Innspill mottas med glede, og det er jo litt ålreit for de voksne å diskutere noe annet enn eventyrhistorier her inne på HFS også
Siden du pirker, kan jeg pirke litt tilbake.
I åpningsinnlegget skrev jeg dette i innledningen:
"Hvilke spenninger er det som faktisk går til hvert element i praksis."
Bortsett fra en kanskje litt overfladisk teoretisk betraktning av passive filtre på slutten er åpningsinnlegget altså ingen teori i det hele tatt, men målinger gjort på mitt høyttalersystem (altså i praksis).
Jeg er muligens bedre utstyrt enn gjennomsnittet når det gjelder måleapparater og det var i grunnen i ånden av "sharing is caring" at jeg startet tråden etter at jeg hadde gjennomført denne testen av effektbehov (eller rettere sagt spenningsbehov).
Målingene er utført på terminalene til hvert element og de er nøyaktige innenfor mindre enn 0,5% av signalnivået. Instrumentet ble kalibrert våren 2022.
For å beholde maksimal oppløsning i DAC og oppnå best mulig S/N har jeg satt gainstrukturen i systemet slik at DAC når sitt maksimalnivå på 2V ved et lydtrykk på peak 107dB SPL (totalt fra alle drivere). Det dermed ikke mulig å skru høyere enn dette, og det er ikke bra for ørene heller siden jeg sitter bare en drøy meter fra høyttalerne.
Etter at alt var justert inn med målemikrofon og jeg i tillegg hadde lagt inn en 6dB heving i diskanten (jeg lytter en del off-axis) foretok jeg altså disse målingene som vises i åpningsinnlegget. Til glede for nye lesere tar jeg det på nytt.
Vis vedlegget 872951
Oscilloskopet har mange fine funksjoner som forenkler en ingeniørs hverdag. Blant annet en som heter Peak To Peak som vises nederst. Der ser vi at denne funksjonen har målt spenningen til å være maksimalt 9,197V i løpet av hele låta som ble brukt som testobjekt, og jeg har zoomet inn på akkurat denne pulsen i bildet over. Jeg har også satt vertikale markører ved de to minimumspunktene for å måle periodetiden til denne pulsen. Avstanden mellom markørene er 94,15us og det tilsvarer en frekvens på 10,62kHz.
Vi ser også at pulsen ikke er symmetrisk om 0V. Det kreves altså en anelse mer spenning på positiv halvperiode enn på den negative.
Uansett, -for å oppnå et
peak totalt summert lydtrykk i lytteposisjon hos meg på 107dB SPL trenger diskanten kun 4,87V på det aller meste.
I åpningsinnlegget la jeg (heldigvis) inn en disclaimer på slutten der jeg skrev at jeg for enkelthets skyld tok utgangspunkt i at alle elementer var 8 Ohm. I virkeligheten (altså i praksis) så er diskanten min 4 Ohm og den korrekte beregningen av en minimumsforsterker blir dermed: (4,87/1,41)^2/4 = 2,96W. Ikke mye det heller
For å svare på spørsmålet:
"Så hva kan årsaken være til at eksemplet i åpningsinnlegget aldri ses i praksis blant dem som konstruerer aktive høyttalere? "
Det finnes i hvert fall to åpenbare grunner til dette.
1. Med dagens teknologi koster det omtrent eksakt det samme å lage en 2W forsterker som å lage en på 20W. Det er altså ikke noe poeng å konstruere en forsterker som klarer kun 2-3W.
2. De fleste aktive høyttalere er nok designet for å kunne levere høyere peak lydtrykk enn 107dB som var min forutsetning i åpningsinnlegget siden dette anlegget kun brukes i nærfelt på kontoret.