til Danmark og Nederland? Men det vil man ikke. Man tviholder på et system som tvinger gjeldstyngede bønder til å springe stadig mer og fortere, mens matmilliardærene blir rikere i økende tempo for hvert år som går. Forbrukerne skjønner ingenting, det er også etter hensikten.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.026
    Antall liker
    10.552
    Rekrutteringa til landbruket her omkring (Nordmørskysten) er mildt sagt elendig. Vet vel knapt om noen av de ca 50 melkeprodusentene i mitt område (to kommuner) som har noen som vil overta. Spiller ingen rolle om det er bygd nytt robotfjøs heller. Du lurer ikke umgdom som er vokst opp med dette, de vet hvor mye arbeid som skal til og hvor elendige økonomiske vilkår som venter. De takker pent nei. Forgubbinga går derfor sin gang og om 15 år er det meste lagt ned.

    Det enesre som vokser er villsauhold. Men det handler jo om å produsere tilskudd og ikke mat. Så det blir en annen historie..
    Noe av problemet er at når senior bestemmer seg for å legge opp er junior i 40-50-års alderen og vel etablert i god jobb og familie. Annerledes før når junior var med fra første stund og karrieremålet var å overta gården etterhvert.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.100
    Antall liker
    3.195
    Torget vurderinger
    1
    Riktig. Landbruket/gården må kjøpe neste generasjon fri fra annen jobb og kunne tilby noenlunde like vilkår for å være konkurransedyktig om arbeidskrafta. Det er landbruket ikke i stand til. Man kan som regel tilby dobbel arbeidstid og halv inntekt. Det blir en faktor på 1 til 4. Det er nettopp det med slektsgård/familietradisjoner/pliktfølelse over mange generasjoner som har gjort at drift er videreført tross at sunn fornuft tilsier å komme seg ut av landbruket så fort som fy. Mens den effekten der har holdt folk i næringa fram til nå så ser vi at dette ikke biter på dagens landbruksungdom. Gården må ha noe reelt mer å tilby enn lange slitsomme arbeidsdager. Vi, de gamle gretne gubbene skjønner det, ungdommene selv skjønner det, Men det stopper der. Forestillinga om bonden som en litt dum og enspora type som er eslet til et liv som bonde og ikke tenker på annet er ganske utbredt. Dermed er det heller ingen reell vilje til endring, de folka der blir jo uansett gående i fjøsstøvlene, tenker man. Og butikkene er jo fulle av mat så hvorfor alt tytet?

    PP: det er mer enn nok arbeid til at far og datter kunne jobbet sammen i en overlappsperiode på 10-15 år. Problemet er at det ikke er økonomisk overskudd til det i det hele tatt. Det er ei lita lønn til den gården står på og så jobbes det gratis på dugnad av ektefelle, unger og kårfolk. Sånt blir det dårlig rekruttering av. Og rike kjøpmenn.

    Det er flere over 80 i landbruket her omkring enn det er folk under 35.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.603
    Antall liker
    2.992
    Det jeg ikke skjønner er hvorfor ikke Ola Bonde er interesert i å produsere noe annet enn generisk mat
     
    2

    2xJ

    Gjest
    Nortura dreper all matglede, enig med fela om at det er blitt for stort, dessuten så sitter dem på begge sidene av bordet.. og er HELT feil !!
     

    leifen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.05.2006
    Innlegg
    2.398
    Antall liker
    1.919
    Det jeg ikke skjønner er hvorfor ikke Ola Bonde er interesert i å produsere noe annet enn generisk mat
    Det er knappest kultur for det her til lands. Lamdbrukssamvirkene legger også i liten grad opp til det. Og til slutt: Knapt noen vil betale for det, i de kvantum som trengs for å leve av det.
     
    • Liker
    Reaksjoner: 2xJ

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.185
    Antall liker
    18.485
    Torget vurderinger
    2
    Et land som avfolker landbruket sitt vil få store problemer med selvforsyning. En sikkerhetsbuffer fjernes bevisst av dårlig politikk og det kan bli som å stå uten «langtrekkende presisjonsvåpen» en dag.

    Jeg skal ikke utgi meg for å være dypt innsiktsfull på området, men jeg har kjøpt gård og skal i gang med både dyrehold og grønnsaksdyrking. Så litt vet jeg.

    Norsk landbrukspolitikk er sprute sprøyte gal og må endres, dersom vi ønsker å ha landbruk. Nå er det gratisarbeid på vilkår som ville satt ledelsen i et firma i fengsel om man drev ansatte på samme vis i «servisnæringa».
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.185
    Antall liker
    18.485
    Torget vurderinger
    2
    Odd nevner Østerrike. De har en formidabelt klok landbrukspolitikk, der man støttet landbruk over hele landet, men minst til brukene med de beste forutsetningene.

     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.603
    Antall liker
    2.992
    Det er knappest kultur for det her til lands. Lamdbrukssamvirkene legger også i liten grad opp til det. Og til slutt: Knapt noen vil betale for det, i de kvantum som trengs for å leve av det.
    Skal man øke betalingsviljen i befolkningen må man snu litt på skuta, det må jobbes systematisk for å skape matkultur. Når man bare spyr ut kjøttdeig, 2 meter kotelettkam og generisk melk, så får man betalt i knapper.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    Hvorfor ikke se mer til Østerrike og mindre til Danmark og Nederland? Men det vil man ikke.
    Uten at jeg kan noe som helst om jorbrukspolitikken i Østerrike så er det i alle fall tre ting som har slått meg etter å ha kjørt rundt på landsbygden der en del.

    1) stort sett velholdte gårder
    2) en stolt bondestand
    3) god infrastruktur

    Og så kan man legge til at det har blitt bygget noe voldsomt med vindkraft på flatbygdene, men igjen, etter det jeg har sett, på en måte som ivaretar landbruket.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.185
    Antall liker
    18.485
    Torget vurderinger
    2
    Uten at jeg kan noe som helst om jorbrukspolitikken i Østerrike så er det i alle fall tre ting som har slått meg etter å ha kjørt rundt på landsbygden der en del.

    1) stort sett velholdte gårder
    2) en stolt bondestand
    3) god infrastruktur

    Og så kan man legge til at det har blitt bygget noe voldsomt med vindkraft på flatbygdene, men igjen, etter det jeg har sett, på en måte som ivaretar landbruket.
    I Østerrike besluttet man å støtte mindre småbruk, spesielt i utkantstrøk og i fjellbygder. Begrunnelsen var at disse både hadde mest bruk for støtte, men også at det ville være til nytte for andre virksomheter, spesielt turistnæringen. Østerrike er Europas største eksportør av økologiske landbruksvarer, og de fleste av disse dyrkes/produseres av disse småbrukene. Det har i tillegg en stor verdi for turistnæringen at gjester får tilgang til lokalprodusert, sunn mat, med terroir.

    Denne politikken har vært en formidabel suksess og landbruket i områder som er enklere å drive har ikke fått tilsvarende støtte. For politikerne i landet var det opplagt at det var feil å støtte dette, siden det klarte seg.

    I Norge har man gjort eksakt motsatt ...

    Noruego: 1) stort sett velholdte gårder

    Jeg hadde en del kontakt med ordførerne i Valdres, i deres interkommunale samarbeid. Jeg viste til hvordan Østerrike og Sveits har innført patruljer som har som oppgave å sikre at landsbygda er "presentabel". De støtter gårdene økonomisk med ulike tiltak for å rydde opp, for å fremheve positive detaljer som skaper inntrykk av at de er velholdte, og som byr på flotte vistaer for dem som er på gjennomfart.

    Kjører man rundt i Valdres ser man parkeringsplasser for landbruksutstyr, gjengroing som hindrer utsyn fra veiene og de merkeligste prioriteringer når det gjelder presentasjon for dem som er på gjennomfart.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.043
    Antall liker
    14.609
    I Svetis hadde den vel et opplegg med at landbrukt oppe i dalom ble offentlig lønnet som landskapsgartnere fremfor å skulle drive på kommersielt grunnlag da det var vitalt for turistnæringen at det var et visst samsvar mellom postkort og faktiske forhold.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.026
    Antall liker
    10.552
    Skal man øke betalingsviljen i befolkningen må man snu litt på skuta, det må jobbes systematisk for å skape matkultur. Når man bare spyr ut kjøttdeig, 2 meter kotelettkam og generisk melk, så får man betalt i knapper.
    Det er ikke så veldig mange indrefileter, eller tenderloins, pr. dyr.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    I Østerrike besluttet man å støtte mindre småbruk, spesielt i utkantstrøk og i fjellbygder. Begrunnelsen var at disse både hadde mest bruk for støtte, men også at det ville være til nytte for andre virksomheter, spesielt turistnæringen. Østerrike er Europas største eksportør av økologiske landbruksvarer, og de fleste av disse dyrkes/produseres av disse småbrukene. Det har i tillegg en stor verdi for turistnæringen at gjester får tilgang til lokalprodusert, sunn mat, med terroir.

    Denne politikken har vært en formidabel suksess og landbruket i områder som er enklere å drive har ikke fått tilsvarende støtte. For politikerne i landet var det opplagt at det var feil å støtte dette, siden det klarte seg.

    I Norge har man gjort eksakt motsatt ...

    Noruego: 1) stort sett velholdte gårder

    Jeg hadde en del kontakt med ordførerne i Valdres, i deres interkommunale samarbeid. Jeg viste til hvordan Østerrike og Sveits har innført patruljer som har som oppgave å sikre at landsbygda er "presentabel". De støtter gårdene økonomisk med ulike tiltak for å rydde opp, for å fremheve positive detaljer som skaper inntrykk av at de er velholdte, og som byr på flotte vistaer for dem som er på gjennomfart.

    Kjører man rundt i Valdres ser man parkeringsplasser for landbruksutstyr, gjengroing som hindrer utsyn fra veiene og de merkeligste prioriteringer når det gjelder presentasjon for dem som er på gjennomfart.
    Takk, dette var jeg ikke klar over. Hadde ikke tenkt over det, men som du sier, man ser ikke mange rustne landbruksmaskiner og annet skrot på tunet eller innkjørselen til disse gårdene i Østerrike.

    Kjørte Østerrike på tvers i sommer og var også innom Bayern. For første gang slo det meg at det virket som det var større velstand på landsbygden og høyere standard på infrastrukturen på Østerriksk side av grensen.

    Virker også som slovenerne har en modell tilsvarende østerrikerne. I alle fall fremstår forskjellene som stadig større når man kjører videre inn i Kroatia, for ikke å nevne Bosnia.

    PS ble faktisk litt overrasket under et stopp i Tirol da jeg ble fortalt at det alt var mange år siden de hadde større inntekter fra sommer enn vinterturismen. Det tyder vel også på at de har gjort en del ting rett.
     

    ePi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.04.2003
    Innlegg
    1.636
    Antall liker
    1.345
    Så per i dag har man en situasjon basert nærmest utelukkende på et skift utslitte arbeidere som snart ikke orker, gidder eller er mer. Og så godt som ingen som står klare til å ta over. Og ingen plan for å snu skuta. Det blir sikkert enkelt å få alt opp og stå igjen etter å ha stått uten egenproduksjon noen år. Litt Youtubevideoer og bibliotekbøker?

    Høres litt ut som en krise i sakte film.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.603
    Antall liker
    2.992
    Det er ikke så veldig mange indrefileter, eller tenderloins, pr. dyr.
    Nei og godt er det, indrefileten er den minst interesante stykningsdelen på dyret. De beste får man ikke kjøpt i butikk, de går rett i deigen.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.185
    Antall liker
    18.485
    Torget vurderinger
    2
    Så per i dag har man en situasjon basert nærmest utelukkende på et skift utslitte arbeidere som snart ikke orker, gidder eller er mer. Og så godt som ingen som står klare til å ta over. Og ingen plan for å snu skuta. Det blir sikkert enkelt å få alt opp og stå igjen etter å ha stått uten egenproduksjon noen år. Litt Youtubevideoer og bibliotekbøker?

    Høres litt ut som en krise i sakte film.
    For visse politiske kretser er dette en ønskedrøm.

     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    6.793
    Antall liker
    12.466
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Fra nrk nå i morges:


    Orkla økte driftsinntektene - men varsler prisøkninger

    Dagligvaregiganten Orkla omsatte for 14,8 milliarder kroner i tredje kvartal 2022. Dette er en økning på 12 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det justerte driftsresultatet kom på 2,22 milliarder kroner.


    Konsernsjef Nils K. Selte sier at det har vært et kvartal med god vekst, men sier også at Orklas matvarevirksomhet har blitt påvirket av høye kostnadsøkninger og varsler ytterligere prisøkninger.

    – Dessverre må vi foreta ytterligere prisøkninger, samtidig som vi vil iverksette nye tiltak for å redusere vår kostnadsbase, sier Selte.

    – Vi har gjennomført prisøkninger for å kompensere for økte kostnader for innsatsfaktorer, og vi ser nå at inflasjonen treffer bredt i hele våre verdikjeder – ikke bare gjennom økte råvarepriser.

    – Vi forventer og planlegger med at dette vil fortsette fremover, sier Selte i kvartalsrapporten.
     
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    7.545
    Antall liker
    11.617

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.100
    Antall liker
    3.195
    Torget vurderinger
    1
    Kjedene setter pris i butikk uavhengig av innpris (selv om de selvsagt sier noe helt annet). Pris settes på bakgrunn av helt andre ting, som folks kjøpekraft, folks prisforståelse og folks forventninger til prisutvikling. Nå forventes det økte matpriser, tildels svært høye matpriser. Kjedene kommer til å utnytte denne forventningen maksimalt enten den er basert på reelle prisstigninger eller ei. Dette vet Orkla og andre leverandører godt. Det er derfor bare dumt å la kjedeme ta hele kaka alene. Like greit å sende signaler om prisoppgang også ut fra fabrikk med det samme. Om ikke grandisen stiger med en krone ut fra fabrikk vil den likevel være 50% dyrere i butikk neste sommer enn i fjor. Så her er det viktig å ligge frampå.
     

    morbid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2018
    Innlegg
    4.603
    Antall liker
    2.992
    Kjedene setter pris i butikk uavhengig av innpris (selv om de selvsagt sier noe helt annet). Pris settes på bakgrunn av helt andre ting, som folks kjøpekraft, folks prisforståelse og folks forventninger til prisutvikling. Nå forventes det økte matpriser, tildels svært høye matpriser. Kjedene kommer til å utnytte denne forventningen maksimalt enten den er basert på reelle prisstigninger eller ei. Dette vet Orkla og andre leverandører godt. Det er derfor bare dumt å la kjedeme ta hele kaka alene. Like greit å sende signaler om prisoppgang også ut fra fabrikk med det samme. Om ikke grandisen stiger med en krone ut fra fabrikk vil den likevel være 50% dyrere i butikk neste sommer enn i fjor. Så her er det viktig å ligge frampå.
    Skulle jo tro aksjekursen til Orkla hadde gått til himmels idag i forventning om mye høyere marginer, men det motsatte skjedde
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.100
    Antall liker
    3.195
    Torget vurderinger
    1
    For den som vil høre erfaringer fra folk som har kommet inn i landbruket i voksen alder: gå inn på Jordbrukspodden på Spotify, episode 30 og 43.
     
    • Liker
    Reaksjoner: ePi

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.185
    Antall liker
    18.485
    Torget vurderinger
    2
    For den som vil høre erfaringer fra folk som har kommet inn i landbruket i voksen alder: gå inn på Jordbrukspodden på Spotify, episode 30 og 43.
    Begge med utgangspunkt i gode kalkyler, men med elendige avsetningspriser og ingen buffer mot brå svingninger.
    I tillegg at vi har "pensjonistbønder" over hele landet, og om de sier takk for seg er det over med norsk landbruk. (Samtalen med Svenn Arne Lie er også verdt å få med seg.https://podcasts.apple.com/no/podcast/episode-40-svenn-arne-lie-retningsendring-for-norsk/id1629056485?i=1000584141719&l=nb )
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.200
    Antall liker
    9.364
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    For den som vil høre erfaringer fra folk som har kommet inn i landbruket i voksen alder: gå inn på Jordbrukspodden på Spotify, episode 30 og 43.
    Jeg kjenner han i 30 litt, og det stemmer nok at han har gått all-in, men det finnes nok måter å drive landbruk på som både er mer effektive - både med tidsbruk og økonomisk. Utrolig fin fyr altså, men han er ikke en tålmodig mann.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.100
    Antall liker
    3.195
    Torget vurderinger
    1
    Svenn Arne Lie er alltid god å høre på. Poengtert og klar.

    OMF: Tufte gikk all in og fikk bakoversveis av 1) hvor mye arbeid det er å drive mjølkeprodukskon, 2) hvor elendig betalt det er. Dette ville ikke ha forandret seg etter ei utbygging med nytt fjøs. Volumøkningen ville blitt spist opp av mer gjeld. Hør på hva Green i pod 43 sier, som har gjennomført utbygging og ikke tjener penger i det hele tatt. Gikk inn i landbruket for 3-4 år siden med 5 mill i egenkapital og vurderer å gå ut av det med en restgjeld på 10 mill. Det er en differanse på 15 millioner. Det blir feil å beskylde disse gutta for å være lite effektive. Hvilken annen næring har en effektivitets-skjerping fra et år til neste på 4% liggende i bunn for det man holder på med? Det medfører at en bonde skal doble effektiviteten sin (produsere dobbelt så mye på samme tid eller like mye til halv pris) omtrent hvert 15. år. Hele livet ut. Bare for å trå vannet og stå på stedet hvil, inntektsmessig. For moro skyld kan man jo gjøre samme øvelse i eget yrkesliv. Når man hører på Tufte (slekt med Olav, roeren) hører man jo at dette er en energisk type. Og grundig. Tok agronomutdannelse og gikk helhjertet inn for å bli bonde som melkeprodusent. 4200 arbeidstimer i året (førte timelister) og tok ut 400 000 i lønn. Gikk på en økonomisk smell temmelig raskt (dette gjaldt altså overtakelse av et bruk i full drift, men før utbygging). Dobbeltsjekket med svigerfar som altså var avtroppende bonde - joda timetallet er nok riktig, det er så mye arbeid på denne gården. Men 400 000 i lønn var alt for mye, så det var klar beskjed fra han; du må ta ut mindre i lønn.. Andre bønder i området, samme beskjed. Mangel på fritid og familieliv; stram deg opp, slutt og klag. Tufte hørte på kona og ga seg i tide, før det ble bygd ut og backet ut av yrket.

    Det Green og Tufte har til felles er at de kommer inn i landbruket utenfra og har med seg en oppfatning om hvordan det er å drive intensiv matproduksjon basert på sitt eget liv fra tidligere. Man har med seg en oppfatning av regler, yrkesliv, fair play, work/life-balance og hva ens tid er verdt og så møter man en verden der alt dette er luftslott, null verdt og til dels står i veien for et liv som bonde. Realitetsorienteringen blir brutal. En skal ha sterk rygg og sterk psyke for å bli med på ferden.

    Hvorfor ikke si det som det er: systemet med planøkonomi på inntektssiden og markedsøkonomi på kostnadssiden fungerer helt elendig i et kapitalkrevende og intensivt landbruk. Man må ta alle kostnadsøkninger på strak arm uten mulighet til å hente dette inn på inntektene, da prisen bonden får for sine produkter (såkalte avregningspriser) er politisk bestemt en gang i året. Markedskreftene har anledning til å påvirke avregningsprisen negativt, dvs gå ned ved to forhold: når det er overskudd i markedet blir bonden belastet med såkalt omsetningsavgift, dvs at pris til bonde går ned for å få opp salget til markedet igjen er i balanse. Tanken er at denne nedgangen i pris til bonde skal gjenspeiles i billigere produkter i butikken og dermed økt salg (kjedene er her selvsagt solidariske og lar denne prisreduksjonen komme kundene til gode fullt ut...) Politisk avtalt pris i landbruksforhandlingene er likevel ingen garantert pris til bonde, men en avtalt makspris som man oppnår gitt under de vilkår som legges til grunn ved forhandlingstidspunktet i mai og skal gjelde for kalenderåret etter. Uforutsette kostnadsøkninger som ikke forelå ved avtaletidspunktetvil gi lavere pris til bonde. Vi så dette godt nå i januar 22 da melkeprisen gikk ned med 2 øre pr liter til bonde pga høye strømregninger for meieri og foredlingsleddet. Når bondens kostnadsøkninger tilsa økt avregningspris så fikk man altså det motsatte.

    Det er viktig å vite at systemet med landbrukforhandlinger ble innført i sin tid for å beskytte forbrukeren mot prissvingninger på grunn av markedskreftene og sikre stabile priser på mat til folk. Systemet fungerer, matvareprisene i Norge har steget mindre enn i mange land (selv om jeg altså er dønn sikker på at kjedene utnytter situasjonen og setter opp mer enn nødvendig). For den matproduserende delen av norsk landbruk er dette systemet nå en katastrofe. I våre naboland har Arla økt avregningsprisen for melk til bonde 9 ganger allerede bare i år og er nå betydelig høyere enn i Norge. I Norge hindrer avtaleverket nødvendige prisøkninger. Staten har ikke anledning pr i dag å øke målpris, men prøver å kompensere for kostnadsveksten med ulike ekstraordinære tilskuddsordninger. Problemet er at disse tilskuddsrundene er upresise og smøres tynt over alle som søker tilskudd ( 50-60 000 bruk) og ikke konsentreres på de som driver intensiv produksjon (langt under halvparten, kanskje bare en tredjedel, mitt estimat). De flinkeste og mest effektive bøndene får dermed først likviditetsproblemer og mange kaster nå kortene.
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.100
    Antall liker
    3.195
    Torget vurderinger
    1
    Landbruk er en politisk styrt næring, salgsinntektene på førsteleddet er flere milliarder under prodkost på førsteleddet. Dette har ingenting med effektivitet å gjøre. Det ligger biologiske lover under at alt dette, man kan ikke lage gull av gråstein, heller ikke mat av ingenting. Den matproduserende delen av norsk landbruk er faktisk helsikes effektiv. Pr i dag er politikernes virkemidler ikke i stand til å oppfylle det som man sier er målsettingen; økt selvforsyning og landbruk over hele landet. Dette gjelder tverrpolitisk, fra dagens rødgrønne over til de blå. Et mulig unntak er Rødt og MDG, litt uklart hva slags landbruk man ser for seg her, men disse partiene er uansett milevis unna innflytelse. For alle andre partier er målet egentlig å fremdeles redusere antall bønder og holde matvarekostnadene i befolkningen så lave som mulig. De rødgrønne med så få matmilliardærer som mulig, de blå med så mange det er plass til. Salderingsposten for alt dette - det som gjør alt dette mulig - er tre ting: Import av billige fôrråvarer, import av billig arbeidskraft og norske bønder som arbeider helsa av seg for småpenger, tar økonomisk risiko hinsides all bedriftsøkonomisk fornuft og gir avkall på stort sett alt av goder andre tar som en selvfølge.
     
    Sist redigert:

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.200
    Antall liker
    9.364
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    OMF: Tufte gikk all in og fikk bakoversveis av
    Jeg er oppvokst på gård, og jeg kjenner Tufte ganske godt. Vi jobbet sammen da han bodde i Bergen (Og hans mor og min mor var bestevenner i oppveksten)

    Når vi drev jorda for ca 30 år siden, drev vi ca 300-400 dekar, og fikk vel 400-450kg/dekar i avling. Da var både jeg, min bror og min farfar involvert i driften.
    En av mine barndomsvenner driver nå ca 3 000 dekar alene. Han har litt hjelp av sin far, men gjør mesteparten av jobben selv.
    Og en annen av mine barndomsvenner som nå driver ca 300 dekar - gjør det som en "hobby" ved siden av full jobb. Han sa også at bedre kornsorter gjorde at man nå fikk 600-650kg/dekar. Årets avling har visstnok vært meget god - og trolig et godt stykke over det igjen.
    I bygda der jeg vokste opp - var de største brukene for 30 år siden 400-500 dekar, nå er det mange som driver flere tusen dekar, og dette er stort sett yngre folk. Og de dukker opp på inntektstoppen når lokalavisen poster skatteoppgjøret.

    Dette er helt sikkert et nyansert bilde, men det er ikke representativt at å ta ut 100,-/time i lønn velter lasset.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.185
    Antall liker
    18.485
    Torget vurderinger
    2
    MDGs landbrukspolitikk, i programmet, er OK – men motarbeides internt av veganerfløyen i partiet, og den er sterk. I forbindelse med avstemningen på kandidater til kommunevalget ville flere av partiets medlemmer ha beskjed om "hvilke kandidater som var mot beite i utmark", siden dette ble påstått å være en uting og at "vi må la naturen være i fred". Det ble oppfordret til å ikke stemme for kandidater som ikke var motstandere av utmarksbeite.

    Så jeg tror ikke vi bør se til MDG for en fornuftig landbrukspolitikk.

    Venstre under Sponheim var kanskje på vei i retning en landbrukspolitikk som kunne vært gunstig, men det igjen var ikke gunstig for Venstre, så den ble forlatt. Problemet er vel en gammel strid fra da kooperativene ble dannet, noe som enda sitter tungt inne på politisk høyrefløy som motivator for "å legge ned landbruket og kjøpe det vi trenger". I den grad sinnet var i ferd med å dø ut på høyreviddene, ble det vekket under EU-avstemningene, der landbruksorganisasjonene var en pådriver for å holde Norge utenfor.

    Det er ganske godt gjort av et lite land som vårt, med våre klimabetingelser, å ha gjort seg så avhengige som vi er av eksterne innsatsmidler for å kunne brødfø egen befolkning og som du skriver, OddJ, er skylden for dette å fordele fra høyre til venstre i politikken.
    Den første podcasten du viser til, med Tufte, kommer med et illevarslende utsagn: Det kan være vi brått ikke har bønder i Norge. De er for gamle, rekrutteringen er for dårlig.

    Og hvem i helvete er villig til å arbeide 4000 timer+/år for under 100 kroner timen? Tufte regnet ut at han la ned 10.000 timer på 2,5 år, men at hans største feilgrep var å tro at han kunne ta ut 400.000 i året.

    Tufte har nå 15 millioner i gjeld, to brudd i ryggen, ikke råd til en fulltidshjelper på gården og må jobbe like mye som før.
    Både han og Grene (i den andre podcasten og med 27 millioner i gjeld) har agronombakgrunn og har drevet klokt og innenfor marginer, men disse er så tynne at små endringer gir store utslag, som knekker økonomien.
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.100
    Antall liker
    3.195
    Torget vurderinger
    1
    OMF: Tufte tok ut 400k i lønn og velta lasset, han gikk tom for cash i november og desember. Hørte du ikke podcasten? Og synes du han burde sagt: 'stø kurs alt er såre vel' selv om han formodentlig kunne tatt ut 400k i lønn? Mine innlegg gjelder den mest arbeidsintensive delen av landbruket, melk og kjøtt. Kornproduksjon er sesongarbeid og er godt egnet til å kombinere med annet ordinært arbeid. Det finnes gratispassasjerer i norsk husdyrproduksjon også, men disse produserer tilskudd og landskap, ikke mat.

    Hva er løsningen? Aner ikke. Men dagens kurs er menneskefiendtlig og vil ta slutt uansett. Hører man godt etter i podden med Tufte kommer det fram flere interessante ting. Kona - som altså var født og oppvokst på det aktuelle melkebruket - var skeptisk. Hun så mannens entusiasme, men visste langt bedre enn han hva som ventet og forutså en realitetsorientering som kunne bli tøff. Svigerfaren og andre bønder likeså: Glem alt du trodde du visste om lønn og fritid. Og slutt å klag, stå i det. For din egen skyld. Tufte prøvde å forklare ting for sitt gamle miljø i Oslo og slet med å bli trodd. Det sier noe om hvor store forskjellene holder på å bli.

    Rekrutteringen i norsk landbruk avd. Intensiv er elendig fordi neste generasjon vet hva som venter. Det vil bli et problem for alle etterhvert.
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn